Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Solzenicin AlexandrJedenáctého prosince letošního roku uplynulo devadesát sedm let od narození Alexandra Solženicyna. Jeho dílo a život by neměly být zapomenuty, ale naopak by měly být neustále připomínány a sloužit jako nevyčerpatelná studnice poznání, jak má člověk snášet těžkosti života, které nezavinil.

… Jedna z nejradikálnějších Solženicynových tezí je o prospěchu utrpení pro lidský charakter. Jen málokdo si toho tolik vytrpěl, aby mu mohl odporovat. Solženicynův charakter brousilo utrpení války, gulagu, vyhnanství, rakoviny, života v izolaci a následně i nucené emigrace na západ.

… Vězení je blahodárná zkušenost pro spisovatele i přes jeho hrůzy a Solženicyn jistým způsobem za tuto strašnou zkušenost děkuje, protože mu umožnila být svědkem a spisovatelem pravdy. Na konci života se vrací k otázce utrpení v krásném dokumentu realizovaném Alexandrem Sokurovem, ve kterém říká: „Za všech okolností hodně závisí na člověku… Vše je v nás: Nic neučí lépe ducha než utrpení. Nic… Studovat utrpení a poučit se z něho. Všechno utrpení může posloužit k duchovnímu růstu. Nejhorší je prosperita bez sdílení. To je konec duše.“

Naše moderní společnost zaměřuje všechen svůj důmysl na odstranění limitů a překážek pro maximalizování zisku nebo požitku. Jakýkoliv limit nebo zkouška se stává nežádoucí, i taková, která vychází z podstaty věcí, jako je stáří. Je až neuvěřitelné, kolik z postav showbyznysu, které nám média předkládají, zapomnělo stárnout. Hvězdy 60+ se často natřásají ve svůdných rytmech před naivními 15+. No, a když přijde na člověka závěrečná etapa pozemské pouti, nemá se čeho obávat, protože tu existuje eutanazie. Je možno se na tuto situaci dívat jinak? Solženicyn ve své řeči v Lichtenštejnsku nám připomíná: „Hédonismus moderního myšlení je pochybným základem pro rozkvět člověka: lidské bytosti potřebují omezení a limity, aby mohly inteligentně a plně používat svoji svobodu.“

Solženicyn pochopil, že iluzí je hledat absolutní svobodu, ničím nespoutanou a nikde neangažovanou, tak jak to třeba navrhuje Jean-Paul Sartre. Dveře k pravé svobodě, svobodě v závazku, nám podle Solženicyna otevírají až limity nebo překážky. Překážky, a to nejlépe trvalé, nutí člověka přehodnotit svůj život a pozvednout ho k jiné rovině, to znamená duchovní a morální, protože dobro a vnitřní svoboda nemají hmotné hranice. Vlastní a dobrovolné sebeomezování posiluje člověka a tím mu dává životní energii a sílu. Již svatý Augustin nám připomíná, že život bez řádu a pravidel je život nebezpečný.

… Solženicyn má dva cíle: jednak se pokusit o co nejpravdivější vyprávění událostí, protože vše, co se týkalo revoluce, bylo velmi rychle překrouceno sovětskou vládní mocí, a jednak pochopit, jak je možné, že k této revoluci došlo v zemi, jež se mohla pyšnit obrovskou literární tradicí. Národ Dostojevského, Puškina, Tolstého se najednou ponořil do barbarské krvavé lázně. Národ, který byl zcela pod vlivem pravoslaví, s mnoha kostely a kláštery rozsetými po celé zemi, se najednou stává jedním z nejvíce ateistických národů, jenž ničí chrámy a kláštery. Jak tohle bylo možné?

Popis a příčiny této změny jsou zachyceny v díle Apokalypsa naší doby. Jedná se o sérii deseti čísel časopisu, která napsal filosof Vasilij Rozanov. Časopis vycházel od listopadu 1917 do října 1918. Rozanov popisuje bolševickou revoluci následovně: „Neexistuje pochybnost, že to, co se teď děje, má svůj hluboký počátek v obrovské prázdnotě, již zanechalo křesťanství. Tato prázdnota se utvářela uprostřed evropského humanismu (i v Rusku). A v této prázdnotě se vše boří: trůny, třídy, sociální vrstvy, práce, bohatství. Vše je otřeseno. Všichni se rozkládají, vše se rozpadá. To vše se rozpadá v prázdnotě lidské duše, která je ochuzena o svůj antický obsah.“ (3)

http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2015/51-2015/solzenicyn-nejhorsi-je-prosperita-bez-sdileni-to-je-konec-duse

* * *

J.Š.23.12.2015

* * *

„Každá myšlenka, každá idea, dokud je uvězněna v lidském mozku, je pošetilá, neplodná. Je to pouhá hrouda, byť i hrouda, ze které lze vybrousit drahokamy. Každá lidská myšlenka potřebuje brus, a tím brusem jsou zase jen lidské mozky.“

Tomáš Baťa: Zámožnost všem, oddíl Obchod a důvěra

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)