Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Jan AntoninPravda vyjde najevo jako olej na vodu,“ to bylo oblíbené rčení Jana Antonína Bati. Možná naposledy si je Bata Jan and family Mariaopolis Brazil 1944zapsal v roce 1965, krátce před smrtí v brazilské nemocnici. Brazilci si tohoto českého emigranta natolik vážili, že ho navrhli na Nobelovu cenu míru.

Jan Antonín Baťa se narodil 7. března 1898 v Uherském Hradišti a byl nevlastním bratrem (měli společného otce) a později také nejbližším spolupracovníkem zakladatele firmy Tomáše Bati. V roce 1932 převzal po tragické smrti Tomáše – a na základě jeho poslední vůle – vedení firmy a zároveň se stal šéfem celé baťovské světové obchodní organizace. Od ledna do května 1937 podniká legendární leteckou cestu kolem světa, při níž kontroluje pobočky a navazuje nové obchodní kontakty. (vpravo Jan Baťa s rodinou v Mariapolis 1944)

Krátce před okupací, 13. března 1939, opouští Jan Antonín Baťa území tehdejšího Československa. Odlétá nejprve do Británie, později do USA a nakonec do Brazílie, kde pak žije až do své smrti. A právě cesta do Brazílie, kam přijíždí na pozvání brazilského prezidenta, je jedním z důvodů, proč je Jan Antonín Baťa během 2. světové války zapsán na tzv. černou listinu. Od dvou německých podnikatelů, trvale žijících v Brazílii, kupuje farmu, na níž chce rozšířit chov dobytka. Použije k tomu finanční prostředky své firmy. Podle spojenců tak přinesl nepříteli prospěch.

Podle historičky Hany Kuslové stály za zápisem na černou listinu jiné důvody: „Podle mého názoru i podle prostudovaných materiálů to nebylo z důvodů spolupráce s Němci, ale z důvodů hospodářských a konkurenčních. Každopádně po válce jak američtí, tak angličtí představitelé přímo prohlásili, že nebyly nalezeny žádné důkazy o spolupráci zahraničních poboček firmy Baťa. Samozřejmě zlínská firma Baťa byla přímo na okupovaném území, tudíž byla pod tlakem a pod nadvládou Němců, ale zahraniční společnosti ani Jan Baťa podle důkazů žádné hospodářské nebo politické styky s Němci neměli,“ řekla Hana Kuslová Českému rozhlasu.

Velké dobrodružství v pralese

Společně s jejím otcem organizoval Jan Antonín Baťa zakládání malých měst uprostřed pralesů (Batatuba, indiana SP, Mariapolis, Bataguassa, Bataypora) a prodával svou půdu za symbolické částky drobným zemědělcům. Ti založili farmy, chovali dobytek, pěstovali maniok, rýži nebo kukuřici a našli v těchto končinách smysl života. Pocházeli z celého světa, ale zejména z Čech a Moravy. Podle pamětníků to byli optimisticky naladění lidé, a když se jednou Dolores Arambašičová ptala dnes již zesnulého zemědělce Františka Dobeše, jak to všechno mohli zvládnout, odpověděl: „My jsme v tom pralese byli svobodní – a zároveň to bylo největší dobrodružství našeho života.“

Jan Antonín Baťa koupil již před válkou desítky tisíc hektarů půdy v brazilském Mato Grosso, na nichž chtěl vybudovat dobytkářské farmy ke šlechtění a chovu dobytka určeného na výrobu kůží pro Baťovy obuvnické závody rozeseté po celém světě. Postupně se však jeho zájem naplno obracel k brazilské realitě a došel k názoru, že v této zemi by mohl vybudovat něco podobného, co se mu společně s nevlastním bratrem Tomášem podařilo po první světové válce v milovaném Zlíně. „Mohl tehdy všechno, co tady vlastnil, prodat a klidně z těch peněz žít až do konce života, ale to by nebyl on,“ vzpomíná na dědečka Dolores Baťa Arambašičová, která dodnes žije a podniká v Brazílii.

