Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Benes a StalinVyhnaní Ústečané navrhují přejmenovat Benešův most na most Leopolda Pölzla - Podle Poelzl Leopold deskasvědků byl zavražděn nemocniční sestrou, zřejmě nacistkou, která mu měla záměrně způsobit krevní embolii - Poznatky českého historika Josefa Pekaře

Dne 31.7.2015 uplyne 70 let od masakru v Ústí nad Labem. Z tohoto důvodu jsem jménem ještě několika žijících Němců, rodáků z Ústí nad Labem primátorovi města Ing. Josefu Zikmundovi v březnu navrhl velmi zdůvodněnou prosbu, přejmenovat most Edvarda Beneše na most Leopolda Pölzla. Jak je to zdůvodněno vyplývá z níže uvedeného dopisu. Mezitím byl primátorovi zaslán v německém a českém jazyce. Uvedl jsem obě verze, aby mu bylo možno informace lépe Čechům zprostředkovat.

Gerolf Fritsche, Oppelner Straße 8, 63071 Offenbach, 069-853994, FAX:069-98535223, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Přejmenování mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem ke dni 31.7.2015

 

Vážený pane primátore Ing. Josefe Zikmunde,

 

PN Peskova Dora plakat citat 180515rok  2015 je pamětihodným rokem. 31. července je tomu 70 let, co došlo k organisovaným výtržnostemPN Peskova Dora citat 180515 oproti tehdy ještě převážnému německému obyvatelstvu města. Je dnes dostatečně jasné, že se na těchto výtržnostech podíleli především příslušníci České armády generála Svobody, pod vedením štábního kapitána Bedřicha Pokorného. Mnoho Němců se stali oběťmi. Zodpovědným za tehdejší vražedné události ve městě i na mostě přes Labe, jakož i za zatajení těchto událostí, byl tehdejší státní president Dr. Edvard Beneš. O něm je v této souvislosti třeba říci, že stojí v prvé řadě těch osob zodpovědných za vyhnání Němců z korunních zemí; neb to byl on, kdo plánoval již od roku 1943 vyhnání Němců, zajištění jeho uskutečnění a především se snažil získat k tomu souhlas spojenců. Později pak s odhodlaností prováděl tak zvaný divoký odsun. Na Dr. Edvarda Beneše může sice mnoho českých občanů nahlížet jako na osobu záslužnou, ale s ohledem na mezinárodní dorozumění je trvání na tom, pojmenovat nadále tento most jako most presidenta Dr. Edvarda Beneše zatížením, který je v rozporu s úsilím o společnou evropskou budoucnost. Prosím Vás proto nejen jménem ještě žijících německých ústeckých občanů, ale také těch dnes nebo v budoucnu v Ústí žijících českých občanů, o přejmenování mostu.

PN Randak Otakar plakat 180515Jako nové pojmenování se nabízí Leopold Pölzl, jež  byl Vašim předchůdcem z doby německé. Jeho jméno je spojeno s mostem nejen proto, že svého času v roce 1936 most otevřel a pokřtil na jméno most Dr. Edvarda Beneše. Leopold Pölzl byl také mimořádně statečným mužem DSAP (německá sociálně demokratická dělnická strana), který v roce 1938 neuprchl a který zaplatil tuto odvahu pravděpodobně na podzim 1944, svým životem. Jeho pohřeb byl přesvědčivou událostí, která zahanbila nacisty. V řadě starostů města vynikal jako jeden z nejstatečnějších, který ve své kariéře zastával tento úřad dvakráte.

Z toho důvodu Vás prosím, abyste přijal můj návrh na přejmenování z podnětu 70. výročí neblahé události. Tím se nejen vylepší česko-německé vztahy, ale poslouží to také Vašemu do budoucna plodnému projektu „Museum dějin a kultury Němců v Českých zemích“ ve Vašem městě. Již z toho je zřejmé, jak toto gesto by mohlo mezinárodně působit a vyzařovat. Zastupitelé Vašeho města by se neoctli se svými dějinami jako vždy v situaci, že musí vysvětlovat a ospravedlňovat, ale Vy byste vystupoval jako vzor druhým.

