Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Okresní soud v Hodoníně 21. 10. 2016

… Státní zástupce i obhajoba se vzdali práva stížnosti, a tak rehabilitační rozhodnutí nabylo ihned právní moci. Předsedkyně senátu nato prohlásila, že by v takovém případě mohla vyhotovit zjednodušující usnesení bez odůvodnění, ale přesto odůvodnění vypracuje, „aby si příští generace dobře zapamatovaly“, jak se máme stavět k tehdejším nezákonnostem a jak projevit úctu k těm, kteří byli nevinně perzekuováni. …

* * *

Dne 21. 4. 1951 byly ze svého domova v Mistříně násilně vysídleny rodiny Metoděje a Antonína Hlobílkových. Stalo se tak v rámci akce „K“ (kulaci), přičemž nebyl vydán žádný právní akt, který by vystěhování opodstatňoval.

Metodějův 19letý syn Milan bydlel tehdy na internátu při Vyšší rolnické škole v Opavě. Tam pouze dostal zprávu, že se domů už nemá vracet. Na Krajském národním výboru v Ostravě mu pak oznámili, že studium se mu přerušuje a má nastoupit do práce na Státní statek ve Studnici u Osoblahy. Krátce nato pak byl povolán do PTP.

V roce 2008 odložil Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu oznámení o podezření z trestného činu proti rodinám Hlobílkových, neboť funkcionáři, kteří se na nezákonnostech mohli podílet (celkem připadlo v úvahu 39 osob), až na jednoho už zemřeli, a proti tomu, který zbýval, nebyly potřebné důkazy.

Nicméně 21. 10. 2016 se k věci vrátil Okresní soud v Hodoníně. S přihlédnutím k doporučujícímu stanovisku státního zástupce vyslovil účast Milana Hlobílka (nyní 84letého) na soudní rehabilitaci podle zákona č. 119/1990 Sb.

Předsedkyně senátu Mgr. Lenka Králíková vysvětlila, že ačkoli zákon o soudní rehabilitaci přímo o násilném vysídlení nemluví, je třeba ho ve smyslu nálezů Ústavního soudu ČR vykládat extenzivně ve prospěch poškozených osob.(+) V případě Milana Hlobílka je třeba přihlédnout i k tomu, že v důsledku nezákonného počínání tehdejších orgánů přišel i o svůj majetek (včetně postele, na které doma spal).

Státní zástupce i obhajoba se vzdali práva stížnosti, a tak rehabilitační rozhodnutí nabylo ihned právní moci. Předsedkyně senátu nato prohlásila, že by v takovém případě mohla vyhotovit zjednodušující usnesení bez odůvodnění, ale přesto odůvodnění vypracuje, „aby si příští generace dobře zapamatovaly“, jak se máme stavět k tehdejším nezákonnostem a jak projevit úctu k těm, kteří byli nevinně perzekuováni.

---

(+) Viz například: „Záměrům rehabilitace nelze bránit pozitivněprávním dogmatismem při výkladu právních norem. Ustanovení rehabilitačních předpisů je právě s ohledem na jejich smysl a účel zapotřebí interpretovat extenzivně ve prospěch postižených osob. Na rozdíl od restitucí majetku takový výklad nemůže vést k nepřípustným zásahům do práv jiných osob.“ (Nález ze dne 12. 3. 2001 sp. zn. II. ÚS 187/2000 ve věci Jana Marešky, svědka Jehovova, který byl za minulého režimu odsouzen za odepření vojenské služby.)

---

23. 10. 2016

Zapsal: L. Müller

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 Václav 2016-10-26 13:03
Ano, únos vlaku z Chebu do Hofu byl odvážným počinem, jen mám dodneška vztek, že mně o tom únosci předtím neřekli, bydleli jsme v té době 1951 jen jednu ulici v Riegrové od chebského nádraží a pro nízký věk tehdy 14 bych býval k vlaku ještě doběhl a měl od komunismu pokoj.
Vlastně měl člověk pořád smůlu. Už někdy v roce 1947 jsme přešli s matkou lesem při sbírání hub u Vízu-Wiesu, pěkné vesnici s krásným tanečním sálem , kterou pak bdělí ochránci zbourali stejně jako nedalekou Loretu s křížovou cestou nevědomky hranici a teprve podle asfaltky nad lesem jsme se vraceli zpět a ejhle závora, hranice, američtí vojáci. No nic, pokuta finanční stráži 20 korun i s houbami za překročení čáry, ale už tehdy v 10 letech jsem vlastně utekl na Západ a nikdo to neocenil.
+4 #1 Horský 2016-10-24 17:15
Když čteme o komunistických zvěrstev padesátých let u nás, rok po popravě dr. Milady Horákové a dalších,tím víc musí člověk obdivovat odvahu a organizaci v té chmurné atmosféře skupiny lidí, kteří dokázali v září 1951 unést z Chebu přes Házlov,Aš směrem do Německa celý osobní vlak
"svobody"¨. Mám dojem, že dodnes nenašel tento čin, který by jinak skončil oprátkou dostatečného zhodnocení i ztvárnění např. ve filmu.Jistě byl i útěk dakoty do Erdingu /film Únos/ ale vlak, který byl unášen přes 20 km českým územím a šťastně dojel do západoněmeckého Hofu beze ztrát na životech byl velkým činem.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)