Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sabatova AnnaNějak si nejsme jistí, zda chyba už není na naší straně. Již poněkolikáté se totiž zabýváme aktivitami a návrhy Anny Šabatové a stále se nějak nemůžeme shodnout. A o co jde tentokrát?

… Možná by tedy bylo řešením, kdyby je strážníci odváželi přímo do jejího úřadu, případně rovnou domů. Tam by je mohla hezky zahřát, vykoupat, nakrmit, uložit do postele, tak nějak lidsky s nimi pohovořit, prostě aby byli jako v bavlnce. A kdyby snad již měla doma přeplněno, tak by je mohla odvést třeba do hotelu Mariott nebo Holiday Inn a objednat apartmá s donáškou jídla a pití. Účty by se potom zasílali rovnou Babišovi na MF ČR a platily by se ze zvlášť k tomuto účelu zřízené kapitoly státního rozpočtu! S tímto řešením by snad již mohla být naše ochránkyně spokojená!? …

Server idnes přinesl minulý týden zprávu, že paní ombudsmanka je názoru, že strážníci jsou povinni za chladných dnů (a zejména nocí) odvážet opilce povalující se na ulicích, do záchytných stanic. Venku jim totiž hrozí zdravotní komplikace a je ohrožen i jejich život. V tom má nepochybně pravdu. Opiji-li se a pak ulehnu k opileckému spánku někde v parku nebo jinde pod širou oblohou a venkovní teploty se pohybují okolo nuly či pod nulou, je velmi pravděpodobné, že to mému zdraví příliš neprospěje. A zde by právě měla nastupovat povinnost strážníků takového opilce naložit a bez dalšího jej odvést na záchytnou stanici. Z hlediska obyčejné lidskosti se asi nedá nic namítat.

Celý myšlenkový pochod paní Šabatové má však několik, řekněme sporných bodů. Jedním z nich je, že její úřad se nazývá „ochránce lidských práv“. Nějak nechápeme, jaká konkrétní práva lidská práva jsou porušována, a kdo je porušuje? A co tedy paní Šabatová svou aktivitou ochraňuje? Jestliže se zpiji pod obraz a svalím se na ulici, pak za to snad nikdo nemůže? A je zcela lhostejné, zda jsem bezdomovec, nebo jenom „slušný“ opilec. A že by mi Listina základních práv a svobod zaručovala, že má někdo povinnost se o mne v tomto případě postarat? To určitě nikoli. Je tedy otázka, proč se problematikou zabývá „ochranář„ lidských práv?

Pokud je nám známo, tak pro bezdomovce existují nejrůznější azylová zařízení, kam mají právo se v případě nepřízně počasí uchýlit. Nedá se tedy rozhodně říci, že by snad společnost byla k této skupině občanů lhostejná. Je však pravdou, že tato zařízení mají svá pravidla a jedním ze základních je, že se tam člověk nemůže hlásit o ochranu ve stavu „pod obraz“.

A právě o osoby, které nemají zájem dodržet alespoň toto jediné pravidlo, se mají postarat strážníci a vozit je na záchytné stanice. Problém ovšem je, že záchytné stanice mají poměrně omezenou kapacitu. Co tedy mají strážníci dělat, když je záchytka plná a není schopna již nikoho dalšího přijmout? Povinnost odvést opilce již splnili. A co dál? Mají ho odvést na služebnu, do hotelu, nebo si ho mají vzít rovnou domů? Jaký má být v tomto případě další krok?

Tak daleko však aktivita naší ombudsmanky už nesahá. Strážníci mají povinnost všechny kořaly posbírat a odvést. Hotovo. A když není kde je dále umístit, tak to už ochránkyně neřeší.

Možná by tedy bylo řešením, kdyby je strážníci odváželi přímo do jejího úřadu, případně rovnou domů. Tam by je mohla hezky zahřát, vykoupat, nakrmit, uložit do postele, tak nějak lidsky s nimi pohovořit, prostě aby byli jako v bavlnce. A kdyby snad již měla doma přeplněno, tak by je mohla odvést třeba do hotelu Mariott nebo Holiday Inn a objednat apartmá s donáškou jídla a pití. Účty by se potom zasílali rovnou Babišovi na MF ČR a platily by se ze zvlášť k tomuto účelu zřízené kapitoly státního rozpočtu! S tímto řešením by snad již mohla být naše ochránkyně spokojená!?
Jak uvádíme na začátku. Nějak se stále s názory a aktivitami paní Šabatové nemůžeme shodnout!

http://www.instory.cz/780-sabatova-se-opet-vyznamenala-kam-ta-zenska-na-podobne-blbosti-chodi.html

* * *

LN Výročí jste si ale určitě připomněl. A s jakými pocity?

