Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 11:05
    Politici jako pokusné osoby Psychologie ovlivňuje chování ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

The Story Czech and Slovaks in Canada aversANOTACE připravované knihy s pracovním názvem: S JANEM ANTONÍNEM BAŤOU LETADLEM A LODÍ SVĚTEM na základě deníkových záznamů a postřehů Vladimíra Krejčího, Waltera Karl Rechta a Josefa Kramoliše

Hlavní partner nakladatelství FOSFA, a.s. Břeclav - Poštorná spolupracuje na volném pokračování knihy Letadlem kolem světa, která vycházela z deníkových záznamů leteckého mechanika Josefa Engliše a částečně byla glosována poznámkami MUDr. Waltera Rechta. Oba provázeli Jana Antonína Baťu na jeho obchodní cestě kolem světa. Společnost, kromě posádky letadla (piloti Šerhant a Brtník, radiotelegrafista Bačovský), tvořili obvykle podnikatelé a cesty přispívaly k rozhojnění obchodních kontaktů, k propagaci iniciativ a vizí průmyslníka Jana A. Bati, který po tragickém skonu nevlastního bratra Tomáše – zakladatele koncernu BAŤA - převzal hlavní vedení firmy společně s jejími řediteli a rodinou.

Zmíněnou úvodní knihu Letadlem kolem světa (vyšla v nakladatelství ATELIER IM r. 2015 s podtitulem S Janem A. Baťou za světovým obchodem) autor Ing. arch. Petr Engliš koncipoval podle deníku a podrobných technických zpráv svého děda, pana Josefa Engliše, leteckého mechanika firmy BAŤA, který zodpovídal za technický stav všech více než padesáti letadel firmy na letišti v Otrokovicích.

V chystané knize S JANEM ANTONÍNEM BAŤOU LETADLEM A LODÍ SVĚTEM se znovu sejdeme se známou leteckou posádkou letadla Lockheed L 10A Electra, s piloty Šerhantem a Brtníkem, radiotelegrafistou Bačovským, mechanikem Josefem Englišem, s Janem A. Baťou a především s lékařem výpravy Walterem Rechtem, jehož očima budeme celé dění pozorovat v širším horizontu, neboť zde otiskujeme celý letecký deník Waltera Karl Rechta. Putování lodí, vlaky, auty doplní 34 200 kilometrů známého letu.

Připojujeme další deníkové záznamy, které byly opět získány od rodiny Waltera Rechta z Londýna, avšak - týkají se - tentokrát německy psaného lodního deníku z lodi MORAVA, které během plavby z Gdyně do Singapuru MUDr. Walter Karl Recht psal.

Velmi pečlivé záznamy dalšího účastníka plavby Josefa Kramoliše nám byly nabídnuty jeho synem Ing. Jiřím Kramolišem, který je – včetně fotografií – pečlivě zpracoval. Text je doplněn o záznamy JUDr. Vladimíra Krejčího, os. tajemníka Jana Antonína Bati z let 1938/39 a jsou dovedeny až do roku 1948. kdy už Jan A. Baťa s rodinou odešel do zahraničí (1939) a v V. Krejčí pracoval dále ve firmě.

Kniha se má stát inspirátorkou pro další možnosti kontaktů s rodinami, které opustily ČR (tehdejší ČSR) před okupací a válkou.

Víme, že Jan Antonín Baťa osobně dbal o to, aby zejména židovským rodinám, zařídil pobyt a zaměstnání v cizině. Patřila k nim i rodina Stoppardova a Sir T. Stoppard, přední dramatik žijící v Londýně a narozený ve Zlíně, knihu obohatí o vzpomínku. Podklady o lékařích židovského původu z BN Zlín půjčuje paní Julia Albert-Recht z Londýna, vnučka MUDr. W. K. Rechta. Tento materiál bude doplňovat dílo o dějinách Baťovy nemocnice, kterou napsal MUDr. Jiří Bakala a která vyjde samostatně.

Celá kniha znovu připomíná střípky osudů příslušníků národa, který je rozptýlen po celém světě a v rozličných krajanských komunitách dál udržuje národní tradice, mnohdy živé a stále obohacované.

Také u této knihy je hlavním partnerem nakladatelství FOSFA, a.s. Břeclav-Poštorná

Technická podoba:

Vydání knihy se připravuje v rozšířeném formátu A5 (176 x 220 mm), celkový počet stran 208, z toho 188 stran černobílých a 8 stran barevných. Tisk na křídovém papíře mat. 100 g v pevné vazbě V8, bar. obálka, křída lesklá. Předpokládaný počet výtisků 700 – 1000 ks, předpokládaná cena Kč 350,- termín vytištění je předpokládán do 30. listopadu 2016. Blíže na www.atelierim.cz

* * *

A N O T A C E:

ČERMÁK, Josef: DĚJINY ČECHŮ A SLOVÁKŮ V KANADĚ, kniha napsaná anglicky a vydávaná v rozšířené reedici pod názvem:

THE STORY OF CZECHS AND SLOVAKS IN CANADA s podtitulem, IT ALL BEGAN WITH PRINCE RUPERT.

