Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

At zije ZemanSmí se president účastnit shromáždění občanů? Tuto otázku si musel položit každý, kdo LN OS Proc lze 111515zaznamenal trapnou událost letošních oslav výročí 17. listopadu na Albertově, a chtěl-li se jí zabývat důsledně, musel si na ni odpovědět – potenciálně – záporně.

…President republiky tedy neměl právo účastnit se demonstrace, jestliže by svou účastí porušil její demokratickou povahu, a ochranka mu místo servilního zajištění bezpečnosti měla sdělit, že na demonstraci může jít pouze na vlastní risiko a jako soukromá osoba.

* * *

Jak uvedla media, presidentova ochranka ve spolupráci s ostatnímu složkami policie umožnila účast na shromáždění jen osobám názorově presidentovi blízkým, od kterých nehrozilo opakování loňského vaječného incidentu. President, vítaný transparenty, jež, podotkněme, upomínaly spíše severokorejské než demokratické středoevropské reálie, byl viditelně šťasten, neboť neobtěžován, ba oslavován. Inu, jeho volba.

Nás arci zajímají právní konotace takové situace. Jejím půdorysem je střet dvou protichůdných práv: ústavní činitel má právo nebýt ostřelován vejci, rajčaty ani jinými potravinami, potenciální účastníci demonstrace mají zase právo nestat se předmětem selekce na základě kritérií, která jsou neslučitelná s jejich politickými právy, tedy zejména se mohou kteréhokoli shromáždění zúčastnit bez ohledu na své politické názory.

V tom je jádro ústavněprávního pudla: jestliže nelze zajistit bezpečnost presidenta jinak, než vykázáním jeho názorových oponentů mimo prostor demonstrace (a podotýkám, že si vůbec nejsem jist, že taková eventualita skutečně nastala), pak je nutné konstatovat, že ona dvě práva jsou v tak příkrém rozporu, že musejí být podrobena testu proporcionality. A z něj vychází jako silnější právo demonstrantů, už proto, že president je jen jeden, pouhý primus inter pares, kdežto jich jsou stovky, ne-li tisíce.

President republiky tedy neměl právo účastnit se demonstrace, jestliže by svou účastí porušil její demokratickou povahu, a ochranka mu místo servilního zajištění bezpečnosti měla sdělit, že na demonstraci může jít pouze na vlastní risiko a jako soukromá osoba.

http://paragraphos.pecina.cz/2015/11/at-zije-zeman.html

* * *

J.Š.21.11.2015

* * *

Pavlačová drbna zabrala Albertov 17.listopadu – v neděli 22.listopadu to napravíme!

* * *

Aktualizováno 28.11.2015:

* * *

Proč prezident ukradl studentům pietní akt?

… Já nevím, co si myslí čtenář, ale já mám vážné obavy o prezidentovo duševní zdraví. Snad by bylo na příští rok účelné pro hlavu státu obstarat nějakého opatrovníka, bez jehož svolení by prezident nesměl opustit Pražský hrad. V opačném případě hrozí nebezpečí, že se 17. listopadu zase objeví na Albertově...

* * *

Co je dovoleno Zemanovým roztleskávačům, to nesmějí studenti a skupina Ztohoven

… Na Hradě si dělají, co chtějí. Když se to hodí, použije se „ohrožení bezpečnosti“ jako v případu Ztohoven. Když se to hodí, nejsou kvůli bezpečnosti studenti puštěni na Albertov. A když je potřeba, když Mynář cítí potřebu, bezpečnost přestane existovat. - Hradní režim je nechutný, připomíná ten minulý.

* * *

Studenti a rektoři opravili 17. listopad. Školy žalují Zemana. Elity se probouzejí

Na Albertov přišlo několik tisíc lidí. Vlály vlajky české, EU, Ukrajiny a Tibetu. Zajímavé, s čím si studenti spojují svobodu: s Unií, tedy se Západem. S Ukrajinou, kde se o svobodu bojuje. A s Tibetem, jemuž vzala svobodu Čína. Témata transparentů: Albertov je symbol svobody, Vzděláním proti strachu či NE násilí a kolektivní vině. V úterý 17. listopadu to v Praze vypadalo, že veřejný prostor čím dál víc zabírají neonacisté, xenofobové. Následující neděle ten pocit přinejmenším vyvážila. České elity začaly přicházet k životu. Snad nebude zas několik měsíců ticho. … Když se na nás dívají třeba z Vídně, Paříže, Bruselu, Berlína, jen zírají: Co je to za carské manýry? Co je to za zemi, kde starobylá Karlova univerzita žaluje prezidenta? Bože! Oprava Albertova a žaloba na Zemana jsou dvě události, které dávají naději, že nám právo a svoboda nejsou úplně lhostejné. A že máme své elity. Možná plebejské, ale pořád elity.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #8 Zdeněk 2015-11-27 01:37
Pokračování.
Je opravdu trapné Vaše tvrzení, že jsem (zřejmě záměrně) „šířil odkaz na video na FB s pacifikací antizemanovce, ale bez začátku, tedy podstatného“. Já jsem uvedl odkaz na video, které jsem náhodou našel. Přitom jsem o jiném, delším videu nevěděl. To ale není to podstatné, protože chování anarchistů a studentů jsem viděl na vlastní oči a nebylo to před tribunou se Zemanem. Mohl jste se také přijít podívat.
0 #7 Zdeněk 2015-11-27 01:36
Pane Šinágle.
Je mi Vás líto. Na věcnou kritiku neodpovídáte, vymýšlíte trapné konstrukce a nálepkujete oponenty. V úvodu tvrdíte, že "trapné narážky či argumenty jsou fakta“. Tedy podle Vás je faktem : 1) že já jsem byl mezi vyvolenými přímo před tribunou , 2) že se řadím k "Účastníkům zájezdu" , 3) že snad patřím do plebejské kategorie lidí, kteří se nerozpakují v reprezentačních sálech Pražského hradu usednou do památečních barokních křesel a jistě i posvačit, kdyby na ně nečekalo pohoštění. Tak mi alespoň jednu z těch věcí dokažte. Jestli ne, pak mi opravdu nezbývá, než Vám také vystavit nálepku – JSTE LHÁŘ.
-1 #6 Jan Šinagl 2015-11-26 09:08
Pane Zdeňku,

