Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ruda knihaJe rudá, zvenku i zevnitř. Nedávno přišla do knihovny v pražském Klementinu. Neznámo odkud. Neznámo, kdo ji vydal. Kdo ji do českých knihoven rozesílá, ví (ne)jen Bůh. Jedno je podle ředitele ukrajinského Institutu národní paměti jasné, je to čítankový příklad ruské propagandy. Nový obal, staré metody - „Je to stejné jako za studené války. Jede v tom spousta lidí, kteří za to berou peníze, ale k nim se přidává zástup užitečných idiotů, kteří tyhle myšlenky dobrovolně šíří nejen po sociálních sítích. Zastánci konspiračních teorií, kteří nemají tušení, co dělají. Oni tomu věří, těm není třeba ani platit... “ - Komunisté si popravili i vlastní lidi a ještě budou poučovat.

Útržek z hovoru. Zaslechnuto v auto­buse směr Vysočina. „Hlavně že jsme mu léčili nějaké Ukrajince z Majdanu! A co nebozí policisté, ten Berkut, proč těm u nás nikdo nepomáhá?“ Zvláštní kniha. Rudý obal. Výmluv­ný název: Na špatném místě... Podtitul:

O křesťanech, Banderovcích a Ukrajině nedávné a dnešní. Autor? Z fotografie přes černé obroučky brýlí hledí na čtenáře Jaroslav Ignatius Vokoun, který se svému publiku představuje jako biskup.

Kdo je to? A je to skutečně biskup?

Podle informací české řeckokatolické i římskokatolické církve ne. „Mohu Vám potvrdit, že ten člověk není a nikdy nebyl žádným, ani řeckokatolickým, ani římsko­katolickým biskupem. Musel by být jme­nován papežem. A to určitě nebyl, pro­tože to se zveřejňuje. A když není pape­žem jmenován nebo potvrzen, a přece ho někdo vysvětí, tak je ihned automaticky exkomunikován; on i ten, kdo ho vysvě­til,“ vysvětluje Ladislav Hučko, hlava české řeckokatolické církve.

Možností je tu ale podle něj víc. „Pokud by se vydával za biskupa, tak buď ho někdo vysvětil z pravoslavných, nebo jsou tady ještě sekty. A nebo ho vůbec nikdo nevysvětil,“ říká biskup Hučko.

Trocha googlování a kontakt na Ignatia je na světě. Na webu s národní koncovkou .ru vyběhne mailová adresa i telefon.

„Haló?“ ozve se ženský hlas. „Cože? To je soukromé číslo. Ne, opravdu nemám s žádným biskupem nic společného.“ Mailová komunikace je o chlup úspěš­nější. „Děkuji za Váš zájem, velmi se omlouvám, ale neposkytuji již řadu let žádné rozhovory komerčním (světským) médiím. +Ignatius.“

Rozezlení civilisté

Tak tedy nic. Co však hlásá „biskup“? „Tak jako muž, který je aspoň trochu gentle­man, má problém uhodit ženu a dostává se do nepříjemné situace, když na něho žena fyzicky zaútočí, protože gentlemanství v něm oslabuje obranné reflexy, tak podob­ně má voják (či policista) vážný etický pro­blém, když je vystaven konfrontaci s agresivními civilisty. Každý voják je cvičen, že jeho posláním je chránit civilisty... Jak se mají muži v uniformě vypořádat se situací, kdy proti nim stojí masa rozezlených agre­sivních až brutálních civilistů, před nimiž by měli chránit jiné civilisty?“ táže se Ignati­us ve své knize, jejíž výtisky nyní poštou při­cházejí do českých knihoven.

Vzápětí přichází s výkladem, jak číst současné dění na Ukrajině. Jeho text je prý inspirován rozhovorem „s českými vojáky a vojenskými policisty“.

Kterými?

„Po velmi pečlivé úvaze, k níž mě vedla nedávná vražda soudce Oleksandra Loboděnka, jsem z původního rukopisu odstra­nil všechny informace, které by mohly kohokoli přivést na stopu lidí, kteří mi umožnili vyslechnout jejich vzpomínky... Proto jsem původní velmi osobní svědec­tví v textu nahradil obecnějšími formula­cemi...“

Čeho se Ignatius bojí?

