Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Valka a holubiceJE TO O PLANETĚ LIDÍ        

Po skvělém projevu pana Dr. Anděla jsem nabyl dojmu, že jedna skutečnost byla opomenuta. A to je zmínka o nutných výdělcích otců pro zajištění rodin. Výdělky tátů co na celém světě v mnoha státech se živí a jsou placeni výrobou zbraní. Ty se musí prodat, aby bylo na výplaty. Musí se prodat těm, kteří s nimi chtějí zabíjet jiné. Aby tomu tak bylo musí se vytvářet situace napětí a nenávisti situace, kde zaplacené zbraně všeho druhu možno použít. Kdekoliv na světe.

Dokud nebudou mít státy vyrábějící zbraně jinou možnost jak zaměstnat své živitele rodin, do té doby se budou mocnosti, státy, skupiny, organizace dohadovat o míru, ale jenom dohadovat. Ve skutečnosti ohniska bojů budou neustále větší nebo menší hořet, doutnat kdekoliv.

Naopak jednota států a státečků alespoň relativně zaručuje, že se nebudou zabíjet mezi sebou. Viz EU, USA, Spojené státy Mexické, Filipiny, 25 spojených států v indické demokracii atd. Ale právě i tyto super státní celky zbraně vyrábějí dále a opět je musí prodat. Prodávat zbraně mírumilovným a silným celkům je nesmysl, leda že by proti nim stály jiné superstráty. Tím by vzplanul už super požár.

Lidé vyrábět musí, ale ne věci které zabíjí ostatní. O to jde. Dokud jediný stát bude vyrábět zbraně bude se snažit je prodat, prodat těm, kteří mají peníze a úmysl je proti někomu použít. Jde o to, že pokud tento trend vyrábět, prodat, zabíjet bude kdekoliv na planetě, bude někde neklid, napětí, násilí.

Až budou státy a státní celky umět živit pracující, úředníky, bílé límečky jinak nežli dnes a lidský intelekt začne tvořit hodnoty sloužící vzestupu a rozkvětu bez předmětů sloužící násilí, tedy beze zbraní, mohlo by lidstvo dospět k vzestupu společnou tvořivou spoluprací a dostat se na vyšší duchovní úroveň.

Čeká nás vesmír, společná ochrana jedinečné planety v této části galaxie, na které žije a umírá jedinečná rasa-lidé, byť v různém stavu vývoje, názorů, vzdělání a charakterů. Ale stále více bychom se měli snažit nedopouštět, (už jsme to dvakrát dopustili), abychom se nechovali jako slepci s mečem v tanci. Protože potom (už jsme to dvakrát uskutečnili), opět bude:

„Paměť v bankrotu, která z domu nevychází,

čest bude stát u plotu a kamením se po ní hází,

cit s hlavou hovězí bude vybírat popelnice

a „pravda bude vítězit“ jako slepá řeholnice oděna v cáry.“                      

(Upraveno z básně K. Kryla - Bludný Holanďan)

 

K.Mrzílek

27.12.2015

* * *

P.S.

Obávám se, že přirozenost člověka vylučuje, aby jednou nastal svět bez válek. Nikdy by to ale nemělo vést k tomu, že o to přestaneme usilovat. J.Š.

* * *

JUDr. Jaroslav Anděl: „Moje století“ - trvalé poselství nám i světu!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)