Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putinovi agentiPřehled odborné debaty | No.6, 29.2.2016 (vpravo LN, 22.3.2016)

Kniha Putinovi agenti - Kdo stojí za prokremelským webem eurodenik.cz - Německo budeLN PP Fedcenko ruska media 220316 vyšetřovat ruskou dezinformační kampaň v zemi - Proč je Francie náchylný k prorůstání ruského vlivu - „Zastoupení Svobodného Novoruska za Francii“ plánuje shromáždění ve Štrasburku - Sputnik news zahájil svou činnost v Lotyšsku - Maďarští studenti součástí ruské kampaně - Přehled zachycených dezinformací naleznete na konci newsletteru.

Součástí newsletteru je i kompletní pracovní monitoring odborné debaty, tj. všechny zaznamenané články a publikace, včetně těch, které nejsou v našem newsletteru obsaženy. Aktuální monitoring ve formátu pdf si můžete stáhnout zde.

Kniha Putinovi agenti

Český novinář Ondřej Kundra vydal knihu s názvem Putinovi agenti. Kniha se zabývá ruským vlivem v České republice v posledních několika letech. Podle něj poskytuje Kreml mnoha svým agentům politické krytí a nekonečné prostředky na svou činnost, a to s jasným cílem podkopat stále se usazující českou demokracii, vnést do ní chaos a zabránit začleňování do obranných a politických struktur Západu. Jak kniha ukazuje, působení ruských tajných služeb není záležitostí minulosti, ale je stále velmi aktuální. Kundra v knize mimo jiné píše o ruském agentovi Robertu Rachardžovi, který pronikl mezi nejvyšší generalitu ČR a další vlivné lidi, o tom proč Rusko pokračuje v expanzivní politice, jak Vladimír Putin upevnil svou moc, jak pracují vyškolení špioni pod falešnou identitou, jak se šíří „ruská propaganda“ v době internetu a další. Kundra sbíral podklady pro svou práci několik let. Vycházel při tom nejen ze svých zkušeností, ale i z anonymních zpovědí zpravodajů a diplomatů a z již existující literatury. Knihu na svých stránkách doporučuje například redaktor MF Dnes Karel Pacner. Na stránkách týdeníku Respekt si můžete přečíst úryvek z knihy. Ondřej Kundra dále o své knize poskytl rozhovor Martinovi Veselovskému z DVTV.

* * *

Server eurodenik.cz vlastní ruští byznysmeni

Server eurodenik.cz má na první pohled český název a sdílí články například i z britského deníku The Guardian. Rovněž jeho vzezření působí profesionálně. Stránky nabízejí čtenářům články přeložené z různých světových médií, ale i autorské články z vlastní redakce. Podle Ivany Smoleňové se však jedná o prokremelský server. Stejně jako podobné weby se eurodenik.cz vymezuje proti „českému mainstreamu" a to hlavně proti České tiskové kanceláři. Server je provozován firmou ze 100 % vlastněnou Rusy.

* * *

Snaha o destabilizaci Německa

Německo v posledních měsících zaznamenalo prudký narůst zkreslujících zpráv o Evropské unii ze strany prokremelských webů. Vyšetřovány jsou především způsoby dezinformační kampaně, které byly během studené války nazývány jako tzv. „aktivní opatření“. Akce zpravodajských služeb má probíhat pod záštitou německé vlády, ta to však odmítla komentovat. Německo reaguje zejména na dezinformační kampaň spojenou s migrační vlnou a kolínskými událostmi. Podle informací je vyšetřování také v „osobním zájmu“ Angely Merkelové. Evropská migrační krize je podle německých médií pro Kreml perfektní příležitostí, jak kritizovat německé politické špičky za to, že „nejsou schopny zastavit migrační tok na kontinentu.“ Analytik Evropských hodnot Roman Máca zmapoval průběh smyšlené kauzy o znásilnění třináctileté Elizavety migranty v Berlíně. Podle něj byla zpráva orientována zejména na ruský mediální prostor a ruské publikum a jednalo se o součást taktiky ruské dezinformační kampaně. 

* * *

Francouzská náchylnost k prorůstání ruského vlivu

Francie je v posledních letech jedním z hlavních cílů měkké síly Kremlu. Důvodem je nejen její diplomatický význam a vliv na unijní politiku, ale i zakořeněný proud antiamerikanismu a antiglobalizace. Přestože je země k Rusku převážně kritická, Moskva měla vždy vazby na francouzské politické elity. Nyní získává další spojence z řad francouzských populistických stran z obou křídel politického spektra, které spojuje kritika evropského projektu.

