Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Caslavska_Palach_4_211111Vážení přátelé,


nemohu se s Vámi nepodělit o své dojmy z včerejší debaty s kandidáty na post prezidenta České republiky. Vystoupila jsem zde s otázkou na pana Zemana, byť mi podobné situace jsou z hloubi duše nepříjemné. Ale budiž, taková je doba. A toto si z debaty odnáším.

Neumím si představit vladaření člověka, který není schopen postavit se čelem ani k jednoduché otázce, který místo jasné odpovědi kličkuje, uhýbá, dehonestuje tazatele a dezinformuje. Od něhož jsem si na otázku „Jak jste si srovnal se svým svědomím, že jste se v rámci prezidentské kampaně obrátil o podporu na Komunistickou stranu Čech a Moravy, o podporu strany, jež se dosud nedistancovala od zločinecké KSČ“ vyslechla pouze to, že jsem svou medaili darovala Alexandru Dubčekovi. To pochopitelně vím a jsem na to patřičně hrdá. Hrdá už proto, že jsem se o tu medaili musela poctivě zasloužit a také, proto, že Alexandr Dubček v období Pražského jara měl pro náš národ nezpochybnitelný význam. Proto jsem položila otázku doplňující, na počet obětí popravených komunistickým režimem. Přestože znal pan Zeman číslo téměř přesně, nedokázal reflektovat a objasnit svůj příklon k organizaci, která z 241 popravených zavraždila i jednu ženu.

Caslavska_Palach_1_211111Nemusím zdůrazňovat, že jsem sama zažila zrůdnost komunistického režimu, a poslouchat tato slova právě z úst pana Zemana bylo, mírně řečeno, absurdní. Opravdu nechápu logiku tohoto člověka. Pokud komunistický režim tak dobře zná, a navíc, jak stále opakuje, byl z této strany za své názory vyloučen, nepovažuji za známku tolerance, že se k této skupině nečestných lidí znovu hlásí. Je to naopak známka zcela účelového a bezpáteřního přístupu k věcem politickým a k věcem veřejným. Prezidenta, který prokázané zločinné jednání určité strany jednou odsoudí a pak se účelově s odstupem času k reprezentantům téže ideologie opět přimkne, a to především z neukojitelné a zcela zjevné touhy po moci, se bojím. Bojím se ho, protože mi nedává žádné jistoty. Bojím se ho, protože cítím, že mu absolutně nelze věřit. Bojím se, že plíživě přizve k podílu na moci komunisty. Nedej bože, aby náš Hrad opět ovládli ti, které jsme před více než 20 lety odtud vyprovodili.

Opravdu je nutno bát se člověka, který bez skrupulí převléká plášť, který ostatními zle manipuluje ke svému momentálnímu prospěchu a v konečném důsledku nás všechny může znovu uvrhnout do morálního marasmu, zničit všechny naše naděje a chuť do života. Ptám se: „K čemu by pak byl listopad 89?“ A ještě s větším bolem v srdci se ptám: „Proč nám Jan Palach přinesl tak velkou oběť?“

Proto Vás prosím a apeluji na Vás pane Zemane, vraťte se zpět na Vysočinu. Bude to Váš největší dar našemu lidu.

 

Vaše Věra Čáslavská

25.ledna 2013


1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #14 Tomas 2013-02-18 16:01
www.unie-otcu.cz/kniha.htm

