Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN AB karikatura 050316„Fuj. To byl zlý sen. Řídil jsem Agrofert jako stát.“ – „Pořád mi všichni předhazují to, žeLN AB prohlaseni CH050316 jsem multimiliardář, tak doufám, že všichni pochopí, že bych si kvůli padesátimilionové dotaci reputaci nezničil.“

Místopředseda vlády, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro LN hovoří o vztazích s koaličními partnery, postoji k uprchlíkům, čínských investicích i o prezidentovi Miloši Zemanovi

LN Tak proč ale říkáte, že máte problém s touto koalicí?

Problém je, že si v koalici nevyříkáváme věci přímo. Pořád jsem si nezvykl, že o něčem diskutujeme, a pak se navenek dělají podrazy. Koalice je manželství z rozumu na určité období. Doufal jsem, že boj nastane až po krajských volbách, ale ono to přišlo už teď. Móda je teď navrhovat zákony proti Babišovi. Zákon o financování politických stran, veřejné zakázky, údajné mediální zákony – vše proti mně. Je tu snaha opozičních, ale bohužel i koaličních stran zbavit se mě. Jsme s hnutím ANO chyba v systému. Ten Babiš nás tady štve, protože jsme si tady vybudovali systém a dělali spolu kšefty. To je celé.

LN Takže nehrozí, že by se vláda kolem krajských voleb rozpadla?

Ne, myslím si, že ne. Dosud se nic takového nedělo a asi se to opravdu děje kvůli krajským volbám. Budoucnost naší země je velice jednoduchá. Rozhodnou parlamentní volby a v nich se ukáže, jestli uspějeme proti všem, nebo se opět dají dohromady staré party a bude to tu fungovat jako předtím.

Vystoupil jsem na koaliční schůzce s tím, že nerozumím, proč pan Bělobrádek vyzývá Martina Stropnického, aby se zamyslel, jestli nemá rezignovat. Proč hodnotí pana Ťoka? Já přitom nehodnotím, jestli ministři KDU-ČSL pracují nebo nepracují. Fungujme normálně do konce krajských voleb a od listopadu ať vypukne předvolební boj, a každý bude prosazovat svůj program.

LN Střetu zájmů se ale nezbavíte.

Máte informaci, že jsem ho zneužil? Lesy ČR nakupují na základě nejlepší ceny pro stát, Čepro také. Na všechno doplácím, plat dávám samoživitelkám, do Bruselu létám ekonomickou třídou, nikdy jsem neletěl vládním speciálem. Jsem známý tím, že si pro korunu nechám koleno vrtat, a tak se chovám i jako zaměstnanec státu. Při první delegaci do Bruselu mi ministerstvo nanominovalo devět členů delegace, no tak jsem to zredukoval na tři.

LN Podpoříte Miloše Zemana, pokud bude kandidovat v příští prezidentské volbě v roce 2018?

Volba je daleko a zatím ji v hnutí ještě neřešíme. S panem prezidentem máme stejné názory na určité věci, v jiných se lišíme. Například u vstupu do eurozóny, snížených sazeb DPH, trochu se lišíme i v otázkách migrace.

LN Postaví ANO svého kandidáta?

Může se to stát.

LN Dovedete si představit, že by se do prezidentského křesla vrátil Václav Klaus?

Ne, to si nedovedu představit. To bych pak snad musel kandidovat i já. To myslím samozřejmě s nadsázkou.

LN Když jste dělal nedávno rozhovor pro Financial Times, jednali kousek od vás Václav Klaus s Miroslavem Kalouskem. Co jste si v tu chvíli myslel?

Říkal jsem Henrymu Foyovi (autor článku – pozn. red.), že oni dva jsou ta stará parta. Nemají mě rádi, protože jsem jim rozkopal bábovičky. Pan Klaus viděl šanci se zviditelnit v otázce migrace, ale moc se mu to nepovedlo. Psal dopisy i nám, my jsme se s ním ale nepotkali, protože jsme neviděli důvod. V čem by nám pomohl? Asi sháněl nějaký politický kapitál. Politika mu zřejmě chybí.

LN Jaký jste viděl obraz Andreje Babiše ve Financial Times?

Měl jsem tam hezkou karikaturu. Neřekl jsem ale, že strana jsem já. Snažil jsem se redaktorovi jen vysvětlit, jak mě celý projekt hnutí napadl, jak jsem ho s kolegy vybudoval a postavil.

