Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Economy according to Klaus, aneb Vánoce, Vánoce přicházejí....

Není nad prosperující Vizi profesora vědy ekonomické Klause Václava, bývalého ministra financí, předsedy vlády a dnes presidenta velmoci zvané the Czech Republic, o kterém svého času jistá povykující husa jménem Lucie Bílá hrdě prohlásila, že „...nám ho celý svět závidí...“. Vize tato se dá shrnout do čtyř krátkých slovíček – „Ukrást co se dá...!!“. Stačí si připomenout krátký výčet geniálních ekonomických tahů soudruha profesora Klause.

Po ustavení vlády t.zv. Porozumění pod vedením Václava Havla která se především zaměřila na ochranu komunistický gaunerů, zločinců a hochštaplerů (viz Havlovo heslo „U nás se žádný hon na čarodějnice konat nebude...!“) se do Česka začali hrnout návštěvníci ze Západu chtiví sledovat rozvíjející se demokracii po Česku.

Nával tento využil profesor Klaus pro „obnovu hospodářství“ zavedením dvojího ceníku veřejných služeb – jeden pro „boháče“ z bývalé nepřátelské kapitalistické ciziny a druhý pro chudáčky čecháčky kteří po čtyřicetileté vládě komunistů dřeli bídu s nouzí. A čecháčkové zdatní Klausovi tleskali - tak na ty kapitalistické zazobance!! Pak se zahájila „kupónová privatizace“ a komunistická elita u vesla začala rozkrádat ve velkém. Nechápaví čecháčkové plánu tomuto velice fandili – co čecháček to kapitalista a investor, však my těm troubům ze Západu ukážeme, jak kapitalismus má správně vypadat. Když se rozkradlo co se dalo a kupónové knížky a akcie se v rukou čecháčků změnily v cár bezcenného papíru, potlesk tak veliký se už nekonal. A do slovníku světové ekonomie se dostal nový pojem - „tunelování“. Z bývalých komunistických hochštaplerů se stali „podnikatelé“ kteří se místo na rozvoj onoho průmyslu českého zaměřili na daňové úniky a podvody všeho druhu a s čím se dalo.

Za klasický příklad lze uvést t.zv. LTO (vzpomínáte si, čecháčkové?). Když se veřejnost začala poptávat po zdroji milionového majetku různých těch „kapitánů českého průmyslu“, ekonom Klaus se nechal slyšet, že „...nezná špinavé peníze...“. To už tleskali jen podvodníci a gauneři. Klaus začal jezdit po světě kde se snažil rozdávat své rozumy. Tam to již tak slavné ale nebylo. Když se venku vydával za zdatného bojovníka proti komunistickému režimu, na otázky týkajících se jeho „studijních“ stáží na Západě v době kdy normální občan ČSSR tamtéž nesměl ani na krátkou dovolenou, jaksi odpověď kloudnou nebyl schopen ze sebe vysoukat. Klasické bylo jeho vystoupení na Universitě v Chicagu odkud za „špatné otázky“ studentů uraženě odkráčel pryč.

Dnes je Klaus na Západě něco jako persona-non-grata, zejména po té co jednou tak nějak pozapoměl, že není v Česku kde krást je normální ale na oficielní návštěvě v Chile kde bez hany a studu k obveselení veřejnosti ukradl lesklé, ceremoniální plnicí pero. Tudíž dnes se s carem Putinem v Rusku ponejvíce přátelí. Však taky medajli jakousi od něho v pokorném předklonu přijal. Však jsou staří kámoši - Putin, bývalý šéf KGB a Klaus dvojnásobný agent StB (krycí jména Kluk a Rek). Pověst ekonomického genia tak nějak v zahraničí vzala za své, v domovině české Vize jeho – ukrást co se dá – je však stále aktuální. Tím se dostávám k dalšímu námětu uvedeným v titulku – Vánoce , Vánoce přicházejí...

Čistě náhodou jsem se dostal do konfliktu s českým hospodářstvím. Stalo se to tím, že jsme jako každý rok zaslali vnučce, dceři syna manželky z prvního manželství a jejím dvěma malým dětem malý balíček hloupostí k Vánocům. Tentokrát však nastala změna. Prozíravá vláda česká zřejmě s tímto přílivem zásilek ze zahraničí v souvislosti s nastávajími svátky tak nějak počítala a rozhodla se příležitosti této, dle Klausovic Vize ukrást kde-co, využít.