Agresivní postoj a aktivní kampaň založenou na soft power ve Francii představuje především agentura Sputnik a RT. V letech 2012 - 2014 linii Kremlu šířila také soukromá televize ProRussia.tv, kterou vedl politik Národní fronty Guillese Arnaud. Komunikační strategii Kremlu ve Francii používají také některé think-tanky, jejich přímá vazba na Kreml však není zcela prokázaná. Jejich cíl je však stejný jako u výše zmíněných médií s tím rozdílem, že think-tanky jsou zaměřeny spíše na žurnalisty a akademiky. Nejprominentnějším příkladem je Institut de la démocratie et de la coopération, který vznikl v době války v Gruzii. Ruská komunikační kampaň proniká do života Evropanů. Stále větší počet adeptů za podpory pravicových sil pořádá sjezdy, na kterých vypráví o „zhoubném vlivu USA a občanské válce a fašismu“ na Ukrajině. Na den 27. 2. 2016 naplánovala francouzská nevládní organizace Novopole, která se prezentuje jako „zastoupení Svobodného Novoruska za Francii“, shromáždění ve Štrasburku v budově srbského pravoslavného kostela sv. Jiří. Jeden ze zakladatelů této organizace Michel Chanclu obdivuje Rusko a Putina a pravidelně se účastní setkání mířených proti ukrajinské vládě a sbližování Ukrajiny s EU. Další ze zakladatelů Alain Benajam udržuje přátelské vztahy s vedením „Novoruska“.

* * *

Kreml pro svou kampaň využívá maďarské studenty

Před pár dny se na YouTube objevilo video, ve kterém několik mladých Maďarů odsuzuje „utiskující a násilné praktiky USA“ a volají po tom, aby „OSN přijaly opatření proti snahám Baracka Obamy.“ Video bylo nahráno pomocí nového účtu, převzato populární prokremelskou stránkou na Facebooku a stalo se populární zejména na prokremelských sociálních sítích jako je Kiállunk Oroszország, Odnoklassniki či VKontakte. Video má stejný scénář jako video zveřejněné krymskou organizací mladých žen „Officers´ Daughters“. Atlatszo.hu zjistilo, že jeden z maďarských organizátorů z počátku reagoval na reklamu ruské sociální sítě VKontakte, ve kterém byli hledáni mladí Rusové, kteří by učinili místní verzi zprávy. Poté, co maďarský organizátor přeložil text do svého jazyka, následovalo hledání několika studentů na centrálním náměstí v Budapešti. Ruská strana se starala o natáčení, střih a titulky na video a pak se konečný produkt vrátil k maďarskému pořadateli, který jej nahrál na YouTube. Kampani v Maďarsku předcházelo ruské video, v němž ruští studenti požadují po OSN, aby hnala Obamu k Mezinárodnímu trestnému soudu. To se šířilo napříč ruskými sociálními médii.

* * *

Expanze Sputnik news do Lotyšska

Ruská státní zpravodajská agentura Sputnik spustila svou lotyšskou verzi sputniknews.lv. Podle oznámení, které Sputnik vyslal do tisku, chce „mluvit o věcech, o kterých jiní mlčí“. Lotyšský Sputnik zveřejňuje články jak v lotyštině, tak v ruštině. Obsah podle něj bude tvořen pomocí „týmu profesionálních novinářů a redaktorů“. Na svých webových stránkách přitom neuvádí žádné informace o lidech, kteří jsou do jeho týmu zapojeni. Projekt má být zaměřen hlavně na mladé lidi. Sputnik do budoucna plánuje operovat ve více než 30 zemích. V Lotyšsku dne 1. března vstoupí v platnost zákon, podle kterého bude moci být sankcionována právnická, ale i fyzická osoba, která ohrožuje lotyšské zahraničně-politické zájmy nebo národní bezpečnost. To by prý mohlo postihnout i lotyšskou odnož Sputnik news.

* * *

Kremelská soft power v Gruzii

Vedoucí národní zpravodajské služby James Clapper prohlásil, že vlivem ruské propagandy může dojít ke zpomalení nebo ukončení gruzínského sbližování s euroatlantickým regionem. Podle gruzínského vicepremiéra Kahka Kaladze dojde k růstu ruského tlaku vůči Gruzii vždy před volbami. Gruzínští liberálové se obávají zejména vazeb pravoslavné ortodoxní církve a jejich představitelů na Rusko. Více by se však měli obávat velmi komplexní a provázané kremelské informační kampaně, která v zemi působí. Mezi její hlavní zbraně působí volně dostupné ruské televizní kanály, které neutralizují objektivní zpravodajství. Kreml se snaží ovlivnit i gruzínský kyberprostor. Proto dochází k nárůstuprokremelských serverů jako je Sputnik-georgia.com, Geworld.com či Saqinform.ge. V listopadu 2014 zde zahájil činnost Sputnik news, který vysílá v ruském i gruzínském jazyce. Svou aktivitu zvýšily také prokremelské NGOs z nichž jsou některé přímo sponzorovány Kremlem. Ty vytvořily koalici s názvem „Euroasijská volba-Gruzie“, která vytvořila několik mládežnických organizací jako je „Klub mladých politologů“ nebo „Veřejné hnutí pro rusko-gruzínský dialog a spolupráci.“

* * *

Bombardování nemocnic na severu Sýrie

Tým StratCom East, působící v rámci Evropské služby pro vnější činnost, ve svém výstupu Disinformation review z minulého týdne zveřejnil analýzu ruského Conflict Intelligence Teamu, který se zaměřil na projev mluvčího ruského ministerstva obrany k bombardování nemocnic v syrských provinciích Idlib a Aleppo.  Mluvčí ruského ministerstva obrany zodpovědnost ruského letectva za bombardování odmítl a celou událost vykreslil jako komplot západních médií a politických kruhů, což ovšem, jak CIT ve svém rozboru poměrně krátkého vystoupení dokazuje, doložil řadou nepravdivých informací.

