Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninČlánek k výročí smrti Jana Antonína Bati 23.8.1965 - Tento článek posílám pražskému rabínovi. Možná se pak dovíme, proč stát Izrael zásluhy Jana Bati, (jenž před asi 60 lety odmítl kandidaturu na Nobelovu cenu), dosud neuznává.

Jedním z vynikajících a udivujících podnikatelských tahů Jana Bati bylo založení exportní firmy Kotva. Byla to firma, která postupně přebírala péči o růst exportu i mnoha sortimentních položek početných čs. výrobců. Zahájila činnost v roce 1936. Firma sídlila v Praze, a postupně otevírala svá zastupitelství v celém světě.

O práci v obchodních zastoupeních projevovali zájem hlavně Židé, protože by jim to umožňovalo obživu na úrovni v cizině, mimo dosah německého protižidovského tažení. Jestliže jakýsi historik z Univerzity Karlovy ještě dnes se nestydí šířit marxistická klišé a říká, že Jan Baťa propouštěl Židy, aby mu jejich zaměstnávání nekazilo zisk, tak si vymýšlí a v hlavě se mu motají poučky, z nichž tvoří „fakta“. Baťa měl naopak nečekaný úspěch se zaměstnáváním Židů v Kotvě. Každý ví, že jsou dobří obchodníci a že všude ve světě si najdou soukmenovce ke spolupráci. Takto se vyvíjel obrat Kotvy:

1936 - 7,800.000,- Kčs

1937 - 37,650.000,- Kčs

1938 - 93,320.000,- Kčs  

1939 - 288,000.000, Kčs

V těchto letech se založilo ve světě 700 obchodních zastoupení Kotvy. V každém byli zaměstnáni židovští živitelé dvou a více rodin. Nelze už vyčíslit, kolik to bylo lidí, ale máme povědomí, že ty rodiny nebyly malé a že vlastně byly zachráněni i jejich potomci až do dnešních dnů.

Tak trochu pro zábavu uvedu pár položek exportního sortimentu Kotvy: hnojnice, trakaře, sekery, kosy, slivovice, houby, nádobí, deštníky, Pražské Jezulátko, jehlice, peří. Byly tam mnohé položky, vyráběné malovýrobci, kteří by sami exportovat nedokázali. Někdy postupovali jako dnes Andrej Babiš: skleněného zboží byl po odtržení pohraničí nedostatek a poptávka byla značná. Koupila tedy Kotva na Slovensku zkrachovanou sklárnu a bylo sklo.

Hle, jak je možno oživovat hospodářství: investovat tam, kde je ve světě nedostatečně ukojená poprávka a exportovat. Na to byl mistr i Agrokombinát Slušovice v předhavlovské době.

Ještě bych měl panu historikovi Strobachovi z UK vysvětlit, jak se ve Zlíně vyhazovali z práce Židé „kvůli zisku.“ Protektorátní vláda, kontrovaná Němci, dokázala okupantům vzdorovat a nepřijala protižidovské zákony. Němci si tedy v Protektorátu řídili protižidovská opatření sami. Podniky a samosprávní úřady dostávaly přímo od okupační správy příkazy jak omezovat zaměstnávání (pouze manuální práce, lékaři pryč z ordinací…) a provádět represe. V tom smyslu byl řízen i nátlak na Zlín. Viděl jsem na vlastní oči v okresním archivu příkazy osobního oddělení firmy Baťa, jak umírněně, až soucitně byly formulovány okupanty vynucené příkazy. Jan Baťa sice firmu vlastnil, ale zdržoval se v zahraničí. Ředitelem byl spravedlivý Němec Dr. Albrecht Miesbach, české vedení firmy bylo v rukách ředitele Josefa Hlavničky.

19.8.2013

Stanislav Vrbík, Zlín

 

P.S.

Tento článek posílám pražskému rabínovi. Možná se pak dovíme, proč stát Izrael zásluhy Jana Bati, (jenž před asi 60 lety odmítl kandidaturu na Nobelovu cenu), dosud neuznává.

Prameny: Jan Baťa – Těžké časy, kapitola Kotva, vydáno 2008 Markem Belzou, a Zdroj:

http://zpravy.idnes.cz/bata-zidy-nezachranoval-a-naopak-je-kvuli-ziskum-propoustel-tvrdi-historik-17d-/domaci.aspx?c=A110124_140856_zlin-zpravy_sot

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)