Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV ZAKONPolsko znárodnilo soukromé penzijní fondy a všechny peníze převedlo do státní kasy, aby snížilo státní dluh - to vše bez jakékoliv kompenzace! - Padl návrh zavést znovu do polských škol povinnou výuku ruštiny!

Dnes se zahajují  největší společenské protesty od roku 1989, organizované třemi největšími odborovými centrálami. Zúčastní se jich rovněž kluby „Gazety Polské” z celé země. – Účelem  protestu bude vyzvat  vládu  Donalda Tuska k odstoupení a dovedení země k předčasným volbám - říká  Ryszard Kapuściński, předseda klubů „Gazety Polské”.

Demonstraci organizují představitelé tří největších odborových centrál: NSZZ „Solidarność” (Svaz Nezávislých Odborů Solidarita), Forum Związków Zawodowych  (Odborové Fórum), OPZZ  (Všepolská Dohoda Odborů). Heslo, spojující všechny účastníky v začínajících manifestacích:  „Dost přezírání společnosti”, navazuje na hlavní požadavek protestujícím, jímž je zvýšení vlivu společnosti na moc. Dle názoru odborářů současná vláda zanechala reálný společenský dialog a bez jakýchkoliv konzultací zavedla mnoho pro Poláky nevýhodných  změn v právním systému, mj. zavedení pružné pracovní doby a prodloužení věkové hranice odchodu do důchodu na 67 let. Proto  se protestující budou domáhat rezignace z těchto reforem a změn v právních předpisem o referendech,  co by společnost zabezpečilo  před škodlivou činností moci.  Dle předpokladů musí být referendum závazné po sebrání  500 tisíc  podpisů. V současné době fakticky rozhoduje sejm (parlament), který nemusí zohledňovat vůli společnosti. Tak tomu třeba bylo když Sejm ignoroval návrh  Solidarity na  referendum ve věci prodloužení věkové hranice odchodu do důchodu, pod který se podepsalo  2,5 milionu osob. O  své požadavky  se odboráři budou upomínat během nejbližších čtyřech dní.  

11. září  –  středa před ministerstvy

Demonstrace se konají před sídly šesti  ministrů, kteří se v poslední době zvláště stavěli vůči odborářům. Odměněni tím byli ministři: zdravotnictví Owia Bartosz Arłukowicz, dopravy Sławomir Nowak, hospodářství  Janusz Piechociński, vnitra  Bartłomiej Sienkiewicz, financí Włodzimierz Karpiński a také práce a sociálních věcí Władysław Kosiniak-Kamysz. Protestní akce se začnou ve 12 hodin u budov  ministerstev, a po jejich konci se všichni shromáždění odeberou před Sejm (parlament),  kde se bude konat společná demonstrace. Pod parlamentem bude rovněž  postaveno stanové městečko, které tam zůstane do soboty.

12. září  – den debat s experty

Čtvrtek bude dnem debat s experty na téma požadavků odborářů. Budou se konat tři diskusní panely. První se začne ve  13 hodin, další v  15 a v 17 hodin. – Přejeme si soustředit se na průmyslovou a sociální politiku  – říká nám Marek Lewandowski, tiskový mluvčí odborů  Solidarność. Mezi debatujícími experty má být mj.  prof. Ryszard Bugaj (polský politik, doktor ekonomie, mimořádný profesor Institutu Ekonomie Polské Akademie Věd, bývalý vedoucí Unie Práce, dříve poslanec Sejmu/Parmalentu).  Diskuse nad  projekty Solidarności má ukázat, že je třeba je brát vážně a že nejsou nereálné  – dodává  Lewandowski.

13. září – páteční  Hyde Park

– To bude  během těch čtyřech dní nejpestřejší den.  V něm se počítá s mnoha protivládními happeningy, které pro všechny budou překvapením  – říká mluvčí  Solidarności. V tento den budou pokračovat debaty expertů.  Začnou se v pravé poledne a týkat se budou především tématiky přímé demokracie a občanských referend. Kolem 16.30 budou scéna i mikrofony zpřístupněny všem společenským organizacím.  – Forma je otevřená. Zveme rovněž politiky, kteří na tomto místě budou moci představit svůj program a nápady. V příštím dnu už taková možnost nebude – říká nám  Marek Lewandowski.

14. září – kulminace protestů s účastí klubů „Gazety Polské”

Sobota bude dnem, v němž pod heslem „dost přezírání společnosti” projde ulicemi  Varšavy  největší společenská manifestace po roce  1989. Protesty se začnou na třech místech hlavního města  současně: Na  prostranství před Národním Stadionem, na  náměstí Přehlídek (Plac Defilad), u Paláce kultury i vědy  a také před Sejmem (parlamentem). Tyto tři pochody vyrazí ve  12 hodin. Kolem 13 hodiny se všechny průvody setkají na rondě De Gaulla, aby odtamtud vyrazily na Hradní náměstí.