* * *

Přehled zachycených dezinformací na prokremelských webech

Přehled ve formátu .pdf naleznete zde. Toto je výběr těch nejzajímavějších:

Západní média, která jsou prý v rukou euroatlantických kruhů, mají, za ignorování faktů, využívat případu Lisa k očerňování odpůrců masové migrace a šíření rusofobie. 

Spojené státy údajně za pomoci armády PR konzultantů ovlivňují obsah v západních médiích a vytvářejí tak alternativní realitu. Evropská komise pak prý podmiňuje přístup médií k financím z poplatků a daní tím, že budou divákům „vymývat mozky“.

Dále se prý připravuje přesun 70 milionů migrantů do Evropy.

V Norsku údajně funguje státem podporovaná národní tradice pohlavního zneužívání dětí. Nedílnou součástí fungování takového systému by měl být Barnevernet.

Lze se dočíst, že Evropská komise je založená na nacistických základech a její legislativa nepodlého žádné kontrole.

Islámští teroristé údajně nevraždí kvůli zvrácené víře, ale kvůli zdrogování americkou CIA. Ta prý měla stejnou taktiku použít na Ukrajině, následkem čehož podle autora ukrajinská armáda páchá genocidu Rusů v „Novorossii”.

Německo je prý okupováno Spojenými státy, německý kancléř musí být schválen americkým prezidentem a pozvání migrantů Angelou Merkelovou má být projevem této nadvlády.

Kontaktní osoby

Kontaktní osoby pro média:

Jakub Janda, zástupce ředitele think-tanku Evropské hodnoty,

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. +420 775 962 643.

Kontakty na další analytiky Evropských hodnot najdete pod tímto odkazem.

Kontaktní osoba pro odběry newsletteru a ostatní dotazy a podněty:

Adam Čech, tajemník Counter-Propaganda Task Force,

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Založením Projektu Kremlin Watch Evropské hodnoty reagují na nárůst činnosti prokremelských kanálů v západním mediálním prostoru, k němuž dochází v posledních dvou letech v souvislosti s rapidním zhoršením vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli krizi na Ukrajině. Tyto informační kanály jsou velmi často využívány k šíření dezinformací, nastolování mýtů a vytváření informační mlhy, k tendenčnímu očerňování rivalů ruské zahraniční politiky nebo k posilování okrajů politického spektra a antisystémových názorů ve společnosti. Jako takové se tyto informační kanály stávají nebezpečnými pro západní hodnoty, spolupráci a pro soudržnou společnost, a celkově tak zapadají do nového ruského konceptu hybridní války, jehož součástí je oslabování protivníka za použití operací v jeho informačním prostoru.


Projekt Kremlin Watch monitoruje hlavní prokremelské informační kanály v Česku a na Slovensku. Další poznatky získává ze systematického sledování veřejné debaty, která o tomto tématu na Západě probíhá. Oboje pak poskytuje v rámci pravidelně rozesílaných newsletterů. Vedle toho se věnuje anotování významných studií i vlastní publikační činnosti. Snaží se tím zvyšovat povědomí o tomto problému a zajišťovat dodatečný informační servis lidem a institucím, které se jím zabývají.

Přihlášení k odběru newsletterů

Pokud ještě nejste na seznamu příjemců našich newsletterů, ale chtěli byste být, můžete k přihlášení využít tento odkaz. (pro odhlášení použijte link na úplném konci newsletteru)

Think-tank Evropské hodnoty je nevládní instituce,

která prosazuje zvyšování politické kultury v České republice i na evropské úrovni.


© 2016, Evropské hodnoty o. s.

* * *

J.Š.29.2.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 Bergmann 2016-02-29 11:44
Už tu goebelsovskou invazi z Kremlu stejně nezvládneme. Kolik jich z těch 210 ooo ruských židů, co emigrovalo od roku 1990 do Německa třeba obdivuje a pracuje pro ruské firmy i z Izraele a nadále dokonce volí přes ambasády Putina, kterému ale nepředhazují antisemitismus? Na nabídku Helmuta Kohla emigrovat z SSSR do Německa shánělo často jen údajný židovský původ tisíce Rusů. V Rusku,kde žilo 1959 ještě podle dvou sčítání 2,2 mil. židů jich zůstalo v roce 2012 jen 153 000, nyní asi 135 000.Podle časopisu FOCUS 7/2016 žije v Německu nyní 2,8 mil. Russlanddeutsch en, ale každý pátý platí za nedostatečně integrovaného, neovládají němčinu a nemají dostatečnou kvalifikaci pro práci.
Často jsou vítanou kořistí pro extremisty.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)