Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Charbonnier StephaneStéphane Charbonnier: „Upřednostňuji zemřít, než žít jako krysa.“ - Nenechme seCharlie zastrašit! Výstižné karikatury a síla svobody slova budou na konci silnější než zbabělé výstřely.

Komentář šéfredaktora německé veřejnoprávní televize ZDF Petera Freye 7.1.2014:

Atentát v Paříži je útokem na nás všechny. Cílí na srdce svobodné společnosti. Nesmíme se nechat vyprovokovat a také nenechat zastrašit. Nyní se musí právní stát bránit. Není to jenom brutální útok na svobodu tisku. Je to pokusem přivést celou zemi do strachu. Ano, satira bolí, ale patří k jádru svobody moci zesměšňovat i svaté věci. Kdo chce žít ve svobodě, musí to snést.

Dnes byla napadena Francie, míněna je celá Evropa - a tím i soused Německo. Ve Francii Francois Hollande – oslabený president a pravicová nacionalistka Marine Le Pen na cestě k moci. Znejistělá země. U nás tisíce, které jdou do ulic proti údajné islamizaci. Ale přesto, vyvarujme se falešných závěrů. Nenechme se provokovat. I když domnělí pachatelé jsou francouzskými občany – převažující většina Muslimů ve Francii a u nás odmítá použití násilí ve jménu náboženství.

Proto se nejedná ani dnešního dne o otázku, zda Muslimové patří do Evropy. Jde o pravidla naší společné společnosti. Chladnokrevný teror jako dnes, hon na Židy jako naposledy v pařížském předměstí Sarcelles, nebo protižidovská hesla v německých ulicích jsou útoky na nás všechny. Právní stát se musí proti tomu bránit, právem a zákonem. A společnost musí říci rozhodné NE! Vražda je vražda. Pro to není žádné ospravedlnění. Nenechme se zastrašit! Výstižné karikatury a síla svobody slova budou na konci silnější než zbabělé výstřely.

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2316858/Frankreich-unter-Schock#/beitrag/video/2316988/ZDF-heute-journal-vom-07-Januar-2015

* * *

Byl to vražda svobody, tedy na každém z nás. Nezáleží na barvě pleti, ale na skutečně sdílených hodnotách. Pokud je kdokoliv nechce respektovat, musí mu to být dáno rozhodně na vědomí. Obrana a záchrana mimořádně ohrožované svobody legitimizuje i případné použití mimořádných prostředků. Protestovali byste proti mučení zatčeného třetího vraha, aby se zjistilo více o všech organizátorech, pachatelích a pozadí atentátu – stejně jako proti metodám USA na Quantanámu?! Ptejte se rodin a pozůstalých po zavražděných v Paříži na odpověď. Nebude-li se svobodná společnost adekvátně bránit, může přijít o život každý z nás. Masakr v Paříži nám ukazuje, jak se radikální islámisté bojí svobody slova a projevu, který jim brání v ovládání lidí a udržování v poslušnosti! Připomínám, že komunistická ČSSR cvičila arabská teroristická komanda a kdy byl i český SEMTEX použit při atentátu v Lockerbye. Kompliment na francouzskou policii, která už jednoho pachatele zatkla!

Obdivuji okamžité demonstrace v Paříži a Londýně se symbolickými tužkami, jako důkaz vysoké občanské vyspělosti a uvědomělosti! Vzpomeňme na heslo Francouzské revoluce: VOLNOST ROVNOST BRATRSTVÍ.

Jistě je možné žít ve společnosti jiných národů a etnik, ale pouze za předpokladu, že se vzájemně respektují, ctí a obohacují, včetně respektu k jiným náboženstvím. Občané se ale nesmí cítit být v ohrožení či být zneužíváni. Nelze ovšem přijímat cizince donekonečna. Multikulturní společnost na křesťanské bázi není problém, v souvislosti s islámem má svá rizika jak vidíme. „Množství asylantů musí mít hranice, jinak můžeme zrušit asylový zákon. Problém začíná už např. zákazem vánočních stromků kvůli urážce náboženského cítění muslimů,“ jak řekl včera jeden německý politik na ZDF v Ausland-Journal.

Německá veřejnoprávní ZDF referovala včera obsáhle o všem podstatném, ale současně stručně, jasně, věcně, do hloubky, kdy měl divák jasno a sledoval každou minutu se zájmem. ČT má k její kvalitě zpravodajství stále hodně daleko - stále stejné dokola, podstatné s nepodstatným, dlouhé, únavné, převyšující kapacitu příjmu informací průměrného diváka, navíc s prvky vulgarizace a nenáročnosti. Nemusíte umět německy a uvidíte sami ten nebetyčný rozdíl, když shlédnete cca 30 minut Ausland-Journalu ZDF – viz link výše.