„Zloba a rasová nenávist šířená masově mezi Ukrajinci od počátku třicátých let až do druhé poloviny čtyřicátých let minulé­ho století přežila i do třetí a čtvrté genera­ce a stala se opět politickým programem mnoha současných Ukrajinců, nechci riskovat a uvést kohokoliv do nebezpečí ohrožení života.“

Neprotestujte!

Záhadný biskup svým ovečkám (je jich prý ve východní a střední Evropě na patnáct tisíc) radí, aby neprotestovaly. „Jen v pří­padě, kdy stát omezuje svobodu víry... má křesťan... právo nenásilně odporo­vat... Nic takového... se však na Ukrajině neděje. Křesťané... by se tedy neměli na současném konfliktu politické opozice vůči státní moci podílet,“ varuje Ignati­us ve svém česky psaném kázání. Vzápě­tí přechází do útoku proti jindy znesvá­řeným ukrajinským duchovním, kteří se na Majdanu překvapivě semkli a společ­ně s demonstranty se modlili a snažili se mírnit napětí. Podle Ignatia jsou to právě oni, kdo - jak se píše v titulu knihy - stojí na špatném místě. Majdan podporovali, „i když si museli být plně vědomi brutál­ního násilí, kterého se tito neobanderovci dopouštějí“, rozohňuje se tajemný muž.

Máme tu tedy novou terminologii: neo­banderovci. Vyobrazeni jsou pak v knize bohatě na fotografiích, jak bijí nebohé policisty, ten Berkut. Pokud však jde o Rusy, ty biskup vykres­luje pouze slovy „laskavost těchto staře­nek a stařečků, vůně a chuť čaje i zvláštní kořeněná chuť preclíků...“

Alej mrtvých dětí

Volodymyr Vjatrovyč, šéf ukrajinského Institutu národní paměti, sedí v kavár­ně nedaleko pražského Klementina a se zájmem knihou listuje.

„Tyhle fotografie z Majdanu jsou pro­fesionální a řada z nich pochází ze světo­vých agentur. Zajímalo by mě, kolik z nich je kradených,“ říká historik. A na několika snímcích je opravdu mikroskopickým pís­mem napsáno Reuters. Vjatrovyče však zajímají hlavně histo­rické snímky, které mají ilustrovat krvavou minulost Ukrajiny. Jeho oči se zastaví na straně 48. Je na ní fotografie mrtvých dětí, přivázaných ke stromu ostnatým drátem. Podle knihy důkaz řádění banderovců na Volyni. Druhá světová válka.

„Tahle fotka má zajímavý příběh. Říkalo se, že pochází z ‘43. až ‘44. roku. Tyto malé polské děti prý udusili a zabili banderovci. A takto je přivázali ke stromu. Tato foto­grafie byla publikovaná před dvaceti lety a posléze se vyrojila řada pamětníků, kteří vyprávěli, že tu hrůzu viděli na vlastní oči. Nebyl to jen jeden strom. Byla to celá alej, lemovaná takto usmrcenými dětmi! Dostala přezdívku Cesta ke svobodné Ukrajině,“ vypráví Vjatrovyč.

S tímto dokumentem se prý ruské pro­pagandě povedl majstrštyk. „Když ji vidě­li v Polsku, rozhodli se udělat památník svým obětem. Předlohou měla být právě ta fotografie,“ vypráví historik. A památník skutečně vznikl. „Jenže pak novináři začali po té události pátrat. A zjisti­lo se, že ta fotografie nemá s Poláky nic spo­lečného. A dokonce ani s druhou světovou válkou. Je mnohem starší. Pochází z roku 1922. Poprvé vyšla v učebnici psychiatrie, jako dokument případu vyšinuté matky, co zabila svoje děti,“ vysvětluje Vjatrovyč. Jak to, že se tedy původní verze dál šíří? „Na Ukrajině neexistují autorská práva na historické snímky. Když někdo nějakou fotku uveřejní, kdokoli ji může kopírovat, šířit dál,“ říká historik.