Pochodu se zúčastní také kluby „Gazety Polské”, které se setkají v 10.30 na rondě Dmowského. Odchod je plánován na 11. hodinu.  – Půjdeme přes rondo  de Gaulla na náměstí  Tří Křížů,  kde se připojíme k odborářům  Solidarności – říká Ryszard Kapuściński, šéf  klubů „Gazety Polské”. Zdůrazňuje, že dnes mají odboráři i kluby společný cíl – je jím odstavení vlády   Donalda Tuska a dospět k  předčasným volbám.

Společně s odboráři se členové klubu vydají na Hradní náměstí (Plac Zamkowy). Organizátoři očekávají více než  100 tisíc demonstrantů. Proto podél Nového Světa a Krakovského Předměstí budou postaveny velké televizní obrazovky, ne kterých bude lze sledovat průběh demonstrace v přímém přenosu a to, co se bude dít na Hradním náměstí. – Na scéně pod Královským hradem promluví výlučně  jen vůdci odborů – říká Marek Lewandowski.

 http://niezalezna.pl/45852-dzis-ruszaja-ogolnopolskie-dni-protestu-czas-glos-zabrala-ulica

Komentář:

… Dnes je tedy Varšava dějištěm vyvrcholení projevů společenské nespokojenosti, které narůstaly postupně o smolenském atentátu a získání moci dnešní levicově liberální vládou premiéra Tuska a prezidenta Komorowského. Tato garnitura „zdědila” v r. 2010 Polsko v relativně dobrém stavu. Především tehdy, i vzdor krizi, zaznamenávalo Polsko jako jediné v EU hospodářský růst. Ten se značně zpomalil, byť neupadl do minusu tak jako za vládnutí Nečasova kabinetu v Česku.  Ovšem v Polsku nedošlo před tím k tak masivní dezindustrializaci jako v Česku, které se nakonec stalo jen velkou automobilkou – a tím více vystaveném vlivům nejen konkjunktur v tomto odvětví, ale i krizím. V podstatě toto začala až Tuskova vláda – likvidace loďařství na Baltu zbavila mnoho lidí práce, nehledě na historický moment – na to, že to je nejen chleba Pobaltí, ale i kolébka prvních nezávislých odborů v Polsku po válce. Krize trápí také Slezsko, kde chce odejít FIAT z důvodů globálních odbytových potíží této značky (v Itálii odbory vyvolávají tlak, aby FIAT vrátil své podniky do Itálie, a tím pomohl zabránit ztrátě pracovních míst, což je dnes i v Itálii traumatem), velká varšavská automobilka FSO Daewo byla nedávno rovněž zavřena a 2000 zaměstnanců na dlažbě...  Nezaměstnanost, která v Polsku byla  v roce 2007  pod 10%,  nyní překračuje 13%, což však je hlavně znát v regionech, mezi jednotlivými regiony jsou v tomto směru velké rozdíly – a situace v některých regionech se stala tíživou, znatelně stoupl počet osob se životním minimem. To ještě nehovoříme o viditelně i z hlediska rezortů chybných anebo místy dokonce  nekvalifikovaností  na sebe upozorňujících rozhodnutí, prosazovaných čím dál tím více zpočátku ani ne tak proti vůli většiny, jak s ignorováním kvalifikovaných doporučení odborníků. Tento proces narazil i u části členů Tuskovy vládnoucí strany Občanska Platforma, odešli z ní někteří významní a především realističtěji uvažující  členové, v  tomto týdnu velký Tuskův rival Schetyna, reprezentující na nedávném Kongresu Platformy 20% jejích členů – to je už síla, mající na dění v politické straně vliv.  Platforma tím v Sejmu (parlamentě), ve kterém fungovala v koalici s nevelkou stranou Polskie Stronnictvo Ludove (nepřesná, ale přece jen v něčem polská obdoba české KDU-ČSL) pozbyla většinu. V Polsku je silná a dobře organizovaná opozice, mající program, a mohoucí se chopit vlády.

 

Vl. Kebrle, 11.9.2013

 

Krakov brání  „Pana Tadeusze”

Ve dnech  12. až 15. září bude v Krakově probíhat protestní  akce proti omezení seznamu školní  četby  polským ministerstvem školství a výchovy. Jak vyplývá z informací sdělených našemu portálu v rámci protestu už po několik let omezovaného seznamu školní četby, organizuje seskupení Krakovanů pod pomníkem básníka Adama na Hlavním náměstí  čtyřdenní vlastenecko-literární akci. Vyškrtnutí ze seznamu školní četby mj.  „Pana Tadeusza” od Adama Mickiewicze a Trilogii Henryka Sienkiewicze se setkalo s největším pobouřením společnosti.    

