Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vrchlabi Petice za promítání PWSZ v ČT 141114Po premiéře na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se do distribuce pro česká kina dostává dokumentární filmWonka Pavel marnice hlava a horni trup Pavel Wonka se zavazuje. 14. listopadu jej diváci mohli shlédnout současně jak v pražské Lucerně, tak i ve vrchlabském divadelním klubu. Proč zrovna ve Vrchlabí?

… Promítání ve Vrchlabí se zúčastnilo asi šedesát diváků a zahájení se neobešlo bez konfliktní situace, když bratr zemřelého disidenta požadoval ještě před uvedením filmu uvést několik svědectví a přečíst své prohlášení, neboť sekvence s ním natočené režisérka do dokumentu nezařadila. Reaguje tak i na zjevné nepravdy ze strany autorky filmu, které ona rozšiřuje ve sdělovacích prostředcích. Tyto záležitosti, jakož i obsah dokumentu budou mít zřejmě dohru před soudem. Nicméně argumenty druhé strany tentokráte před představením zazněly a byly odměněny potleskem. A bylo tomu dobře, neboť přepokládaná diskuze se po filmu již nekonala, a diváci mlčky, a tedy i bez potlesku, kino opustili. …

 

Pavel Wonka, poslední politický vězeň, který zemřel v komunistickém vězení, odtud pocházel a tady také působil jako tzv. advokát chudých. Tak se měl i snímek původně jmenovat. Režisérka Libuše Rudinská na něj získala podporu, mimo jiné i ze Státního fondu kinematografie a z České televize, která je koproducentem díla. Během natáčení však orientaci filmu a jeho název změnila. Stalo se tak po setkání s bývalými příslušníky Státní bezpečnosti. Na jejich svědectvích je pak dokument založen. Vychází z toho, že Wonka aktivně o spolupráci usiloval a závazek k ní i podepsal. Odehrát se to mělo v roce 1983. Úpis se nachází na neúředním papíře a uchovával je doma v šuplíku Wonkův osobní estébák. Ten jej zveřejnil již v roce 1992, kdy byl v rámci reportáže Alternativní portrét Pavla Wonky otištěn v Lidových novinách. Ty za to, že článek vychází pouze z informací bývalé komunistické tajné policie, a navíc od anonymních osob, sklidily tehdy značnou kritiku. Ne jinak tomu je i v případě autorky zmíněného filmu. Ta si počíná, jako by existence zmíněného úpisu známa nebyla, záměrně do dokumentu nezařazuje svědectví ve prospěch disidenta a odmítá spolupráci s historiky. Tábor kritiků pak rozšiřuje i řada bývalých disidentů. Několik však, přímo z okruhu blízkých přátel Pavla Wonky, se jí podařilo ovlivnit a na jejich protestu proti ocenění prezidentskou medailí „Za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů“ ještě před jejím udělením v minulém roce založila jednu výraznou scénu filmu.

K Wonkově údajné spolupráci s StB namítají historici zabývající se nedávnou minulostí a zasvěcení laici, že přestože se úpis jeví jako pravý, Wonka, jehož spis byl krátce po sametové revoluci skartován, se nikdy nestal agentem, nejsou známy žádné konkrétní informace na konkrétní osoby, které by donášel tajné policii, a období, které bývalí estébáci zmiňují, trvalo relativně krátce, cirka tři čtvrtě roku.

Důvěryhodnost estébáckých svědectví je již z principu velmi nízká, navíc zde někteří jejich nositelé vystupují anonymně. Jedna taková velitelská postava, která z nich dostává snad nejvíce prostoru, používá pro nepřítele komunistického režimu číslo jedna, Václava Havla, familiární formu oslovení Vašek Havlů, což může u citlivějších osob vyvolat i jistou nevolnost.

Pokud jde o filmařskou stránku dokumentu, tak odborné recenze uveřejněné v několika českých novinách vytýkají snímku celou řadu nedostatků, jako je například obtížná srozumitelnost a orientace pro nezasvěceného diváka, klišé v podobě průhledné snahy o efektnost a ostentativně umělého vytváření ponurosti a napětí.

Promítání ve Vrchlabí se zúčastnilo asi šedesát diváků a zahájení se neobešlo bez konfliktní situace, když bratr zemřelého disidenta požadoval ještě před uvedením filmu uvést několik svědectví a přečíst své prohlášení, neboť sekvence s ním natočené režisérka do dokumentu nezařadila. Reaguje tak i na zjevné nepravdy ze strany autorky filmu, které ona rozšiřuje ve sdělovacích prostředcích. Tyto záležitosti, jakož i obsah dokumentu budou mít zřejmě dohru před soudem. Nicméně argumenty druhé strany tentokráte před představením zazněly a byly odměněny potleskem. A bylo tomu dobře, neboť přepokládaná diskuze se po filmu již nekonala, a diváci mlčky, a tedy i bez potlesku, kino opustili.

