Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sudetsti_Nemci_1"Der Spiegel" informoval dne 25.ledna 1947: "65. mrtvý – Experiment se zimou."

V Bückeburgské nemocnic to byla už 65. oběť deportace ze Slezska. Ve čtyřech nemocnicích, Hameln, Hagen, a Rinteln Bückeburg, leží ještě dalších 120 deportovaných, všichni byli přijati v jeden den: na Štědrý den roku 1946. Původně jich bylo 160, ale 30 z nich zemřelo, přes pečlivé zacházení. 35 zemřel dříve, než mohl být přijat v nemocnici.

 

Anglie začátkem prosince odložila vyhnání Němců ve Varšavě, až po skončení období špatného počasí. Dne 16. prosince vyjel z nádraží ve Vratislavi transportní vlak č. 514. Sestával se z lokomotivy, jednoho vyhřívaného osobního vagónu a 52 nevytápěných vagónů pro transport dobytka.

Ve vytápěném vagónu jelo pět mužů polské stráže, v nevytápěných vagónech 1543 nahlášených Němců. Z nich bylo 80 % žen a děti a 60 % bylo starších šedesáti let. Nejmladší bylo prokazatelně tři měsíční děcko, venkovní teplota dosahovala  - 15 stupňů Celsia.

Vagóny byly vybaveny pro přepravu mořských ryb: nebyla v nich ani sláma, ani rašelina. Otevřené poklopy a škvíry způsobovaly větrání a průvan. Třicet pět lidí spolu se zavazadly naplnilo jeden vagón.

Dr. Probst, bývalý ředitel univerzitní, ženské nemocnice ve Vratislavi, byl oficiálním lékařem transportu. Měl  povolení ošetřovat, ale neměl nástroje ani léky. Dr. Hole, dříve šéflékař Nemocnice sv. Josefa ve Vratislavi, měl trochu léků a injekční stříkačku, ale žádné povolení k ošetřování: propašoval se spolu s manželkou do transportu, protože předpokládal, že bude zatčen. Byl neoficiálním lékařem transportu. Činnost obou lékařů začala už na nástupišti ve Vratislavi. Tam omdlel starší muž, beze slova. Jednalo se o první úmrtí. Ale následovalo jich více do skončení cesty.

První den dojel vlak č. 514 do Malsche. Nachází se asi 22 km od Vratislavi. Zastavil daleko od nádraží, na vedlejší koleji a bez rampy. Vlak zastavoval často na vedlejších kolejích. Na nádražích nikdy nezastavil. Lékaři neměli starosti jen s průjmy, 4/5 lidí z transportu trpělo poškozením z podchlazení. Měli omrzliny prvního, druhého a třetího stupně. Na třetí den už bylo napočítáno šest mrtvých. Mezi nimi byly tři porody a dva potraty. Jedna žena s potratem byla přimrazená k podlaze vagónu. Dr. Loch ji mohl rozmrazit použitím ohřívače na alkohol. V průběhu ošetřování se stal Dr. Loch sám nemocným. Omrzly mu obě chodidla. Jeho manželka zemřela na následky transportu.

65. mrtvým byla paní Hedwig Deichsel, 77 let. Zemřela v okamžiku, kdy byla fotografována. Vlastnila ve Vratislavi dva pokoje a byla podle jejích přátel jako šedesátnice velmi zdravá a statná. Za čtrnáct dnů po jejím odjezdu, zestárla o 20 let a nechtěla už dále žít. Také 86 letá Maria Kuntschke, chce zemřít. Její manžel vlastnil svařovnu ve Vratislavi. Vlastnili dva domy. Muže ji odvedli Poláci, neví, co se s ním stalo. "Nemám kam jít?" říká, "Nemám už žádnou rodinu. Nikdo nechce mít Němce".

Georg Queck nevlastní nic více než více než jeden balíček těsně svázaných papírů. Jsou to poslední důkazy jeho bývalého života jako podnikatele, které jako 75 letý nedá nikdy z ruky. Co mu ještě zbylo, bylo mu odebráno na nádrží ve Vratislavi. V záhlaví má jen krabičku zápalek, neboť mu někteří lidé z četných návštěvníků darují cigaretu. Stydí se před nimi a je mu hanba, stát před nimi neoholen a chtěl by poslední bankovku ze svazečku použít pro holiče. Georg Queck chce do jižního Německa ke své manželce. Musí jen počkat, až se mu omrzlé nohy opět zahojí.

Dolno-Saský zemský sněm se s omrzlinami při transportu zabýval. Různé strany, ženy a podpůrné sociální organizace protestovaly. Montgomeryho nemocnice v Bückeburg poslala deky, flanelové košile a jídlo.

Vojenská vláda oznámila, že nebude přijímat žádné další nevyhřívané transporty. Od Polska dosud žádné stanovisko neobdržela.


Celý článek najdete na adrese: http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-39344065.html.


2.Srpen 1945 - Prohlášení o Postupimské konferenci

....

XIII. Řádné převod německého obyvatelstva

Konference dosáhla následující dohody o německém vyhoštění z Polska, Československa a Maďarska:

Tyto tři vlády (1) se zabývaly otázkou, ve všech jejích aspektech, uznávají, že převod německého obyvatelstva, nebo jeho částí, které zůstalo v Polsku, Československu a Maďarsku, musí být provedeno do Německa. Souhlasí s tím, že veškeré transporty, které budou vykonány, budou provedeny řádně a humánním (2) způsobem ...

Poznámka:
(
1) To se týká vlád Spojených států, Británie a SSSR. (Francie nebyla konzultována!). Americké ministerstvo zahraničí řeklo, proč v letech 1952 a 1956, souhlasilo s tímto rozhodnutím: "... Udělali jsme to ne proto, že bychom chtěli umožnit levné, masové vyhošťování, ale pouze ve snaze o dosažení řádné a humánní metody a okupované Německo otevřít těm, kteří by jinak museli počítat s deportací do polárních oblastí Sovětského svazu."

(2) Oběti vyhnání sudetských Němců je přibližně 241.000 lidí, tj. 7.3% sudetských Němců - v květnu 1945 (Zdroj: Alfred Bohmann: "Sudetští Němci v číslech", Mnichov, 1958, str..252)

 

Sudetoněmecká tisková služba

Bundespressereferat: A-1030 Wien, Steingasse 25

E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.sudeten.at

 

Vídeň, 5.únor 2013

 

Přeložil Jan Šinágl

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)