Jako Ústecký německý rodák města, se odvažuji předložit tuto prosbu. I když Vy i Vaše radní jste Češi, vím že jsme si zajedno pokud jde o blaho občanů města Ústi nad Labem. Jistě to v Radě města nebude lehké získat většinu radních pro přejmenování. Ale uznání, které můžete nyní pro město zajistit za to stojí. Proto Vás prosím, abyste tuto šanci využil a chopil se jí.

Můj otec byl sice svého času učitelem češtiny na německé škole v Ústí, neměl jsem však v životě příležitost naučit se česky, konec konců také proto že jsme byli vyhnáni. Proto mohu tento dopis napsat jen německy.

Prosím Vás o potvrzení přijetí mého dopisu a o sdělení, zda toto přejmenování o které Vás prosím, je možno s Vaší pomoci uskutečnit.

 

S přátelskými pozdravy (Gerolf Fritsche)

DSAP (Německá sociálně-demokratická dělnická strana)

* * *

Sudetoněmecká tisková služba (SdP)

Rakousko

Vídeň 18. květen 2015

* * *

Poznatky českého historika Josefa Pekaře (1870-1937)

O německém vlivu na české dějiny musí být řečeno (...), že v naší vlasti jím mnoho velkého a požehnaného bylo vykonáno, dosažením a zpřístupněním vyšších životních forem v oblasti duchovní a materiální kultury, právních a sociálních podmínek a ekonomiky. Seznam (…) by byl velmi rozsáhlý: Práce Němců spočívala především ve výstavbě měst, vytvoření střední třídy a v úzkém spojení s pozdní dobou Středověku, duchovní a materiální rozvoj a bohatství země (těžba stříbra!). V 19. století vytvořili velký průmysl, v nejchudších oblastech, které byly odedávna Čechy vždy odmítány a kde si německý kolonista uměl z nejhorší půdy vydělat na živobytí.

(Josef Pekař: O smyslu českých dějin , str. 53., zkráceno).

 

Jan Šinágl, 19.5.2015

* * *

Wikipedia CZ

… Podobně jako všichni představitelé německé sociální demokracie v ČSR podporoval konstruktivní kurs založený na vzájemné spolupráci obou jazykových skupin v historických zemích republiky.

… V roce 1931 byl Pölzlovým protikandidátem známý nacista Hans Krebs, který později uprchl z ČSR před zatčením do nacistického Německa. Pölzl tehdy obdržel hlasy demokratických německých i českých voličů, což nebylo ve své době běžné.

… V letech 1931-35 byl i členem Zemského zastupitelstva v Praze. Pamětníci jej charakterizovali jako věcného politika a poctivého muže, přesvědčeného sociálního demokrata, výborného hospodáře a pečovatele o městské finance, a obratného negociátora.

… Pölzl se zasloužil i o stavbu známého mohutného ústeckého mostu, pro který prosadil název Most Edvarda Beneše podle tehdejšího prezidenta, o němž se domníval, že bude významnou postavou česko-německého porozumění a jednoty. Sama akce otevření mostu byla jako symbol česko-německé jednoty ve státě aktéry cíleně prezentována, když pásku společně přestřihli právě ústecký starosta Němec Pölzl a Čech Vincenc Řepka, starosta Střekova (Schreckenstein). Paradoxně se roku 1945 právě tento most stal místem pomsty některých Čechů na Němcích za léta německého útisku a vražd na českém národě (tzv. Ústecký masakr). Přímým důvodem byl teroristický akt v nedalekém Krásném Březně, který byl Němcům připisován, a následná jeho oslava ze strany sudetských Němců. Jedním z lidí, kteří na mostě málem zahynuli, byl i sám jeho spoluautor a Pölzlův spolupracovník architekt Franz Josef Arnold, který však masakr přežil, když jej jeho syn vytáhl z hromady mrtvol.

… Ve městě se usadili někteří ruští emigranti a ve 30. letech se stalo důležitým útočištěm lidí uprchlých z nacistického Německa. Naopak se nikdy nepodařilo realizovat stavbu nové radnice, uvažovanou už od konce 19. století a ani vznik vysoké školy v Ústí nebo Teplicích.

