Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

BelohradskyTématem politické strany ani hnutí nemůže být náprava společnosti. Společnost se musí napravit sama díky roli, kterou v ní sehraji určité osobnosti. Ekonomické reformy trvají pár let, společenské desítky let, ale podstata společnosti se mění mnohem déle.

Přináším několik myšlenek a postřehů prof. Václava Bělohradského: V českém národě nikdy nebyla politická kultura - Měli jsme strach z Němců, teď z Rusů (měli bychom mít spíše strach sami ze sebe J.Š.) - Lidé se sdružují do skupin, které prosazují své zájmy - Uzavřená oligarchie je diktatura. Otevřené oligarchie mezi sebou soutěží o moc a vliv. Nemá cenu si předstírat, že je nějaký lid. Vláda menšiny nad většinou je antropologická konstanta - Všechny vlády jsou oligarchické. Záleží na tom kdo a jak oligarchii řídí a kontroluje. - Skončila epocha velkých stran. Václav Havel měl dobře vypracovaný model postdemokracie. Byl jasnozřivý. Věřil v téma hnutí, která dosáhnou svého cíle se spojenci, kteří se v té chvíli zformují - Tématem politické strany ani hnutí nemůže být náprava společnosti. Společnost se musí napravit sama díky roli, kterou v ní sehraji určité osobnosti. Ekonomické reformy trvají pár let, společenské desítky let, ale podstata společnosti se mění mnohem déle.

Můžete přijít do politiky s tím, že budete napravovat určité špatné zákony, ale nemůžete mesianisticky hlásat, že chcete napravit společnost. Nemůžete říci, že zde 25 let vládla nemehla. Není v moci žádného politického hnutí napravit společnost, která bude vždycky generovat svou neschopnost. Hnutí jako ANO může získat politickou hegemonii v tom, že je elitou, musí ale přijít s hodnotami, které společnost považuje za své. Po rozpadu politických stran má šanci určitou hegemonii získat. To by však současný podnikatelský směr musel ustoupit do pozadí. Babiš má šanci, protože se nerozpadly nejen staré strany, ale i staré hegemonie idejí. Jestli se Hnutí ANO v té současné podobě v čele s Andrejem Babišem má stát určitým katalyzátorem politické scény a stát se hegemonem, bude záležet na tom, jak se bude chovat k médiím.

Já se na rozdíl od jiných nedomnívám, že neexistuje mediální podnikání. Mediální podnikatel prosazuje přes šéfredaktora kterého si najme, jak mají vypadat noviny. V této sféře se rozhodne, co je ANO zač. U Babiše máte jiné riziko konfliktu moci. Potenciálně je tady i tento problém. Babiš může přes svou politickou moc ovládnout veřejnoprávní média. (z týdeníku ECHO 24.cz)

* * *

Ne se všemi názory pana Bělohradského souhlasím. Zde se shodneme. Nezávislost médií je pro zachování demokracie a svobody prioritní. Připusťme i možnost, že jejich koupí se může podpořit a zajistit právě jejich nezávislost a skutečná služba obyvatelstvu. Problém naší země spočívá v nedostatku schopných lidí na odpovědných místech. Ne, že by nebyli, ale nemají z velké části možnost se na tato místa dostat. Tak malé zemi jako ČR by stačil mnohem menší správní a vládní aparát. Nepotřebovala by ani politické strany, kterém jsou bez ideové náplně a jen účelovým krytím nekalých praktik a obchodů s pár tisíci členy, nesmyslně a nemravně dotované státem stamiliony korun ročně.

Můj už zemřelý soused, pan Morkus, vyprávěl jak to chodilo mezi komunisty, kdy pracoval ve státní plánovací komisi za předsedy vlády Oldřicha Černíka - jen prachy, funkce a moc. Přirovnal to ke kolotoči, kdy se každý snažil za každou cenu udržet se a nenávratně nevylítnout. Obávám se, že i dnes je to stejné. Charakter lidí se nemění. Mnoho z polistopadových politiků trénovalo na „kolotoči moci“ za komunistů a umí se i dnes bezpečně na něm držet a udržet.

