Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Portmann AdrianUrčitě jsme tu s vybudováním demokracie stále dál než v den pádu komunismu. Jenže vidím problém v tom, že do funkcí se teď dostává generace třicátníků a čtyřicátníků, která je v duši „znormalizovanější“ snad ještě víc než jejich rodiče.

"Tady cítím, že společnost propadá rezignaci," říká v rozhovoru švýcarský historik a neúspěšný kandidát na ředitele ÚSTR Adrian Portmann. Po patnácti letech života v Česku se chystá vrátit domů - Když ale čeští politici místo toho, aby napomáhali smířlivým přístupům, sami prohlubují příkopy, štvou jedny občany proti druhým, tak žádné uklidnění společnosti není možné - Nedivte se, když každý třetí občan této země prakticky ze dne na den zmizí, tak to znamená obrovský zásah do společnosti. Včetně vztahu k majetku - Jeho přerozdělení v důsledku vysídlení Němců jen předznamenalo masové vyvlastnění po komunistickém puči. Ale pokud národ zažije dvakrát nebo třikrát, že je možné, aby vás stát zbavil majetku a zmocnil se ho sám, pak to těžce podkopává právní vědomí. A vzbuzuje pokušení něco takového v budoucnu zopakovat. - Ve Švýcarsku se více respektuje majetek toho druhého. Včetně respektování toho, že někdo ho má méně a někdo více. Protože ten majetek se utvářel po dobu několika století. A nikoliv v převratech, po nichž následovalo vyvlastnění nebo také, jako po roce 1989, divoká privatizace. To všechno budí právní nejistotu, která se projevuje jako mor.

Ale stejně, jaký má smysl se soudit? Co se změní?

Ještě jste zapomněl dodat: Čemu se divíte, vždyť jste v Česku. Tuhle větu úplně nenávidím. Čistě podle legislativního rámce můžeme tuhle zemi prohlašovat za právní stát, ačkoliv realita svědčí o něčem jiném. A podle mého přesvědčení je úkolem každého občana snažit se o změnu poměrů. Kdyby se každý domáhal práva, kdyby nerezignoval hned v zárodku, tak skutečný právní stát vybudujeme během jedné generace. Ale také jde o hodnoty, kvůli nimž byl Ústav pro studium totalitních režimů zřízen. A k nim patří i důležité poselství: Občané, braňte se, pokud je ohrožen právní stát. A já nedělám nic jiného než tohle.

Máte pocit, že demokracie v Čechách už dostatečně zapustila kořeny?

Kdybyste se mě zeptal před osmi lety, tak bych řekl, že jsme na dobré cestě. Ale teď je Česká republika spíš ve fázi regrese. Mám pocit, že zhoubné dědictví komunismu, a obzvlášť normalizační periody, je vidět čím dál víc.

V toku času by ale mělo spíš slábnout, nemyslíte?

Určitě jsme tu s vybudováním demokracie stále dál než v den pádu komunismu. Jenže vidím problém v tom, že do funkcí se teď dostává generace třicátníků a čtyřicátníků, která je v duši „znormalizovanější“ snad ještě víc než jejich rodiče.

To myslíte vážně?

Samozřejmě to neplatí pro celou generaci. Ale jejich rodiče byli potomky pokolení, které vyrůstalo a pracovalo za první republiky. A oni sami zažili uvolněnější šedesátá léta, Pražské jaro. Mohli si odnést do života alespoň nějakou základní orientaci. Jenže jejich děti už vyrůstaly za normalizace, která se vyznačovala naprostým rozpadem hodnot a přízemním zaměřením na hmotné statky.

Kudy se teď budou ubírat vaše myšlenky a kroky?

Velmi pravděpodobně se vrátím do Švýcarska. Po patnácti letech života v Čechách.

Kvůli jednomu prohranému konkurzu?

Ještě jednou: kdo ten konkurz prohrál a kdo v něm možná docela slušně obstál – to se teprve ukáže. Ale ano, zkušenosti s tímto ústavem byly pro mne určitým indikátorem, že tu bohužel nejsou moc dobré podmínky. Promiňte, že to říkám tak upřímně. Já potřebuji vidět, že věci jdou přes všechny překážky nějak dopředu. Vůli je zlepšovat. Tady cítím, že společnost propadá rezignaci. To radši budu dělat cokoliv jiného ve Švýcarsku. Třeba pracovat pro handicapované děti, krmit zvířata. To má mnohem větší smysl.

A nebudete se nudit v akurátním Švýcarsku po tom všem, co jste zažíval v Čechách?

To je asi moje největší obava vůbec. Ale ony ty české zážitky, zejména poslední z nich, nebyly jen zpestřením života. Hlavně ale chci říct: budu zde nadále mít spoustu skvělých přátel.

