Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel Vezen svedomiAdam Michnik: „Demokracie je jako děravá loď. Musíme neustále vylévat vodu, aby se nepotopila.“
Předtucha o filmu Libuše Rudinské - Proslov senátora Jaromíra Štětiny během projednávání návrhu na udělení státního vyznamenání prezidentem republiky Pavlu Wonkovi.

… Myslím si, že Pavel Wonka se zasloužil o demokracii více než mnoho pověstných politiků nebo lidí velmi veřejně oslavovaných. On se zasloužil o to, že tady sedíme, že sedíme na lavicích zleva doprava, že můžeme pracovat v parlamentním systému. Určitě si vzpomínáte, za co byl uvězněn. On byl uvězněn za to, že chtěl kandidovat do Národního shromáždění. Byl uvězněn a z vězení už živý nevyšel. …

* * *

V roce 2013 jsem byl osloven režisérkou Libuší Rudinskou, že připravuje celovečerní film o Pavlu Wonkovi. Vzhledem k tomu, že jsem byl jednou z osob, která na pohřbu ve Vrchlabí nesla jeho rakev, požádala mne, zdali by se mnou mohla natočit rozhovor. Z obavy, aby režisérce neunikla důstojnost lidské oběti a rozměr transcendence společenské, existenciální a duchovní, rozhodl jsem se hodinové vyprávění situovat do kostela svatého Prokopa v Praze na Žižkově.

Po roce mě pozvala na premiéru filmu „Pavel Wonka se zavazuje“ (14. listopadu 2014) do kina Lucerna. Po jeho skončení proběhla panelová diskuze. Na adresu režisérky kriticky hovořili zejména František Stárek Čunas a John Bok. Jan Šinágl přečetl dopis bratra oběti Jirky Wonky, který upozornil na skutečnost, že aby dosáhla tendenčního obrazu vystříhala z filmu desítku vrchlabských přátel Pavla Wonky.

Ačkoliv mne pozvala na premiéru, nenašla odvahu mi sdělit, že z mého vyprávění v kostele nic nepoužila, protože chtěla, aby ve filmu dostali prostor především nedůvěryhodní příslušníci StB a nikoliv utrpení člověka a rozměr transcendence.

Rozhodl jsem se proto zveřejnit dopis, který jsem Libuši Rudinské zaslal 28. listopadu 2013, rok před premiérou. V té době režisérka ještě nevěděla jakou bude mít film konečnou podobu, ani jak se bude jmenovat.

Dopis v předtuše mediální katastrofy rozvíjí témata jako je vzpoura méněcennosti, flanďácké slídění hříchů, sekundární znásilňování oběti nebo mytologie hrdinství. Po celou dobu svého filmu Rudinská klade divákovi podobně sugestivní zavádějící otázku jako soudkyně, která poslala Wonku nepřímo na smrt: Jak se vyrovnáte s tím, že byl spolupracovníkem StB?

Dopis předjímá její pervertovaný pohled na historii, kdy při obhajobě svého snímku dnes říká, že Wonka zemřel v podstatě jako zdravý člověk, neboť neuměl tzv. sedět a že jeho smrt má logický rámec.

Filmové dílo Libuše Rudinské zapadá do současného trendu depolitizace komunistického režimu...

http://blog.aktualne.cz/blogy/mirek-vodrazka.php?itemid=24204
* * *

Státní vyznamenání pro Pavla Wonku

26. června 2013: Proslov senátora Jaromíra Štětiny během projednávání návrhu na udělení státního vyznamenání prezidentem republiky.

Dobrý den, dámy a pánové, při podávání návrhu jsem adoptoval návrh několika občanů, kteří se na mě obrátili a nominoval jsem pana Pavla Wonku. A chci vám říci, proč.

Myslím si, že Pavel Wonka se zasloužil o demokracii více než mnoho pověstných politiků nebo lidí velmi veřejně oslavovaných. On se zasloužil o to, že tady sedíme, že sedíme na lavicích zleva doprava, že můžeme pracovat v parlamentním systému. Určitě si vzpomínáte, za co byl uvězněn. On byl uvězněn za to, že chtěl kandidovat do Národního shromáždění. Byl uvězněn a z vězení už živý nevyšel.

A nezáleží na tom, že demokracie, která tady vznikla, je demokracie pubertální, uhrovitá, nezralá, zmítaná pokusy o různé ústavní a jiné puče. Ta demokracie tady je a Pavel Wonka se o to zasloužil.

Připomenul bych ještě jednou citát Adama Michnika, který řekl: Demokracie je jako děravá loď. Musíme neustále vylévat vodu, aby se nepotopila.

A pojďme trochu té vody vylít tím, že podpoříme návrh vyznamenat Pavla Wonku. Děkuji za pozornost.

http://www.jaromirstetina.cz/aktuality/cerven-2013/statni-vyznamenani-pro-pavla-wonku.html

* * *

Libuše Rudinská taková, jak se zachovala a chová – jako bezcharakterní, podlá lhářka, zákeřná a zlodějka

J.Š.20.1.2015


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #1 Martin Donda 2015-01-22 08:44
A právě to utrpení člověka Pavla Wonky, kterého zabila mlčící většina společnosti, má být neustále připomínáno. A společnost, která je vina, by měla za jeho smrt přijmout pokání. O dosažení tohoto by se měl především dokument o Pavlu Wonkovi pokusit. Režisér diletant si ani neuvědomí, že toho není schopen. A společnost si ani nežádá režiséra s takovými schopnostmi. Škoda další promarněné šance. P.S. Dopis Mirka Vodrážky je krásný. Děkuji za něj.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)