Dříve si na obci občané zvolili vedení obce přímým hlasováním – kdo měl nejvíce hlasů stal se starostou a byl důvěryhodnou, respektovanou osobou. Byla důvěra mezi lidmi, nezáviděli si a nepomlouvali. Bylo to přirozené a nezpochybnitelné vygenerování kvality obce. Vedení obce bylo respektováno a ctěno. Že to funguje dokazuje i lepší kvalita Senátu, kdy volíme přímo, než Sněmovny, kdy „volí“ politické strany. Přímá volba zvyšuje kvalitu politiků, na rozdíl od stranických kandidátek. Prosadí-li se přímá volba i do Sněmovny, zvýší se i kvalita její práce. Nositelem programu může být každý občan zákonodárce sám za sebe. Nepotřebuje k tomu politickou stranu. Ta často slouží jen jako výtah k moci neschopných, vyžírků, či všehoschopných. Potřebujeme vládu odborníků, ne straníků, vládu lidí, sloužících zemi a ne sobě na její úkor, tedy vládu těch nejlepších z nás, tzn. skutečné elity. Naše země ji značnou část ztratila. O to důležitější, a o to obtížnější, bude ji postupně nahradit a dokázat prosadit do vedení země. To, že Zeman je prezidentem je především důkazem chybného volebního systému, který nerozlišuje občanskou a mravní vyspělost občanů, tedy na který není země zralá a kdy je využit, resp. zneužit. Je nebezpečné, aby voličský hlas alkoholika či člověka s nízkou inteligencí měl stejnou váhu, jako voličský hlas nositele Nobelovy ceny. To není nic proti demokracii, ale v jejím zájmu, aby nebyla zneužita - i v zájmu méně vyspělých členů společnosti. Voliči Miloše Zemana byli především voliči za „pivo a párek“. Způsoby předváděné Milošem Zemanem jsou jim blízké.

Stejně tak by měly vygenerovat obce kvalitu krajů, kraje kvalitu parlamentu, parlament kvalitu vlády a vláda presidenta (podobně jako je tomu ve Švýcarsku). Vyšší stupeň úřadů a institucí by tak generoval i jejich vyšší vyspělost, rozumnost rozhodnutí a eliminoval špatná a nemravná. Forma přímé volby vždy podporuje kvalitu zvolených občanů. Současně značně omezuje možnost kandidovat těm, kdo nemohou předložit přesvědčující minulost a potřebné schopnosti. To dosud nemravně činí všechny politické strany a hnutí, kdy hlas občana je často zneužit pro kandidátku, kterou nemůže ovlivnit a kdy jeho hlas přispěje k volbě osoby, kterou by nikdy nevolil. To nemluvím o nemalé finanční úspoře státu. Samozřejmě je to jen vize, kterou by bylo možno realizovat jen postupně s tím, jak bude růst úroveň a vyspělost občanské společnosti.

Věřím, že Hnutí ANO nutné změny nastartovalo, přes všechna pochybení, a udrží správnou cestou. Proto jsem ho podpořil a stále podporuji jako dosud jedinou smysluplnou alternativu za daného stavu společnosti. Začít není umění, ale vytrvat a dosáhnout cíle. Odkaz Listopadu 89 zůstává stále nenaplněn a trvalou výzvou každému z nás, komu nejsou demokratické hodnoty a svoboda lhostejné.

Prezident Zeman se nám, EU a NATO opět vysmívá, tentokrát z Kazachstánu a Tádžikistánu, autoritářských zemí vedených diktátory, kde jsou stále flagrantně porušována základní lidská práva! Nepochybně Zemana by ráda uvítala i Kuba a Severní Korea. Při nastoupeném trendu to nelze do budoucna vůbec vyloučit – ať už by se jednalo o poslušnost vůči Rusku, či projev pokračujícího rozpadu osobnosti. Nechci věřit, že to je volba většiny! Není už presidentem země – zajímá ho jen moc, kterou získal! Mlčení a bezmocnost celé politické scény je jejím smutným obrazem. Současně je to i výzvou každému slušnému občanu udělat vše pro co nejrychlejší nápravu. Zemanova ostuda to není, ale naše a celé země! Předčasné volby jsou nevyhnutné, zůstane-li i nadále politická scéna nečinná, chceme-li i nadále patřit mezi demokratické země a neskončit opět pod vlivem Ruska!

 

Jan Šinágl, 24.11.2014

* * *

Zeman navštíví Kazachstán a Tádžikistán

Prezident Miloš Zeman v pondělí zahájí čtyřdenní návštěvu Kazachstánu a Tádžikistánu. V každé ze zemí stráví dva dny, setká se s tamními prezidenty, zástupci parlamentu a navštíví podnikatelské semináře. Na cestě ho doprovodí početná podnikatelská delegace. Zájem mělo přes 100 firem, účastní se nakonec 84 zástupců českých společností, hlavně ze strojírenství, z vodohospodářství nebo letectví. Zúčastní se i státní instituce, jako je Česká exportní banka (ČEB) nebo Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). ČRo, 22.11.214

* * *

Zeman se stal faktickým mluvčím Kremlu, píše Washington Post

… Boj v bývalé komunistické Evropě mezi prozápadními liberály a jejich populistickými, nacionalistickými nebo autoritářskými protivníky není zdaleka u konce. Ale tento výroční týden byl pro Havlovy následovníky dobrý, uzavírá komentář amerického deníku.

