Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vyhnalek_Milan_Parte_100313

Podle očekávání veřejnoprávním médiím nestála zmínka o dnešním pohřbu pana Milana Vyhnálka za pozornost... J.Š.21.3.2013Hnatnice_Milan_Vyhnalek_kostel_210313

Velký člověk, velký krajan, pro kterého se na Pražském hradě nenašlo místo mezi vyznamenanými…

Třiadvacetiletý kluk z východočeské vísky Hnátnice, který se dostal až na nejzazší výspu u protinožců – na ostrov Tasmánie patřící k Austrálii. Pilný student mlékařiny, připravující se k závěrečným zkouškám na kroměřížské mlékařské škole v krytu těsně před koncem války během náletů. Mladý muž, který hned po studiích dokázal v létě 1945 znovu rozjet výrobu v zastavené lanškrounské mlékárně. Odvážlivec, který v roce 1949 začal svoji pouť za svobodou přechodem zelené hranice do Německa a živil se pak jako automechanik v americké zóně. Dřevorubec v tasmánském pralese, obchodník s auty, muzikant, fotograf. Veleúspěšný podnikatel, který dokázal vybudovat na zelené tasmánské louce v krátké době velmi úspěšnou sýrárnu, předčící produkcí kvalitních sýrů brzy veškerou konkurenci. Proslulý sýrař, který na Tasmánii a v Austrálii zavedl výrobu typicky českých specialit – například romadúru. Skvělý obchodník, vyvážející svoji produkci nejen do blízké Austrálie, ale posléze i do Japonska, USA i do Evropy. Velký vlastenec, který nikdy nezapomněl na rodné Orlickoústecko a dodnes pomáhá, kde je třeba radou, zkušenostmi i penězi. Doktor honoris causa (HCDr.) Milan Vyhnálek - sýrařský král. …

… Milan Vyhnálek má dnes více než 80 let, stále srší energií a dobrou náladou. Dílo, které za svůj život vykonal, je obrovské, pomoc, kterou poskytl své vlasti nezměrná (rekonstrukce kostela a nové varhany v rodné Hnátnici, finanční i jiná podpora formou zahraničních stáží třicítky vysokoškoláků v oboru výroby sýrů, cenné rady při transformaci českého potravinářství v 90. letech….) Od roku 1998 je nositelem čestné ceny Gratias Agit za šíření dobrého jména České republiky ve světě. Stále udržuje styky se světovým mlékařským průmyslem. A stále se nezdá, že by se mu chtělo odpočívat.

Dovětek:

Firma Lactos Milana Vyhnálka byla od roku 1950 zakladatelem Australského průmyslu sýrových specialit. V roce 1955 Tasmánie s 0,5 milionem obyvatel vyráběla 250 tun čedaru, v roce 2003 vyráběla 40 000 tun sýrů a 50% sýrových specialit Austrálie. Patent Lactomatic (automatický systém na výrobu sýrů) byl prodán na 12 míst v celém světě. Lactos i v nových rukou skvěle prosperuje a letos získal tři zlaté a sedm stříbrných medailí na největší potravinářské výstavě v Sydney.

http://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2007030092

* * *

Milan Vyhnálek slavný Čech, který dobyl australskou Tasmánii  a učinil z ní sýrařskou velmoc

Jiří Kubík, politický vězeň

* * *

P.S.

Poznal jsem pana Vyhnálka osobně, naposledy při setkání na hoře Říp, skromný, moudrý člověk. Takovýto lidé byli donuceni naši zemi opouštět. Nevážíme si jich dodnes. Přitom by jejich životní příběhy měly být součástí učebnic dějepisu pro mladé a budoucí generace, stejně jako bratrů Baťových, Emila Kolbena a dalších velkých mužů a žen naší historie, kteří proslavili jméno Československa na celém světě. Upadají pomalu v zapomnění. Jejich místa v médiích zaujímají jiní „podnikatelé“, vyznačující se převážně schopností krást peníze z práce druhých, než je získávat tvorbou odpovídajících hodnot. V médiích jsem o úmrtí Milana Vyhnálka nic nezaznamenal? Děkuji mu alespoň touto cestou, věřím i za většinu obyvatel naší země, které Milana Vyhnálka neznali a slyší jeho jméno poprvé. Čest jeho památce a odkazu.

