Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin a ZemanŠtěstí pro T. G. M. i pro Havla - Putinovi velmi ulehčuje moc člověk Homo sovieticus – Z programu CSU – Jak ochránit občany před prezidentem

Ale je zde ještě drahé možné vidění a in­terpretace neúspěchu prosazení realistic­kých paradigmat před první světovou vál­kou. Byli to intelektuálové, nikoli obec­ně vzdělanci a duchovní elity jako tako­vé, nýbrž právě ty jejich části, které vědo­mě vyrůstaly mimo a mnohdy i v přímé opozici k sílícím stranickým strukturám a formacím.

Nezávislí intelektuálové se uplatňují v politice moderního pojetí a éry v zása­dě pouze tehdy, kdy jsou politiky - rozu­mějme tradičními strukturami politické moci a hierarchie - připuštěni, kdy jsou jimi strpěni. Je tomu tak ve fázích, kdy je politika pod vnějším tlakem nezbytné změny a hledá „bílé koně“, kteří by na sebe vzali roli očisty a převezli ji přes rozbouřené vody sociálního neklidu, aby oni „bílí koně“ byli po čase ze svých pozic opět vytlačeni „povolaný­mi" politickými reprezentanty standard­ního kariérního stranického vzestupu. Ji­nak řečeno: nezávislé intelektuálské sku­piny si v moderní politice svůj prostor nevydobývají, je jim pouze přenechá­ván. Neúspěch politického realismu sklonku 19. století tak můžeme rovněž hodnotit jako neúspěšný pokus o nabou­rání postupně se opevňujících pozic stra­nické politiky a znovuzískání politické autority nezávislých intelektuálů.

A bude tomu tak i do budoucna. Ani Tomáš G. Masaryk, ani Václav Havel by jako nezávislí intelektuálové nemohli za standardního vývoje politického modelu být politicky úspěšní. Jejich éra byla pří­značná právě pro revoluční dobu, kdy stranické elity dočasně ustoupily do stí­nu a přepustily svůj prostor. Můžeme přát panu Robejškóvi a jeho Realistům hodně štěstí, avšak jejich úspěch by byl dokladem, že politika se nachází v oprav­du hluboké krizi a v bodě skutečně revo­lučního zlomu, a především - že to tak vnímá česká společnost.

Z článku „Robejškovi a jiní realisté“, Vratislava Doubka, LN, 3.12.2016

Působí v Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR

* * *

Putinovi velmi ulehčuje moc člověk Homo sovieticus

Masha Gessenová, riusko-americká novinářka a politická aktivistka: Nemůžete chtít od toho šíleného psa, aby si hrál s vaší kočičkou. Ale také nechcete nechat svou kočku terorizovat. Jaké je tedy řešení? No asi postavit mezi vámi a sousedem neproniknutelný plot. Z této situace není možné se dostat normální, evoluční cestou.

LN Jak tedy s ruským prezidentem jednat?

Musíme si přestat myslet, že existuje strategicky správné rozhodnutí, strategicky správné řešení, strategicky správné chování. Protože strategicky správné by bylo přidat se ke smečce vzteklých psů a chovat se jako oni. Existuje však také morálně správné chování. A to je to, k čemu musíme směřovat. A to je také to, co západním politikům ze všeho nejvíc chybí – odvaha k nestrategickému ale morálně správnému jednání. Jediným správným krokem vůči Putinovi by teď měla být jeho izolace.

LN Není nebezpečné provokovat vůdce atomové velmoci a přerušit s ním dialog?

Moc nechápu smysl takového dialogu. Už víme na sto procent, že Putin pokaždé, když něco slibuje, lže. Jaký smysl má se o tom znovu a znovu přesvědčovat? Obama byl politik srdce, ale bez vize. Reagan měl vizi. Je třeba artikulovat postoj Západu k bezesporné mu zlu. Ne k Rusku, ne k Islámskému státu, ale k jasně vyjevenému zlu. Co je nejdůležitější vědět - v Rusku snad neexistuje člověk, který by věřil, že může volbami něco změnit