Od vnučky jsme dva týdny po odeslání dostali zprávu, že balíček je v Praze na celnici - prý ať si pro něj přijede. Vzhledem však k tomu že byl příliš vysoce oceněn, úřady české za jeho vydání požadují peněžní částku něco přes 300 korunek českých. Vláda česká si totiž nárokuje podíl na zisku kterým se její děti chtějí, dle všeho zřejmě ilegálně, obohatit. Klausovi se asi zachtělo pozřít něco bonbonků a lízátek pro děti v balíčku přiložených. Vnučce jsem tedy sdělil že se na to podívám a poradil jí aby nikomu nic neplatila a kdyby na ni ouřadové čeští začali tlačit a nějak ji vyhrožovat kterak jest na úřadech českých tak říkajíc národním zvykem, aby jim řekla že nic nechce ať to pošlou zpět do USA. Pak jsem si začal dopisovat s čecháčky na úřadech.

Díky vymoženosti zvané e-mail jsem tuto korespondenci zároveň zasílal do Prahy na Hrad presidentské kanceláři a na českou ambasádu ve Washingtonu D.C. Z nastalé korespondence jsem se od jisté Ivany Hubálkové z Centrální celnice v Praze a Michala Bejcka z české pošty dozvěděl podrobnosti o zajímavých směrnicích a regulí české byrokracie. Poučen jsem byl, že pro maximálně povolený limit takto zasílaných cenností Ministerstvo financí stanovilo částku 45 EU což při dnešním kurzu EU/US dolar činí 55 USD.

Co tuto částku přesáhne, z toho příjemce je povinen platit:

1) clo;

2) DPH; plus pevné poplatky za

3) vystavení administrativního dokumentu 180Kč;

4) vystavení kolektivní deklarace 97 Kč;

5) 10 Kč/den za skladné.

Jelikož balíček byl ohodnocen cenou dolarů 63, tudíž jde o značně vysoký obnos suma-sumárum 5.75 dolarů přes onen uvedený maximální limit, proto z tohožto důvodu musí tedy příjemce navalit předběžnou částku 310 Kč. Dále mně bylo oficielním jazykem ouředně sděleno, že zde vůbec, ale vůbec nejde kterak se dle všeho já zcela mylně domnívám a tudíž zcela nesmyslně uvádím, o nějaký „balíček pro děti k Vánocům“, ale o (zde cituji doslova): „...import of goods into the territory of CR, member of EC, from nonmember country of EC...“(?!?!), tedy pro nechápavce přeloženo do češtiny – dle Klause jde de-facto o „...dovoz zboží na teritoriální území ČR, člena EU, z území nečlena EU...“.

A to jsem se omezenec já domníval, že dětem pár drobností zasíláme – datla – zcela jasně z hlediska dnešního režimu českého jsem něco jako pašerák snažící se o dovoz kontrabandu na výsostné území republiky české, činnost to téměř kriminální, na kteroužto si musí bdělí ochránci hospodářství českého státu a ekonomové typu Klause řádně posvítit. Přece si naše české import-export hospodářství narušovat nenecháme. Kdepak, na nás holoubku rozhodně nestačíš, kam se na „našeho genia“ kteréhož, dle dojemného sdělení Lucie Bílé nám celý svět závidí, hrabeš. Tak je to, žejo soudruzi...!!!

Na tomto bodě dnes (10. prosince, měsíc od odeslání balíčku) případ tento momentálně uvázl a jak pokračovat bude dál a jak eventuelně skončí se teprve uvidí. Nedoručené „imported goods“ sedí kdesi „on the territory of the CR, member of the EC“ v Praze. Poslední je zpráva datovaná 6. prosince, kde kpt. Ing. Čestmír Bolek z Hlavní celní zprávy, Budějovická 7, Praha 4, sděluje: “…We are sorry to hear about the problems but we would suggest that you contact and/or direct your complaint to the Czech Post office. Below for your convenience we are providing the contact information for the office…” Čili, celníci s tím již nemají co činit, ať tedy laskavě ráčím otravovat českou poštu. Dle všeho si případ jako horký brambor mezi sebou přehazují celní správa a poštovní úřad, pročež se tedy znovu obrátím s touto celní zprávou na pošťáky. Též podotýkám, že Klausovým Hradem, ani českou ambasádou ve Washingtonu na celou tuto poučnou ouřední korespondenci reagováno prozatím nebylo. Zřejmě jest vše dle zákona a regulí dobře konáno, tudíž zcela v pořádku, pročež komentářů netřeba. A krade se vesele dál.

Ještě jen podotýkám pro toho kdo by celý tento excercise z mé strany mohl považovat za cosi jako přehnanou reakci – k čemu pro pár stovek dělat takový cajmrsk. Z mého hlediska jde pouze a jenom o princip, o nic víc. Když Klaus a Co. chějí krást dětem lízátka a rukavičky, ať se tudíž nediví když se někdo na jejich zlodějinu ozve. Na jedné straně zkorumpovaní a hrabiví současní politici čeští kradou kde se dá, od hlavy státu dolů, viz třeba takový Davídek Rath nebo jakýsi fungl nový poslanec Pokorný či jak se ten poberta jmenuje jenž chěl „jen jeden milion“ za zprostředkování jakéhosi kšeftu.