Celý rozhovor:

http://nazory.aktualne.cz/rozhovory/portmann-zhoubne-dedictvi-komunismu-je-videt-stale-vic/r~e3e2c9d0c61611e3ad22002590604f2e/

* * *

P.S.

S Adrianem Portmannem se známe roky. Velmi si ho vážím jako čestného a charakterního člověka od něhož jsem se i mnohému naučil. V Německu probíhá proces denacifikace společnosti dodnes, hlavní práce je už ukončena. V České republice dekomunizace vůbec nezačala. Umí si někdo představit, že by po válce masově nastupovali bývalí členové NSDAP do státních úřadů a funkcí NSR, tak jako nastupovali bývalí komunisté na odpovědná místa a funkce po roce 1989 u nás? Nedivme se proto mravnímu a kulturnímu propadu společnosti. Je jen logickým pokračováním za nevypořádání se s naší zločinnou minulostí. Místo abychom se s dědictvím komunismu vypořádali, přijali jsme ho. Logicky demokracie využilo a zneužilo. Obyvatelstvo se opět bojí „nových pánů ve starém kabátě“. Je otázkou, zda-li má země ještě dost sil a vůle se tomuto stále více narůstajícímu nebezpečí postavit. Snadné to vůbec nebude. Svoboda a demokracie nebyla nikdy zadarmo. Jen pohodovým konzumem, pobytem na chatách a v hospodách ji ztratíme velmi rychle. Potom i tyto „jistoty“. K životu patří, ale neměly by být tím hlavním!

 

Jan Šinágl, 20.5.2015  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.05 (19 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #7 JIri Nestler 2015-06-15 19:45
Cituji Pavel:
Musite nenavidet cechy a Cesko hodne ,ze ano....


no pokud se podiva clovek na prolhanou ceskou historii, pak muze byt i urcita nenavist opravnena. Ale nenavist nic neresi. Vzdyt cesi jsou vetsinou zoufalci a maji konecne to co si zaslouzi
0 #6 Pavel 2015-06-15 05:09
Musite nenavidet cechy a Cesko hodne ,ze ano....
+2 #5 Jiří Peterka 2015-06-09 22:56
Dobrý večer, pane Šinágl,naše společnost jakoby spěla spět ke komunismu, přesto si myslím,že je to dočasné.I Babiš jednou skončí a občané se vrátí ke klasickým politickým stranám. Já vidím,jak v mnoha obcí, tak i v naší, vládnou bývalí komunisté, či jejich příznivci. V našem státě i v obcích korupce přibývá, žádný zákon to nemůže omezit, pouze příklady a osobní morálka každého z nás a zvláště politiků na jakékoliv funkci. Jak může slušný člověk v této zemi mít úctu ke své zemi, když v jakékoliv vládě seděli nebo sedí komunisté, či jejich posluhovači, nebo dokonce estébáci. Víte co lidí mě po revoluci říkali proč se nevyhážou komunisté z funkcí a dnes je možná již i volí.Velká část občanů se "otočila". Spousta lidí si myslela, že demokracie je "ráj", je to možné, ale na to musí být morálka a tu zatím nemáme. Spoustě lidí chybí osobní odhodlání veřejně se angažovat proti nepravostem, aby neměli problémy a většinou ty problémy skutečně jsou,přesto pro dobro státu to vykonat Jiří Peterka
-8 #4 Jan Šinagl 2015-05-22 21:19
Srovnejme počet členů NSDAP v institucích NSR těsně po válce a počet bývalých členů KSČ v institucích ČSFR po roce 1989?! Všichni členové NSDAP a KSČ nebyli zločinci. Byli mezi nimi i lidé, odborně schopní, kdy členství bylo jen prostředkem moci vykonávat svoji práci. Pan Babiš, dle rozhodnutí soudu, nebyl "estébakem". Sám přiznal, že morálně selhal, ale odváděl dobrou práci a nikomu neublížil. "Kdo jsi bez viny, hoď po něm kamenem."
+4 #3 Petr 2015-05-22 20:24
Cituji Milos:
Přesně tak. Pane Šinágle, v Německu po válce i později by NIKDY se nemohl stát člen NSDAP ministrem financí, jako u nas Stbák Bureš, pardon Babiš. To je skutečně mravní úpadek.

Jeden předních německých antropologů, kterému jistý MUDr. Mengele posílal výsledky svých výzkumů z Osvětimi, se stal po roce 1945 vedoucí katedry na německé univeritě a dokonce byl navržen na nobelevou cenu.
+7 #2 Milos 2015-05-22 14:51
Přesně tak. Pane Šinágle, v Německu po válce i později by NIKDY se nemohl stát člen NSDAP ministrem financí, jako u nas Stbák Bureš, pardon Babiš. To je skutečně mravní úpadek.
0 #1 Oldřich Musil 2015-05-20 10:05
Tento článek tedy člověku na optimismu moc nepřidá.Tím nechci říci že máme všechno zabalit a nebojovat.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)