LN Putinovi velmi ulehčuje moc člověk Homo sovieticus, 26.11.2016 

* * *

Z programu CSU

Program Die Ordnung zdůrazňuje, že němčina je jediným komunikačním jazy­kem: „Naše kulturní tradice a svobodný způsob života nejsou nikomu vnucovány, ale každý, kdo u nás žije, musí akcepto­vat naši kulturu jako součást veřejného ži­vota. Bavorské motto ,žít a nechat žít“ pla­tí pro všechny, ale nenecháme si vnuco­vat, aby se naše kultura přizpůsobovala. CSU se nebojí změn, ale nechce, aby se změnilo Německo. Proto ve svém programu Die Ordnung uvádí, že kromě právní regulace existují nepsaná pravi­dla, která utvářejí mezilidské vztahy a ga­rantují bezkonfliktní soužití. Lidé si při setkání podávají ruku a loučí se pozdra­vem. Slabým je poskytována pomoc a ob­ličej se nezakrývá závojem. Kdo u nás žije, musí se těmito zvyky řídit. Kdo nerespektuje například zdravotní sestry, nebo učitelky, znevažuje náš způsob života. Aby společný život mohl fungovat, muse­jí všichni mluvit stejnou řečí a tou je něm­čina a žádná jiná.

Kdo zůstane, musí se integrovat. Ne­smějí vznikat šedé zóny, v nichž se rodí radikalizace. Integraci podle CSU řídí leitkultur, přičemž odmítá multikulturalismus, protože vede k netoleranci, ghettům a násilí. Kdo u nás žije, musí žít s námi, a nikoli vedle nás nebo proti nám. V Německu platí naše pravidla, nikoli pravidla země původu migrantů. Burka ani nikáb nepatří do naší kultury ani neodpovídají roli ženy v naší společnosti. Integrace je založena na aktivní spolu­práci a ten, kdo se tomuto požadavku ne­chce přizpůsobit, musí odejít. Vyžaduje také toleranci k jiným životním způso­bům a názorům, rovnoprávnost muže a ženy a loajalitu k německému národu, státu a jeho institucím. Protistátní čin­nost je nepřípustná, stejně jako nábožen­ské, etnické a politické konflikty cizích národních skupin na našem území.

LN, 26.11.2016: CSU: Migranti se musejí integrovat

* * *

Jak ochránit občany před prezidentem

V atmosféře silného odporu znač­né části veřejnosti proti jednání a způsobu vystupování české­ho prezidenta přišla celá třetina Posla­necké sněmovny s oportunním ná­vrhem, aby byl do trestního zákoníku vrácen paragraf o hanobení republiky a prezidenta. To se děje navíc paralelně s konáním česko-čínského obchodního summitu, který má podpořit rozšíření vzájemných vztahů mezi oběma země­mi, tedy akcentovat téma, které vlastně bylo tou pověstnou poslední kapkou, kvůli níž se veřejnost zaktivovala k od­poru. Tedy obsedantní tlak na neposkvr­něné vztahy s Čínou. V poslaneckém návrhu se doslova píše: „Díky této nove­le trestního práva a práva přestupkové- ho by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republi­ky, k jeho hrubým veřejným urážkám.“ Jenže s tou hrubostí a znevažováním je to přesně naopak, a to chronologicky i obsahově. Byl to Miloš Zeman, který od počátku svého prezidentského angaž­má vnesl mezi vážený institut a občany hrubost, neomalenost, urážky, pohrdání a sprostotu. A nejde jen o jednotlivce. Prezident, který se zavázal společnost stmelovat, nevybíravě útočil i na celé segmenty společnosti, znevažoval je­jich důstojnost a označoval je za zdroj všeho zla ve státě. To se týká především intelektuálů a umělců, kteří vždy mají nezastupitelnou úlohu v analýze a po­jmenovávání společenské situace a čas­to přebírají roli svědomí národa. Tako­vé útoky, včetně útoků na média, a ne­přípustné paušalizace a označování ne­přátel nejsou jen nevkusné a nevhodné z hlediska etikety, ale rozvracejí a osla­bují demokratický chod státu, lze je vní­mat také jako zastrašování a nepřímé po­kyny těm, kteří „pravdu a lásku“ k své­mu životu jaksi nepotřebují a kteří a pri­ori považují jakékoliv elity za elitáře.

Jde o směřování naší země

Toto rozdělování společnosti je již samo o sobě škodlivé a nebezpečné. Ale ta skutečná neomalenost a excesy prezidenta spočívají v jeho politické ori­entaci na východ, na Rusko a Čínu, na země, z nichž jedna stále de iure a dru­há de facto ztělesňuje ty pořádky a hod­noty, proti kterým se v roce ’ 89 uskuteč­nila sametová revoluce a které jsou zce­la protichůdné našemu domácímu smě­řování i našemu místu mezi ostatními demokratickými národy a institucemi, které stvrzujeme pakty, úmluvami, vo­jenskými a politickými svazky atd.