… V krizové době jara až léta 1938 zůstávalo Ústí nad Labem poměrně bezpečným městem díky existenci silných paramilitantních jednotek sociální demokracie Republikanische Wehr, proti kterým si Henleinovci nemohli dovolit výrazněji vystoupit. V obecních volbách v květnu 1938 však ztratil Pölzl post starosty ve prospěch kandidáta SdP Richarda Taubeho. Pölzlova výzva k finanční sbírce na obranu republiky byla tehdy novým starostou označena za provokaci.

… Ve městě žil přes mnohé výhrůžky ze strany teroristů i nadále (někteří jiní demokratičtí politici ve srovnatelném postavení z jiných měst uprchli do Prahy). To se mu málem stalo osudným, když byl před okupací pohraničí Německem na počátku října 1938 napaden Henleinovci, unesen ze svého bytu a vlečen ulicemi Ústí nad Labem, kamenován a měl být veřejně zlynčován k smrti. Náhodně přítomný příslušník gestapa (které obsazovalo území s předstihem a zatýkalo osoby podle předem připravených seznamů) jej však zatkl a tím mu zachránil život. Pölzl byl vězněn, ale roku 1939 byl nakonec propuštěn.

… Během 40. let se kolem něj seskupila podzemní skupina, složená převážně z bývalých sociálních demokratů. Ke konci války se jí podařilo mj. několik důležitých sabotáží. Roku 1944 měl Pölzl zdravotní problémy a byl hospitalizován v ústecké nemocnici, kde zemřel na selhání srdce. Podle svědků byl zavražděn nemocniční sestrou, zřejmě nacistkou, která mu měla záměrně způsobit krevní embolii. Sborník, shrnující úspěchy jeho dvacetiletého působení v komunální politice, který měl původně vyjít k 20. výročí republiky v říjnu 1938, byl rozmetán v sazbě.

… Po roce 1945 bylo jakékoli výraznější a objektivní studium novější dějin velmi omezeno. KSČ měla špatné svědomí vůči všem německým antifašistům, které po válce zradila, aby podlézala českému národovecko-tradicionalistickému mainstreamu. Stejně tak byla Pölzlova památka téměř vymazána v Německu…

… Ještě roku 1996 tehdejší představitelé Ústí nad Labem odmítli návrh připomenout Pölzlovu památku pamětní deskou. Roku 1996 byla pak navrhovaná deska odhalena německými sociálními demokraty z Československa na Aussiger Platz v Mnichově. Nakonec byla roku 1998 i v Ústí nad Labem odhalena Pölzlova pamětní deska. Příčinou Pölzlova odmítání byla patrně i široká neznalost vlastních dlouhá léta tabuizovaných dějin. Právě koncem 90. let vyšly péčí historiků Kaiserových široce koncipované Dějiny města Ústí nad Labem, kde byly novější dějiny města objektivním způsobem popsány vůbec poprvé. Roku 2007 se pak Ústí konečně dočkalo několika nových názvů ulic po svých významných občanech - Pölzlovi, Weinmannovi a Petschkovi.

V roce 2002 vyšla menší monografie Martina Chrze Leopold Pölzl, vydaná ústeckým Muzeem.

* * *

Bývalého starostu města Leopolda Pölzla zavraždila zdravotní sestra

Na Lidickém náměstí si v úterý 1. září jednu hodinu po poledni připomněli Ústečané a radní města výročí tragického úmrtí významného ústeckého starosty Leopolda Pölzla. Jako starosta města se v letech 1931 až 1938 mimořádně zasloužil o hospodářskou prosperitu města, obratnou finanční politikou získával i v době krize pro město výhodné úvěry a podporoval výstavbu komunálních bytů. Leopold Pölzl patřil k rozhodným odpůrcům nacismu. V létě 1944 Leopold Pölzl onemocněl a byl hospitalizován v nemocnici. Jak je uvedeno v matrice, 1. září 1944 v 1.30 hodin umírá na selhání srdce. Podle svědků byl údajně zavražděn zdravotní sestrou.

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/starosta_polzl_deska_usti_20090902.html

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)