Obávám se, že tak výraznou osobnost, jakou je šéfredaktor ZDF Petr Frey ČT dnes nemá. Jistě by to uměl podobně vyjádřit i redaktor Martin Veselovský, ten ovšem není šéfredaktor ČT, navíc byl odejit z ČT spolu s dalšími kvalitními redaktory. Kvalita jejich nástupců je velmi slabá. Bolí z toho oči i uši.

Závěrem připomínám citát Franze Josefa Strausse: „Radikalismus se nesmí nikdy stát demokratickou legitimní silou.“

Předvedli nám to čeští komunisté v praxi a předvádí nám to i dnešní Rusko. Různé populistické strany je doplňují. Věřme, že se k moci nedostanou, ale upozorněním na neřešené problémy přinutí konat ty, co konat dávno měli a stále nekonají. Dostanou-li se k moci radikálové, extrémisté a populisté, mohou začas udělat i „pořádek“, ale za cenu ztráty svobody a dřívější či pozdější bídy. V tomto smyslu je Paříž alarmující výzvou všem demokratům. Věřme, že ne zbytečnou!  

 

Jan Šinágl, 8.1.2015

* * *

Francouzská ambasáda Praha 18:30 hod. 8.1.2015

F Embassy Praha 1 080115

F Embassy Praha 2 080115F Embassy Praha 3 080115

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.41 (17 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #19 Ivan 2015-02-12 19:47
Tento tytulek clankuje tedy hodne nestastny. Rika tim ze si to Francie zorganizovala sama, tak jak to udelali americani 11. zari? 11. září 2001 byl podvod, vysílán podle připraveného scénáře. Nikdo soudny si nemuze po shlednuti myslet neco jineho. www.youtube.com/.../
+1 #18 Oldřich Musil 2015-01-17 18:01
Např.zákaz msty a příkaz milovat i své nepřátele,proto že i pohané dokáží milovat pouze ty co mají rádi je.Zákaz rozvodu.Dále že nestačí pouze necizoložit,ale je hřích už i to pokud se muž dívá na vdanou ženu se žádostivostí.Že nestačí pouze nevraždit,ale je hříchem se na svého bližního hněvat,snižovat a zatracovat.Že naše slovo má být pouze ano,ano-ne,ne a co nad to je,je od Ďábla.Že nemáme lpět na majetku.
Tolik velice stručně z horského kázání v evangeliu podle Matouše,kapitol y Poměr Starého zákona k novému.Je mnohem vhodnější abyste si to (pokud vás to zajímá) přečetl sám a celé.Evangelium podle Matouše bylo napsáno speciálně pro Židy.Také bych doporučil přečíst si to vydání,u něhož jsou připsány vysvětlivky.Nen í totiž jednoduché některé věci správně pochopit.
0 #17 Charles Wiener 2015-01-17 15:04
Pan Oldrich Musil napsal "Křesťanství přineslo mnoho zákazů a chápu že se to někomu nerado poslouchá." Mohl by sdelit, ktere zakazy pridalo krestanstvi k tem, ktere prevzalo od judaismu? T.j. ktere jsou v Novem zakone a nejsou ve Starem?
0 #16 Oldřich Musil 2015-01-17 11:58
Rozdíl mezi Platonem,Aristo telem,Sokratem a Ježíšem je v tom,že Ježíš byl Boží syn.Tím nechci říci že Platona,Aristot ela a Sokrata odmítám.
Pokud jde o pana Zdeňka.
Křesťanství přineslo mnoho zákazů a chápu že se to někomu nerado poslouchá.
0 #15 Martin Donda 2015-01-16 15:44
V podstatě s č. 12 souhlasím. Víra v Boha prostřednictvím Krista je především o poznání sebe sama. Já osobně křesťanskou víru chápu jako pokračování myšlenek Sokrata, Platona, Aristotela a dalších filozofů starověku.
-3 #14 Zdeněk 2015-01-14 15:39
k č. 12
Víra je především stav mysli, tedy vnitřní pocit každého jednotlivce. Pokládám proto za absurdní kázat druhým, jak mají chápat víru, v co mají věřit a čemu ne. Rovněž mentorování, zda je Bible chytrá nebo moudrá je zcela irelevantní. Víra je spojena výhradně se schopností člověka myslet (nikoli se schopností králíka či ovce), proto nelze zcela oddělovat víru a církev, která je dlouhodobě její nositelkou, tedy tou, která po staletí poskytovala výklad Bible. Tomu je poplatné i současné chápání víry. V co by asi věřil dnešní Evropan, pokud by se náhle ocitl např. ve Starém Římě, kde existovalo svobodné uctívání mnoha všelijakých bohů? Ostatně na základě vyjádření mnoha věřících lze dovodit, že víra je pro ně jen jakousi „psychologickou berličkou“, o kterou se opřou v těžké chvíli.
Jsou i jiná moudra než desatero, např. „Svoboda končí tam, kde začíná právo druhého“, nebo „Nečiň druhému, co sám nechceš, aby ti činil“. A s tím normální člověk v životě docela dobře vyjde.
+1 #13 Oldřich Musil 2015-01-13 19:36
Cituji Jan Šinagl:
Život není o nalezení pravdy, ale o cestě k ní, pokoře a víře v naději. Kdo ji chce nalézt ukazuje svoji nevyzrálost už jen tím, že nerozlišuje církev a křesťanství. Kněžím jsou také chybující lidé. Absolutní pravda na zemi neexistuje. Bible není „chytrá“, ale především moudrá kniha. Jen ateisté hledají marně a naivně „pravdu a jistoty“. Stačí dodržovat desatero. Kdo v životě musel překonávat hodně utrpení, smutku, potíží a překážek, pochopí to mnohem rychleji než ten, kdo žije bez „problémů“, často prázdně, kdy si hledá náhražky Boha. Bez víry nelze smysluplně a hodnotně žít. Každý k tomu dříve či později dospěje. Boha nelze pochopit rozumem, ale jen srdcem.

