Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Lenin Stalin Putin AlienZnáme vás - Diagnóza: úpadek - Rusko umírá a zevnitř se rozpadá - Strategická chyba - Nic než plyn - Horní Volta s jadernými zbraněmi - Dokážete jen ničit a znásilňovat slabší – Normální absurdita!

Koncem května se konalo Slovensko-ruské diskusní fórum. Mělo se ho zúčastnit zhruba 15 akademiků z ruských institucí s hrdě znějícími názvy, takže jsem šel na fórum s očekáváním jisté kvality. A nelitoval jsem: Nabídnutá sonda do stavu ruské duše překonala nejodvážnější očekávání.

To, co se psychicky nepřipravení slovenští účastníci od svých ruských kolegů dozvěděli, bylo zdrcující: Evropa se rozpadá, NATO jakbysmet, Němci chtějí obsadit Ukrajinu, Poláci snad ani nejsou opravdoví Slované a všechny hloupé evropské vlády manipuluje podlý Washington. Jistě, pro čtenáře Hněvu a křiku nic nového, ale nás, ubohé mainstreamáky, toto otevření očí bezmála dohnalo dát si na krk oprátku a ukončit své trápení.

Známe vás

Na úvodní salvu ve stylu let ruské okupace zareagovali četní přítomní diplomaté. Jako nediplomat a vzděláním lékař jsem ruským hostům v odpovědi nabídl dvě témata: problém důvěry a diagnózu.

Hostům jsem připomněl, že po desetiletích ruské okupace je známe až příliš dobře a že to, co předvedli, připomíná okénko ze sovětského tisku 70. let. I v něm se hnijící Západ rozpadal a Sovětský svaz vzkvétal do stále větší krásy.

Díky tomu víme, že soustavně lhát nebyl pro Rusy nikdy problém. Důvěře nepomáhá ani systematické podvádění nadrogovaných sportovců na olympiádách. Že jde o státní politiku a nikoli o podvody jednotlivců, chápou už i příslušníci Rusy nikdy neokupovaných národů.

My navíc víme i to, že zhruba každý třetí z přítomných akademiků je kágebák. Přestože určitě ne každý v delegaci je hlupák, je to houby platné, neboť i ti rozumní na tomto fóru se bojí říct, co si skutečně myslí, protože o tom, že jsou mezi nimi kágébáci, vědí stejně dobře, jak to víme my.

Zkrátka, známe se, a právě proto si nedůvěřujeme. Žádná propagandisty tak oblíbená „rusofobie“, ale obyčejný rusorealismus bez rusonaivity.

Po tomto úvodu našim školitelům o slovanském utrpení pod jhem krvelačných Američanů poklesly čelisti, ale to už přišel na řadu druhý bod, diagnóza. Na výrok „jste umírající země“ začali pěnit, ale přece jen si argumenty vyslechli.

Diagnóza: úpadek

Rychlý úpadek Ruska je téma na dny a týdny prezentací dat a diskusí, za pár minut se tedy dala zmínit jen některá fakta. Populace Ruské federace i přes zmanipulované statistiky klesá. Ještě rychleji klesá počet etnických Rusů a naopak roste populace Čečenců, Tatarů a dalších, většinou muslimských menšin, kteří tvoří již kolem 25 procent.

Některé oblasti Ruska jsou již prakticky etnicky „čisté“ (zejména Čečensko a Ingušsko), v Dagestánu jsou ještě tři procenta Rusů, v Tuvě méně než 10 procent. Rusové za Putina žijí tak dlouho jako Bangladéšané – průměrná délka dožití je v Rusku přesně o deset let kratší, než je průměr EU.

Ve 140milionové populaci je oficiálně více než milion lidí s HIV-AIDS, se skutečnosti je ale nakažených mnohem více. Občané Ruské federace jsou „mistry Eurasie“ v počtu vražd (devět vražd na sto tisíc obyvatel – oproti 0,9 vraždy v Česku, 0,8 v Polsku nebo 0,7 v Německu) i v počtu sebevražd (19,5 na sto tisíc obyvatel v Rusku oproti deseti na Slovensku).

Ruský alkoholismus je legendární a za čísly o jeho poklesu se skrývá jen propad zdaněného obchodu s lihovinami a mohutný příliv vodky z Kazachstánu. Prudce roste počet chudáků a společnost je sociálně mnohem více polarizovaná než v zemích EU.

Rusko umírá a zevnitř se rozpadá.

Školitelům z Moskvy a Petrohradu jsem připomněl i skutečnost, že na ruském Dálném východě žije na ploše 6,5 milionu čtverečních kilometrů šest milionů obyvatel. Na jih od této liduprázdné třetiny Ruska žije jen v hraničních provinciích 130 milionů Číňanů.

