Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN od Marxe po Putina 120316Tradiční totalitní režimy si dávaly práci, aby zcenzurovaly každou nepohodlnou informaci.LN PP Fedcenko ruska media 220316 V době internetu se takový přístup nevyplatí: dá se vytvořit alternativní svět. (Vpravo LN, 22.3.2016)

Dva vynikající články z LN dne 12.3.2016 – „Pravda je věc názoru. Opravdu?“ Adama Laláka (studuje filosofii v Cambridgi) a Kláry Votavové (studuje evropská studia v Maastrichtu a „Podej se splyň, uvěř, jinak uvidíš“ od Marka Loužeka (přednáší na VŠE a FFUK). Přináším výtah podstatného z obou článků.

… Od vydání Latourova textu uplynulo více než jedenáct roků a čím dál tím více se ukazuje, že relativizace informací předkládaných odborníky může být zneu­žívána k vytvoření neinformované, zma­tené, a tudíž i jednoduše manipulovatel­né společnosti. Postmodernismus se stal nebezpečnou zbraní populistů a autoritářů, kteří se jej naučili mistrně zneužívat. Příkladem takového zneužití jsou aktivi­ty současných politiků, kupříkladu nyněj­šího amerického prezidentského kandidá­ta Donalda Trumpa nebo českého prezi­denta Miloše Zemana.

Analytici serveru Washington Post při­dělili Donaldu Trumpovi za jeho výroky j opakovaně čtyři Pinocchia, které označují nejvyšší stupeň lži. Podobně Miloš Zeman podle serveru Demagog.cz v listopadové televizní Partii devětkrát lhal. Otázka je na­snadě: proč velké části amerických ani čes­kých voličů nevadí, že jsou výroky jejich prezidentských favoritů v rozporu s fakty? To proto, ve zkratce řečeno, že Trump, Ze­man a jim podobní aktivně podporují nedů­věru vůči médiím a vzdělancům: novináře i vědce vykreslují nikoli jako nezávislé no­sitele informací, nýbrž coby nepřátele v boji proti establishmentu a elitám.

„Zatímco 83 procent českých občanů je proti otevřené náruči při přijímání uprchlíků, 90 procent českých novinářů je pro uprchlíky. Což svědčí o kvalitě českých novinářů,“ prohlásil v říjnu 2015 prezident Zeman. Dopustil se pozo­ruhodného argumentu: žurnalisté jsou nekvalitní proto, že nesouhlasí š větši­nou českých občanů, a je lhostejné, že lidé čerpají informace nezanedbatelnou měrou právě od masmédií. Pravda podle prezidenta není závislá na reálných udá­lostech a faktech, nýbrž na interpretaci veřejnosti. Profesionální novináři by se této interpretaci měli přizpůsobit, aby se stali „kvalitními“. Tato argumentace ná­padně připomíná Foucaultův názor, že pravda je nutně propojena s mocenskou strukturou: v demokratické společnosti vždy vládne většina, a proto je také tato většina tvůrcem pravdy. Je též v souladu s Bělohradského někdejším pojetím pravdy jako společenské dohody.

Řízená informační záplava

Relativizace odborného vědění je pak Zemanovým dlouhodobým projektem. Představitele vysokých škol vylučuje z veřejných akcí, intelektuální kritiky odsuzuje povýšeneckou nálepkou „praž­ská kavárna“, obviní je z „fašizace“ a „nedemokratičnosti“ pokaždé, když se někdo z akademické sféry pokusí konstruktivně oponovat jeho nepravdivým výrokům. Příkladem této preziden­tovy snahy byla třeba jeho záštita nad říjnovou konferencí Evropa, imigrace a islám, kde se jako odborníci představi­li mimo jiné ezoterici, konspirační teore­tici a „naštvaná matka“ Eva Hrindová, autorka pozoruhodného textu Prodavač­ka moudřejší než elitní novinář.