Co na to biskup Ignatius? Jsem v poku­šení, ale nemohu. Nemohu jej citovat. Zakázal mi to. K našemu nepublikova­telnému rozhovoru se ještě dostaneme. Mohu však snad alespoň prozradit, co mi poradil. Dát si fotku do Googlu, alespoň sto odkazů bude potvrzovat jeho verzi. A to přece už musí stačit. Určitě najdu i články o polském pomníku... Stokrát opakovaná fotografie. Stokrát opakova­ná historie o krvelačné cestě k ukrajinské nezávislosti se pak stane pravdou?

Čítanka

Vjatrovyč listuje. A jako gurmán, který si dokáže vychutnat propagandistickou rovi­nu textu, pokyvuje hlavou. „V roce 1943 chtěli Němci, aby se Ukrajinci přidali na jejich stranu. Vytvořili divizi Halič. V téže době vznikla UPA - Ukrajinská povstalec­ká armáda, která proti Němcům bojovala. UPA zvaná banderovci. Ta lidi nabádala, aby do divize Halič nevstupovali. Jenže ruská propaganda tuto divizi Halič pou­žívá jako důkaz o tom, že Ukrajinci kolaborovali s Němci. Přitom uvádí, že divize Halič, to jsou právě ti banderovci. Vidíte?“ ukazuje Vjatrovyč. Tenhle mladý historik byl sám osočen, že přepisuje dějiny. Že historii Ukrajiny naopak líčí v pastelovějších barvách.

„Za Juščenka totiž byla najednou na Ukrajině svoboda slova. Začali jsme ote­vírat archivy. Dost materiálů bylo zniče­no, ale přesto, v tom co zbylo, bylo možné zahlédnout pravou tvář komunismu. Tehdy se ruská propaganda vyděsila. „To je ukrajinská propaganda!“ začalo se ozý­vat z Moskvy. Ale jakápak propaganda? Měli jsme poprvé v rukou dokumenty,“ vypráví Vjatrovyč.

„Stal jsem se v Rusku personou non grata. Člen ruské dumy Konstantin Zatulin řekl v televizi, že Vjatrovyč pomáhá Juščenkovi oblbovat Ukrajince a takoví lidé by vůbec neměli mít právo žít,“ svěřuje se historik.

Nyní však listuje a přitom si pro sebe mumlá: „Ha! Tohle přece není UPA, to je policie! A tahle fotka, ta je z jiného roku. Ha! A tady - úplně jiná událost!“ Pak zvedne hlavu a spokojeně prone­se: „Absolutní mix. Užitečná publikace. All inclusive! Sebraná ruská propaganda v jediné knize. Je tam kolaborace s nacis­ty, banderovci, nacionalismus, antise­mitismus. A obvinění současné Ukrajiny z toho všeho."

Je očividně ve svém živlu: „Ta kniha doka­zuje, že současná ruská propaganda používá stejné argumenty jako ta sovětská... Způsob sovětské propagandy ostatně zůstal v hla­vách spousty lidí, takže ruská propaganda má na co navázat. Stačí oprášit starou linii, banderovce zmodernizovat na neobanderovce, majdanovce... a jede se dál!“

Kdo to platí?

Profesionální fotografie, pevná vazba. Tajemný autor. Tajemná adresa naklada­telství Beth-Or Kolín 1. Byť tohle vydání neaspiruje na knihu roku, něco stát muse­lo.   

Čí peníze za tím stojí?

„Běžnému člověku, který sleduje dění kolem sebe a sleduje objektivní zprávy, jsou asi celkem jasné základní souřadni­ce celého případu s Ukrajinou. Když se to ale někdo konspirativně snaží postavit úplně do opačného světla, tak se může­me zeptat: Komu to slouží? Kdo na tom má zájem? A když si na to odpovíme, jsme blízko k autorům této publikace a k jejímu účelu. Už to, že se kolem ní všechno tají, nejvíc odhaluje původ,“ míní apoštolský exarcha Hučko.