Dokonce jsem nucen si každý rok při­pomenout Vánoce. Na Boží hod se sejde širší rodina, a to i když Vánoce neslavím ani k nim nikomu nepřeju. Když jsem byl malý, lidé si k nim nepřáli, nebo ano? S tím přišla až současná doba. Prostě si připomenu, že je zrovna to datum. Ne­ptejte se mě na mé pocity a na má očeká­vání. Je to sice módní, protože dnes všich­ni žijí v pocitech, v očekáváních, ve vi­zích, ale já slovo vize nemám rád.

Petr Uhl, LN, 7.2.2015 – „Jsem zděšen světem“ a my z něho, jeho manželky a jejich dětí!

 

Jan Šinágl, 9.2.2015

* * *

Aktualizováno:

Škola šátek zakázat nesmí, potvrdila inspekce – odpovězte si sami, proč média nekontaktují ředitelku školy PhDr. Ivanku Kohoutovou PhD? Příčina byla zcela jiná a je smutné, že to zamlčuje jak Magistrát hl. m. Prahy, ČŠI, tak ombudsmanka Anna Šabatová. Je lhostejno, zda jde o neinformovanost, hloupost, neschopnost, zbabělost či cílený záměr. Na každý pád byl nepochybně naplněn trestný čin pomluvy, kterého se opakovaně ombudsmanka Šabatová dopouští. Prozatímním „vrcholem“ bylo její vystoupení v Interview ČT 24, ze dne 29.1.2015. Posuďte sami „kultivovanost“ myšlenek, slovního projevu a oblečení. Reprezentuje vše, jenom ne důstojnost úřadu, který má tu čest zastupovat. Tak to dopadá, když volí politické zájmy své zájmy a ne zájmy občanů a země. Ochotných hrát tuto závislou roli na moci se u nás našlo vždy dost. Mnozí ze „zvolených“, rozuměj vyvolených, to dost možná ani nejsou schopni vnímat. Prioritní je „korýtko“, ne služba zemi a občanům. J.Š.

* * *

Právo na vítr ve vlasech

… Naposledy dokonce až v prosinci 2014, na přednášce pro studenty právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde v komentáři k případu zákazu hidžábu v hodinách tělocviku řekla doslova toto:

"Ten šátek, a to si myslím také, vlastně stahuje vlasy, a podle mě je bezpečnější, než když vám jako poletujou třeba dlouhé vlasy."

… Co ale nechápu, proč do toho tak dlouho, a tak urputně, tahá svůj osobní názor na dlouhé vlasy?

… fotografii Anny Šabatové s dlouhými vlasy, ani zamlada, jednoduše nenajdete. A pokud netušíte ještě dále, tak její dcera, nejmenovaná novinářka, se na facebooku pochlubila fotkami "do hola", a neopomněla poznamenat, jak je to báječné vlasy úplně shodit. Irelevantní? Tak trošku, ale sranda je, že moje máma tu hřívu do půli zad zamlada měla taky, stejně jako já. Chci tím říct jen jediné: možná, že od Anny Šabatové zkrátka jen nemůžeme čekat, že je vůbec schopná cítit a pochopit, jaké je to mít dlouhé vlasy - a jaké to je, mít je zakryté a omotané kusem látky. 

… Miliony lidí bez něj mohou žít, a já jim to naprosto neberu; já po dvaceti letech s dlouhými vlasy tenhle pocit ale miluju, a dobrovolně bych se ho nevzdala za nic na světě. A neumím si představit, že by mi to někdo nařídil - a dokonce to po mně nuceně vyžadoval... vlasy si něčím zakrýt a už nikdy necítit, jaké to je, když mi je unáší vítr...

A úplně stejně potřebuju ještě jednu "drobnost". Cítit hřející sluníčko na kůži. Jeho teplo... A připadá mi naprosto nepředstavitelné, že na světě žijou lidé, kterým toto někdo upírá, když je nutí chodit se zahalenýma ruka. Že tisíce a možná miliony dívek mají od kohosi zakázáno cítit hřející slunce na svých rukou...

A tak se mi chce zvolat jediné. Páni ochránci práv, kde k čertu jste??? Tisíce lidí na téhle planetě nemají právo na slunce a vítr...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.31 (13 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #2 Ludmila Vajďáková 2015-02-12 14:04
Za totality jsme si dobu trochu oživovali citátem "Iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel". Mám pocit, že se to přesně hodí na naši ombudsmanku.
+6 #1 Hora 2015-02-09 15:25
Názory pana Petra Uhla v LN jsou skutečně otřesné. Stojí za to si je přečíst, jako např. "i před rokem 1990 jsem považoval Spojené státy americké , tedy jejich vojenský a ekonomický imperialismus, za větší ohrození světa a míru než imperiální politiku Sovětakého svazu a diktatury v něm a jeho pašalících?"
Dobré domyslet do konce, raději SSSR než USA?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)