Tradiční totalitní režimy si dávaly značnou práci s tím, aby zcenzurovaly každou nepohodlnou informaci. V době internetu se takový přístup nevyplatí. Dá se ovšem vytvořit alternativní svět, který je, podobně jako Oceánie z Orwellova románu 1984, nezávislý na skuteč­ném historickém vývoji. Nezáleží na tom, že Zeman, Trump nebo Putin lžou, když si jejich voliči do pěti minut mo­hou najít informace, které jejich neprav­divé výroky podpoří. Mohou například věřit, že ukrajinští vojáci ukřižovali malé děti, vzájemně se o této iluzi ujišťo­vat s okruhem přátel a jednat, jako by se tato tragédie opravdu stala.

Západní populisté jako Donald Trump a Miloš Zeman internetu zneuží­vají, když pomlouvají novináře a posilu­jí závislost svých voličů na amatér­ských zdrojích. Putinův režim zašel ješ­tě dál a začal onu záplavu nepravdivých informací aktivně vytvářet. Kromě tele­vizního kanálu Russia Today pro to vyu­žívá právě sociální média a množství proruských „alternativních“ webů, kte­rých bylo loni jen v Česku a na Sloven­sku přibližně čtyřicet. Kremlu nezáleží na tom, aby dezinformace zněly příliš přesvědčivě. Mnohdy například stačí lehce „zagooglit“, aby vyplulo na po­vrch to, že důkazní fotografie byla zfal­šována. Nedůvěryhodnost informací však není problém, protože cílem kre­melské propagandy není přesvědčit lidi o své verzi událostí. Cílem je vyvolat informační chaos a dojem, že pravdu neří­ká vůbec nikdo.

Takový přístup k propagandě se dá označit za postmodemí, protože v lidech zasévá přesvědčení, že jakýkoli výklad světa je pouze interpretací a žádný po­hled není lepší než jiný. Je pouze otáz­kou výkladu, zda je v Rusku demokracie nebo zda jsou uprchlíci teroristé, či na­opak oběti. Počet politických vězňů či skutečné chování příchozích jedinců ne­jsou důležité.

Tento styl přemýšlení je podle novi­náře ruského původu Petera Pomerantseva v Rusku zakořeněný: „Rusko je postmodemí diktatura, která napodobu­je chování západních států, zřizuje fa­lešné instituce, opoziční strany i zpravo­dajství západního střihu. Vytváří při­tom vyprázdněnou společnost založe­nou na spektáklu. kde nikdo v možnost objektivní reality nevěří,“ shrnuje autor knihy Nic není pravda a všechno je možné. Putin se může chovat ráno jako demokrat, v poledne jako oligarcha a večer jako autoritář. Všechno je to jen hra, která nevyžaduje formulování uce­lené ideologie. Pouze se permanentně mění kulisy. …

„Hrdiny liberální společnosti“ by podle by podle Rortyho neměli být ani vědci, ani filosofové. Elity ztratily své privilegované postavení a již nemají právo určovat kritéria vyšší správnosti. „Rozpadem elit, zmasověním společnosti, se hranice mezi vyšším a nižším navždy propadla“, napsal kdysi V.Bělohradský…

Tolik ze článku „Pravda je věc názoru. Opravdu?“. Dodal bych, že by „navždy“ mělo platit pro pseudoelity, skutečné elity svět potřebuje ve všech oblastech. Neobejde se bez nich, má-li zabránit dalším katastrofám.

* * *

Ze druhého článku „Podej se splyň, uvěř, jinak uvidíš“ vybírám:

Podle fašistických teoretiků byl jak národ, tak stát plodem aktivní víry, energii nabité vůle, která vytváří z kolektivního vědomí tu pravou morální osobnost…

Cena za nacionální socialismus v podo­bě lidských a materiálních ztrát byla drti­vá. Nacionální socialismus se - stejně jako marxismus - zrodil z náboženských sporů 19. století. Vůdci národního socia­lismu si však na rozdíl od marxistů, leninistů a stalinistů vždy dobře uvědomovali, o co se snaží: o získání kontroly nad náboženským cítěním člověka, které - náležitě zpracováno - podněcuje masy k poslušnosti a obětem.