* * *

Petice odsuzující Zemana s požadavkem jeho odstoupení z funkce!

První petice reagující na skandální chování a způsoby Zemana ze dne 30.10.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.45 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #4 Jan Mrzílek 2014-11-28 16:52
Karel Mrzílek"V českém národě, který byl po staletí částí Rakouska Uherska se nějaká politická kultura nemohla vyvinout. Vyvinula se pouze neustálá kritičnost okolí a stěžování si." To se však týká jen určité části tehdejšího českého (mnohonárodnost ního)národa. Rozhodně ve skutečnosti tento národ nebyl utiskován, utlačován ani neměl nějakou druhořadou roli. Právě naopak. Samozřejmě výjimku tvořili, stejně jako u ostaních národů naší velké vlasti jednotlivci, kteří byli na štíru se zákonem. Jinak naprosto souhlasím. Odtržení a slepení nesourodých a nekompatibilníc h částí rozbitého RU do slabé republiky bylo nezodpovědným hazardem s osudem českého národa a slepenec vydržel pouze po dobu autoritativní vlády mimořádně schopného Velkého profesora v jezdeckých holinkách, protože po něm už nebyl nikdo, kdo by dokázal stát udržet. Osvícení a schopní lidé se v menší míře neustále rodí ve všech národech, jen škoda, že zůstávají stranou bez povšimnutí. Naopak národ si stále voli známé lotry.
-1 #3 Karel Mrzílek 2014-11-28 13:09
V českém národě, který byl po staletí částí Rakouska Uherska se nějaká politická kultura nemohla vyvinout. Vyvinula se pouze neustálá kritičnost okolí a stěžování si. Bohužel po převratu 1918 jsme nenavázali na českou tradici českých králů. Chtěli jsme si vládnout v demokratickém státě, kde údajně vládne lid. Ale na to jsme neměli. Měli jsme na to abychom se opřeli o osobnost, která v osobě TGM byla vzorem zkušeného státníka. To nemohlo vydržet po jeho smrti. Zvláště, když druhý president věřil východní totalitě. Ačkoliv si stěžoval na zradu západu přesto jeho plán aeroplán zamířil do Britanie místo na východ. Dodnes naše politická kultura trpí pouhými různými postoji. Nepostavíme se pevně a jednotně. Ani ryba ani rak. Totální absence státníků a nevíra v kohokoliv kdo se chce prosadit a má na to, má za následek vodopád kritiky zdola i shora.
Přesto jsou mezi námi osvícení Češi, kteří by mohli zcelit společnost, kdyby jim většina dokázala držet palce vzhůru.
0 #2 Jan Šinagl 2014-11-28 12:40
V rámci etického kodexu tohoto webu byly příspěvky ing. Michala Novotného odstraněny. Je nemorální a nedemokratické nahrazovat nedostatek argumentů osobními útoky a znevažováním autorů jiných názorů. Každý názor má na tomto webu prostor, pokud je věcný, bez osobních útoků, respektující, neurážející autory jiných názorů a bez vulgarit.
-2 #1 Jan Mrzílek 2014-11-26 13:59
"V českém národě nikdy nebyla politická kultura" Myslím, že to není pravda. Dokud byl český národ tvořen silnými menšinami a současně byly výrazně zastoupeny společenské vrstvy a vrcholná elita, tedy přirozená tradiční společnost, která se v českých zemích formovala po dlouhá staletí, byla tato společnost demokratická a nepochybně i politicky zdatná. Až s nastolením republiky, založené od počátku na podvodech a lži zhora, likvidací elit a zprůměrováním společenských a politických hodnot při jejich postupném přizpůsobování početně narůstající morální spodině se z národa stalo to, čím dnes je. Demokracie jako společenský systém pak do svého čela nestaví národní elity, ale národní spodinu a ta sama to nemůže změnit. Logicky takový stav může vyústit v přeměnu na tyranii, diktaturu, může vést rozdělováním národa k občanské válce. Pokud si ale společnost ještě zachová dost rozumu, může změnit anarchii, rodící se z rozpadající se demokracie na stabilní demokracii v konstituční monarchii.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)