Největší sponzor odboje

Přestože Jan Antonín Baťa pomohl za války desítkám židovských rodin (bylo jich 2000! J.Š.), aby se dostaly včas do zahraničí, a přispíval ohromnými finančními částkami na československý odboj, odsoudili ho komunisté, kteří chtěli znárodnit jeho továrnu, ve zmanipulovaném procesu v roce 1947 za to, že údajně podporoval nacisty a odmítl se otevřeně připojit k hnutí odboje. Tento rozsudek se rodině Jana Antonína Bati podařilo zvrátit až o šedesát let později – v roce 2007 ho soud naopak označil za největšího přispěvatele českého a slovenského odboje během druhé světové války.

Vzpomínám si, že děda se i na sklonku života pořád něčím zabýval, ťukal na stroji romány a básně, neustále něco vymýšlel a plánoval,“ vzpomíná paní Dolores Baťa Arambašičová na jednoho z nejvýznamnějších mužů první republiky a československé emigrace.

RODÁK Z UHERSKÉHO HRADIŠTĚ

7. 3. 1898 – 23. 8. 1965

Po smrti nevlastního bratra Tomáše v roce 1932 (zahynul při letecké nehodě cestou do Švýcarska) převzal rodinnou firmu, z níž vybudoval nadnárodní koncern. V Jižní Americe zakládal a rozvíjel nová města po vzoru Zlína, zemřel v Brazílii.

Zdroj:

http://www.lidovky.cz/jan-antonin-bata-zakladatel-brazilskych-mest-fng-/lide.aspx?c=A160430_202426_lide_ELE#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main

1. KVĚTNA 2016 10:01 LIDOVKY.CZ

 

P.S.

Sice ne v tištěném vydání LN, ale zaplať Pán Bůh, že se stále více objevují pravdivé články o J.A.Baťovi, který byl vůdčí silou vybudování firmy Baťa po smrti Tomáše Bati sn. Jeho syn Tomáš Baťa jn. (Tomík), žádnou významnou funkci ve firmě Baťa neměl. Protiprávně firmu, kterou nevybudoval, získal v rozporu se závětí svého otce v 50-tých letech po dlouhých soudních sporech v USA a postupně její zahraniční filiálky přivedl k zániku.

Přikládám dopis J.A.Bati otci a matce Johna Nashe ze dne 22.ledna 1964. Popisuje rozsah přesídlení jakého dosáhl v Brazílii. Bylo organizované mezi lety 1941 a 1963. Na pozemky Jana Bati bylo přesídleno kolem 160.000 uprchlíků. Dopis je dalším důkazem skvělé práce, vynikajících schopností a charakteru Jana Antonína Bati. Můžeme být na něho právem hrdi. A takového velikána a skutečného vlastence naší země komunisté okradli a odsoudili k mnohaletému žaláři v nepřítomnosti… Je obdivuhodné, jakému množství evropských válečných uprchlíků Jan Baťa pomohl. Dodnes se jeho potomci musí soudit o komunisty ukradený majetek!

Jan Baťa vybudoval firmu Baťa se svými spolupracovníky k dokonalosti, poté co ji převzal po tragicky zahynulém nevlastním bratrovi Tomáši Baťovi sn. Přišel zločinným způsobem o vše vybudované, přesto v sobě nalezl sílu opět začít budovat velké dílo takřka od nuly! Co může lépe vypovídat o velikosti takového člověka a zločinnosti komunistického sytému, který ho okradl o vše a po generace o něm šířil sprosté pomluvy a lži v tisku, rozhlase, televizi a filmu. Je dobře, že tyto lži a pomluvy začínají být napravovány. Potřebujeme takové vzory lidí, psát o těch kteří jimi byli a podporovat ty, kteří jimi jsou. Jen tak se můžeme začít dostávat z morální a hospodářské krize. Zemi nepomohou tisíce nových zákonů, ale lidé, kteří nosí mravní zákon v sobě!

 

Jan Šinágl, 2.5.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)