Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

HackeriNejnovější upozornění z odborných článků. Bezpečnost našich počítačů se letos bohužel značně zhoršila.

… Uživatelé by v každém případě měli být velmi ostražití při otevírání odkazů s videi, která po nich budou chtít nainstalovat aktualizaci flash playeru. Pokud budou mít pochybnost, raději neklikat a nestahovat. … Na cestě do Evropy je právě teď (leden 2015) ruský vir chytřejší než všechny antiviry, který už běhá po severní a jižní Americe. Vir po kliknutí na různé www odkazy a reklamy zablokuje data, požaduje výkupné 12 až 20 tisíc platbou přes virtuální měnu bitcoin a není proti němu žádná obrana. Pokud do dvou týdnů nezaplatíte, vaše data (fotky, videa, dopisy, dokumenty) shromažďovaná třeba 20 let smaže. Téměř všechny oběti proto zaplatily, dokonce i napadený policista. Je to zlatý důl nových vyděračských mafií. …

* * *

Trojský kůň (vir) na Facebooku se šíří jako lavina.

Národní bezpečnostní tým CSIRT od soboty 31.1. varuje před trojským koněm (virem), který se šíří výhradně prostřednictvím sociální sítě Facebook jako lavina. Vir se navíc dokáže sám rozmnožovat z počítače na počítač, využívá k tomu nalezený seznam vašich kontaktů na vašem Facebooku.

Trojský kůň vkládá do veřejného Facebooku přes účet již infikované oběti (vašeho kamaráda) webové odkazy na erotické nebo pornografické video. Pokud na odkaz kliknete a vstoupíte, vyzve vás ke stažení přehrávače videa – flash playeru, s tím, že ten váš je zastaralý. Ten nový je však Trojský kůň (vir) šířící z vašeho počítače dál reklamu anebo kradoucí data.

Právě proto, že je zpráva odesílána jakoby od vašeho přítele na Facebooku (z jeho napadeného účtu), řada lidí na ni skutečně klikne v dobré víře, že se jedná o neškodné video od kamaráda. I proto se během necelého týdne nakazilo přes 100 000 lidí !

Uživatelé by v každém případě měli být velmi ostražití při otevírání odkazů s videi, která po nich budou chtít nainstalovat aktualizaci flash playeru. Pokud budou mít pochybnost, raději neklikat a nestahovat.

Ruský vir CryptoWall

Na cestě do Evropy je právě teď (leden 2015) ruský vir chytřejší než všechny antiviry, který už běhá po severní a jižní Americe. Vir po kliknutí na různé www odkazy a reklamy zablokuje data, požaduje výkupné 12 až 20 tisíc platbou přes virtuální měnu bitcoin a není proti němu žádná obrana. Pokud do dvou týdnů nezaplatíte, vaše data (fotky, videa, dopisy, dokumenty) shromažďovaná třeba 20 let smaže. Téměř všechny oběti proto zaplatily, dokonce i napadený policista. Je to zlatý důl nových vyděračských mafií. Záchrana po napadení už možná není. Jediná jistá ochrana je prevence předem - flash player v prohlížeči vypnout (kdo má hodně vzácná data nebo velké firmy, tak rovnou ho odinstalovat) a kopii všech cenných dat co nejdříve zazálohovat mimo počítač (na externí harddisk, domácí server, cloud, DVD). A také nepouštět ke svému počítači nikoho dalšího.

Falešný e-mail z Komerční banky (i dalších bank)

Další problém, který se začal šířit o tomto víkendu. Ten se tváří jako e-mail od Komerční banky a žádá vás o potvrzení platnosti certifikátu. Jeho cílem je vylákat z uživatele přihlašovací údaje. Banky však nikdy neposílají žádosti o citlivé informace elektronickou poštou. Tyto maily rovnou mažte. 

zdroje:

Novinky.cz

Technet.cz

CSIRT.cz

Bezpečnostní analytik Pavel Bašta z CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC

* * *

J.Kubík, 3.2.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.80 (5 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Josef 2016-01-05 06:09
To je zase žvástů a lží. 1. vir není z Ruska 2. ochrana proti němu existuje 3. co je CSIRT ? Hlavním posláním CSIRT.CZ je řešit bezpečnostní incidenty v počítačových sítích provozovaných v České republice. tedy určitě nebude dávat varování :-)))
No jo špína GL zase šíří hoaxy

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)