Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninDědicové J. A. Bati požádali Slovensko o náhradu za znárodněný majetek - Žádost o stanovení a poskytnutí náhrady

Praha/Bratislava, 18. 9. 2013 - Čtyři dědicové zlínského podnikatele Jana Antonína Bati (1898-1965) požádali minulý týden Ministerstvo financí Slovenské republiky o stanovení a výplatu náhrady za majetek, který byl průmyslovému koncernu Baťa znárodněn v r. 1945.

… Dědicové Jana A. Bati se chystají získané prostředky bezprostředně po jejich výplatě inves­tovat zpět na Slovensku. Chtěli by tam mj. založit Universitu Jana Antonína Bati a v baťovských městech investovat do technologických společností zaměřených na výzkum a vývoj špičkových technologií, a tak těmto regionům, které trpí nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností, pomoci, tak jako to učinil ve 30. letech jejich slavný předek.

Cestu k zaplacení náhrady otevřel bratislavský soud, který v dubnu letošního roku očistil Jana A. Baťu od obvinění z jednání proti zájmům československého lidu, za což mu Národní soud v Praze v r. 1947 uložit trest patnácti let těžkého žaláře a propadnutí veškerého majetku. Slovenský soud tak potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze a následně Městského státního zastupitel­ství v Praze, které o nevině slavného zlínského průmyslníka rozhodly stejným způsobem v r. 2007.

„Toto rozhodnutí je pro potomky Jana Antonína Bati velkým zadostiučiněním,“ uvedl tehdy Tomáš Pecina, který v USA žijící větev Baťovy rodiny zastupuje. „Vždyť to byl právě Jan Antonín Baťa, kdo se rozhodujícím způsobem podílel na financování Slovenského národního povstání, stejně jako na finanční podpoře Benešovy exilové vlády, a také bychom neměli zapomínat, že Baťa vlastně celý slovenský obuvnický průmysl před válkou vybudoval. Na počátku 30. let, kdy Jan po smrti svého bratra Tomáše převzal vedení zlínské firmy, měl koncern Baťa na Slovensku pouhých 250 zaměstnanců; v době znárodnění v r. 1945 zaměstnával přes 12 tisíc lidí.“

Výrok o propadnutí majetku neměl na Slovensku bezprostřední význam, protože J. A. Baťa tam žádný osobní majetek nevlastnil, jeho zrušení však umožnilo Baťovým dědicům uplatnit nárok na náhradu za majetek znárodněný v r. 1945 podle dekretu presidenta republiky č. 100/1945 Sb.; jako osobě odsouzené podle retribučního dekretu totiž J. A. Baťovi takový nárok nepříslušel, a to se právní mocí usnesení o povolení obnovy řízení změnilo.

Několik měsíců trvalo shromažďování podkladů potřebných k uplatnění nároku, zejména zjišťování, které Baťovy společnosti na Slovensku v r. 1945 majetek vlastnily. Nyní byla žádost, jejíž kopii naleznete v příloze této tiskové zprávy, dokončena a začátkem minulého týdne byla podána u bratislavského ministerstva financí. V další fasi bude na slovenských státních orgánech, aby v souladu s Benešovým dekretem shromáždily v archivech podklady nezbytné pro stanovení výše náhrady a tu dědicům vyplatily. Hodnota majetku, jehož se náhrada týká, je v každém případě enormní: Baťa vybudoval ve 30. letech minulého století dvě zcela nová průmyslová města, dnešní Partizánské a Svit, a zlínské obuvnické impérium vlastnilo na Slovensku řadu dalších závodů a nemovitostí, včetně popradského letiště a bojnického zámku.

Dědicové Jana A. Bati se chystají získané prostředky bezprostředně po jejich výplatě inves­tovat zpět na Slovensku. Chtěli by tam mj. založit Universitu Jana Antonína Bati a v baťovských městech investovat do technologických společností zaměřených na výzkum a vývoj špičkových technologií, a tak těmto regionům, které trpí nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností, pomoci, tak jako to učinil ve 30. letech jejich slavný předek.

TOMÁŠ PECINA

SLEZSKÁ 56 • 120 00 PRAHA 2 • ČESKÁ REPUBLIKA TEL. 724029083, 222211784 • FAX 222211785

E-MAIL Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. • DS: whehjsc

* * *

Žádost o stanovení a poskytnutí náhrady ze dne 7. září 2013

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)