Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

… asi před měsícem vypadla z jedné archivní krabice. kterou si vyžádal badatel, funkční pistole i s náboji v zásobníku. Vím o vyšetřovacím spisu s prudce jedovatou látkou. Opravdu, ale opravdu rád bych věděl jak je možné že nebyla objevena při právě skončené inventuře spisů v ABS.

… Personální politika vedení je dlouhodobě destruktivní, od 10. dubna 2013 odešlo nebo plánovaně v rámci hromadného propouštění má odejít celkem 54 zaměstnanců - což je téměř polovina všech zaměstnanců ÚSTR! Tato politika byla umožněna nově zvolenou Radou ústavu, která zahájila tyto změny sporným odvoláním ředitele Mgr. Daniela Hermana, jehož žalobu v současné době projednává Městský soud v Praze. …

V Praze dne 13. ledna 2015


Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,


tři odborové organizace působící v Ústavu pro studium totalitních režimů (dále jen ÚSTR) Vás dopisem 24. října 2014 informovaly o plánovaném hromadném propouštění, které Rada ústavu společně s vedením ÚSTR a Archivem bezpečnostních složek (dále jen ABS) připravuje k 31. březnu 2015.

Dne 16. prosince 2014 Rada Ústavu schválila Usnesení, v kterém odsouhlasila nový organizační řád Ústavu pro studium totalitních režimů s účinností k 1. 4. 2015, který formálně zahrnuje i plánované propouštění cca 22 zaměstnanců. Usnesení, ani nový organizační řád nezahrnují následující náležitosti, které předpokládá Zákoník práce:

a) podrobné zdůvodnění hromadného propouštění zaměstnanců,

b) počet systematizovaných míst, která se budou v rámci reorganizace snižovat,

c) zdůvodnění výběru rušených oddělení v ÚSTR, která budou identicky zřízena v ABS,

d) proč zaměstnanci ze zredukovaného oddělení (digitalizace) nebo ze zrušeného oddělení (rozvoj evidencí) nebyli přeřazeni na existující nebo nově vzniklá oddělení,

e) proč dochází k propouštění, když rozpočet na rok 2015 byl navýšen, a ÚSTR i ABS získaly celkem 44 nových tabulkových míst, přičemž tabulková místa propouštěných zaměstnanců se neruší a na jejich místa se budou nabírat noví zaměstnanci.

Podle členů Legislativní rady Českomoravské konfederace odborových svazů Rada ústavu závažným způsobem pochybila. V případě hromadného propouštění, které vedení ÚSTR realizuje prostřednictvím organizačních změn, mělo být součástí Usnesení výše uvedené podrobné odůvodnění. ÚSTR se tak vystavuje riziku podání soudních žalob ze strany propouštěných zaměstnanců. Po prohraných soudech v roce 2014 a v důsledku nezvládnutí pracovně právní agendy to může vést k dalšímu maření veřejných prostředků.

Uvedení členové z Legislativní rady při projednávání hromadného propouštění navíc upozornili vedení ÚSTR, že byť prezentuje svůj záměr jako hromadné propouštění, ve skutečnosti se jedná o převod práv a povinností – tj. delimitaci, k ní však může dojít pouze na základě změny zákona č. 181/2007 Sb. a kterou v minulosti již zamítlo jak Ministerstvo financí ČR, tak i předseda vlády ČR.

Nový organizační řád s účinností k 1. 4. 2015 současně účelově obchází zákon č. 181/2007 Sb., o Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek, neboť pokud je jednou ze zákonných činností ÚSTR digitalizace, a s ní související evidence a vytváření metadat, potom částečným omezením nebo úplným zrušením oddělení ÚSTR nemůže naplňovat literu zmíněného zákona.

Rada Ústavu a vedení ÚSTR dlouhodobě zdůrazňují, že organizačními změnami pouze napravují chyby zákonodárců, týkající se zákona č. 181/2007 Sb. Tím si osobují právo, které přísluší pouze soudům, tj. interpretovat zákon. Na základě této svévole realizují již po několikáté organizační změny a účelově obcházejí zmiňovaný zákon.

Tři odborové organizace také opakovaně upozorňovaly Radu ústavu a vedení ÚSTR na porušování zákona č. 262/2006, Zákoník práce, § 62, odst. 2 a 3, Kolektivní smlouvy, zejména čl. II., odst. 7 a čl. III, odst. 8 a zároveň na porušování směrnice Rady Evropské unie 98/59/EHS, která se týká hromadného propouštění.

Personální politika vedení je dlouhodobě destruktivní, od 10. dubna 2013 odešlo nebo plánovaně v rámci hromadného propouštění má odejít celkem 54 zaměstnanců - což je téměř polovina všech zaměstnanců ÚSTR! Tato politika byla umožněna nově zvolenou Radou ústavu, která zahájila tyto změny sporným odvoláním ředitele Mgr. Daniela Hermana, jehož žalobu v současné době projednává Městský soud v Praze.

Ze zákona je nejvyšším orgánem ústavu Rada, který má kontrolovat činnost ÚSTR, tuto kontrolní činnost neplní zejména vzhledem k mnohamilionovým škodám, které vznikly nekompetentními rozhodnutími vedení ústavu v roce 2013 a 2014.

Pro úplnost uvádíme, že jsme obdrželi 7. ledna 2015 od ředitele Zdeňka Hazdry dopis, ve kterém nám oznámil, že o hromadném propouštění již s odbory jednat nebude a považuje celou záležitost za „projednanou“. Ve skutečnosti se přitom neuskutečnilo žádné jednání, na kterém by odbory a zaměstnavatel hledali uplatnění pro konkrétní zaměstnance ÚSTR zařazené do hromadného propouštění tak, aby byli přeřazeni na jiné pracoviště zaměstnavatele.

Dovolujeme si Vás rovněž upozornit na skutečnost, že plánované organizační změny nikterak nepřispívají k efektivnímu nakládání se svěřenými prostředky státu. Naopak, rozdvojení některých klíčových agend a udržování organizačních útvarů s identickou náplní práce (např. digitalizace a IT) paralelně jak v ÚSTR, tak i v ABS znamená nekoncepční a nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky.

Vážené senátorky a vážení senátoři, obracíme se na Vás se žádostí, abyste dlouhodobou krizi v Ústavu pro studium totalitních režimů urychleně projednali a řešili.


S pozdravem


PhDr. Hana Kmetíková

předsedkyně Nezávislé odborové organizace ÚSTR


PhDr. Petr Blažek, Ph.D.

předseda Odborové organizace vědeckých pracovníků ÚSTR


Mgr. Mgr. Ing. Lubomír Augustin

předseda Odborové organizace zaměstnanců ÚSTR a ABS

* * *

Radek Schovánek

Myslím, že komentáře netřeba. Snad jen poznámku, že asi před měsícem vypadla z jedné archivní krabice. kterou si vyžádal badatel, funkční pistole i s náboji v zásobníku. Vím o vyšetřovacím spisu s prudce jedovatou látkou. Opravdu, ale opravdu rád bych věděl jak je možné že nebyla objevena při právě skončené inventuře spisů v ABS. 12.1.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)