Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gauck JoachimSpolkový president Německa dodává Němcům více odvahy ke zvládnutí uprchlické krize. Vyzývá k veřejné diskusi, aby se nalezlo řešení uprchlické krize. Zvláště děkuje všem civilním dobrovolníkům

„Dobrý večer ze zámku Bellevue,

přeji vám všem radostné svátky Vánoc. Radostný svátek Vánoc – tak si jej navzájem přejeme každý rok, ale pro mnoho z nás to v letošním roce není snadné být ve vánoční náladě. Sice si většina Němců s radostí a vděčností připomněla, že žijeme nyní už 25 let ve znovusjednocené, ​​svobodné a demokratické zemi, ale tento rok byl charakterizován ve vysoké míře utrpením, násilím, terorem a válkami.

Vzpomeňme si na hroznou leteckou katastrofu ve francouzských Alpách. Vyvoláváme četné krize, které se překrývají, téměř všechny trvají a u bezpočtu lidí vyvolávají nejistotu, často strach. Jmenuji jen finanční krizi, rostoucí rozdíly v Evropské unii a intenzivní debaty o budoucnosti Řecka. Myslím také na Ukrajinu, Sýrii, Afghánistán a terorem ohrožené oblasti Afriky. A dnes o Vánocích, myslím zvláště na lidi, kteří jsou pronásledováni pro svou křesťanskou víru.

Díky všem pomocníkům

S vděčností pozdravuji všechny ty civilní, humanitární pracovníky, kteří pracují neúnavně uprostřed hladu, chudoby a občanské války. Stejně zdravým vojačky a vojáky, kteří jsou nasazeni v boji proti nebezpečným kořenům terorismu, který nedávno zuřil mimo jiné také v Paříži. Co nám nejvíce vadí v současné době je však otázka: Jak máme zacházet s mnoha uprchlíky, kteří chtějí žít v naší zemi a zůstat a najít svoji novou budoucnost? Stáli jsme a stojíme před obzvláště velkou výzvou.

Tvář dobrosrdečné země

Tam, kde orgány dosáhly na hranici svých možností, vy, milé spoluobčanky a spoluobčané, jste lidi přivítali. Spontánně a přirozeně. Tisíckrát jste přinesli jídlo a pití, přikrývky a oblečení, organizujete jazykové kurzy a poskytujete podporu při vyřizování administrativních formalit. Vy všichni jste se stali tváří dobrosrdečné, lidské země. Také úředníci vykonali nespočet práce, co bylo v jejich silách: v krajských a městských úřadech a obcích, v oblasti sociálních a zdravotních služeb, škol a mateřských školek, v policejních složkách dané země, spolkové policie, u spolkových úřadů a ministerstev.

Ať už na plný úvazek, nebo jako dobrovolníci: Ukázali jsme, čeho jsme schopni - dobré vůle a profesionality, ale také umění improvizace. A viděli jsme: Jednotlivec, stejně jako společnost mohou stále objevovat nové a stále růst. Takže se může země sama poznat, v nových výzvách, které přijme a zde jsem si jistý, že je také zvládne.

Svoboda názoru je součástí demokracie

V současné době, sice mnoho zatěžuje závažnost této rozpravy. Ale dovolte mi připomenout: Názorový střet není žádné narušení společného soužití, ale je součástí demokracie. Pojďme kráčet pomocí této cesty z falešné polarizace. Právě solidární a aktivní občané a starostové jsou přece často těmi, kteří poukazují na skutečné, nevyřešené problémy. Jedno je ale jisté: násilí a nenávist nejsou legitimní prostředek k vyřešení vzájemných sporů. Žhářství a útoky na bezbranné lidi si zaslouží naše pohrdání a potrestání. Stejně tak jasné je: Pouze s otevřenými diskusemi a debatami, můžeme najít řešení, která se dlouhodobě osvědčí a budou rovněž podporována většinou.

Jsme to my, občané a jejich volení zástupci, kteří vyvíjejí a hájí to, co dělá naši liberální a demokratickou zemi tak obyvatelnou a srdečnou. Jsme to my, kdo nalezneme řešení, která odpovídají našim etickým normám, a která neohrožují sociální soudržnost. Řešení, které berou v úvahu životní podmínky vlastních občanů, ale nezapomínají na nouzi uprchlíků.

Vánoce – cesta k nalezení společného lidství

Milé spoluobčanky a spoluobčané, svátky Vánoc nám připomínají, že potřebujeme lidi, jako zdroje energie, abychom náš život znovu a znovu zvládli – jak v politice, tak i v soukromém životě. Pro bezpočet je to rodina, která jim poskytuje jistotu a pocit bezpečí. Pro jiné jsou to přátelé a spřízněné duše, kteří motivují, podporují a pomáhají snášet potíže. Ale je to také sám svátek Vánoc se svým poselstvím, které nám pomáhá v těžkých časech, nalézat cesty ke společnému lidství.

Svaté Písmo křesťanů vypráví o tom, že se v příběhu Vánoc ukazuje Boží, lidská dobrota. Je krásné mít ji kolem sebe, ale ještě krásnější je žít tuto dobrotu sám a vnášet ji do našeho světa. Tímto tichým povzbuzením přeji nám všem, abychom oslavili radostné a požehnané Vánoce a společně vstoupili do Nového, dobrého roku.

* * *

https://www.tagesschau.de/inland/gauck-weihnachtsansprache-103.html - přepis projevu v němčině

https://www.tagesschau.de/inland/gauck-325.html - video záznam

* * *

Překlad, J.Š, 26.12.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)