Organizátoři protestu nabádají, aby se lidé  zapojili do akce  v době od 15.00 do 18.00 hod. a přišli na Hlavní náměstí v Krakově se státními vlajkami, květy a exempláři „Pana Tadeusza”. Mimo to  organizátoři nabádají krakovany i turisty k účasti v akci na obranu vlastenecké  literatury a navrhují, aby  kdo jen může přišel k Mickiewiczovu pomníku  v oblečení navazujícím do polské tradice.

V rámci happeningu je naplánováno veřejné čtení „Pana Tadeusza”, zpěv  „Písně o Malém Rytříři”, a sbírání podpisů pod protest do Ministerstva školství a výchovy, položení květů k pomníku  Adama Mickiewicza a také společný pochod kolem Náměstí v taktu polonézy.

http://niezalezna.pl/45889-krakow-broni-pana-tadeusza

 

Komentář:

Tuto zprávu uvádím českému čtenáři jen na dokreslení  života v dnešním Polsku. Nejen do hospodářství, nýbrž i do života společenského, kulturního,  či do vzdělávání se snaží dnešní levicově liberální režim premiéra Tuska a prezidenta Komorowského zavádět něco, co český a slovenský pamětník druhé poloviny dvacátého století  zažil jako „normalizaci”. Představme si, že by v Česku škrtli ze školní četby třeba Babičku B. Němcové! Tak přesně něčeho takového se dopouští dnešní polské ministerstvo školství. A nejen: V nedávných dnech padl dokonce návrh zavést znovu do škol povinnou výuku ruštiny! Tak to už je „přespříliš” asi nejen na Polsko!

Z řad mládeže – ovšem tentokráte s pomocí levice ze Západu, jsou organizovány skupiny satanistů, jako za stalinismu či za československé „normalizace” po r. 1968 začaly za vládnutí dnešního levicově-liberálního establishmentu vandalské útoky proti církevním svatyním (loni dokonce byl podniknut pokus zničit Pannu Marii Częstochovskou). Nakonec čelná představitelka vládnoucí platformy a primátorka Varšavy (ve Varšavě se nazývá tato funkce „Prezydent Miasta Stolecznego”) Hanna Gronkiewicz-Waltzová na manifestace k výročí obnovy Polska 11. Listopadu v r. 2011  (státní svátek, datum, kdy v r. 1918  se  Polsko vrátilo obnovené zpět na mapu Evropy pozvala německou „levici“, která napadala a bila polské demonstrující - to byl skutečně vrchol!

Hlavní příčinou nespokojenosti Varšavanů s  vládnutím paní (soudružky?) HGW je však  náhlé zvýšení cen jízdného v městské dopravě o 30%, některé druhy jízdného i o více procent za současného oznámení  dalšího a to vysokého zvýšení k Novému roku 2014, a rovněž  nové uzákonění o segregaci odpadů: Občané platí více peněz, avšak zařízení na segregaci zůstalo při starém (vlastně peníze zmizely v „čísi kapse a nic se ve věci neudělalo ...”, což neznáme něco takového v Česku?). Varšava, městě počtem obyvatel srovnatelným s počtem obyvatel Prahy, zvýšila počet městských úředníků na 6.000! A jiné výtky vůči ní jsou pro povýšenecké a přezíravé postoje vůči občanům, takže necelých 300.000 podpisů občanů je dostatečný počet, na základě něhož je již ve věci odvolání HGW z místa primátorky stanoveno referendum. Její prohra v tomto referendu,  podobném referendu jaké se konalo v Elblągu, kde bylo porážkou Platformy, a kde zvítězil kandidát opozice, strany Právo a spravedlnost,  by varšavská porážka Platformy v referendu  byla  již  citelnou porážkou Občanské Platformy i v celostátním měřítku, neboť podobné tendence sílí i v jiných městech Polska. Vyzývání občanů samotným premiérem Tuskem prostřednictvím vládě poplatných medií k neúčast na varšavském referendu může působit spíše kontraproduktivně.             

Takový je obraz Polska a Varšavy dnes. Demonstranty neodradilo ani počasí, které se v odpoledních hodinách ve středu  11. září zvrhlo v pravé dušičkové...       

Vl.Kebrle, 11.9.2013

Allende a KGB, Rusové viníky tragédie ve Smolensku, Na Tuska, Klicha a Millera bude podáno TO!

P.S.

Na stránkách The New American vyšel dne 11.9.2013 článek Polish Government Seizes Private Pension Assets. Polsko znárodnilo soukromé penzijní fondy a všechny peníze převedlo do státní kasy, aby snížilo státní dluh - to vše bez jakékoliv kompenzace! Pokud volby vyhraje levice a komunisté, můžeme podobný scénář očekávat i u nás! Dost možná včetně snah o zavedení povinné ruštiny a cenzury jak popisováno výše. Buď vyhraje volby strana či strany schopné nebezpečnou situaci demokraticky a racionálně řešit, nebo může případné vítězství levice a komunistů vést k masovým demonstracím jako v Polsku. Troufám si tvrdit, že nespokojenost ve společnosti je dnes větší než v roce 1989!