"trapné narážky či argumenty" jsou fakta. Šířil jste odkaz na video na FB s pacifikaci antizemanovce, ale bez začátku, tedy podstatného. ČT 168 tento začátek ukázala. Mladý muž ukázal v klidu Zemanovi červenou kartu a hned byl brutálně napaden před očima Zemana, který hovořil o právu každého zúčastnit se demonstrace. Tomu říkáte právo na ochranu před demonstranty? To je porušení ústavou zaručeného práva na svobodu projevu, které proběhlo před zraky prezidenta. Pokud Vás pořad Reportéři ČT Účastníci zájezdu neznepokojil a zůstáváte na svém názoru, je to Vaše právo, které respektuji. Ve skutečně demokratických zemích slušné občany ani ve snu nenapadne, že by se něco tak plebejského mohlo v jejich zemi stát. 22.listopadu mohli přijít i stoupenci Zemana, nebyli, nebo mlčeli. Rozhodně by je nikdo brutálně nenapadal jako 17.listopadu, pokud by svůj názor projevili kultivovaně a nerušili. PČR má zajistit nerušený průběh akcí, ne předem vylučovat nositele jiného názoru. Hodnotím myšlenky, nemohu znát minulost každého. K tématu jsem se vyjádřil ve článku Matrix AB je především o nás.
+2 #5 Zdeněk 2015-11-25 22:30
Pane Šinágle.
Mezi vyvolenými přímo před tribunou jsem nebyl, ani jsem nevěděl, že tam nějaký vyhrazený prostor je. A vůbec mi to nevadí. Já jsem tam byl podpořit odpůrce migrace.
Zase jste jako kluk utekl od původního tématu, tj. od práva na ochranu před jinými demonstranty. Bohužel znovu používáte tzv. ženskou logiku - když nemám argumenty, tak začnu o něčem jiném.

Za přímo trapné považuji tyto Vaše narážky :

1) byl jste i Vy mezi vyvolenými přímo před tribunou ...
2) Pokud se řadíte k "Účastníkům zájezdu" ...
3) Předpokládám, že nepatříte do plebejské kategorie lidí ...

Zapomněl jste na Vaše oblíbence - téměř soudruha rektora Beka - funkcionáře SSM a kandidáta KSČ, nebo soudruha Zimu - fakultního předsedu SSM a člena KSČ.
0 #4 Jan Šinagl 2015-11-24 14:13
Pane Zděnku,
byli snad všichni co nebyli vpuštění 17.11 na Albertov agresivní demonstranti? Mimochodem byl jste i Vy mezi vyvolenými přímo před tribunou, nebo to nepovažujete i za Vaši diskriminaci. Pokud se řadíte k "Účastníkům zájezdu", kteří tam byli upřednostněni, jak ukázali Reportéři ČT, tak je mi Vás líto - ceskatelevize.cz/.../.... Předpokládám, že nepatříte do plebejské kategorie lidí, kteří se nerozpakují v reprezentačních sálech Pražského hradu usednou do památečních barokních křesel a jistě i posvačit, kdyby na ně nečekalo pohoštění. Rektoři podali na Zemana TO. Impulsem jim bylo, že na slíbenou schůzku od srpna čekali marně. K Vašemu odkazu na FB - škoda, že neukazuje celou akci. Dotyčný pouze ukázal naprosto klidně, s úsměvem, červenou kartu a hned se na něho brutálně vrhl muž v maskáči, žádný policista. Tomu říkáte demokracie - ceskatelevize.cz/.../... y=16? Máme na Hradu nemocného člověka, v tom lepším případě. Kdo to stále nechápe, onemocněl také, v tom lepším případě.
0 #3 Zdeněk 2015-11-24 11:07
Pane Šinágle.
Pan Pecina evidentně "zapomněl" na právo jedněch demonstrantů na ochranu před jinými agresivními demonstranty - přitom je to běžná policejní praxe všude ve světě. Pročpak zapomněl - nešíří polopravdy a lži?

www.facebook.com/.../
-2 #2 Jan Šinagl 2015-11-23 18:08
+2 #1 Zdeněk 2015-11-23 18:03
Pane Šinágle.
Zase vedle. Zapomněl jste na právo demonstrantů odmítajících migraci (podle Vás xenofobů, rasistů a fašistů) na ochranu před agresivními vítači.

Neměl byste se pouštět do takových složitých právních, nebo dokonce ústavněprávních otázek. Na to zde přeci máme soudruha disidenta Rychetského.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)