Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prager Zeitung 25Dne 23. 12. 2016 skončily. Proč po 25 letech nemohou (zatím) pokračovat

Český předseda vlády hovoří o nepřátelských tendencích na Slovensku a v Polsku. Historička vysvětluje, proč mají Slováci mnohem pozitivnější mínění o Rusku než Češi. Ind prozrazuje proč společně se svoji českou manželkou renovují bývalý hotel v Krušných horách. Zcela upřímně: v žádných jiných německých novinách by tito lidé těžko dostali prostor. V budoucnosti už podobné články nebudou vycházet ani v Prager Zeitung….

V létě roku 2015 bylo zrušeno ubytování uprchlíků v Bělé pod Bezdězem vzhledem k místním "nelidským podmínkám" a jak psaly i zahraniční média. O pravidle "Jen špatné zprávy jsou dobré zprávy" se už později nemluvilo. Jen "Prager Zeitung" informoval stále své čtenáře, chtěly o rok později tam zajet znovu a informovat jak se vede žadatelům o azyl.…


Nezpůsobilé k podpoře

Na státní podporu, jakou dostávají téměř všechny německé zahraniční noviny, musely  PZ zapomenout. Ať se odpovědní snažili sebevíce, reakce byly vždy negativní. Také na Ministerstvu kultury ČR, které má k dispozici téměř 21 milionů korun pro podporu cizojazyčných periodik s názvem "Pomocný program na šíření informací v jazycích národnostních menšin",  PZ vyšly s prázdnou. Komise, která o žádosti rozhodovala je členem Asociace německé menšiny. Rozhodla, že PZ nebudou podpořeny. V osobním rozhovoru litovala rozhodnutí, ale jinak by byly sníženy prostředky i jejich vlastním svazovým tiskovinám.

Také ministerstvo zahraničí v Berlíně - Ústav pro zahraniční kulturní vztahy (IFA), financuje a podporuje  německé mediální projekty. Ale ne PZ, protože se neorientuje na "historické", ale na "nové menšiny po roce 1989". Žádost k Česko-německému fondu budoucnosti, který poskytl od roku 1998 přibližně 50 milionů EURO na více než 9000 projektů, selhala na právních směrnicích. I když se uvádí, že „výslovně podporuje projekty, které sdružují lidi obou zemí a poskytují vhled do života, společnou kulturu, historii a vzájemné prohloubení vztahů" -  "Prager Zeitung" toto úlohu více než 25 let plnil.

Text: Marcus Hundt, šéfredaktor

Celý článek: http://www.pragerzeitung.cz/index.php/home/gesellschaft/21508-schlussstrich

* * *

Skutečně, "upřímný" dárek ke 20. výročí česko-německé deklarace?! Slova předsedů vlády obou zemí o vzájemném přátelství zní falešně. Tedy i slova, která pronesl ministr kultury Daniel Herman na Sudetoněmeckém krajanském dnu v Augsburgu v roce 2016. Z jiné strany: např. "Kulturverband" si měl „pomoci“ falešnými počty sdružení a členstva k roční finanční podpoře státu; to by byl trestný čin?! Zemské sdružení je bez finanční podpory prakticky neschopné konat. Mimochodem je to i běžný jev u podobných českých neziskových organizacích, kde jsou peníze nezřídka používány především k osobnímu prospěchu, resp. bezpracnému živobytí. Poctivá, potřebná práce Prager Zeitung se necení. Nepochybuji, že ruská periodika dostávají od ČR finanční prostředky bez problémů a v plné výši, přitom mají, předpokládám, menší počet členů, zatím. Že by podporovaly vzájemné soužití a evropskou integraci jako PZ, o tom pochybuji. Rusové vždy podporují především své zájmy. To, že se většina z nich u nás není ochotna učit česky také o něčem vypovídá, stejně jako jejich nemravné chování v Karlových Varech a porušování stavebních zákonů. Kdyby si to dovolil český občan, byl by potrestán, Rus je „pardonován“! Svoji strukturou ruské menšiny po roce 1989 připomínají daleko spíše „pátou kolonu“. Mimochodem Karlovy Vary vybudovali a přivedli ke světové slávě naši bývalí spoluobčané německého původu. Co by tam asi bylo dnes, kdyby tam žili od pradávna Rusové? To bych ale nepsal tyto řádky… 

 

 

Jan Šinágl, 6.3.2017

* * *

Debata o vzniku Česko-německé deklarace v KVH za účasti pár lidí…?!

#1 Helmut König 2017-02-08 11:00

Poslechl jsem technicky ne zrovna kvalitní záznam z "besedy". Opravdu to byla skoro "hospodská" beseda, vedena jako zápočet - musíme to udělat, a mít to za sebou!, která opět nic nevyřešila. Jakmile pan Šinágl začal trefovat do černého, předsednický stůl jednomyslně zorganizoval rušno, aby se nic nemuselo dořešit. Připadal jsem si jak před soudem, kde chcete nechat zaprotokolovat pravdu a správný postup pro následné řešení, a "Oni", ti za tím řídícím čelním stolem, vás hlukem přeruší, aby vám vzali slovo. Pravdu nevyřknete celou, jednání končí. Tak zase příště, budeme-li ještě naživu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)