Nacionální socialismus hovořil o evokativních symbolech vynořujícího se mýtu. Kdysi přitahoval miliony lidí krucifix. V nacionálním socialismu se objevil nový symbol: černá svastika, která ztěles­ňuje čistou a ryzí germánskou pravdu. Nacionální socialismus se svým starono­vým symbolem přivede k životu obrodnou novou německou národní církev, kte­rou předjímal v 19. století hudební skla­datel Richard Wagner.

Nacionální socialismus byl nápadně protiindividualistický. Když Adolf Hitler hovořil o filozofii života, která podněcuje politické hnutí, tvrdil, že aby mohl být takový obecný světový názor úspěšný, musí se proměnit ve výčet dogmatických zásad, které budou příslušníkům systema­ticky vštěpovány. Ve svém výkladu nevá­há jako ke svému vodítku se odvolávat k Všemohoucímu, k Prozřetelnosti a k věčné vůli. Hitler tvrdil, že i když pou­čení dodává věda, která objevuje a kodifi­kuje „přírodní zákony“, je to sama příro­da, kdo tyto zákony chce. O přírodě hovo­ří jako o něčem, co „chce“ pravidla života - a jakékoli přestoupení vůle přírody vy­stavuje člověka zaslouženému trestu věč­né odplaty. V Hitlerových očích se příro­da vyznačuje všemi rysy žárlivého a po- mstychtivého božstva.

Když Adolf Hitler předložil veřejnosti svůj spis Mein Kampf’ otevřeně přizná­val, že ho nepsal pro cizince nýbrž pro ty stoupence hnutí, kteří k němu patří svým srdcem. Jeho záměrem nebylo ani pře­svědčit skeptiky, ani obrátit na víru opo­nenty. Chtěl upevnit již existující víru od­daných. Věřící jsou ve službách rasy, kte­rá je ztělesněním „vyšší etiky“ vyjadřují­cí věčnou vůli vládnoucí univerzu.

Pronikání pod kůži

Na totalitarismus je pohlíženo v souvis­losti s životy, které na své cestě zahubil. Hitler, Stalin, Mao a Pol Pot zůstanou na­pořád v naší paměti jako architekti bez­precedentní masové destrukce. Skuteč­nost, že takový veřejný vražedný podnik nachází oporu v přesvědčivosti morální­ho návodu, v síle zákona a moci státu, je však nápadná. V takových případech není vraždění těch, které by měl stát chrá­nit, nahodilou událostí - řídí se princi­pem a je usnadňováno pečlivě promyšle­nou organizací.

Po celé dějiny se vyskytovaly praktiky spojené se sakralizací, které byly a jsou odsouzeníhodné: rituální obětování lidí náročným božstvům, trvání na absolut­ním podrobení se dogmatu a trestáni ka­cířství, stejně jako otevřené nebo skryté volání po obětování všeho a všech, co údajně uráží transcendentní bytosti. Tota­litarismus má schopnost proniknout do všech stránek individuálního i kolektivního života, aby bylo možné lidi indoktrinovat v souladu s jeho záměry.

Knihu Jamese Gregora bychom měli pozorně číst - Totalitarismus a politické náboženství, intelektuální historie – Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno 2015, 372 stran, 398,-Kč.

 

Jan Šinágl, 22.3.2016

* * *

Putinovi agenti

Čínští a čeští komunisté neveřejně zasedali v Parlamentu demokratické země za mlčení veřejnosti a za zbabělé pasivity „pravicových“ stran a jejich politiků!

Trestní oznámení na podezření z deliktů dle §§ 403 popř. 405 u českých občanů a dle §§ 400, 402, 405, 413, 140, 149 u čínských občanů, převážně však genocidium

V Ý Z V A u příležitosti nadcházející návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (6 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)