LN Jaký obrázek si podle vás udělal celý byznysový svět o ministrovi financí a vicepremiérovi České republiky?

LN AB rozhovor 050316Reakce byly různé. Henry Foy ten článek psal docela dlouho. Asi aby to nebylo moc pozitivní, tak do něj napsal, že z jeho přátel v Praze mě nemá nikdo rád. Na druhou stranu už to, že měly Financial Times zájem se mnou udělat rozhovor, je docela dobře. Mí známí říkali, že to bylo tak půl na půl. Mně to nevadilo a možná jsem takový, jak to v článku bylo napsáno. S redaktorem jsem mluvil upřímně, jako vždycky. A i když mi někteří říkali, že jsem toho řekl moc, mně to nevadí. V každém případě si myslím, že nedělám České republice ostudu. Mám dobré kontakty v Evropě, mluvím se státníky a myslím si, že se navzájem respektujeme. Například v Paříži jsem jednal s Emmanuelem Macronem, což je nejpopulárnější francouzský politik. Nejsem ňouma z Prahy, který neumí jazyky a udělal by ostudu. Moji partneři vidí, že mám něco za sebou. Třeba ve Francii mi pomáhá, že tam mám restauraci se dvěma michelinskými hvězdami. Pro ně to má vysokou hodnotu a mně to zároveň vylepšuje image. Tím, že si o restauraci začneme povídat, jednodušeji navážeme kontakt. S mojí paní jsme se potkali i s partnerkami ministrů financí Rakouska nebo Slovenska.

LN U některých eskapád Miloše Zemana se ale nedá úplně říct, že jsou dobře vnímány v zahraničí. Vůči skoro všem politikům máte výhrady, kromě něj. Čeho si na něm vážíte?

Pan prezident nikdy nekradl.

LN Jeho okolí ale nepůsobí křišťálovým dojmem...

Jeho okolí samozřejmě nebylo ideální, diplomaticky řečeno. A ani dnes není.

LN Po příštích volbách se vám vyplatí, když vás jmenuje premiérem. Díváte se na to tedy strategicky a mocensky?

Proč bych měl útočit na prezidenta? S některými jeho názory souhlasím, s jinými nesouhlasím, ale to je v pořádku. Chovám se k němu prostě slušně. Třeba kauza „kalašnikov“ byla nafouklá a trapná aféra. Kdyby mi řekl, že si na mě koupí samopal, tak mu řeknu, že v pondělí letím do Bruselu, skočím do Moleenbeku (bruselská čtvrť, kde se skrývali lidé podezřelí ze spojení s pařížskými atentátníky – pozn. red.) a taky si jeden koupím. No a co? Je třeba to brát s humorem.

Všichni znají našeho prezidenta. Má rád bonmoty, občas se to nepovede a někdy je to za hranou. Ale lidem se to líbí. Já neútočím ani na koaliční partnery, a už ani na opozici, pokud mě záměrně nevyprovokuje. Sedím ve sněmovně, mám dost práce.

LN Ukradl někdo i vaše e-maily?

Ne.

LN Máte nějaký názor, kdo mohl být za krádeží e-mailů předsedy vlády?

Názor mám, ale nechám si ho pro sebe.

LN Je to válka mezi ANO a ČSSD?

ČSSD měla vždy největší nepřátele uvnitř ČSSD. Já jsem premiéra zachránil po minulých parlamentních volbách. Volali mi všichni lobbisti od Michala Haška, abych podpořil jeho. Kdybych řekl, že udělám vládu s ním, tak by možná sociální demokraté podpořili právě Haška.

LN Je podle vás Bohuslav Sobotka dobrý premiér České republiky?

Nechci pana premiéra hodnotit. Je pracovitý, je to ale člověk, který je celý život v politice. Jsme úplně jiní a je ve zcela jiné pozici než já. Musí to svoje stádo nějak ukočírovat.

 

Celý rozhovor: http://www.lidovky.cz/jsem-chyba-v-systemu-z-vlady-ale-neodejdu-rika-v-rozhovoru-pro-ln-andrej-babis-184-/zpravy-domov.aspx?c=A160304_214525_ln_domov_ELE - LN, 5.3.2016

* * *

J.Š.6.3.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 Božena Harmáčková 2016-03-07 15:37
"Rozkopaných báboviček" bylo dle mého názoru málo.Ještě jich dosti k rozkopání zbývá.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)