Vjatrovyč má konkrétnější vysvětlení. „Kdo je Ignatius? Není představitelem žádné oficiální církve. Bude to mít sou­vislost s ruskou rozvědkou za hranice­mi. Ruská propaganda působí přes různé sekty. Je spousta skupinek, které jsou na ni napojené, a mnohdy přitom ani samy nevědí, odkud ty peníze vlastně mají.“ Vjatrovyč si myslí, že je dokonce logic­ké, že se kniha objevila v Česku. „Odtud totiž pochází sekta dohnalovců, bývalých řeckokatolických duchovních, kteří byli obviněni ze spolupráce s tajnými služba­mi a utekli z Česka na Ukrajinu.“

Se skupinou přeběhlíků a samozva­ných biskupů v čele s Eliášem Antoní­nem Dohnalem měla patálie nejen řeckokatolická, ale i římskokatolická církev. Shodně je považují za exkomunikované lžibiskupy. Například olomoucký arcibiskup Jan Graubner jejich počínání vysvětlil v listě věřícím takto: „Založili společenství Ukra­jinská pravověrná řeckokatolická církev a Eliáše prohlásili za patriarchu. Oslovují naše věřící se žádosti, aby k nim vstoupi­li.   Tato .církev' není v jednotě s papežem. Kdo by podepsal jejich archy, ať si uvědo­mí, že vstupuje do schizmatické sekty.“

Proč? „Otec Eliáš prohlásil za vyloučené z katolické církve téměř všechny biskupy a kardinály... Nyní prohlašuje za vylou­čeného z církve i papeže Benedikta XVI. a ve svých dopisech, mailech i na interne­tu vyzývá katolíky, aby se distancovali od současného papeže a modlili se za šťast­nou volbu nového papeže. Protože se tato skupina prohlašuje za jediné pravověrné katolické biskupy na světě, dá se předpo­kládat, že papežem má být jeden z nich."

Podle Vjatrovyče je tato sekta malá. Ale aktivní. Ze všech sil pokračuje v rozkolu církve na východě. „Zviditelňovali se v době protestů na Majdanu. Podporovali svrže­ného prezidenta Janukovyče. Argumen­tovali tím, že Evropa je Gejropa. Čili přes­ně v duchu putinovské propagandy: EU je liberální prostor, kde vládnou gejové,“ popisuje historik. A dodává: „Je potřeba chápat, že to není konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajina se ocitla v ideovém epi­centru, kde se střetly liberální demokratic­ké evropské hodnoty s těmi konzervativní­mi, tradičně ruskými. Evropa zapomíná, že totéž se dělo ve třicátých letech s Hitlerem, ten taky obnovoval tradiční hodnoty.“ Zpátky ale k otázce, kdo to celé platí. „Je to stejné jako za studené války. Jede v tom spousta lidí, kteří za to berou peníze, ale k nim se přidává zástup užitečných idiotů, kteří tyhle myšlenky dobrovolně šíří nejen po sociálních sítích. Zastánci konspiračních teorií, kteří nemají tušení, co dělají. Oni tomu věří, těm není třeba ani platit... “

Naši lidé

Možná je to ale celé ještě trochu jinak. Někdo zvoní. „Tady Ignatius. Biskup Ignatius." Mužský hlas na druhém konci se diví, odkud mám jeho e-mailovou adresu. Kontakty zásadně nezveřejňuje. Ochotně ale vypráví o své církvi (mennonité). Ne, nejsou skupinou kolem lžibiskupa Dohna­la. Ignatius se s ním však přátelí. Objasňuje, že jej biskupem zvolila bis­kupská rada. Na dotaz, kdo jej tedy vysvětil, kdo je jeho takříkajíc nadřízeným (papež ve hře není), odpovídá se smíchem, že Bůh.

Poznatky o dění na Ukrajině a fotogra­fie mu zprostředkovali „jejich lidé“. Věřící z Ukrajiny a Ruska. Část fotomateriálu prý koupili za dobrou cenu. Peníze jsou. Ignatius líčí, jak jeho ovečky platí desát­ky, deset procent z platu - a za to mají naopak zdarma i jeho knihy. Říká mnohé (jejich nakladatelství vydalo knihu o severokorejské propagandě), rozhovor však uzavírá tím, že on je tím, kdo v jeho církvi rozhoduje, kdo se s kým může a nemůže bavit. Takže toto žádný oficiální rozhovor pro tisk nebyl, žádné citace, spánembohem a nashledanou.