 

Jan Šinágl, 14.3.2013

* * *

Z korespondence:

Dobrý večer pane Šinágle,

včera jsem náhodou narazil na zprávu, že umřel sýrař Milan Vyhnálek z Tasmánie. Jsem jedním ze studentů, kterým Milan Vyhnálek  v devadesátých letech prostředkoval pobyt na tasmánských farmách, poznal jsem ho jako optimistického a podnikavého člověka, na kterého si rád vzpomenu. Proto mě vážně mrzí, že jsem o jeho úmrtí nezaznamenal žádnou oficiální zmínku v českých médiích, i když není mnoho lidí, kteří by byli po celý život takovými vlastenci jako právě pan Vyhnálek. Díky, že jste to aspoň zčásti napravil na svém webu!

Zdravím a přeji vše dobré

Jan Cempírek

České Budějovice, 18.3.2012

* * *

Orlický Deník 22.března 2013

Rozloučili se se sýrařským králem

… O pozoruhodném životě Milana Vyhnálka vypráví kniha Kde je tráva zelenější, kterou s úspěšným podnikatelem napsal Jindřich Nermuť. Zaujala i lanškrounského faráře Zbigniewa Czendlika, který včera při posledním rozloučení celebroval mši svatou. „Byl to velmi nenápadný člověk. V knize je popsán jeho životní příběh a vyplývá z ní, jak byl velmi úspěšný. Můžeme říct, že druhý Baťa, nebo že Baťa byl druhý Vyhnálek. V každém případě to byli úžasní ambasadoři této země, kteří dělali dobré jméno České republice a šikovnosti zdejších lidí," podotkl lanškrounský farář. Do historie rodné obce se Milan Vyhnálek zapsal jako mecenáš, jeho nákladem byly v roce 1988 do gotického kostela sv. Petra a Pavla instalovány dva nové zvony s názvy Austrálie – Hnátnice a Sv. Petr a Pavel. Sponzoroval také opravu varhan nebo stavbu tělocvičny pro tamní Sokol. …

 

Firma_Lactos_Milana_Vyhnlka_v_Tasmnii

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-1 #4 Jan Šinagl 2014-12-31 10:04
Knihu vydal - www.cesky-dialog.net/- snad mají ještě na skladě?
0 #3 Luděk Král 2014-12-31 02:29
Dobrý den,měl bych zájem o knihu pana Vyhnálka :Kde je tráva zelenější a předem děkuji za odpověď. Král
0 #2 Petr Vyhnálek 2013-04-15 16:42
Dobrý den, rád bych alespoň touto cestou vyjádřil obdiv k tomuto muži. Když jsme se o něm /na autostopu/ dozvěděl, zkoušel jsem jej kontaktovat. Bylo to před rokem 1989 a podařilo se mi na něj sehnat adresu. Poslal jsme mu dopis a on mi pohlednici - z Tasmánie s obrázkem Josefa Lady. Nenašel jsem odvahu napsat a snažit se využít společného příjmení pro zajištění si pobytu v Austrálii. Pak jsme se ještě několikrát setkal s lidmi, kteří s ním spolupracovali - dokonce mám jeho kravatu. Knihu, "Kde je tráva zelenější" jsem přečetl jedním dechem. Ač jsme se nikdy nesetkali, byl mi velikou inspirací. Děkuji Vám, MIlane! Čest Vaší památce! Petr
0 #1 Hana Kužílková 2013-03-21 20:39
dobrý den,
oficiální zpráva měla být uveřejněna v magazínu Zemědělec - poslední číslo a v pondělí to měl každý kdo jej odebírá i obdržet v e-mailové zprávě. Dnešní smuteční obřad se uskutečnil v optimistickém duchu, tak jak si to pan Milan Vyhnálek přál. Další zpráva o jeho skonu a možná i průřez jeho života bude uveřejněn v časopise Český dialog- číslo které půjde nyní do tisku.
O jeho skonu byly informovány školy, mlékárny a smuteční oznámení kolovalo po internetu, kdy si jej posílali všichni známý a známý známých. Je nám líto, že jste jej neobdržel, neboť na smutečním obřadě bylo 5 jeho studentů, kteří byli u něho na Tasmánii.

S pozdravem Kužílkovi(sestr a s rodinou)

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)