Chudákům poslancům dnes již nestačí 95.300 za měsíc pročež žádají tuto almužnu zvýšit na 126.300. K tomu kontrast případu který zde uvádím kvůli jen necelým šesti dolarům údajného překročení jakéhosi „maximálně povoleného limitu“ údajné hodnoty vánočního balíčku pro děti (pardon, dle úřadu českého jde o pašování kontrabandu na výsostné teritorium republiky České odněkud z Ameriky), chtějí titíž politici jen z lakoty a ničeho jiného z někoho vymámit přes 300 korun jenom proto, že onen někdo dostal pro děti malý vánoční balíček. Nedovedu si vůbec představit, že by zde v USA či kdekoliv jiném v civilizovaném státu vůbec, mohlo k zlodějině a lumpárně tohoto typu dojít. Proto jsem tento cajmrsk začal dělat.

Zde je text úvodní stížnosti na tuto klausovskou zlodějinu:

 

To whom it may concern.

The case is a small parcel sent to our granddaughter's children for X-mas.

The parcel was sent from Lakewood, Ohio, on Nov. 11th 2012.

On Friday, Nov. 23rd, we got e-mail from our granddaughter that the parcel is on hold in Prague, because the contents (box of candy, mittens, T-shirts, socks, X-mas decoration, custom jewelry, all for her two small children) is by "about SIX (6) dollars" over the newly set permissible limit and for this reason she must pay custom duty 96 Kc plus DPH, all together 115 Kc, plus for additional something called "zpracovani deklarace" (whatever this idiotic nonsense is) additional 180 Kc. Till then the parcel will be held "free of charge" (bez poplatku ???) till Dec. 5th, after that with a 10 Kc per day fine. Identity of the parcel held somewhere in Prague - "skladove cislo: B20221112  a podaci cislo: CW162029174US". My wife called to this establishment "ceska posta" (257-019-301) for inquiry. Man who answered did not speak English, did not introduce himself, refused to give his name, and then instead of any answer, without any explanation, hung up - is this how your "Czech officials" handle official business?

This "newly set Czech rules", are in my view a state sanctioned highway robbery. To steal little children's gifts sent by their great grandparents, or ask their parents to pay for "about six dollars" 310 Kc so called "DPH and custom duty" is quite disgusting, offensive and insulting. Your President, Mr. Klaus, during an official visit overseas shamelessly steals fancy pen (abcnews.go.com › International ) and now he wants to steal children's lollipops, too? (I can gladly send him full box, if he so dearly desires them).

I advised my granddaughter not to pay a single "halir", but if those Czech state robbers insist, to tell them to send the parcel back - she did not ask for it, it was our wish to give few trinkets to our great grandchildren, so it is not her duty to contribute her hard earned money to greedy and corrupt Czech politicians for their extravaganza parties and real estate properties.

Any comment to this complaint?

 

P.S.

This observation of a foreigner who spent a year in the Czech Republic, judging by my small experience, is quite accurate (published by Jan Sinagl on his blog):

"Žijete v zemi, kde nic není hanba!" Těmito slovy zhodnotil student z Asie svůj roční pobyt v České republice. Čím kratší, tím výstižnější bylo jeho hodnocení klimatu v naší zemi. Měl pravdu. Z české kotliny se kamsi vytratil stud. Pojem hanba je dnes už srozumitelný málokomu.

 

James V. Jakoubek

11.12.2012

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-5 #2 JanHerna,Th.Dipl.,Cy 2012-12-21 10:40
Jenom krátce. Pakliže si poslanci chtějí zvýšit v době, kdy důchodci a ostatní občané s nízkýmí příjmy omezují své nákupy a kdy je ohroženo jejich zdraví, svoje příjmy o 30 000 z 95 300 na 126 300, měli bychom z toho vyvodit jednoduchý závěr: poslanci jsou nebezpeční blázni, kteří patří na uzavřené oddělení Psychiatrických léčeben. Rozhodně nepatří do Poslanecké sněmovny, protože blázni by neměli rozhodovat o normálních lidech.
-2 #1 Jan herna,Th.Dipl.,C 2012-12-13 00:32
Nedivme se, že tuto blbost nedokáže pochopit cizinec žijící v demokratické zemi USA. Vždyť to nedokážeme pochopit ani my,kteříív této totalitě žijeme.
Funguje to tak: Bohatým se snižují daně a chudým zvyšují. Místo, aby vánoční dáreček měl zcela zrušené clo, musíte z něj clo zaplatit. Jak sepřekládá do americké angličtiny název našeho státu. Czech republik = Absurdistan.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)