Způsoby propagandy

„Podobně vázané knihy, bez ISBN, bez jakékoli identifikace, nám do Klementina odněkud čas od času chodí. Naposledy to byl kus, co oslavoval expremiéra Azarova. Autor jej doporučoval jako učebnici pro školy. A obsah? Klasický pokus, jak překrou­tit historii,“ říká ukrajinistka Rita Kindlerová. To ji jako první rudý výtisk zaujal.

Ovšem ruku na srdce - nejsou to vyho­zené peníze? Kdo by, kromě patnácti tisíc oveček mennonitů a jedné ukrajinistky, četl knihu neznámého duchovního? Jak říká Vjatrovyč, možná nikdo. Kniha ale doplňuje jisté široké portfolio. „Jsou různé způsoby propagandy, různé kanály. Třeba internet. Celé týmy lidí dnes Kreml platí, aby se účastnili internetových diskusí, v různých jazycích... “ Poznávací znamení je jazyk propagandy, klíčová slova: neobanderovci, katani, fašisti z Majdanu.

Pak je tu odhalování soch. Články v růz­ných médiích po celém světě. „Dřív tento servis zajišťovala Kominterna. Dnes za tím stojí různé ruské spolky a Gazprom. Má spoustu peněz, zástupce všude, kdekoho sponzoruje,“ tvrdí Vjatrovyč.

Třešničkou je pak televize Russia Today. „Je profesionální. Zaměstnává experty ze západní Evropy a Ameriky. Protiliberální, protiunijní a protiamerická. Ztotožní se s ní antiglobalisti i antiislamisti. Kdokoli, kdo vyznává tradiční konzervativní hod­noty. Spousta lidí nevěří, že by mohla tolik lhát. Jsou naivní,“ říká historik.

Stejně jako on píše jednu knihu za dru­hou a snaží se vyvracet nesmysly z minu­losti, část ukrajinských novinářů sedí, ově­řuje a uvádí na pravou míru události, které se teprve odehrávají. „Je to občas vyčer­pávající. Ale zase je to zajímavá práce,“ usmívá se historik. „Škoda jen že Západ není na tuhle informační agresi Ruska při­praven. Třeba Francie je naprosto neostražitá. Ale jak to, že už i postkomunistické země zapomněly číst mezi řádky?“

Útržek z hovoru. Zaslechnuto v metru. Směr I. P. Pavlova: „Co to, prosím tě, vzniklo za chiméry ohledně tý Ukrajiny? Z někte­rých článků mám pocit, že koupím kytici a bonboniéru a půjdu Putinovi děkovat!“

Údiv? Proč? Zuří přece válka. Samozřej­mě i ta o veřejné mínění. '        •

Magdalena Sodomková, LN, příloha Pátek, 4.7.2014

* * *

Komunisté si popravili i vlastní lidi a ještě budou poučovat

Kdyby náhodou někdo nevěděl, co jsou dnešní komunisté zač, stačilo by si poslechnout, co všechno navykládali ve sněmovně, když byla řeč o třetím odboji. Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

Tak třeba komunista Josef Šenfeld pravil: "Předkladatelé sněmovního tisku za boj za vlast považují provádění sabotáží, spolupráci se zahraniční zpravodajskou službou, převaděčství nebo překračování státních hranic, tedy boj proti vlastnímu lidu, nikoli proti nepříteli.

"Bolševická drzost dostoupla poslední dobou pozoruhodného vrcholu. Rudá prokurátorka Polednová Brožová, která se podílela na vraždě Milady Horákové, dostala prezidentskou milost a sotva vylezla z kriminálu, sdělila světu, že si za rozsudek mohla Horáková sama. Neměla se přiznávat. Dávat tomuhle zločinci milost byl zjevně omyl. Pravda, Pomahačka vrahů Polednová je konzistentní, sama se k ničemu nepřiznala.