Ježíš řekl:"Já jsem cesta,pravda a život"
Dospět k tomuto poznání ale není jednoduché.To chápu.
-1 #12 Jan Šinagl 2015-01-13 00:00
Život není o nalezení pravdy, ale o cestě k ní, pokoře a víře v naději. Kdo ji chce nalézt ukazuje svoji nevyzrálost už jen tím, že nerozlišuje církev a křesťanství. Kněžím jsou také chybující lidé. Absolutní pravda na zemi neexistuje. Bible není „chytrá“, ale především moudrá kniha. Jen ateisté hledají marně a naivně „pravdu a jistoty“. Stačí dodržovat desatero. Kdo v životě musel překonávat hodně utrpení, smutku, potíží a překážek, pochopí to mnohem rychleji než ten, kdo žije bez „problémů“, často prázdně, kdy si hledá náhražky Boha. Bez víry nelze smysluplně a hodnotně žít. Každý k tomu dříve či později dospěje. Boha nelze pochopit rozumem, ale jen srdcem.
0 #11 Zdeněk 2015-01-12 15:04
Co to je hledání pravdy? Lidé už ji hledají tisíce let a stále ji nenašli. Bible je chytrá kniha, ale stále se jedná jen o výtvor křesťanských kněží, kteří ji vytvořili cca 100 až 200 let po smrti Ježíše. Hodně a dlouho se nad ní hádali, co tam napsat a co zamlčet. Již ze zásady nevěřím tomu, co sepsali lidé za účelem, aby mohli ovládat jiné lidi - udělat z nich nemyslící ovce. Pokud měla církev moc, tvrdě prosazovala víru - tedy poslušnost věřících a svůj majetkový prospěch.
To samé je islám. Sice se mluví o víře, ale ve skutečnosti jsou to lidé ovládaní strachem. Proč muslim padne na kolena, jen zazní výzva muezina, aby se modlil? Proč si nedovolí zůstat stát? Protože se bojí trestu - je tedy ovládán strachem a nikoli vírou. A takovým strachem chce islám ovládnout jak příslušníky jiných náboženství tak ateisty. V tom je jeho podstata.
+4 #10 Oldřich Musil 2015-01-10 20:27
K:Je potřeba vybudovat si své vlastní slušné já a podle něj žít.

Cituji tato vaše slova proto,že tím chci říci že je to základní abeceda křesťanské morálky.
Přečtete-li si katolický katechismus,doz víte se tam že církev uznává i tzv.anonymní křesťany.To jsou lidé kteří do kostela nechodí,možná křesťanství ani nepoznali,ale mají desatero zapsáno ve svém srdci.To znamená že i přez to všechno žijí slušně a podle svého svědomí.I ti,pro které je z různých důvodů těžké Boha přijmout.
Věřím vám že máte možná s faráři a z hodin náboženství špatné zkušenosti.I farář totiž může být pěkně zmatený a nedělat dobro dobře.Konec konců zná historie i špatné papeže.Nejdůlež itější je poslouchat Boha a nevzdat hledání pravdy.Kdo touží po moudrosti,už mu sedí u nohou.
Nečekám že tomu budete věřit,ale i vás má Bůh rád.Přeji vám do života mnoho šzěstí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)