JUDr.Josef Čermák, Q.C. vytvořil ojedinělé encyklopedické dílo o historii Čechů a Slováků v Kanadě, které je dějovou linií přivedeno až do současnosti se záměrem zobrazit většinu oborů lidské činnosti, v nichž Češi a Slováci v Kanadě vynikli.

Kniha obsahuje rejstřík jmenný a věcný cca se čtyřmi tisíci hesel, což dosvědčuje řadu priorit, které autor sleduje od symbolického předání území Kanady dědici tzv. Zimního krále (Friedrich V. Falcký 1596 – 1632), princi Rupertovi.

Kniha napsaná v angličtině, je přínosem nejen pro generace Čechů a Slováků v Kanadě, ale při dnešní znalosti anglického jazyka také pro mladší obyvatelstvo, které zde najde velké penzum vědomostí o emigrantech i exulantech do zemí Severní Ameriky, o jejich povolání, včetně vědeckých oborů, v nichž vynikli. Na jednotlivých osudech lidí – osobností - se paralelně promítá historie našich zemí, od její lidské velikosti až po animozity, které nutně provázejí opuštění rodné země.

Poznáváme jména a osudy mnohých, kteří svými činy nebo objevy obohatili světovou vědu, aniž bychom tušili jejich domácí kořeny.

Kniha je důležitá i pro navázání osobních kontaktů v rozličných oborech, neboť se zabývá hojně současností. Řada osobností se o díle pochvalně vyjádřila. Za všechny jmenujeme: členy Katedry východoevropských studií Torontské univerzity, členy Střediska pro zahraniční studia v Kanadě, USA, ČR, SR a jinde, Společnost pro vědu a umění, krajanské spolky v celé šíři působení, členy mezinárodní organizace Sokol a řadu významných osobností z univerzit v Torontu, Edmontonu, Praze, Brně, Washingtonu, Montrealu, aj., včetně studentů a několika generací. Redakce některých krajanských novin obohatily dílo originálními fotografiemi, které doplňují autorův archiv.

  

JUDr. JOSEF ČERMÁK,QCdlouholetý prezident Asociace Čechů a Slováků v Kanadě, novinář, význačný právník a jeden z nejvýznamnějších představitelů českých exulantů v Kanadě, spoluzakladatel katedry českého a slovenského jazyka na Torontské univerzitě, spoluzakladatel nakladatelství Sixty-Eight Publishers, se narodil r. 1924 v obci Skůry blízko Slaného a od roku 1949 žije a pracuje v Kanadě. Po pečlivém studiu a shromažďování materiálu vytvořil předkládané encyklopedické dílo o historii Čechů a Slováků v Kanadě.

Popis: formát: A5 zvětšený, vázaná (V 8) s barevnou obálkou, počet stran: 496, fotografická dokumentace č/b, mapové přílohy

Prodejní cena: Kč 600,-

ISBN: 978-80-85948-85-1

Možnost zakoupení je ve všech knihkupectvích KOSMAS s.r.o. a v e-shopu této distribuční firmy, jakož i u nakladatele na adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Bližší informace na: www.atelierim.cz

P.S.

Název druhé knihy je anglický: THE STORY OF CZECHS AND SLOVAKS IN CANADA, jakož i anglický text. Překlad anglického názvu je uváděn jen do nabídek, jde o rozšířenou reedici. V ČR nikdo neví, kdo byl princ Rupert (Češi v Kanadě jsou na syna Zimního krále velmi hrdí). Název IT ALL STARTED (BEGAN) WITH PRINCE RUPERT u nás nezabral. Dnes devadesátiletý autor, velmi v Kanadě známý uznal, že obchodní stránka je také důležitá a název mohl být změněn. (Poslední Čermákova kniha ROZLET je o Milanu Kroupovi (minulý týden obdržel M.K. Gratia agit).

* * *

Nikdo už nespočítá o co všechno naše země přišla odchodem tolika schopných lidí, kteří svůj um a schopnosti věnovali zemím, které si jich dokázaly vážit a které se staly jejich novým domovem.

J.Š.28.6.2016

    

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře   

+1 #1 Bergmann 2016-06-29 10:47
Bývalo už dávno zvykem, že po změnách režimu poděkovala nová vláda zemím za to, že přijali emigranty. U nás byl ale trend po komunisticku vždy opačný "zatracení emigranti, kdybyste si je tam raději nechali apod." stejně tak děkovali i cizí emigranti např. Thomas Mann, když mu v USA dali 1944 americké občanství a on poděkoval československé vládě v exilu do Londýna. Když mu Hitlerově nástupu k moci odmítlo dát i asyl Švýcarsko, dostal za Masarykovy prvé republiky domovský list z Proseče u Chrudimi /zda je tam ještě jeho síň nebo už jen Terezy Novákové?/a tím udělení čs.občanství na konzulátě v Marseille.
Jiná doba, jiný mrav.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)