Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Wonka Pavel marnice hlava a horni trupAtualizováno: svědectví paní Jiřiny Šiklové a pana Karla Srpa!

Myslím si, že v tomto případě by bylo dobré, aby takový film s tímto tématem dělal někdo, kdo tu dobu zažil.Wonka Pavel Vezen svedomi Nikdo, zde nechce, alespoň doufám, nového Fučíka, ale co je sračka, sračkou zůstane. A to ten film je! - Svědectví přátel Pavla Wonky Ladislava Kubce a Jiřího Kubíka

… Takže jsem na premiéru filmu paní Rudinské o Pavlu Wonkovi jel se smíšenými pocity. Neboť se ke mně doneslo, že celý film se nese v duchu o udavačství Pavla W. Po shlédnutí filmu měla být diskuse. Paní režisérka chtěla mít zpětnou vazbu. Já jsem ji řekl, že celý dokument je subjektivní a je vlastně postaven jen na výpovědích bývalých estébáků a jiných pofiderních figur. Řekl jsem ji, že si tito hajzlové udělali za peníze poplatníků svoje kino. Ještě se do ní pustil Franta Stárek s tím, že proč tam nevystoupil někdo, kdo by o Wonkovi vypovídal kladně. Na to ona odpověděla, že nikoho takového nenašla. V ten moment se ozval nějaký muž, který ji řekl, že to není pravda, že Pavel mu vypracoval odvolání k nějakému soudu a že to bylo napsáno dokonale. Potom ji Franta Stárek řekl, že ona bude muset natočit druhý díl o Pavlu Wonkovi a že je zvědav, kdo ji ho zaplatí. No, já si myslím, že by ji ho měli zaplatit ti estébáci, co tam vystupují. …

* * *

Ahoj Jirko,

myslím, že to bylo 15.7.2014, kdy jsem navštívil (na pozvání V.Černíka) ve Vrchlabí dokument o Pavlu Wonkovi.  Nikdy jsem se osobně s Pavlem Wonkou nesetkal, tak jako do výše uvedeného dne s paní režisérkou dokumentu Rudinskou. Jel jsem na tuto utajenou předpremiéru z několika důvodů. Pavlovi jsem byl na pohřbu. Měl jsem zásadní podíl na přejmenování ulice v České Skalici ze Zápotocké na ulici Pavla Wonky (byla jedna z prvních, ne-li první v kraji), ale hlavní důvod byl, že do dnešních dnů si myslím, že mi Pavel Wonka zachránil život. Když jsem byl totiž v létě 1989 zadržen příslušníky StB a křivě obviněn z rozkrádání majetku v soc.vlastnictví, vyhlásil jsem ještě na jejich úřadovně hladovku. Záhy jsem byl převezen do vazby v HK, kde jsem v hladovce pokračoval.  Byl jsem v HK ve vazbě také  předtím v roce 1985 a kdybych v té tobě držel hladovku, tak bych tam asi chcípnul, ale po smrti Pavla Wonky v roce 1988 se  poměry ve vazbě změnily. Hlavně k politickým hladovkářům, a já jsem to přežil.

Takže jsem na premiéru filmu paní Rudinské o Pavlu Wonkovi jel se smíšenými pocity. Neboť se ke mně doneslo, že celý film se nese v duchu o udavačství Pavla W. Po shlédnutí filmu měla být diskuse. Paní režisérka chtěla mít zpětnou vazbu. Já jsem ji řekl, že celý dokument je subjektivní a je vlastně postaven jen na výpovědích bývalých estébáků a jiných pofiderních figur. Řekl jsem ji, že si tito hajzlové udělali za peníze poplatníků svoje kino. Ještě se do ní pustil Franta Stárek s tím, že proč tam nevystoupil někdo, kdo by o Wonkovi vypovídal kladně. Na to ona odpověděla, že nikoho takového nenašla. V ten moment se ozval nějaký muž, který ji řekl, že to není pravda, že Pavel mu vypracoval odvolání k nějakému soudu a že to bylo napsáno dokonale. Potom ji Franta Stárek řekl, že ona bude muset natočit druhý díl o Pavlu Wonkovi a že je zvědav, kdo ji ho zaplatí. No, já si myslím, že by ji ho měli zaplatit ti estébáci, co tam vystupují.

