Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Schwarzenberg_AdolfŽádný jiný sovětský satelitní stát nekonfiskoval soukromý majetek tak radikálně, jako komunistické Československo. Některé rodiny bojují stále ještě o svůj majetek. Restituční kauza rodu Schwarzenbergů jde do třetího desetiletí. Ukazuje, že v České republice vládne více zvůle než právo. … Lex Schwarzenberg je celosvětově unikátním aktem nespravedlnosti. Žádná jiná země si nedovolí mít zákon trestající jediného občana, aniž by byl obviněn ze spáchání jakéhokoliv trestného činu. …

 

Celý článek v NZZ ze dne 19.záží 2012: Moralische Sellbstenteignung

P.S.

Těžko kdy vyjde tento článek z renomovaných, mezinárodně respektovaných švýcarských NZZ v českých novinách…? Bohužel nestíhám, uvítám zaslání jeho překladu do českého jazyka. J.Š.

 

Případ Adolfa Schwarzenberga

Vítejte na stránkách, které vám přiblíží historii i současnost jednoho z největších sporů o navrácení nespravedlivě zabaveného majetku v České republice.

Adolf Schwarzenberg (1890–1950) byl potomek rodu Schwarzenbergů z tzv. hlubocké větve. Jeho rodina vlastnící majetek hlavně v jižních Čechách po staletí přispívala k všeobecnému kulturnímu a hospodářskému rozvoji regionu. Již v roce 1945 přišel o veškerý svůj majetek včetně osobního na základě zneužití Benešova dekretu č. 5/1945 Sb. a 12/1945 Sb. V roce 1947 mu pak byl bezprecedentně zestátněn veškerý obchodní majetek v oblasti zemědělství, lesnictví, rybářství, průmyslu a obchodu, a to na základě zákona označovaného jako lex Schwarzenberg. Jeho významnější nepodnikatelský majetek, jehož se tento zákon nedotkl, byl prostřednictvím zneužití tohoto zákona zabaven totalitním režimem po červnu 1948. Jaký byl důvod pro tuto neutuchající nespravedlnost? Politická a sociální perzekuce a také chamtivost. Přitom v té době už Adolf v Československu žádný majetek neměl – byl mu konfiskován v roce 1940 nacisty a poté i prostřednictvím zneužití Benešových dekretů.

Jindřich Schwarzenberg z Hluboké, Alžbětin otec, pověřil v závěti svého adoptivního syna Karla Schwarzenberga z orlické větve rodu, aby hned, jak to bude možné, vznesl restituční nároky na ztracený český majetek v zájmu hlubocké větve.

Ještě před vyhlášením restitučních zákonů, v prosinci 1990 řekl Karel Schwarzenberg Alžbětě, že o restituci nechce žádat během své práce pro prezidenta Havla trvající až do 30. června 1992, ale že tak učiní později; potvrdil jí to opětovně v letech 1991 a 1992. Až do dneška tak nicméně neučinil – nejprve ji řekl o „námitkách z důvodu svědomí“ a později argumentoval tím, že tak nemohl učinit, protože jeho adopce nebyla z hlediska českého práva platná, a tím pádem není dle restitučního zákona oprávněnou osobou. V jiných věcech u okresního soudu v Písku však argumentoval tím, že jeho adopce jejím otcem je platná, a soud to potvrdil svým platným rozhodnutím, které bylo následně dále potvrzeno odvolacími instancemi a českým Ústavním soudem. I v současnosti argumentuje Karel Schwarzenberg v dědických řízeních u zemského soudu v rakouském Leobenu tím, že jeho adopce Alžbětiným otcem nebyla dle českých zákonů platná.

Vnučka Adolfa Schwarzenberga, paní Alžběta Pezoldová, se rozhodla vzít věci do svých rukou. Už od začátku 90. let se snaží očistit jméno svého dědečka a chce se domoci spravedlivého rozhodnutí soudů.

http://www.restitution.cz/

 

Vítejte na stránkách organizace Spravedlnost pro Schwarzenbergy z Hluboké nad Vltavou, o.p.s.

Naše organizace usiluje o zrušení neústavního zákona 143/1947 Sb., jehož prostřednictvím Česká republika dosud upírá své vlastní občance její nejzákladnější lidská práva.

Jsme přesvědčeni, že kauza zákona 143/1947 se dotýká široké veřejnosti, jelikož:

1. Tento zákon je hrozbou pro každého občana České republiky, neboť ukazuje, že stát může svévolně vyvlastnit majetek kterémukoli občanovi, aniž by jej obvinil z trestného činu.

2. Lex Schwarzenberg je celosvětově unikátním aktem nespravedlnosti. Žádná jiná země si nedovolí mít zákon trestající jediného občana, aniž by byl obviněn ze spáchání jakéhokoliv trestného činu.

3. Tento zákon dokazuje, že ve snaze pokračovat v bezpráví započatém GESTAPEM, je český stát připraven ignorovat základní lidská práva občanů i svou vlastní ústavu.

4. Tento zákon vyvolává otázku, zda se vyplácí loajální a vlastenecké vystupování vůči České republice, jestliže na případu JUDr. Adolfa Schwarzenberga můžeme vidět, že jsou tyto ctnosti spíše trestány než uznávány.

http://www.lexschwarzenberg.cz/cs/

* * *

Praha, Obecní dům 23.5.2012: LEX SCHWARZENBERG

 

NIL NISI RECTUM

Nic než pravdu

 

Rath_vezeni

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #1 Oldřich 2012-09-24 13:48
[quote name="Petr"]Ani Židé však Schwarzenberkov y lesy od polomů nezachránili.Sc hwarzenberg používal k práci vězně z tábora v Letech.

Možná, že to není nic chvályhodného, jenže pokud by to byl zločin musel by být podezřelý v civilisované zemi vyšetřován a případně souzen. Ovšem poválečné Československo a civilisace...

Co bylo zabaveno Oskarovi Schindlerovi?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)