Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata TomasV roce 1923 se konaly volby do obecního zastupitelstva ve Zlíně. Doposud vládli ve městě sociální demokraté, komunisté a lidovci. Postavili radnici na úvěr s nekřesťanským úrokem, i jinak zadlužovali město, a po hospodách se chválili "šak Baťa to zaplatí". Měli pravdu. 80% peněz přicházelo do městské pokladny od firmy Baťa, tehdy ještě jen na začátku své příští slávy.

Když pak odmítli Baťovi prodat asi 30 m2 pozemku na část budovy, padla ta poslední kapka. Baťa požádal odbory, aby sestavily kandidátku zaměstnanců firmy pro volby. Vytvořily si přísně demokratický řád výběru kandidátů a ukázaly jej Baťovi. Byl tam na 1. místě. Nepochodili. Řekl jim:

"Já v žádném případě na 1. místě nebudu. Já vstoupím jedině do takové městské rady, kde budeme mít většinu. Nebudu se přece s těmi hospodskými politiky dohadovat o každém kroku. Cožpak se mám nechat přehlasovávat od těch budižkničemů? Mít pak odpovědnost za to, jak vedou město do dalších dluhů, jak je všude plno korupce a nepořádku, hospod a nespravedlnosti? To nikdy. Na koho by pak lidi nadávali? No na mne, já bych byl nejvíc na očích. Každý by spoléhal, že Baťa konečně udělá pořádek a nikdo by si nevšímal, že jsem tam za kašpárka. Řeknou - tak na co jsme volili Baťu, když je tu bordel jako dřív?

Takže pánové, na 17. místo! Pak budeme mít většinu a ten Zlín postavíme na nohy.  Dluhy převedeme na nižší úrok, ten budeme splácet a ne zvětšovat, začneme budovat Zlín jako zahradní město, s novou školou, obchodním domem, nemocnicí, postavíme elektrárnu, asfaltové cesty, plynárnu, a na konci volebního období tu bude úplně jiný Zlín. Bez korupce, zlodějin a opilců v ulicích, kde se budou po parku procházet maminky s kočárky cupkajícími dětičkami, kde bude radost žít. To je můj program. Tak jak říkám. Na sedmnácté místo. Do spolku s těmi ničemníky nejdu. To bych dopadl!“


28. 2. 2016      Vrbík, Zlín

P.S.

Těch radních se volilo 30, tedy 17 byla většina (16) + 1. (Aby to nebylo těsné, jako teď v Praze.) A skutečně bylo zvoleno 17 Baťovců a Tomáš Baťa byl pak zvolen starostou. Ale dalo mu to fušku. Pořádal hovory s voliči a chodil na předvolební schůze všech stran. Všude mluvil a všude těm stranám ze schůzí udělal "one man show". Když promluvil na komunistické schůzi (počkal si, až se komunisti vynasnaží a pak si vzal slovo), už během jeho projevu předsedající komunisté utekli a schůze skončila aplausem pro Baťu. Baťa se na to sedmnácté místo nadřel. On totiž do té doby nevycházel na  veřejnost. Asi deset let předtím zanechal svou milou proto, že měla velmi silnou TBC, a on chtěl pro svůj podnik dědice. Ona pak brzo zemřela a Tomáš byl "pachatel". Tehdy, kdy k tomu došlo,  bylo ve Zlíně něco málo přes 3 tisíce obyvatel a tak si jistě představíte, jakým vyvrhelem se stal. I tento starý hřích musel v předvolebním boji smazat.

* * *

Dobrý nápad chodit na předvolební mítinky druhých stran! Ano, to voliči postrádají – nejen veřejný střet názorů a argumentů politických stran, ale i představení jednotlivých kandidátů na veřejnosti, které voliči znají jenom z kandidátek. Mnozí kandidáti pro to mají dobrý důvod – po veřejném představení svých názorů a postojů v diskusi s ostatními, by z velké většiny zvoleni nebyli. J.Š.

* * *

V.díl: Ke 140. výročí narození Tomáše Bati

* * *

P.S.

Opozici vadí, že Babiš jako ministr vlastní velkou firmu a prosazují zákonem, aby od určité výše majetku, po vstupu do politiky, se od ní každý politik „odstřihl“? Pěkně pokrytecké. Buď to bude platit pro všechny bez rozdílu velikosti vlastněných firem, nebo by žádný takový zákon neměl vůbec být. Mezi podnikateli je mnoho potenciálně schopných politiků, kdy by tento zákon upřednostňoval neschopné politiky a které by o to více motivoval příjem z politické činnosti a tím i závislosti. Slušný podnikatel nemá problém přiznat veřejně svůj majetek, je i svědectvím jeho schopností a charakteru. Je typické, že se ozývá poslanec Petr Bendl: „Odmítám vystavovat spodní prádlo na náměstí,“ protestoval také poslanec opoziční ODS, exministr zemědělství Petr Bendl….“ Ten by měl asi hodně velký problém prokázat, jak ze svých zdaněných příjmů nabyl tak obrovský majetek. Mimochodem jeho role jako hejtmana z privatizace středočeských nemocnic stále čeká na objasnění! Proč asi „opozice jako ulice“ křičí neustále na Babiše, který svůj majetek transparentně vysvětlil? Proč se opozice tolik brání tomu, aby se zachovala stejně? Zřejmě má dobré důvody proč se bát Babiše, jehož tažení proti zlodějům začíná nabírat na obrátkách. V tomto smyslu vysílá opozice občanům veřejně pravdu ve smyslu známé lidové moudrosti: „Zloděj křičí chyťte zloděje!“

* * *

Omezení podnikatelů by podle Babiše mohlo mít dopady na koalici

… To u Babiše vzbuzuje nevoli. "Tak zaprvé, tenhle návrh nic neřeší a dělá z lidí jen blázny! Mám se podle vás chovat jak Řebíček? Nebo jako Jurečka, který pole převedl na manželku a tváří se, ze mu nepatří!" uvedl Babiš v narážce na dřívějšího ministra dopravy a současného ministra zemědělství.

"Zadruhé, pokud tenhle zákon projde s hlasy členů vládní koalice, tak je otázka, jestli má tahle koalice dál smysl, protože na začátku to nevadilo ani socialistům ani lidovcům. Co je ale nejdůležitější, moji voliči to věděli a zvolili mě," napsal také ministr financí. Situaci prý bude řešit, až skutečně nastane.

Po příchodu do Sněmovny Babiš svá vyjádření o koalici částečně mírnil. "Nechci opustit koalici, jsem jen v šoku, jak se naši partneři chovají. Je zajímavé, že dva roky to nevadilo ČSSD ani KDU-ČSL, a teď mám pocit vždycky na vládě, že je to jedna strana," řekl novinářům.

V případě schválení předpisů se Babiš poradí o dalším postupu s právníky. "Musí analyzovat, zda mi není upíráno základní právo tady vůbec existovat. Když mi bude upíráno právo, abych žil, samozřejmě se budu bránit," řekl. V žertu také zmínil, že by se mohl oženit s partnerkou, aby na ni převedl firmu, nebo napsat závěť.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) varovala před možnými kroky ze strany Evropské unie, pokud by pozměňovací návrh zákona o veřejných zakázkách prošel. "Pokud tento pozměňovací návrh projde, a my jsme si to ověřovali na pracovní úrovni u Evropské komise, tak můžeme očekávat žalobu Evropské komise," řekla dnes novinářům. Plíškův návrh je podle ní protievropský.

 

Jan Šinágl, 1.3.2016  

* * *

Je třeba zastavit kvízomaty: Andrej Babiš už dva roky vyzývá k akci

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)