Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Chvalkovský, Hálek, Páv, Špriňar, Cholasta, Bendl…

… Zarážející je, že nervózní není ani ministr Ben­dl, kterého jsem na rizika insolvence vítězů ten­drů Lesů ČR v čele s Lessem včas osobně upo­zornil loni v říjnu a vyzval ho k zabránění vzni­ku stavu, který dnes nastal. Nic však neudělal, aby k podpisu smluv na rok 2012 a následující léta s dumpingovým zadlužencem a adeptem na krach, jakým byl Less, nedošlo. …

Vrchní soud zrušil rozsudek nad Chvalovským

Vrchní soud v Praze zrušil rozsudek deseti let vězení pro podnikatele Františka Chvalovského, který tento bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) dostal za stamilionové úvěrové podvody. Případem se bude muset znovu zabývat Městský soud v Praze. Uvedl to internetový deník Insider. Chvalovský byl spolu s dalšími čtyřmi odsouzenými obžalován z úvěrového podvodu. Koncem 90. let údajně způsobili škodu 1,5 miliardy korun Komerční bance za poskytnuté úvěry. Podle zrušeného verdiktu předstírali, že půjčené peníze chtějí na financování svých obchodů, platili jimi ale především své předchozí dluhy. Všichni obžalovaní vinu popírali.

ČRo. 9.10.2012

* * *

Za miliardový tunel padly nízké tresty

Hradec Králové – Krajský soud včera v případu údajně vytunelovaných investičních fondů TRENS a MERCIA uložil bývalým manažerům fondů tříleté a dvouleté tresty vězení. Odsouzena byla polovina z osmi obžalovaných. Tresty jsou nižší než v původních rozsudcích. Obžaloba vinila vedoucí pracovníky z poškození fondů ve výši 1.4 miliardy korun. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně si pro odvolání ponechala lhůtu, někteří odsouzení se rovnou odvolali. Na dva roky do vězení mají jít Miroslav Hálek a Libor Páv. Tříletý trest vězení uložil soud Luďkovi Špriňarovi a Janu Cholastovi.

ČTK 9.11.2012

* * *

Dřevěná kniha stabilizuje

Krachuje Bendlův podnikatel roku a Olivův podnikatelský premiant. Věřitelé krvácejí

Když v roce 2008 hejtman Petr Bendi (ODS) ocenil činnost Jana Mičánka ti­tulem Podnikatel roku Středočeského kraje, nepochybně tušil, že onen podnikatelský zázrak Mičánkovy firmy Less stojí především na vztazích s vysokými politiky, ovlivňování dění v Lesích ČR - největší zásobárně zakázek pro Less a na enormních úvěrech. Při slavnost­ním ceremoniálu prohlásil, že „si málo uvědo­mujeme, že především díky podnikatelským ak­tivitám se rozšiřuje nabídka pracovních příleži­tostí a lidé dostávají práci“. Nyní, když Less krachuje, lidé končí na dlažbě a újmy na věřite­lích jdou do miliard, Bendi o Mičánkových úspěších mlčí.

Titul za racionální náklady?

Radost z titulu nemohla Mičánka minout. Ba ani lesního exnáměstka ministerstva zeměděl­ství Pavla Rybníčka, kterého Mičánek v Lessu zaměstnal. Nepochybně byla potěšena i plejá­da exmanažerů Lesů ČR, kteří řídili Less, jako Vladimír Veselý či Václav Třeštík. Ba i exma- nažer Lessu Vladimír Krchov, nyní výrobní ře­ditel Lesů ČR, musel být potěšen. I expremiér Gross, který se stejně jako mnozí další účast­nil Mičánkových narozeninových oslav, měl asi radost. Snad i Nečasův poradce Říman, kte­rý loni jednoho z členů naší Asociace odkázal na „Honzu“, byl potěšen.

