Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Chovanec vyzývá Babiše k boji

Jen za loňský rok ministerstvo financí proplatilo dodavatelům 7450 faktur v celkové hodnotě přes čtyři miliardy korun. Kupříkladu za potraviny ministerská kuchyně vloni vydala více něž 7,3 miliony korun.

… Náměstek Lukáš Wagenknecht se i proto sejde se zástupci ostatních ministerstev a ve spolupráci s ministerstvem vnitra, které má problematiku ve své kompetenci, nový přístup ministerstva financí nabídne jako příklad ostatním. … „Hlavní věc je mentální posun v tom, že úředník není ten, kdo má data utajovat, ale ten, kdo je má dávat k dispozici,“ říká Wagenknecht. … Jeho nadřízený, ministr financí Andrej Babiš, si ale zachovává skepsi. „Vidím tu rezistenci, která je ve vztahu ke vzniku registru smluv, či kontrole financování politických stran. Doufám, že to, co teď spouštíme, převezmou i ostatní rezorty. Zatím ale vede netransparentnost,“ řekl Babiš při představení projektu.

Mezi kompletními fakturami za právní služby, letenky, úklid, či energie, které lze nově dohledat na internetových stránkách data.mfcr.cz, lze tak najít (mezi 1103 položkami za potraviny) například i březnovou fakturu na „jelení guláš“ za 6105 Kč nebo „kuřecí čtvrtky“ (výrobce neuveden) za 7931 Kč.

Letenky od Pacholíka

Jde o detaily z celkového hospodaření, jež ministerstvo financí dalo veřejně k dispozici. K dohledání jsou vedle kompletního přehledu faktur (od roku 2010) i seznam smluv, jež ministerstvo financí uzavřelo a například i výsledky výběru daní. Další dokumenty a data hodlá ministerstvo doplňovat průběžně.

Jde o vůbec první počin svého druhu ve státní správě. „Jsme první ministerstvo, které data veřejnosti takto otevírá. Nabízíme strojově čitelná data a nabízíme tak veřejnosti, aby se podílela na kontrole hospodaření státu,“ říká Lukáš Wagenknecht, 1. náměstek ministra financí.

Veřejnost tak může zjistit například to, že vrchním zprostředkovatelem letenek pro ministerstvo financí je již řadu let fyzická osoba František Pacholík, který každý měsíc ministerstvu fakturuje desítky tisíc korun. Například v roce 2013 byl podle proplacených faktur desátým největším dodavatelem ministerstva financí vůbec (s celkovou sumou 23,4 milionu Kč).

„Pana Pacholíka jsme řešili už během prověrky ministerstev na jaře. I nás tam překvapil. Kupodivu se ukázalo, že ty letenky zajišťuje docela levně. Drtivou většinu peněz v reálu jen přeposílá aerolinkám,“ říká Jiří Skuhrovec ze společnosti zIndex, který se na přípravě datového portálu pro ministerstvo financí podílel.

Otevřená data jako byznys

Náklady na vybudování systému, v němž se data shromažďují prý byly nulové. „Respektive to stálo jen práci lidí na ministerstvu,“ podotýká Wagenknecht. Cílem akce je podle něj přimět k otevřenosti i další ministerstva.

„Dobré na tom je, že data jsou dostupná v excelu, dá se s nimi dále pracovat, dohledat lze výdaje i v řádu desítek korun a vše je volně k využití,“ říká Jiří Skuhrovec.

Neziskové organizace, které propagují zveřejňování dat a jejich další využívání, krok ministerstva financí vítají. „Stát dosud vždy jen sliboval, co všechno jednou bude zveřejňovat, ale ve skutečnosti se nic nedělo. Maximálně tak na obecní úrovni. Tohle je první krok, který není důležitý jen kvůli veřejné kontrole, ale i kvůli dalšímu využití otevřených dat,“ říká Jiří Knitl z Fondu Otakara Motejla.

V otevřených datech je podle něj do budoucna i ohromný byznysový potenciál. „V roce 2011 společnost Deloitte odhadla, že otevřená data v Británii přinesla tamní ekonomice 16 miliard liber, Evropská unie odhaduje, že evropské ekonomice přinášejí 40 miliard eur ročně,“ říká Knitl.

Otevřenost vzor 2015?

I s ohledem na fakt, že data, jimiž disponuje státní správa zůstávají stále neveřejná, žádné podobné odhady pro Českou republiku neexistují. „Když se ale například v Londýně rozhodli zveřejnit kompletní svá data o dopravě, vzniklo díky nim asi 500 nových aplikací, vzniklo na pět tisíc pracovních míst a sama radnice odhadla, že z nákladů ve výši jednoho milionu liber vznikly výnosy kolem 58 milionů liber,“ říká Jiří Knitl.

Upozorňuje i na to, že české státní úřady by měly v souladu s nařízením Evropské unie už během letošního roku veřejně zpřístupnit svá data (není však vymezeno jaká) ve strojově čitelné podobě.

Náměstek Lukáš Wagenknecht se i proto sejde se zástupci ostatních ministerstev a ve spolupráci s ministerstvem vnitra, které má problematiku ve své kompetenci, nový přístup ministerstva financí nabídne jako příklad ostatním.

„Hlavní věc je mentální posun v tom, že úředník není ten, kdo má data utajovat, ale ten, kdo je má dávat k dispozici,“ říká Wagenknecht.

Jeho nadřízený, ministr financí Andrej Babiš, si ale zachovává skepsi. „Vidím tu rezistenci, která je ve vztahu ke vzniku registru smluv, či kontrole financování politických stran. Doufám, že to, co teď spouštíme, převezmou i ostatní rezorty. Zatím ale vede netransparentnost,“ řekl Babiš při představení projektu.

http://hlidacipes.org/otevrena-data-ministerstva-financi-kolik-stoji-jeleni-gulas-a-jine-pribehy/?ct=t%28Newsletter_112_13_2014%29

P.S.

Nelze očekávat, že v současných poměrech bude vše hned ideální a jak bychom si přáli. Nekritizujme nedostatky, ale buďme rádi za první krok! První „škodovka“ nebyla také tak kvalitní jako ta dnešní!

 

Jan Šinágl, 19.1.2015

* * *

Chovanec vyzývá Babiše k boji

Češi odvádějí celkově vyšší daně než Němci, jak jsme ukázali před dvěma týdny, ale ministru vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD to nestačí. Chce oživit téma vyšších korporátních daní a sektorové daně pro banky z volební kampaně své strany, pokud ministr financí Andrej Babiš do srpna neukáže, že jeho vlastní snaha posílit státní rozpočet je funkční. Chovancovým deklarovaným cílem však není učinit daňový systém spravedlivějším pro průměrného člověka, nýbrž spíš vybrat na daních ještě více prostředků pro už tak nafouknutý státní rozpočet. Proč o tom ale nyní hovoří, pokud tedy skutečným cílem není útok na Babiše osobně? Chovancova smělá výzva přichází právě v době, kdy po Praze kolují zvěsti, že coby ministr vnitra sbírá špínu na Babiše. Chovanec Babišovi zřejmě dává na vědomí, že jestli chce vést bitvu o kontrolu nad dálničním rozpočtem, Českou poštou a ČEZem, ČSSD je připravena hrát tvrdě.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)