Můj pocit na závěr? Paní režisérka chtěla senzaci. Jméno Wonka je dobrá značka pro zaručenou sledovanost a získání různých grantů. Film není rozhodně objektivní. Je zmatečný a zbytečný. A myslím si, že v tomto případě by bylo dobré, aby takový film s tímto tématem dělal někdo, kdo tu dobu zažil. Nikdo, zde nechce, alespoň doufám, nového Fučíka, ale co je sračka, sračkou zůstane. A to ten film je! No, alespoň jsem se podíval po dlouhé době do Vrchlabí (naposledy jsem tam byl  na pohřbu Pavla) a zjistil jsem, že ta báječná hospoda, kde jsme se tenkrát setkali stále funguje. Jirko s tímto dopisem můžeš nakládat dle svého zvážení.

 

S pozdravem Standa Pitaš  

---------- Původní zpráva ----------
Od: Stanislav Pitaš Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.;
Komu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Datum: 11. 10. 2014 16:12:18
Předmět: Re: sdělení

* * *

Přátelé Pavla Wonky si stěžují, že nebyli uvedeni v dokumentu.

„Do filmu mne nedala asi jsem se nehodil, když jsem na Pavla vzpomínal v dobrém.“

Ladislav Kubec, 11.10.2014

* * *

Četl jsem na webu pana Pitaše, že mu obecní rada zavírá restauraci, aby uhnul z cesty korupci. Tedy uhnul jiné (nelegální) restauraci místního zastupitele Jaroslava Grusmana, který nemá ani živnostenský list a právo prodávat alkohol. To je ale pěkná špinavost. Ta svině prolhaná LR řekla na diskuzi po filmu, že nenašla nikoho, kdo by mluvil o Pavlu Wonkovi na kameru pěkně...?? Jsem v šoku, já jí popisoval Pavlův odboj v koncentráku loni v létě půl hodiny na kameru v pardubické věznici..!! A další svědci taky mluvili velmi pozitivně. Říkám to už dlouho, že je to estebačka, nebo z rodiny StB či KSČ. Na 1000 %. Taky vím, že Pavel nejspíš zachránil život před usmrcením disidenta Jirky Boháče v komunistickém koncentráku Minkau, kterého se snažili utýrat na kobce č. 6 hlady. Pavel byl taky na protější kobce a zorganizoval mu tam pašování jídla ve formě rozdrceného usušeného tvrdého chleba na prášek skrytý v toaleťáku a riskoval, že zabijou jeho. Takový to byl "estébák". Boháč přežil díky němu a vyšel r. 1989 ven, podal hned po listopadu svědectví o tom, co se dělo s Pavlem Wonkou v Minkau a vzápětí záhadně zemřel. StB ho otrávila, aby ho umlčeli. Měl zdravotní problémy a oni přesně věděli z vězeňské karty na co trpí. Jméno nepřítele komunistů Pavla Wonky bylo motivem k šílenství státu. I můj názor je veřejný. klidně rozešli.

Jiří Kubík, 11.10.2014 z emailu Jiřímu Wonkovi

* * *

Ahoj Jirko,

velmi mě překvapilo, že mě nikdo nepozval na film o Pavlovi. Je pravda, že jsem o něm na kameru mluvil pro režisérku Rudinskou jen dobře, byli u nás 2x. Jak jsem znal Pavla já, tak pomohl mnoha lidem jak v soukromých sporech, tak v pracovně právních. Mně i jako tehdejšímu politickému předsedovi nekomunistické strany ve Vrchlabí.

