Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Rudinska IIDokumentaristce Libuši Rudinské se podařilo to, po čem mnoho tvůrců marně volá: po širší společenské reflexiWonka Pavel oblicej a mísa své práce. Reakce na její film Pavel Wonka se zavazu­je, který měl premiéru na jihlavském festivalu dokumentů, jsou ovšem ve velké většině nega­tivní. Neděje se tak proto, že by režisérka sáhla na nedotknutelnou ikonu protikomunistického odboje, jak se to snaží prezentovat. Problém je v tom, jak svévolně zachází s fakty.

… Rudinská však více věří estébákúm. Ti „do­svědčují“, že Wonka o spolupráci stál. Hned několik jich tvrdí, že závazek podepsal před jejich očima. V tom si protiřečí. Rudinská, konfrontována s tou nelogičností, se v doku­mentu jednoho z nich optá, zda tedy Wonka nepodepsal závazek dvakrát. Prý i to je mož­né... To nejjednodušší vysvětlení, že estébáci lžou, ji snad ani nenapadne. Dost možná pro­to, že předem „ví“, co chce sdělit, a podle toho ohýbá fakta. Poctivá práce dokumentaristy by ale měla být opačná: až na základě dat a hodno­věrných svědectví si utvořit názor. … Problém je v tom, že jeden papír podle ní převáží celý disidentův život. Opět pomíjí sou­vislosti: StB by přece svého ochotného spolu­pracovníka nezavřela po pár měsících od vázacího podpisu za mříže a nenechala by ho později v kriminále zmučeného zemřít. Už sa­motný fakt, že písemný závazek existuje - a ne­byl tedy součástí příslušného spisu StB, jenž byl spolu s ostatními těsně po listopadu skarto­ván - vzbuzuje pochybnosti. Nechtěl s ním ně­kdo hrát nějakou hru? A nehraje ji právě dnes s figurkou jménem Libuše Rudinská? Kdo se tady vlastně zavazuje?    

* * *

„Odhalení“, že disident Wonka (1953-1988) podepsal závazek ke spolupráci, není nic nového, ví se o něm roky. Nová je jen jeho (des)interpretace. Podle Rudinské to samo o            sobě dokládá, že občanský aktivista „vědomě spolupracoval“ se Státní bezpečností.

„Potkal jsem Pavla Wonku jednou nebo dva­krát, byl to člověk sui generis, ale rozhodně člo­věk, který měl odvahu. Znevažovat jeho odhod­lání, psychologizovat a zůstávat v domněnkách pokládám za nehorázné. Dáma, jež film reží­rovala, si vůbec nedovede představit, co zna­menalo odporovat tehdejšímu režimu, zvláště pro lidi mimo velká města,“ říká k tomu bis­kup Václav Malý, také někdejší disident. Kaž­dý, kdo se dostal do konfliktu s minulým režimem, si umí vyfabulovat několik možností, jak k podpisu vázacího aktu mohlo dojít: hra o čas, taktizování, podpis pod brutálním nátlakem...

Pavel Wonka vychází z dokumentu Rudin­ské jako kariérista a chameleon. Donášet měl na „Vaška Havlů“, Dominika Duku a na spous­tu dalších. Potíž je, že se zde režisérka opírá výhradně o svědectví estébáků, tedy lidí, kteří měli lež v popisu práce a dodnes mají spoustu důvodů lhát. Je krajně nezodpovědné (a možná i trestuhodné) takto denunciovat člověka, který se nemůže bránit. Zemřel totiž za dramatic­kých okolností v komunistickém kriminále. „Pavla Wonku si neidealizuji. Ale především proto, jak jeho život skončil, by měla být vůči němu zachována úcta. On položil život za svo­bodu, bojoval za ni svými prostředky a podle svých možností,“ přibližuje Václav Malý.

Rudinská však více věří estébákúm. Ti „do­svědčují“, že Wonka o spolupráci stál. Hned několik jich tvrdí, že závazek podepsal před jejich očima. V tom si protiřečí. Rudinská, konfrontována s tou nelogičností, se v doku­mentu jednoho z nich optá, zda tedy Wonka nepodepsal závazek dvakrát. Prý i to je mož­né... To nejjednodušší vysvětlení, že estébáci lžou, ji snad ani nenapadne. Dost možná pro­to, že předem „ví“, co chce sdělit, a podle toho ohýbá fakta. Poctivá práce dokumentaristy by ale měla být opačná: až na základě dat a hodno­věrných svědectví si utvořit názor.

Pomiňme drobnosti typu, že režisérka opa­kovaně komolí zkratku Státní bezpečnosti jako STB. Problém je v tom, že jeden papír podle ní převáží celý disidentův život. Opět pomíjí sou­vislosti: StB by přece svého ochotného spolu­pracovníka nezavřela po pár měsících od vázacího podpisu za mříže a nenechala by ho později v kriminále zmučeného zemřít. Už sa­motný fakt, že písemný závazek existuje - a ne­byl tedy součástí příslušného spisu StB, jenž byl spolu s ostatními těsně po listopadu skarto­ván - vzbuzuje pochybnosti. Nechtěl s ním ně­kdo hrát nějakou hru? A nehraje ji právě dnes s figurkou jménem Libuše Rudinská? Kdo se tady vlastně zavazuje?           

ALEŠ PALÁN

Katolický týdeník 45/ 4-10.listopadu 2014

* * *

Požadavek zaplatit za trailer k dokumentu „Pavel Wonka se zavazuje“ 20.000,-Kč, byl odmítnut

Jan Šinágl, 11.10.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.10 (10 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 KAUZA VE ZKRATCE 2015-01-26 17:29
Pavel Wonka vs. Libuše Rudinská

advokát chudých vs. advokátka rudých

mrtvý disident vs. živí estébáci

Pravda a láska prohrává se lží a nenávistí.

Normalizace je zpět. Komunistická nenávist rovněž.
0 #1 BOLŠEVICKÁ HYENA 2015-01-26 17:28
Rudinská. Kdo posbírá na ulici drby o umučeném politickém vězni komunismu, aby je pak zfilmoval, je veliká komunistická drbna. A pokud film pak vydá před celým národem ještě naschvál ke 25. výročí pádu komunismu, tak už to je naprosto amorální bolševická hyena. Film je to komunistický hnus na zvracení. Nejhorší bolševická propaganda od pádu komunismu roku 1989. Jako Rudé Právo za Husáka.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)