Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gabriel Siegmar29.5.2017 ZDF Heute Journal: Angela Merkelová (od 2 min.):  „Časy, kdy jsme se mohli na druhé spolehnout se o kus vzdálily. Musíme se spolehnout sami na sebe“. Siegmar Gabriel (2:20 min.): „Svět se stal malým. Nyní bude záležet na tom, jak se s tím vyrovnáme. Evropa dostává novou roli“. Prof. Ted Malloch (USA): „V Evropě nedostáváme jednu odpověď. Kdybychom dostali jednu, mohli bychom se přizpůsobit, ale dostáváme různé odpovědi od různých.“

Gabriel: První zemi kterou americký president navštívil byla Saudská Arábie, nehovořil tam o lidských právech, ale dodávkách zbraní, kde už jich je příliš. V Evropě své kolegy poučuje. Dovolí si veřejně a neomaleně odstrčit homosexuálního premiéra jedné země EU. G7 byl kdysi základ západního světa. Západní není výraz zeměpisný, ale výraz určitých sdílených hodnot – demokracie, svoboda názoru, síla mezinárodního práva, ne právo silnějšího. Na všech těchto setkáních vidíme, jak se lídr USA  od těchto hodnost vzdaluje. Západ se v posledních dnech stal menším.

Redaktor: To znamená americké století pro Evropu končí kvůli Trumpovi?

Gabriel: To si nemyslím, vidíme, že mnoho lidí v USA uvažuje jinak. Na každý pád je zvolený americký president, ten který se v mnoha důležitých otázkách s Evropou neztotožňuje a s mnoha dalšími také ne. Nyní jde o to, aby Evropa byla jednotná a silnější. My musíme tyto myšlenky západního světa, mezinárodnost, otevřenost, ale především demokracii a liberální společnost, bránit. To jde jen tehdy, když naše vnitřní spory vyřešíme a když s ostatnímu budeme silně spolupracovat a přirozeně zkusíme naše transantlantické spojení nevzdat.

Redaktor: To znamená evropské hodnoty proti americkému presidentovi bránit?

Gabriel: To nejsou evropské hodnoty, to jsou univerzální hodnoty. Opakuji, ideje o demokracii a lidských právech, kdy mezinárodní právo je více než suma jednotlivých práv. Nejde o to, aby silný prosadil své právo, ale  všichni společně měli spolehlivé vztahy a tak se přispělo k míru. Špatné je, že kolegové v Americe nevidí, že když oni prostor opustí, vniknou do něho jiní, např. Čína se zcela jinými představami a kdy musíme být pozorní, aby naše standardy, které jsme dosud mezinárodně prosazovali v zájmu těchto hodnot, nebyli oslabeny. Proto je důležité, aby je Evropa bránila.

Redaktor: Nyní má být Evropa záchranná kotva, kdy v poslední době není schopna několik tisíc uprchlíků interně férově rozdělit. Už na tom momentálně EU selhává. A teď má přes noc prakticky zmužnět a státy nahradit?

Gabriel: Ne nahradit, ale vlastní hodnoty silněji bránit. Nechci kritiky v Evropě podceňovat, přesto platí jedno, nikde na světě se nežije tak demokraticky, svobodně a volně jako v Evropě. Nikde na světě neexistuje srovnatelný projekt. Co my nyní musíme dělat je, že musíme dvě věci dát dohromady. My jako Němci musíme přispět k tomu, aby Evropa byla silnější a především musíme přestat druhé přehlížet, poučovat je, to jsme v posledních letech až příliš často dělali. Musíme zemím jako Itálie, Francie a jiným pomoci zase hospodářsky růst. To je i v našem zájmu. 60% našich produktů neposíláme do Číny či USA, ale do EU. Když my Němci ukážeme, že jsme ochotni, tak budou i ostatní také. A k našemu problému, velmi vysoké migraci a pomoci uprchlíkům -, dokud jeden druhému ukazuje jen záda, nebude z toho nic. Musíme slova o silné Evropě naplnit činy. Máme šanci s novým francouzským presidentem, pak budou i ostatní ochotni s námi řešit problémy. Oboje patří k sobě. Pokud budeme druhé nutit jako „vrchní učitelé“ spořit a nenecháme je dýchat, nebudou ani oni nám schopni pomoci a opět najít společnou řeč. To se musí udát prakticky a ne v nedělních řečech. My se chováme, jako bychom někomu hodně dávali, přitom je to opačně, nejsme platiči, ale profitéři, vítězové. Jsme mistři světa v exportu, mistři Evropy v exportu. Tím se stane jen ten, kdo druhým prodá více než sám koupí, čili více peněz přijde než odejde. Investice do budoucnosti Evropy je investice do našich dětí. Ještě jednou, 60%, kupují naše auta, stroje, nebo naší elektrotechniku. Jenom když se jim daří dobře, tak i nám, když se jim daří špatně, tak i nám. Důležité je, Evropa zvítězí jen když bude jednotná. Mimochodem je jedno zda s Trumpem či bez něho. Evropa musí sama dokázat být silná.   

Překlad J.Š.

https://www.zdf.de/nachrichten/heute-journal/heute-journal-vom-29-mai-2017-100.html

* * *

Trump kritizoval deficit s Německem, Gabriel věří v lepší vztahy

J.Š.31.5.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 Václav 2017-05-31 14:53
I pan prezident Zeman neshledává, jak se vyjádřil, vývoz zbraní kamkoliv a komukoliv za nic špatného, udělejme ze světa neomezenou střelnici, stačí se podívat na diskuse o nošení zbraní u nás.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)