odkaz na příběh Odložila
+5 #13 Rudolf 2013-02-10 18:48
Vážení přátelé,je mi smutno z toho,jak chápeme nelehko získanou demokracii.Pan Miloš Zeman byl zvolen většinou volících občanů.Je tedy prezidentem všch občanů ČR bez ohledu na jejich stranickou,nábo ženskou,nebo jinou orientaci.Přijm ěme pokorně tuto skutečnost.Jsem obyčejným osmdesátiletým důchodcem,který žije v severočeském kraji s velkou nezaměstnaností ,mám starosti vyjít s důchodem.Při poslední volbě prezidenta jsem si přál abychom měli dvojvládí.Aby nám vládnul prezident s knížecím nadhledem a také s politickou razancí,která by snad časem unravnila naše sobecké a všemi mastmi mazané politiky.Zřejmě tedy patřím mezi buranskou část národa,která nakonec dala z pragmatických důvodů hlas panu Miloši Zemanovi.Domnív ám se,že moudrost hlasu lidu je nad moudrostí našich současných politiků.Domnív ám se,že toto prezidentské období bude zákonitě (vzhledem k současnému marasmu v celé společnosti)krů čkem k dalším noblesnějším časům u nás.
+9 #12 Kamjdu 2013-01-29 22:05
Velmi mě překvapuje, jak naše slavná sportovkyně může ve stáří až tolik ztratit schopnost soudnosti a morálního vědomí a takto úporně až zžíravě napadat člověka, kterého si s jasnou převahou zvolila většina občanů a vnucovat těmto občanům svého oblíbence. Dnes již více chápu, proč ji v jejím životě potkala až tak velká psychotraumata. Nechtěl bych mít na místě Karla takovéto fandy a již vůbec ne sofistikované zloděje a lháře, jako je třeba cynik Kalousek. Život vždy ukáže jak platí, že všechna sláva je vlastně polní tráva.
+3 #11 Urban Novák 2013-01-26 18:42
Akorát mi není jasné, proč tolik povyku kvůli pár lidem, kteří doplatili na to, že nebyli ochotni držet hubu a krok. Opravdu komouši popravili pouze 241 nepřátel režimu? Sem si myslel, že jich bylo výrazně víc.

Když se podíváte na současný svět, zjistíte, že např. i náš největší spojenec, USA, v nekonečných válkách zabije řádové více civilistů každý rok, než kolik jich zabili komunisti za 40 let. Z tohoto srovnání vychází komunisti vlastně jako úplný lidumilové.
-3 #10 Květa Valtová 2013-01-26 18:36
Vážená paní Čáslavská,
jsem spíš emotivní člověk, tudíž Vámi vyslovená otázka na p. Zemana ve včerejším posledním duelu jsem obrečela. Pan Zeman nezklamal. Na přímou otázku nepřímá odpověď. Po dnešní pro něj vítězné volbě, byť demokratické, je mi hodně smutno. Přesto, že už nejsem nejmadší mám strach z budoucího. Mám strach, že komunisti budou mít na chod státu výrazný vliv. Obávám se dokonce toho, že nám nám zase budou vládnout. A nejen tady. Začnou se roztahovat i v ostatních postkomunistick ých zemích.
To zlo tady znova nechci!
Proto Vám tak dobře rozumím, ale bohužel nevím, co s tímto pocitem mám dělat.
Zvolením pana Zemana jsme se vrátili o mnoho let zpátky.
Děkuji, že jsem Vás ve svém životě potkala.
Květa Valtová
-3 #9 Radim Kolář 2013-01-26 14:33
Kdo lže, ten krade...Možná budem muset přepsat standartu...Pra vda vítězí?
-7 #8 Jan Šinagl 2013-01-26 12:25
Bohužel v politice je to vždy o chtěném a možném. Demokracii v supermarketu nenakoupíte, ani jiné myšlení lidí. Skutečná demokracie se tvoří po staletí. Toho si byl vědom jak Václav Havel, tak je si vědom i Karel Schwarzenberg. Čekají nás první metry demokracie. Cíl je vzdálen ještě mnoho kilometrů. S potomkem slavného rodu na Pražském Hradu můžeme pěkný a poctivý kus cesty ke skutečné demokracii ujít. Ta je především o povinnostech a potom o právech. Každý si musíme svůj díl odpracovat. Pokud dáme opět přednost jen sobě a své pohodě, prázdným řečem a hloupé kritice všeho a všech, ztratíme nakonec i tu pohodu o svobodě a demokracii nemluvě. Mravní a materiální bída bude opět hostem našich příbytků – zaslouženě. Na Hrad patří kníže, ne paže! J.Š.
+11 #7 Jaroslav Kuba 2013-01-26 10:22
Již Václav Havel komunisty neměl zájem komunisty postavit mimo zákon a proto jsme dnes nyní tam, kde jsme..... Naopak, on s nimi, v době kdy byl pezidentem, spolupracoval.
0 #6 Jaroslav Kuba 2013-01-26 10:17
Přesně tak !
+1 #5 Jaroslav Kuba 2013-01-26 10:16
Přesně tak !!!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)