O to více mě překvapila s nějakým papírkem, kde se Pavel zavázal ke spolupráci s STB, čemuž dodnes nevěřím. I zaměstnání nemohl získat jen proto, že byl chytřejší než ti vedoucí nebo řiditelé. Přitom jsem zmiňoval i jeho velkou manuelní zručnost v oboru. Nerad vzpomínám na tu dobu strachu, lhaní, přetvářky s STB, která teď, jak se dozvídám, hraje hlavní roli ve filmu o Pavlovi. Dnes, po tolika letech, nikomu Pavel nemůže pomoci, ani se bránit, takže se alespoň STB může udělat pěknou a spravedlivou, jak jsem pochopil z vyprávění o filmu. Už nikdy nebudu pro nikoho nic natáčet, nechci mít s nikým nic společného a vypovídat, protože je to bez Pavla k ničemu.

Evžen

---------- Původní zpráva ----------

Od: Evžen Klokočka Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Komu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Datum: 12. 10. 2014 10:05:03

Předmět: Re: Fwd: Re: sdělení

* * *

Zpráva komise ČNR ze dne 25.dubna 1990

Výpovědi příslušníků StB na ČNR byly prohlášeny za nevěrohodné. Libuše Rudínská je používá k rozeštvávání lidí. Je podezřelá ze zpronevěry peněz. Je na ni podáno TO. Podnět k šetření obdržel i ÚOOÚ pro flagrantní zneužití soukromých údajů. Informována je i Česká televize a Ministerstvo kultury ČR. J.Š.

* * *

Skvělá representace bratří Wonků na filmovém festivalu v Gdaňsku!

Jak se stal Pavel Wonka z advokáta chudých agentem StB – podle představ Libuše Rudinské!

Pomátla se dokumentaristka Libuše Rudinská na rozumu, nebo ví velmi dobře co a proč dělá ve své snaze o dehonestaci Pavla Wonky s pomocí pochybných existencí a dokumentů?!

Pavel Wonka: po advokátu chudých najednou důvěrník či agent StB…?!

Někdo umíral v komunistickém kriminále, někdo kolaboroval…

Otřesné dopisy Pavla Wonky a jeho maminky Husákovi, Štrougalovi, FS-ČSSR, SNV a MsP!

Dopisy „agenta StB“ Pavla Wonky nejvyšším komunistickým papalášům!

Trestní oznámení Jiřího Wonky na režisérku Libuši Rudinskou

Pavel Wonka - vězeň svědomí, promlouvá aktuálně i ke dnešku!

* * *

Jan Šinágl, 12.10.2014

* * *

Aktualizováno:

Seznam lidí o kterých vím, že se s nimi natáčelo. Mluvili positivně o Pavlu Wonkovi a byli vystřiháni.

Ladislav Smolík: znal Pavla od 9 let, opravoval mu auto

Eva Tomášková: bývalá družka E. Klokočky – Pavel ji naučil šít na šicím stroji

Alena Zelinková: bývalá zaměstnankyně závodu MILETA. Její sestra Jiráková, podala písemné svědectví

Marie Vávrová: Vrchlabí, Pavel ji i jejím dětem poskytoval právní rady

Eva Procházková: dříve Tláskalová, přítelkyně Pavla, natáčela s L.Rudinskou asi 2 hod.

Josef Tomšík: bývalý spoluvězeň z vazby - právní rady, stěžoval si jak ho LR štvala proti Pavlovi, zda ho on neudal, přitom se seznámili ve vězení. Mluvil na pohřbu

Božena Martincová: podala svědectví o rodině. Natáčelo se s ní 8.11.2013. U natáčení byl Vladimír Kubec, přítel Pavla, také byl vystřihán, kdy vzpomínal na Pavla v dobrém