Jen stěží tak lze pochybovat, že Bendlovo ocenění nepotěšilo i Mičánkova letitého příte­le Jiřího Olivu, dnes místopředsedu sněmovny za TOP 09, který tak horoucně obhajoval racio­nalitu soukromých firem. Právě on s Mičánkem připravoval na počátku devadesátých let projekt transformace bývalých státních lesů do mocensky centralizovaného podniku Lesy ČR a těžebních firem. Aby pak sám šéfoval Le­sům a bez výběrových řízení přiděloval zakáz­ky těžařům. „Státní firma nikdy nedosáhne v porovnání se soukromou, která tu zakázku dostane, takové racionality v nákladech. To je také příčina našich dobrých ekonomických vý­sledků, že jsme dělali jen nejnutnější správní funkce,“ obhajoval Oliva podivnou obchodní symbiózu Lesů s těžebními firmami (Euro, du­ben 2004).

Stabilní tunel na stát a věřitele

To, že Lesy za jeho ředitelování vykazovaly mi­zerné zisky na hranici provozních ztrát, Oliva nikdy nepřizná. Závoj klamu, který obestíral Lesy ČR, vydržel nenatržen celých 11 let. A tak se jej i dnes snaží Oliva látat, jak se dá. Skuteč­né důvody krachu Lessu, který za jeho éry spo­lu s již zkrachovalým CE Wood vyrostl do im­péria s miliardovými obraty, v českém sofistiko­vaném tunelářství a ve Dřevěné knize (Koncep­ce MZe k hospodářské politice státního podni­ku Lesy České republiky od roku 2012 - pozn. red.) asi nikdy nenajde. Právě ji totiž obhajoval a nechal hladce projít parlamentním podvýbo­rem pro lesní hospodářství, jemuž předsedá.

„A já doufám, že z toho stát získá velmi zají­mavou cenu. Ale hlavně že to skutečně přispě­je k té stabilitě,“ horlil exministr Ivan Fuksa ke Dřevěné knize do mikrofonu Radiožumálu (19.1.2011). Společně s dalšími experty na re­cept ke „stabilitě“, jako ekonomem Mirosla­vem Zámečníkem, lobboval, až mu ji vláda ulo­žila k realizaci. Než stihl Fuksa přijít o hlavu za první průšvihy Dřevěné pohádky, premiér ho odvolal. Evidentně aby zachránil generálního ředitele Lesů Svatopluka Sýkoru, k jehož odvo­lání se v případě kolize Dřevěné knihy Fuksa veřejně zavázal. A tak zatímco dnes Sýkora o selhání mlčí, Fuksa spokojeně pobírá posla­necký plat a asi kuje další „cesty ke stabilitě“.

Neakceptovatelný Bendl

Zarážející je, že nervózní není ani ministr Ben­dl, kterého jsem na rizika insolvence vítězů ten­drů Lesů ČR v čele s Lessem včas osobně upo­zornil loni v říjnu a vyzval ho k zabránění vzni­ku stavu, který dnes nastal. Nic však neudělal, aby k podpisu smluv na rok 2012 a následující léta s dumpingovým zadlužencem a adeptem na krach, jakým byl Less, nedošlo. „Neakceptovat nejlepší nabídku s tím, že to možná nezvládnou, je neakceptovatelné,“ vysvětlil Bendl minulou středu pro Aktuálně.cz. Že jeho MZe proplatilo miliony korun Transparency International, aby vytvořila pravidla podepisování smluv s cílem vyloučit dumpingáře, a že je Lesy stejně nedodr­žují, je výsměchem daňovým poplatníkům.

„Přiznám se, že mě vždycky potěší, když se z telefonu ozve: Lesu zdar, tady Jan Mičánek. Jako každý rád mluvím s činorodými lidmi, kteří stále pracují na tom, aby naplňovali své velkory­sé plány,“ řekl v roce 2008 Petr Bendi o firmě Less. A tak nezbývá než doufat, že protikorupční policie prověří, zda-li Petr Bendl nemluvil s „činorodým“ Mičánkem o insolvenci Lessu dávno předtím, než k ní došlo. Neb Dřevěná kniha, zdá se, skutečně „naplňuje velkorysé plány a stabili­zuje“. Ale realitu mafiánských praktik v zakáz­kách Lesů ČR a tunely na věřitele. Obávám se však, že píseň o čistotě a pořádku v Lesích ČR, jakási „opera silvatica“, bude znít dál...

 

ZDENĚK VALNÝ, lesní inženýr, manažer

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

LN 9.10.2012

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)