Doplňující poznámka: Pavel Wonka na sebe nejvíce upozornil vyhlášením nezávislé kandidatury, spolu s bratrem, na poslance Federálního shromáždění v roce 1986. Tento zcela legální a ústavní krok ocenil režim tvrdým žalářem. V dubnu roku 1988 Pavel Wonka umíral ve věznici v Hradci Králové několik dní pod dohledem cynických dozorců, za přítomnosti kriminálních spoluvězňů a bez toho, aby mu byla poskytnuta odpovídající lékařská péče. Tragédii završuje fakt, že Wonka byl v té době již ostře sledovaný politický vězeň, zprávy o něm vyžadoval sám ministr spravedlnosti, a komunistické špičky dokonce po diplomatickém jednání se západoněmeckou stranou právě přikývly na Wonkovo vystěhování do Spolkové republiky.

m.petr

listopad 2014

* * *

P.S.

Přikládám vstupenku, která se komentuje sama. Omlouvám nekvalitní fotografii petice za promítání dokumentu v ČT. Mimochodem ředitel Divadelního klubu ve Vrchlabí Josef Mikáska odmítl Jiřímu Wonkovi dát kabát do šatny, požadoval, aby se před promítáním dlouho nemluvilo, protože to prý nikoho nezajímá, jinak to utne a nenechá dočíst. Po představení odmítl panu Wonkovi vrátit peníze za dva nepoužité lístky. Estébácké manýry na pokračování. Copak asi dělali jeho rodiče, že ho tak "vychovali"?

 

Jan Šinágl, 16.11.2014

* * *

Lucerna: Slavnostní premiéra dokumentu Pavel Wonka se zavazuje

Vyjádření Jiřího Wonky k pomlouvačnému filmu o jeho bratrovi umučeném ve vězení

* * *

„LN: Boj o Pavla Wonku 15.11.2014 – Přesně jak se to u nás dělá. Viz. Mašínové. Aby se k ničemu nedošlo. Tak se manipuluje. Včera Walesu citovala ČT, že nás Západ 2x zradil. Připomíná mi to věčné české vymlouvání se na druhé, abychom mohli „ospravedlnit“ naši věčnou nerozhodnost, relativizování – zpochybňování.“

Karel Mrzílek, 16.11.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.54 (13 Votes)
Share

Komentáře   

0 #6 estébácký film 2014-11-21 20:37
Film poněkud rudá Rudinská evidentně natočila pro KSČ a StB. Vyplývá to zcela jasně ze všech jejích postojů při tvorbě filmu a při jeho obhajobě. A také z jejího úsilí vydat film skandalizující oběť komunismu k 25. výročí listopadové revoluce. Výsledkem je, že oběti komunismu i revoluci zpochybní. Tohle by přeci žádný soudný člověk neudělal. Tohle mohou udělat jenom estébácké amorální hyeny. J.Kubík
-1 #5 Milan Tahovský 2014-11-20 07:54
Odmítám vidět tento "dokument" od
pomatené Rudinské.Akorát by mě zajímalo-pro koho to za naše daně/dotaci/ natočila.Jestli je tak blbá nebo to dělala na zakázku.
+2 #4 Zdeněk 2014-11-17 13:30
Výstižná je myšlenka Luďka Navary – redaktora MF Dnes : Čím menší úctu budeme cítit k obětem, tím méně budeme odsuzovat ty, kteří z nich ty oběti udělali.
+1 #3 Zdeněk 2014-11-17 13:26
JUDr. Vladimír Cvetler,který ve fimu tvrdí, že si jednoznačně vybavuje, jak jeden STBák řekl, že s nimi Pavel Wonka spolupracuje, byl soudcem Městského soudu v Praze a je to bývalý komunista.
-1 #2 KAUZA VE ZKRATCE 2014-11-17 03:28
-
advokát chudých vs. advokátka rudých

Pavel Wonka vs. Libuše Rudinská

mrtvý disident vs. živí komunisté

pravda a láska prohrává se lží a nenávistí
+2 #1 JosefMikáskaVrchlabí 2014-11-17 02:40
Josef Mikáska - ředitel Divadelního klubu ve Vrchlabí prohlásil panu Wonkovi, aby dlouho nemluvil, že to tam nikoho nezajímá? To snad ne! Takto si osobovali právo mluvit za ostatní lidi bez jejich vědomí jenom stalinističtí komunisté z KSČ.

Kde se v něm ta uzurpátorská sprostota bere? On promítá ve svém podniku film skandalizující celou rodinu Wonkových a ještě s jejich právem na vyjádření jedná jako s prasetem? Co to tam máte Vrchlábáci za rudého dobytka? Mir.Skála

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)