Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

SedmihradskoJe to možné - rumunský prezident Traian Basescu vyjádřil v prohlášení ke dni Domova 2012 v německém Dinkelsbühlu politování nad odchodem Němců z Rumunska, jako velké ztráty pro zemi. Vyzval k nápravě utrpěných křivd. … Bernd Fabritius, předseda Národní asociace transylvánských Sasů v Německu a předseda Federace Sedmihradských Sasů, označil příslib rumunského prezidenta ohledně odškodnění a nápravy křivd jako "historicky významnou událost."

 

 

Současně dal rumunský president najevo, že v komunismu odebraný majetek, v souladu se zásadou restitutio in integrum (navrácení do původního stavu), majetek vrátit. Vyzval bývalé občany ze Sedmihradska k návratu a navrhl pořádat každoroční setkání v jejich rodné Transylvánii.

Băsescuovo poselství bylo předáno v den zahájení dne Domova Cristianem Diaconescu, ředitelem kanceláře presidenta a dřívějšího ministra zahraničí. Doslovně se mimo jiné píše:

 

"Každoročně se město Dinkelsbühl stává místem setkání společenství Sasů se Sedmihradska, kteří přijíždějí z celého Německa, ale i z jiných částí světa, včetně Rumunska. Je to místo, kde se stará spojení opět navazují, nové vznikají, kde se vzpomínky na rodný kraj oživují a kde se současně, spolu se svými dětmi, hledí do budoucnosti.

Skutečnost, že jste dokázali udržet své tradice a zvyky, že jste nezapomněli na své kořeny, je pro mě důkazem, že jste opravdu skuteční Evropané ve sjednocené Evropě, v Evropě, kterou chceme vybudovat jako prostor, tolerance, prosperity a míru.

Mimo slavnostního rámce je i skutečnost, že Vaši sedmihradsko-saskou identitu  a kulturu slavíte v Německu. To je důvod k zamyšlení pro Rumuny a pro mě osobně.

Přál bych si, aby se tato každoroční setkání mohla konat i ve Vašem původním domově Sedmihradsku, v rodné Transylvánii.
• Přál bych si, aby Vám moje země mohla nabídnout takové podmínky, aby jste v ní zůstali, a kde vaši předkové po více než osm století budovali a vybudovali, prostor prosperity a harmonie.

My Rumuni vnímáme odchod Sasů ze Sedmihradských oblastí, kde žili, jako velkou ztrátu. Dnešní Rumunsko, které je pevně zakotveno v hodnotách evropského společenství a jako člen Evropské unie aktivně přispívá k evropské integraci, nabízí – nabízí Vám – více než kdy jindy - přesvědčivé argumenty, že Vaše kulturní, sociální a hospodářské vztahy budou s Vaší zemi původu nově propojeny.

Nepochybně existují stále ještě témata, která se dotýkají starší či méně vzdálené minulosti a která čekají na řešení. Týkají se jak dnes v Rumunsku žijících občanů, stejně jako občanů, kteří našli v jiných zemích svůj nový domov. Ujišťuji Vás, že jsem si dobře vědom, že otázky, jako je návrat majetku svévolně vyvlastněného komunistickým režimem, představují velmi důležité záležitosti Vašeho sdružení. Chci vás ujistit, že postup podporovaný Rumunskem - restitutio in integrum - i přes obtíže které připraví rumunskému státu, byl a zůstane spravedlivým. Princip se měnit nebude. Jsem přesvědčen, že řešení bude nalezeno. Umožní postiženým, získat zpět jejich bývalé majetky, ať už v původním stavu, nebo v jiné formě.

Stejně tak je na čase, aby rumunská vláda začala pracovat na nápravě křivd pro sedmihorské Sasy, kterým bylo způsobeno velké utrpení po II.světové válce svévolným jednáním. Chtěl bych Vás povzbudit a vyzvat, navštěvujte Rumunsko tak často jak jen to jde. Rumunska vítá s radostí a otevřenosti všechny ty, kteří ho znovu, nebo poprvé chtějí objevovat, zejména mladší generaci. A všechny ty, kteří chtějí využít výhody investic do podnikání v atraktivní prostředí s dobře vzdělanými, často německy mluvícími odborníky. Máte vzácný dar, německý jazyk a kulturu, s krásným sedmihradským zabarvením, které jste přenesli do Rumunska. Zvu Vás tedy tímto k návratu a zapojení se do dlouhodobých projektů v oblasti hospodářství, vzdělávání, vědy nebo kultury, v prostoru, který pro mnohé z Vás ještě je tak silný a důvěrný. To je příležitost, kterou bychom si měli dát vzájemně, v zájmu naší společné evropské budoucnosti.

Ne naposledy bych rád vyjádřil své uznání pro obec sedmihradských Sasů, že vnímají svoji roli v rozvoji vztahů mezi Rumunskem a Německem, aktivně k ní přispívají a vytvářejí tak příkladný model vztahů na evropské úrovni.

Závěrem Vám přeji, saským Sedmihorcům, že se Vám se stejným nasazením tradic a zvyků Vašich předků podaří pokračovat a udržovat tak živoucí plamen Vaší identity. Zásadní pro budoucnost je  předání těchto tradic a společenského povědomí mladé generaci. "


Bernd Fabritius, předseda Národní asociace transylvánských Sasů v Německu a předseda Federace Sedmihradských Sasů, označil příslib rumunského prezidenta ohledně odškodnění a nápravy křivd jako "historicky významnou událost."

 

(Ukázky ze „Sudetendeutsche Zeitung“, Mnichov, číslo 25, 15.6.2012)

 

Sudetoněmecká tisková služba (SdP)

A-1030 Wien, Steingasse 25

E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.sudeten.at

Wien/Dinkelsbühl, 18.června 2012

 

Přeložil Jan Šinágl

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-6 #3 fuck off 2012-07-08 02:24
"politování", ... asi jakoby italove take litovali, nacisticky kokote. odsun by mel probihat stale, ale je videt, ze mu nerozumite a maji vas strilet, coz je jediny rozumny trest za vase zlociny. p. s.: byli tvoji rodice taky nacisticti kolaboranti, ze z tebe je takove prase, anebo se v hrobe obraceji? oni by ti to nerekli
+4 #2 Jan Šinagl 2012-06-21 09:17
Děkuji Vám pane Čechu či Čechu. Čeština mne občas doběhne:-) S pozdravem JS
0 #1 Čech 2012-06-20 23:11
Pane Šinágle, je Sasko! Proto sasští. Písmeno k se mění na š. Jinak ovšem máte plus za zajímavou informaci

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)