Evžen Klokočka: také byl nevhodný pro LR – viz jeho svědectví výše

Jiří Kubík: také vystřihán – viz svědectví výše - LR ho prý nezná

Petr Blažek: historik, autor chystané knihy o Pavlu Wonkovi, nepozván na předpremiéru a zřejmě také vystříhán, či částečně

* * *

… proč ta paní Rudinská nesdělila, že já jí poslala do háje, když jsem při natáčení na Letné (kameraman byl u toho) pochopila, o co jí jde ??? Doslova jsem jí řekla, že postupuje jako dříve estébáci a kameraman i tuto moji odpověď natočil. Věřím, a z toho pramení můj optimismus, že ta režisérka je víc blbá než zlá. je spíše svědectví o postupu té paní režisérky. Potřebovala medializaci své práce, a vyšlo jí to.

Jiřina Šiklová, 16.10.2014

* * *

„Už si toho s paní Rudinskou moc nepamatuji; o Pavlovi jsem psal vzpomínání v minulých letech mockrát; kopie si nedělám; rozhodně jsem jí říkal, že často jezdil do Jazzové sekce, byl členem - i když jsme byli už v ilegalitě - radil nám - vždycky za ním jezdily dvě volva, na Borech jsme byli ve stejnou dobu, ale vidět se bylo zhola nemožné, když zemřel, osobně jsem odnesl na Úřad vlády žádost o přešetření (mohla by tam být dodnes - k tomu nakonec došlo a přizvali doktora ze západu), o tom, že jsme nelegálně vytiskli úmrtní oznámení se snad ví, ale nepíše, mockrát jsem do tisku říkal o tom, jak se to maminka dozvěděla, jak jsme se probojovali do Vrchlabí,byl u vás doma.  že jsem mu na rakev položil věnec z ostnatého drátu a placku sekce - jsou na rakvi pod zemí  dodnes, že naši lidi chystali demonstraci na Staromáku - sebrali je - i o tom je fůra estébáckých svodek atd. Tohle jsem rozhodně paní Rudinské říkal. Určitě mne natáčela na magneťák - už nevím. Jestli nic z toho nepoužila, je záměr. Že Pavel neobdržel posmrtné ocenění od Havla ani Klause je ostuda. Zemana nemusel nikdo přemlouvat. Pamatuje to.“

Karel Srp, 20.10.2014

* * *

Milý Jirko,

rád bych Ti sdělil, že se mnou také paní Rudinská natáčela v Libri prohibiti. Poskytl jsem jí rozhovor v dobré víře, že udělá objektivní film. Hovořil jsem o Pavlově statečnosti, se kterou kritizoval poměry v Minkovicích a poskytl jsem jí kopii stížnosti, kterou nadiktoval Pavel do protokolu okresnímu prokurátorovi v Liberci. Nevím, zda něco ve filmu použila, neviděl jsem ho.

Pěkně zdraví

Jirka Gruntorád, 22.10.2014

P.S.

Díky za zprávu, je to jasné, film v režii estébáků, i po pětadvaceti letech.

* * *

Svědectví Josefa Kurta Tomčíka z 18.3.1990 – dopis redakci Mladé Fronty

Svědectví Jitky Jirákové z 26.2.1990 – vyšlo v Krkonošské pravdě v roce 1990

Svědectví Jiřího Zelinky z 18.11.2010 - www.wonka.wz.cz.jiri_zelinka.htm

Svědectví J.Vítka z roku 1990

* * *

Sousedka Zdena Smolíková o Pavlu Wonkovi – 22.září 2014

Sousedka Jana Mullerová o Pavlu Wonkovi – 23.září 2011

Chartistka PhDr. Libuše Šilhanová o Pavlu Wonkovi - 20.září 2011

Chartista Jaroslav Tuček o Pavlu Wonkovi - 22.října 2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)
Share

Komentáře   

+6 #1 rudá hyena Rudinská? 2014-10-21 01:30
Rudá hyena Rudinská v žoldu StB a Ministerstva kultury a České televize? To je ostuda !!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)