Bylo by hezké se komunistů zeptat, proč měli takovou obsesi popravovat a vězit své vlastní lidi. Generálního tajemníka KSČ Rudolfa Slánského zatkli, mučili, odsoudili a pověsili. Budoucího generálního tajemníka Gustáva Husáka zavřeli. Další šéfy strany Novotného a Jakeše sesadili. Komunistu Záviše Kalandru popravili. Ludvíka Svobodu vyhodili z armády a zavřeli a pak nechali pracovat v JZD. Komunisté London, Hajdů, Löbl, Margolius, Simone a Fischl, Švermová a další byli pozavíráni a někteří popraveni.Schválně jmenuji jen komunisty, aby bylo jasné, jak soudruh Šenfeld a další soudruzi žijí buď v bludu, nebo lžou. Vymlouvají se na studenou válku a imperialismus a přitom mučili a popravovali své vlastní. Mučili a popravovali i lidi, kteří za války byli v koncentrácích nebo bojovali na východní i západní frontě proti nacismu. Jak je vidět, bolševická drzost je tak obludná, že nad tím jeden musí snad i oněmět.

http://www.reflex.cz/clanek/politika/42432/komuniste-si-popravili-i-vlastni-lidi-a-jeste-budou-poucovat.html

* * *

ĎÁBLICE 2014 - PIETNÍ AKT OBĚTEM RUDÉHO TERORU Z LET 1948 - 1989

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.89 (9 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #14 Beth-Or 2014-07-25 00:38
Cituji Ivan Machek:
Dobrý den,
kde mohu knihu Na špatném místě sehnat?
Děkuji za odpověď.

Je mi líto, ale kniha už není dostupná. Po zveřejnění článku si o knihu napsalo tolik lidí, že byla během několika dnů pryč. Zatím jsme o možnosti dotisku nejednali. Korespondenční kontakt na naši distribuci pro ČR a SR je Můžete si tam napsat, ať si Vás poznamenají pro případ reprintu knihy.
0 #13 Ivan Machek 2014-07-24 11:15
Dobrý den,
kde mohu knihu Na špatném místě sehnat?
Děkuji za odpověď.
0 #12 Ignatius 2014-07-13 03:46
Ale je dobře, pane Šinágl, že jste ten článek převzal, díky tomu jsem si mohl uvědomit, jak lehké je jakýmkoliv lidem podstrčit takový propagandistick ý text, jen když ho uveřejní médium starého dobrého jména…

