Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KGB watching you„Humanitární“ konvoje – Zeman na F1 – Filip soukromě, za veřejné peníze, na soudružské návštěvě Dumy – Barabanov opět „exceluje“ na ČT výroky hodné Goebbelse – Odstoupí Putin, nebo Rusko vyprovokuje válku?!

Svoboda projevu, právo na informace, globálně působící média a sociální sítě mají i svou odvrácenou podobu: záměrné dezinformace, šíření konspiračních teorií a propagandu. Tohle umění sice ovládá a také financuje řada vlád světa, podle Institutu pro moderní Rusko (IMR), think-tanku se sídlem v New Yorku, je ale mistrem v oboru Kreml. I analýza IMR může být součástí této informační války (v čele IMR stojí Pavel Chodorkovskij, syn miliardáře a z ruského vězení nedávno propuštěného oligarchy Michaila Chodorkovského), i přesto její postřehy a závěry stojí za bližší pohled. Na vysokou proruskou informační aktivitu ve světě upozorňuje totiž i řada jiných zdrojů. Včetně těch českých.

Propaganda v mnoha rovinách

„Jednoznačnou prioritou Ruské federace a jejich zpravodajských služeb bylo upevňování a další rozšiřování jejich vlivových kapacit v ČR. V případě Ruska se jednalo o snahu využít otevřeného i utajeného politického, mediálního a společenského vlivu k podpoře ruských ekonomických zájmů v Česku,“ stojí například v poslední výroční zprávě české Bezpečnostní informační služby.

V České republice takto začal například letos působit česky psaný web aeronet.cz. Příspěvky jsou nepodepsané, zdroje obvykle anonymní, zaměření však jednoznačně proruské. Kdo jsou jeho autoři, kdo za vznikem webu stojí a kdo ho platí je nejasné, lze se jen domýšlet.

V diskusích na sociálních sítích a pod články jak v Česku, tak v celé Evropě i v USA ovšem spolu s nárůstem ukrajinské krize celkově přibylo proruských a proputinovských příspěvků. Tak, že je některé zpravodajské servery začaly aktivně filtrovat.

Podle experta na sociální média Josefa Šlerky, vedoucího oboru Studia nových médií na FF UK, ruská propaganda působí v několika rovinách: v rámci komentářů na diskusních serverech, šířením lživých zpráv na sociálních sítích a snahou o znevěrohodňování mainstreamových médií. „Jediný způsob, jak se bránit proti propagandě a demagogii v diskusích na internetu, je prostě odmítnout pravidla její hry,“ navrhuje Šlerka.

Internet jako zbraň

I když internet je podle Vladimira Putina (a nejen podle něj) vynálezem CIA, internet a sociální média jsou významným zdrojem ruské informační války. Na jedné straně proto Rusko doma cenzuruje vybrané stránky, na straně druhé sociální sítě a diskuse na Západě využívá jako zbraň ve svůj prospěch.

Cílem proruské informační války není samozřejmě jen Česko. Za připomenutí však stojí výroky Ero Balka, finského překladatele, bohemisty, rusisty a ukrajinisty v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz: „Moskva investuje do pozitivní propagandy o Rusku obrovské peníze – i s využitím finských, českých či ukrajinských novinářů.“

Podle jeho slov Moskva už spolupracuje s dvaceti až třiceti finskými novináři. „V Helsinkách dokonce už vznikla tisková agentura. A pokud vím, tak se něco podobného – včetně vazeb na české novináře – plánuje i v Česku. S jediným cílem: šířit či podporovat názory Moskvy a kritizovat život na Západě či v USA,“ upozornil bez větší mediální pozornosti (ovšem i bez dalších detailů) Ero Balk.

O vlivu Ruska na – nejen – novináře se explicitně zmiňuje i česká kontrarozvědka. „Při budování přístupových a vlivových sítí v České republice jsou pro Rusy i Číňany důležití novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, networkingové organizace, organizace zaměstnavatelů či zaměstnanců (respektive jejich vedení) a v neposlední řadě také aktivisté a jejich nevládní organizace,“ shrnují tuzemští „kontrašpioni“.

Rusko včera a dnes

Institut pro moderní Rusko píše, že Kreml v poslední době výrazně navýšil rozpočet na vedení informační války. Například v angličtině vysílající televize RT (dříve Russia Today), kterou lze běžně naladit v kabelových sítích i v Česku, pracuje nyní s rozpočtem 300 milionů dolarů.

S rozšířením vysílání i o francouzskou a německou verzi ale její rozpočet vyroste o 41 %. Televizi už nyní může sledovat zhruba 600 milionů lidí na celém světě, mimo jiné je v nabídce tří milionů hotelových pokojů po celém světě.

V posledních letech se také proměnila editoriální politika televize. Od zjevné propagace ruských zájmů se posunula k potlačení zpráv spojených s Ruskem, ale k vykreslování a zdůrazňování negativních zpráv o Spojených státech a západní Evropě.

Jednou ze „specialit“ RT je podpora konspiračních teorií spojených s 11. zářím 2001 či se skrytými příčinami války v Sýrii.

Jsou i jiné cesty

„Kromě toho Kreml v Evropě finančně podporuje krajně levicové i krajně pravicové strany, antiglobalisty i zelené, k šíření svého vlivu používají i ortodoxní církev a k tomu účelu založené neziskové organizace a think-tanky,“ konstatuje IMR.

Rusko podle něj aplikuje různé přístupy v různých částech světa: “Kreml například úspěšně nahlodává integritu a důvěryhodnost investigativní žurnalistiky a víru v tradiční média. K ovlivňování veřejného mínění si najímá PR agentury. Využívá i korupci.“

S tím souzní i již citovaná výroční zpráva BIS. „Mohlo by se zdát, že ovlivňování není dostatečně špionážním tématem. Opak je však pravdou,“ konstatuje BIS a bere si na pomoc i citaci někdejšího generála KGB a šéfa jejích operací v USA Olega Kalugina.

