Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas a JanVždy aktuální: Opsáno od Jana Antonína Bati                            

1. R e f o r m a  v e ř e j n é  s p r á v y

Jako hlavní problém správní reformy se mi jeví potřeba spojit důsledně svěřenou moc s osobní odpovědností. V dnešním rozdělení ukládá veřejná správa občanům povinnosti (jako jednotlivcům), kdežto sobě ponechává práva a vystupuje jako neznámý celek. Důsledky rozhodnutí veřejné správy (osobní i hospodářské), nikdy nepřicházejí ani k dobru ani k tíži osobě, ale úřadu – to je nikomu. Provedení této jediné základní reformy nejen, že odstraní anonymitu byrokracie i kritiky, ale naplní pocitem odpovědnosti veřejnou správu i obyvatelstvo.

2. Ú p l a t k y

Pan B. vydělal si u nás značný majetek a vážili jsme si ho pro jeho odbornou zdatnost. Svěřili jsme mu velmi odpovědné místo v našem závodě jako zámožnému člověku, který celým svým majetkem ručil za svoji poctivost. V jeho smlouvě, jako ve všech našich služebních smlouvách se zaměstnanci.

Bod 4. zní:

„Nepřijmete sám, ani nikdo z Vaší rodiny od žádného našeho dodavatele ani odběratele neb zřízence, zástupce, nebo kohokoliv úplatek v jakékoliv formě a pod jakoukoliv záminkou. Zjistí-li firma Baťa a.s. takový přestupek nebo jakoukoliv Vaši nepoctivost vůči závodu nebo jeho zaměstnancům, má právo Vás okamžitě propustit bez jakékoliv náhrady; za úplatek ve smyslu této smlouvy považujeme jakoukoliv výhodu, poskytnutou Vám zástupcem.“

Bod 8. zní:

„V případě že byste nedodržel body 4. a 5., propadá celý Váš vklad u naší firmy ve prospěch Baťova podpůrného fondu, nehledě k povinnosti náhrady škody, Vaším jednáním způsobené.“

K velké naší lítosti byli jsme dnes překvapeni výsledky vyšetřování, v kterém bylo zjištěno, že dotyčný navštívil jednoho z našich dodavatelů v jeho podniku a tam mezi čtyřma očima převzal od něj hotově Kč 3.000,-. Podle služební smlouvy propustili jsme ho okamžitě bez náhrady a odevzdali celý jeho vklad ve výši Kč 67.393,- Podpůrnému fondu. Budeme ještě požadovat od něho náhradu za škody, nám vzniklé.

Dotyčný zaměstnanec se ohrazoval, že pro Kč 3.000,- necháme propadnout jeho majetek mnohonásobně větší a žádal o mírnější vyřízení. Nemůžeme mu vyhovět a spokojit se s vyrovnáním na několik procent. Nemůžeme potřebovat lidi jen podmínečně poctivé a ručící za sebe jen částí svého majetku. Potřebujeme lidi poctivé bezpodmínečně, ručící za svoji poctivost celým svým majetkem. Propustili jsme další dva zaměstnance, kteří věděli o jeho poklesku a neoznámili jej šéfovi závodů.

Umožňujeme každodenně desetitisícům našich zaměstnanců rovnou cestou si budovat zámožnost. Nedopustíme však, aby ani jeden vydělal třebas haléř na nepoctivosti a úplatcích. Jsme hrdi na to, že mnoho našich zaměstnanců poctivou prací domohlo se milionového jmění, a jsme rozhodnuti každému k tomu na rovné cestě pomáhat.

Jan A. Baťa, 16.ledna 1933.

Vysvětlení, jaký majetek to byl, který panu B. propadl ve prospěch Podpůrného fondu:

Jak víte, velká část zaměstnanců brala podle výsledků své práce účast na zisku dílny nebo oddělení. Pan N. byl nákupčím a ti měli účast na zisku nákupního oddělení. Peníze z této účasti se nevyplácely hned, ale ležely na osobních kontech a byly investicí svého majitele, jako spolupodnikatele do financování podniku, s 10% úročením místo dividendy. Kdo peníze potřeboval, požádal o výplatu určité částky na určitý účel a vedení rozhodovalo, zda vyplatí, nebo ne. Celé konto dostal pracovník při odchodu z továrny.

Podpůrný fond byl opět účet, vedený firmou, z kterého se vyplácely příspěvky starým ševcovským mistrům, kteří velkovýrobou Bati i jiných továrníků přišli o práci, neměli žádný příjem, ale na tovární výrobu už by nestačili. Z fondu se vyplácely též příspěvky nemocným po úrazech v továrně apod.

Vrbík, Zlín

16.9.2015

* * *

Dnešní svět kolabuje na složitost a osobní nezodpovědnost na všech úrovních. Baťův sytém práce a podnikání zůstává i dnes aktuální. Je základem prosperity hospodářské, morální a mravní úrovně společnosti.

J.Š.17.9.2015

* * *

Jan Antonín Baťa: Uvězněný export

Abychom nezapomínali: diskusní příspěvek Ing. Dr. Jaromíra Vlčka ke konferenci o Janu Antonínu Baťovi ve Zlíně 2. -3. května 2007

Z české historie: ztraceno a nalezeno

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)