Omlouvám se, že je má reakce taková poněkud "roztříštěná", žel Vám sem delší text v celku (asi z dobrých praktických důvodů)napsat nejde. Děkuji :-)
+7 #11 Ignatius 2014-07-13 03:42
A co z toho udělala autorka článku? Citát překroutila do formulace:
´Pokud však jde o Rusy, ty biskup vykresluje pouze slovy „laskavost těchto stařenek a stařečků, vůně a chuť čaje i zvláštní kořeněná chuť preclíků…“´
Takto se přece korektně necituje, to je naprosté vytržení slov ze souvislostí. Ale chápu, kdyby citovala korektně, kniha by těžko mohla být „rudá, zvenku i zevnitř“.
+3 #10 Ignatius 2014-07-13 03:40
Jeden příklad za všechny ty „mé“ citáty vytrhané paní Sodomkovou ze souvislostí, já v předmluvě knihy píši:
„Má školní léta byla pro mne mimo jiné i časem aktivního setkávání se s ruskými exulanty (ruskými monarchisty) - laskavost těchto stařenek a stařečků, vůně a chuť čaje i zvláštní kořeněná chuť sušenek a preclíků, atmosféra vzpomínání na svět, o kterém si tehdy mnozí lidé (včetně mých rodičů) přáli, aby byl naprosto a navždy ve své kráse zapomenut nebo aby mu bylo v odborné literatuře ponecháno jen pár přísně kontrolovaných impotentních odstavců. Takzvaný demokratický svět měl vůči ruským exulantům úplně stejně špatné svědomí, potřísněné řadou zrad a falešných slibů, jako měl socialistický svět své ruce potřísněné krví těch, kteří byli v Rusku jiní a chtěli zůstat sami sebou, chtěli zůstat věrni svému svědomí.“
+2 #9 Ignatius 2014-07-13 03:38
Když se člověk podívá, jakým veletočům byl český ÚSTR v poslední době vystaven a kolik pochybností o objektivitě z něj nyní vycházejících informací vzniká, tak jak je na tom asi vedení a personál obdobného státního zařízení na Ukrajině v dnešní tamní neklidné době?
+3 #8 Ignatius 2014-07-13 03:36
Ale co člověk může čekat v zemi, kde si novináři přihazují polínka pod kotel, ve kterém se stát (prý jménem lidu či republiky) pokouší uvařit třeba lidi z vydavatelství Guidemedia jen za to, že se opovážili vydat nějaké dobové spisy bez komentářů pánů akademiků, aby si kdokoliv mohl udělat svůj vlastní názor? Vlastní názor prostě vadí, to se nesmí. Já jsem si také dovolil vyslovit svůj názor a paní Sodomková si hned na mne také vytáhla nějakého znalce - akademika. Tedy fakt akademika? To těžko, vytáhla státního zaměstnance (podobného třeba „znalci“ Uhlířovi nebo „znalci“ Výbornému), tedy člověka, který je logicky poplatný své současné vládě a chová se podle toho. Se smutkem si říkám, kdo tu komu dělá vlastně propagandu (užitečného blbce)? Já Rusku, nebo Lidovky ukrajinské státní instituci (Institut národní paměti), která je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů?
+1 #7 Ignatius 2014-07-13 03:33
Grétka (kolegyně z Beth-Or) mne upozornila na tento převzatý článek z Lidovek na Vašem webu. Co k tomu říci? Je to opravdu zajímavý článek. Je to názorná, „krásná“ ukázka, jak média dovedou manipulovat. Proč manipulovat? Těžko by ten můj text knihy šlo tak lehce označit za „rudý“, pokud by autorka článku citovala korektně. Nebo pokud by se paní Sodomková zamyslela nad tím, kdy text knihy vznikl (datace je v knize uvedena) a byl vydán – tedy v době, kdy Krym patřil Ukrajině a nikoho, ani slovutnou CIA, vůbec nenapadlo, že by ho chtěl Putin připojit k Rusku, a v době, kdy byl Janukovič prezidentem, se kterým všelijací emisaři z EU dohadovali opakovaná příměří s různými povstalci z Majdanu, příměří, na která vzápětí kašlal Janukovič i Majdan; tehdy by také nikoho nenapadlo, že na východní Ukrajině dnes povedou válku nějací proruští, respektive proputinovští separatisté.
0 #6 Beth-Or 2014-07-12 19:22
A perlička na závěr :-) 28.03.2014 uveřejnily LN - příloha Pátek velmi pozitivní článek založený na základě rozhovoru s autorkou jiné knihy, která také vyšla v Beth-Or. Tehdy v Lidovkách nikomu Beth-Or nepřipadalo ani tajemné natož proruské. Zvláštní, že by v Lidovkách byli tak sklerotičtí??? :-) Nebo jen potřebovali nyní najednou napsat nějaký účelový propagandistick ý článek plný protiukrajinské ho spiknutí?
0 #5 Beth-Or 2014-07-12 19:15
"A zjisti­lo se, že ta fotografie nemá s Poláky nic spo­lečného. A dokonce ani s druhou světovou válkou. Je mnohem starší. Pochází z roku 1922. Poprvé vyšla v učebnici psychiatrie, jako dokument případu vyšinuté matky, co zabila svoje děti."

To je jen tvrzení některých Ukrajinců, zatím nikdo z nich neřekl ani název té údajné učebnice, ani jejího autora, ani místo vydání, natož třeba stranu na které by v té údajné učebnici bylo možné tu fotografii dohledat. Je škoda, že se pan ukrajinský historik v článku více neobtěžoval... Takto je to jen ukrajinská propaganda stojící proti polské propagandě...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)