Cituji Maxe Kašparů: „Ztráta studu, rozvoj společnosti bez respektování přirozených společenských norem a z obou předchozích plynoucí pocit tíživé bezmoci - Normy chování nám prezentují svým nenormálním chováním duchaprázdné celebrity všeho druhu - Ony totiž zaujaly místo jako vzory po moudrých básnících a osvícených autoritách, do kterých by „moderní český sjednocený Evropan“ už ani nekopl. - Buďme ovšem upřímní a nestěžujme si jen na ty nahoře. Zavinili jsme si to i my sami, když jsme přijali převrácený životní styl, který nám našeptává: "Žij bohatě navenek a chudě uvnitř!" Pokud neprovede náš národ proměnu a nezačneme žít bohatě uvnitř a chudě navenek, nemáme šanci... Potom i mně samotnému nezbude nic jiného, než abych zamkl ordinaci, přestal diagnostikovat, navrhovat terapie a utekl se schovat. Rovnou mezi šílence. Nebude v tom ani trochu zbabělosti a nebudu tam sám. Bez vnitřní proměny a bez pokání tam skončíme brzy všichni!“

I slova Karla Mrzílka nutno připomenout: „Haló média, Židé trpěli za nacismu. Stále to slyšíme, čteme a vidíme. A co křesťané a pravoslavní za bolševizmu. Bylo jich zabito desetkrát tolik. Skoro to neslyšíme nečteme nevidíme.“

Chcete snad díky několika šílencům, ovládající zemi, skončit v blázinci?! Už ho tu máme a je stále těžší uchovat si zdravý rozum! Podporujte a volte ANO 2011!

 

Jan Šinágl, 12.9.2013

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.10 (10 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #6 Observer 2013-09-12 21:11
Hele Hele Fando, co se s tebou deje? Ty patris mezi ty slusny sprostaky,ze ano? Do Sinagla tady bijes jako cigan do hemelky a nevis kdy prestat.Nez Babis me vadi vice Filip-Falmer a dalsi komunisti kterymi se Pencovi svazky jenom hemzi.Napis tady co si myslis o Semelove,Greben ickovi,Filipovi a tech dalsich komunistickych vychcanku, kteri jenom cekaji jak se uchopit moci.
-3 #5 Observer 2013-09-12 19:35
Vis co Kanturek? Vyliz me prdel ty, i ten tvuj Fanda.Tve mudrovani si schovej pro vnoucata.Kam jste to dotahli s tim vasim bojem proti komunistum svedci ten "aniryba- anirak" co se vam uprdelil na hrade.
+1 #4 Jiri Kanturek 2013-09-12 19:01
Cituji Observer:
Cituji Jiri Kanturek:
Cituji Observer:
...zdedene zidovske genetiky.

Zajímavý názor, nechutné až přiblbé útoky jsou vám očividně cizí...

To je vec nazoru pane Kanturek,ale ten tzv. Fanda ma vytrvalost v opakovanem zesmesnovani slusne osoby...

Ne, to není věc názoru, to je objektivní realita vašeho projevu. A ta "slušná osoba" se tu fanatickou podporou bývalého estébáka zesměšňuje sama.
-3 #3 Observer 2013-09-12 18:50
Cituji Jiri Kanturek:
Cituji Observer:
...zdedene zidovske genetiky.

Zajímavý názor, nechutné až přiblbé útoky jsou vám očividně cizí...

To je vec nazoru pane Kanturek,ale ten tzv. Fanda ma vytrvalost v opakovanem zesmesnovani slusne osoby, presne tak jako ktere pouzivali chazarsti(ne israelsti)vyset rovatele od KGB, za doby Stalinskeho teroru.
+1 #2 Jiri Kanturek 2013-09-12 18:04
Cituji Observer:
...zdedene zidovske genetiky.

Zajímavý názor, nechutné až přiblbé útoky jsou vám očividně cizí...
-3 #1 Observer 2013-09-12 17:52
Cituji Fanda:
A v kasičce Šináglově zazvonilo. To když i v nejpraštěnějším článku, který nemá souvislost s volbami v ČR, se objeví provolání volit komunistického estébáka Babiše. Měl by se stydět !

Sinaglovi zvoni v kasicce a tobe Fanousku v makovici.Jiz delsi dobu sleduji tve nechutne az priblble utoky na pana Sinagla, ktere nasvedcuji o Tvem problemu zdedene zidovske genetiky.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)