Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel Vezen svedomi… Můj pocit na závěr? Paní režisérka chtěla senzaci. Jméno Wonka je dobrá značka pro zaručenou sledovanost aPoslední koncert a dost. Pitaš zavírá svou hospodu. MFD HK 14.11.2014 získání různých grantů. Film není rozhodně objektivní. Je zmatečný a zbytečný. A myslím si, že v tomto případě by bylo dobré, aby takový film s tímto tématem dělal někdo, kdo tu dobu zažil. Nikdo zde nechce, alespoň doufám, nového Fučíka, ale co je sračka, sračkou zůstane. A to tento film je! …

Myslím, že to bylo 15. července 2014, kdy jsem navštívil (na pozvání V. Černíka) ve Vrchlabí premiéru dokumentu o Pavlu Wonkovi. Nikdy jsem se osobně s Pavlem Wonkou nesetkal, tak, jako do výše uvedeného dne s paní režisérkou Libuší Rudinskou. Jel jsem na tuto UTAJENOU PREMIÉRU z několika důvodů. Pavlovi jsem byl na pohřbu a měl jsem zásadní podíl na přejmenování ulice v České Skalici ze Zápotockého na ulici Pavla Wonky (byla jedna z prvních, ne-li první v kraji). Ale hlavní důvod byl, že do dnešních dnů si myslím, že mi Pavel Wonka svou smrtí zachránil život.

Když jsem byl totiž v létě 1989 zadržen příslušníky StB a křivě obviněn z rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, vyhlásil jsem ještě na jejich úřadovně v Náchodě hladovku. Záhy jsem byl převezen do vazby v Hradci Králové, kde jsem v hladovce pokračoval. Po smrti Pavla Wonky v roce 1988 se poměry ve vazební věznici změnily. Hlavně k politickým hladovkářům. Do dnešních dní jsem přesvědčený, že díky umučení (bohužel) a smrti Pavla Wonky se bachaři báli dalšího úmrtí a jejich chování tomu také nasvědčovalo, a já jsem to přežil.

Takže jsem na premiéru filmu paní Rudinské o Pavlu Wonkovi jel se smíšenými pocity, neboť se ke mně doneslo, že celý film se nese v duchu udavačství Pavla Wonky. Po shlédnutí filmu měla být diskuse. Jak nám paní režisérka řekla, chtěla mít zpětnou vazbu. Já jsem ji pověděl, že celý dokument je subjektivní, a je vlastně postaven jen na výpovědích bývalých estébáků a jiných pofiderních figur. Řekl jsem ji, že si tito hajzlové udělali za peníze poplatníků díky ní svoje kino. Ještě se do ní pustil Franta Stárek s tím, že proč tam nevystoupil někdo, kdo by o Wonkovi vypovídal kladně. Na to ona odpověděla, že nikoho takového nenašla. V ten moment se ozval nějaký muž, který ji řekl, že to není pravda, že mu Pavel Wonka vypracoval odvolání k nějakému soudu. Myslím, že těch lidí, kteří vzpomínali na pomoc Pavla Wonky, tam bylo více. Potom paní režisérce bylo řečeno, že bude muset zřejmě natočit druhý díl o Pavlu Wonkovi. Ale kdo ho zaplatí? No, já si myslím, že by ji ho měli zaplatit ti estébáci, co tam vystupují.

Můj pocit na závěr? Paní režisérka chtěla senzaci. Jméno Wonka je dobrá značka pro zaručenou sledovanost a získání různých grantů. Film není rozhodně objektivní. Je zmatečný a zbytečný. A myslím si, že v tomto případě by bylo dobré, aby takový film s tímto tématem dělal někdo, kdo tu dobu zažil. Nikdo zde nechce, alespoň doufám, nového Fučíka, ale co je sračka, sračkou zůstane. A to tento film je!

Alespoň jsem se podíval po dlouhé době do Vrchlabí (naposledy jsem tam byl na pohřbu Pavla) a zjistil jsem, že ta báječná hospoda, kde jsme se tenkrát setkali, stále funguje.