Ten kdysi v rozhovoru pro CNN popsal aktivní opatření jako „srdce a duši sovětského zpravodajství“: „Ne sběr zpravodajských informací, nýbrž subverze, aktivní opatření k oslabení západu, k vrážení klínů do západních aliancí všeho druhu, zejména NATO, za účelem vyvolání svárů mezi spojenci.“

http://hlidacipes.org/cilem-ruske-informacni-valky-je-i-cesko-a-cesti-novinari/?ct=t%28Newsletter_112_13_2014%29

* * *

Aktualizováno:

„Humanitární“ konvoje Ruska na Ukrajinu pokračují. Jsou tak „humanitární“, že kontrola je zakázaná. Bez této „humanitární“ pomoci by už dávno Ukrajinská armáda zajistila pořádek na svém výsostném území, okradeném o Krym.

Prezident Zeman na F prohlásil na F1, že si v Kyjevě na demonstracích všiml plakátu jak nacionalisté vyzývají k vraždění: „Smrt Polákům, Židům a komunistům bez milosrdenství.“ Potíž je v tom, že to nikdo jiný neviděl, netvrdí to dokonce ani ruská média?! Zeman odmítá sdělit zdroj, tedy další kolaborantská báchorka hlavy země? Nemůžeme se divit, když odměňuje své pomahače z prezidentské kampaně posty na Hradě, kde ukazují svoji neschopnost, někteří resp. i všehoschopnost, kdy by měli už dávno být obžalováni a souzeni!

Cesta komunisty, předsedy KSČM a místopředsedy Sněmovny Filipa do Moskvy, kde byl na pozvání místopředsedy Dumy Sergeje Železniaka (je také na sankční listině Západu), byla proplacena v souladu s předpisy? Odpovědný organizační výbor ji neschválil. Schválil ji její předseda a předseda Sněmovny Jan Hamáček. Podivná demokracie a zacházení s veřejnými penězi. Když Hamáček rozhoduje sám za výbor aniž by se ho ptal, tak ať ho rovnou zruší, nebo oněch 44.000,-Kč zaplatí ze svého! Umíte si představit, že by stejně tak schválil např. cestu pravicového poslance do Bruselu? To by vyskakovali jistě i komunisté. Potíž je také v tom, že o čem se konkrétně jednalo a čeho bylo dosaženo, se nedozvíme nic, obávám se, ani poslanci. Doufejme, že se to dozví alespoň pan předseda Sněmovny – soukromě!

Pro pobavení i varování připojuji video níže. Do pořadu Máte slovo o Ukrajině jsem byl ČT pozván, ale krátce před začátkem živého vysílání „odpozván“. Pan Barabanov mne v lásce nemá a bohužel asi ani ČT. Alespoň zde ukázal už podruhé svoji ubohost a prolhanost. Mohu se tedy dost možná těšit na jeho další hloupé reakce a projevy uražené ješitnosti. Mimochodem dostal na svůj ruský časopis ARTĚK dotaci 300.000,-Kč z peněz českých daňových poplatníků?! Podle mých informací se mu opět mělo podařit získat nemalou částku z MK koncem roku ze zbylých peněz! Nelze proto vyloučit, že má své „podpůrce“ na MZV či jinde.    

Rusko se propadá do krize úměrně s padající cenou ropy. Putinová pozice se otřásá v základech. Odstoupí, nebo vyvolá Rusko další válku?! Putin je tak „mírumilovný“, že si bez souhlasu druhé strany bere co chce! Připomeňme Čečnu, Gruzii, Krym!

Včerejší útok na webové stránky německého kancléřství, nepochybně ruskými hackery, naznačuje stoupající agresivitu Ruska. Věřím, že jde více o projev zoufalství, než síly. „Umírající kobyla kope nejvíce.“  

 

Jan Šinágl, 8.1.2014

* * *

Na Majdanu tekla krev, na Olšanech se ve stejném čase odhaloval památník ruským okupantům z roku 1968 !!!

Putinovec Alexandr Barabanov dnes agresivně napadl redakci LN!

Napsal mi čelný, viditelný představitel ruské propagandy v České republice Alexandr Barabanov

Jan Šinágl v LN o neveřejnoprávní ČT a skandálním pořadu „Máte slovo“ o Ukrajině!

Ukrajina: ČT1 MÁTE SLOVO – pro jistotu nemáte - židli!

Kelin: Rusové v Česku rozjeli rafinovanou propagandu

* * *

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #3 Franta 2015-01-11 13:04
Je to komunistický ksindl. A že v česku je levičáků 90 %
-1 #2 Reagan 2015-01-09 09:19
Milošku žaluj od J.Urbana

www.facebook.com/.../
+1 #1 Lžiprezident Zeman 2015-01-09 02:13
Lžiprezident Milouš (jakeš) Zeman, který byl zvolen na základě prokazatelných lží v samotném závěru volební kampaně, je morální ostudou celé Evropy. Alkoholik, který je při každém druhém interview ožralý jako prase, s nateklými víčky, obracením očí v sloup a debilním zíráním do stropu, nesahá většině občanů ani po kotníky.

Jako mluvčí Kremlu a obhájce našich bývalých okupantů (Ruska) a dnes totalitní ruské diktatury vraždící všechny nepohodlné novináře, by měl být souzen jednou za vlastizradu a popraven. Chucpe, nejvyšší pohrdání nad národním zrádcem Miloušem (jakešem) Zemanem... J.Kubík

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)