Prezident dělá svou vlastní meziná­rodní politiku, kterou ani nevysvětluje, ani nekonzultuje s občany, ale patrně v dostatečné míře ani s vládou a parla­mentem. Je nechutné a zarážející, kolik slov padlo o životní důležitosti obchod­ních styků s Čínou, která nás, jak zdů­razňuje většina odborníků, spíše zneuží­vá k politickým cílům, a jak málo padlo slov o tom, že uzavíráme partnerské do­hody se zemí, jež se nevzdala komunis­tického systému, jenž má na svědomí desítky milionů mrtvých, která stále vězní a popravuje své politické protivní­ky a která obchoduje s lidskými orgány.

Je celkem snadno představitelné, že prezident České republiky s nelibostí nese, když se v tisku tu a tam objevují spekulace, jestli se v jeho případě nejed­ná o vlastizradu a jestli jeho mezinárod­ní orientace, která není jen osobním pře­svědčením, ale je doprovázena státnic­kými činy a závazky, neohrožuje demo­kratický vývoj nejen u nás, ale i v Evro­pě. A je také celkem představitelné, že by se jemu, ale i jeho politickým spojen­cům „napříč politickým spektrem" líbi­lo nasadit občanům náhubek. Obávám se, že v této při s preziden­tem a o prezidentovi nejde o znevažová­ní, hrubost, urážky a etiketu. Dokonce ani „jen“ o morálku. Občanská společ­nost se brání proti snaze obrátit směřo­vání naší země, ale i podstatné části Ev­ropy, k posttotalitním a totalitním velmocem, zkrátka zvrátit politický vývoj.

To nic nemění na faktu, že poslanec­ká iniciativa o návrhu zákona je, navíc v této situaci, neomalená, znevažující občany a až drzá, což si někteří odvolávači podpisu asi uvědomili, a my by­chom měli mít právo nejen to i nadále říkat, ale také se proti zmíněným ten­dencím a snahám demokraticky bránit. Dnes nejde o to ochránit institut prezidenta, ale institut občana.

 

LN, Tomáš Vystrčil, publicista, 30.11.2016

* * *

J.Š.5.12.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

0 #3 Jan Šinagl 2016-12-07 08:21
Pan "Čtenář" neuvádí své jméno, název nemocnice, situaci neřešil a raději sám trpěl. Do jaké míry je jeho svědectví důvěryhodné, nechť každý posoudí sám. O charakteru a postojích nemalé části obyvatelstva naší země tento způsob a forma slovního projevu vypovídá více než dostatečně.
0 #2 Ctenar 2016-12-07 04:23
A vy myslíte ze v českých nemocnicích neni špína a vykaly na zachodech . Hrůza, nedalo se tam jít tak jsme někteří chodili na ambulanci. Cha cha, toto je i v CR!!!
A to nemluvím o tom ze se v nemocnici kouři přímo na WC , ktere maji pacienti na pokoji!!! A kardiak+ 80lety nekuřák, musel ten kouř dýchat 2dny.
Lékaři a sestřičky dělali ze nic necítí !! Ale my jsme se dusili.
Bohužel 80. Lety dobrák se bal ozvat, aby po nem pak nekřičeli nebo ho nesikanovali jak dva kouřící pacienti tak personal
0 #1 Bergmann 2016-12-05 11:41
Včera jsme si přečetli zprávu na Novinkách.cz o otřesných ale ne zrovna nových poměrech v ruských nemocnicích, jak o nich referovala při návštěvě v provincii s bolestmi islandská turistka, špína, krev, hrozné toalety.Potvrdi l to i britský tisk.
Chápu, že to asi není všude zvláště ne ve velkých městech a pilní čeští bloggaři to již pohotovně označili za antiruskou propagandu, co je ruské, může být přece jen hezké, jistě se tam nechají nyní ošetřit.Jen se člověk ptá, co za těch 16 let vlády milovaný Putin vlastně dosáhl, na zbraně je ale peněz stále víc. Prý ale cesta z Moskvy na letiště je nyní přímo ukázková ne jako dříve, s blátem a odpadu kolem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)