(Pozn. redakce, zdroj Wikipedie - Pavel Wonka (23. ledna 1953 Vrchlabí – 26. dubna 1988 Hradec Králové) byl český antikomunista a disident – obhájce lidských práv, politický vězeň a oběť komunistického teroru, konkrétně nezákonné soudní a vězeňské praxe. Je posledním politickým vězněm komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.)

http://nase.broumovsko.cz/nazory/reakce-stanislava-pitase-na-film-o-pavlu-wonkovi/9.html

* * *

Za reklamu dokumentu Libuše Rudinské „Pavel Wonka se zavazuje“, mám zaplatit 20.000,-Kč…?!

94 tezí politického vězně čsl. státu Pavla Wonky psané ve věznici Hradec Králové a Praha-Ruzyň od 1.ledna 1987 do 10.srpna 1987

OSUD POLITICKÉHO VĚZNĚ III.

Fámy, pomluvy a Pavel Wonka

 

Jan Šinígl, 5.12.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.45 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #6 Tom 2014-12-10 14:27
Cituji Jan Šinagl:

Jen pro pořádek.
Nejsem ctitelem Václava Klause.To však ještě neznamená,že budu slepě věřit v jeho ideového odpůrce Havla.
Vůči T.G.Masarykovi jsem také velmi kritický,dá se říci že ho neuznávám.
-1 #5 Jan Šinagl 2014-12-10 11:05
0 #4 Tom 2014-12-10 09:42
Cituji Lubomír Bombík:
Domnívám se, že film je součástí kampaně s cílem pošpinit, zpochybnit, zdiskreditovat všechny symboly, které nás pozvedají z východoevropského marasmu. Od sestřelení vlády v době předsednictví EU, krádeže propisky před kamerami, přes vrávorání u korunovačních klenotů, zpochybňování 17. listopadu a odkazu Václava Havla až po umučeného Pavla Vonku. Spolu s rostoucí tabuizací a vylhaností v médiích si dovolím tento stav nazvat "druhou normalizací". Můžeme sice říkat, co chceme, ale není nám to nic platné... Aspoň zatím...

Neidealizujte si Havla.Nezapomeň te že za ten tzv. samet je po listopadu spoluzodpovědný i on.Pamatujete se jak se u soudu obořil na Petra Cibulku za to že zveřejňoval ve svých novinách jména konfidentů StB? KPV mu také tenkrát nevoněla.A jak je možné,že ho v roce 1990 zvolila sněmovna takovou většinou,tedy i hlasy komunistů?Ti ja známo nedávají nic zadarmo.
Jinak s vámi naprosto ve všem souhlasím.
0 #3 Kdysi obcan. 2014-12-07 15:40
Pro-bolsevicka klika mela jediny problem.Najit osobu ktera za mrzky peniz byla schopna bez vycitek svedomi pospinit pamatku P.Wonky.. Ta osoba se jmenuje Rudinska.
+3 #2 Lubomír Bombík 2014-12-07 14:35
Domnívám se, že film je součástí kampaně s cílem pošpinit, zpochybnit, zdiskreditovat všechny symboly, které nás pozvedají z východoevropské ho marasmu. Od sestřelení vlády v době předsednictví EU, krádeže propisky před kamerami, přes vrávorání u korunovačních klenotů, zpochybňování 17. listopadu a odkazu Václava Havla až po umučeného Pavla Vonku. Spolu s rostoucí tabuizací a vylhaností v médiích si dovolím tento stav nazvat "druhou normalizací". Můžeme sice říkat, co chceme, ale není nám to nic platné... Aspoň zatím...
+2 #1 Tom 2014-12-06 13:07
Nesouhlasím s názorem,že důvodem natočení tohoto paskvilu byla u paní Rudinské touha po senzaci.Nemyslí m si,že je naivní a hloupá.Podle mého názoru byly její důvody mnohem hnusnější a podlejší.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)