Když změny klimatu přinutí Číňany hledat více půdy a vody – a není otázka zda, ale kdy – nebudou mít Rusové šanci Dálný východ a možná celou Sibiř udržet. Jediná volba, která jim zůstane, bude, zda kdysi ukradené území předají Číňanům bez odporu, nebo si vyberou válku. Pokud zvolí válku, s jistotou prohrají.

Strategická chyba

Mnozí Rusové od samého dna společnosti až po špičky Kremlu si masírují ego jadernými zbraněmi. Jenže ty má i Čína, a i zlomek z nich bohatě stačí na to, aby proměnily Rusko – nejchladnější zemi světa – na zmrzlou pustinu.

Pokud by Čína ve válce s Rusy přišla o sto milionů lidí, zůstala by nadále miliardovou velmocí. Pokud by se totéž přihodilo Rusku, zůstalo by na jeho dnešním území 40 milionů lidí uprostřed národně osvobozenecké války, v níž by přeživší Tataři, Baškirci, Čuvaši, Čečenci, Avaři, Kalmyci, Tuvinci a další porobené národy vyháněli zbytky Rusů ze svých území.

Uzavřel jsem konstatováním, že když si Kreml zvolil konfrontaci se Západem, udělal strategickou chybu, která vede k nevyhnutelnému rozpadu Ruska, tak jak ho dnes známe. Po přepadení Ukrajiny, okupaci Krymu, masovém vraždění na Donbasu a postupném vystřízlivění Západu je návrat už asi nemožný.

Takový exkurz do současnosti a budoucnosti Ruska naši hosté zjevně neočekávali: Přišli přece hloupým Slovákům promluvit o rozpadu Gyaropy, o amerických špinavostech a konci NATO, a ne debatovat o stavu Ruska. O něm se přece pochybovat nesmí.

Právě tak, jako se nesmělo pochybovat o Sovětském svazu, který, jak se zpívalo v jeho hymně, byl „nerozborným svazem svobodných republik, který navěky stmelila Veliká Rus“. Jak ukázal život, nebyl produkt stmelen Rusy, ani nerozborný, ani svaz, ani svobodný, ani republik a už vůbec ne navěky. Rusům, zdá se, stále nedošlo, že mezi touhami a realitou bývají často propastné rozdíly.

Nic než plyn

Odpoledne fórum debatovalo o spolupráci Evropy a Ruska v oblasti energetiky. Ruští hosté se soustředili na obhajobu plynovodu Nord Stream 2 – chtějí jím prakticky všechen plyn pro Evropu tlačit po dně Baltského moře do Německa, tedy obejít Ukrajinu, Slovensko i Polsko.

Zjevně to vnímají jako výbornou příležitost nejen k pomstě Ukrajincům za jejich evropskou volbu, ale i k rozeštvávání nás, Poláků a Němců, ergo nenáviděné Gayropy.

Marně jim slovenští odborníci říkali o poklesu spotřeby plynu v EU, o rozhodnutí EU diverzifikovat trasy a zdroje plynu i ropy, o strategii energetických úspor, oteplování klimatu, alternativních zdrojích energie, zateplování budov či zanedlouho už povinných budovách s nulovou spotřebou tepla…, nic nepomohlo. Jen pumpovat a pumpovat.

Diskuse ukázala, že situace, v níž se Rusové ocitli, nemá alternativu: Po krachu Putinova „obratu k Číně“ jim zůstala jediná naděje, a tou je, že od nich bude EU kupovat co nejdéle co nejvíce paliv.

Bylo až dojemné sledovat, jak lidé, kteří se ráno doslova chvěli nadějí, že se EU rozpadne, že se Středoevropané rozhádají s Němci, že Britové vystoupí z unie, že nás sežerou arabští přistěhovalci a Američany srazí pod povrch zemský hněv pravoslavného Pánaboha, odpoledne neviděli a nechápali, že nemají absolutně žádnou jinou strategii přežití, než jen proboha nějak Evropany donutit k tomu, aby z Ruska nakupovali co nejvíc plynu a ropy, a to pokud možno co nejdéle.

Horní Volta s jadernými zbraněmi

Po mém dopoledním vystoupení jsem bohužel odpoledne už příležitost diskutovat a znervózňovat hosty nedostal. Řekl bych jim asi toto:

„Vážení návštěvníci. Ráno jsem vám vysvětlil, že žijete v zemi, která umírá, a zmínil jsem několik diagnóz, které ji zabíjejí. Těch diagnóz je mnohem více a i naše odpolední diskuse se točila kolem dvou z nich. Jednou je holandská nemoc.

Nizozemská nemoc vzniká, když je země extrémně závislá na vývozu několika surovin. Je to nemoc rozšířená v Rusku i v jiných rozvojových zemích. Podívejte se, jsou jen čtyři věci, které dokážete vyvážet: ropu, plyn, zbraně a korupci. V minulých letech pocházelo kolem 60–70 procent příjmů Ruska z vývozu ropy a plynu. Peníze, které jste za ně získávali, jste mohli využít na rozvoj ekonomiky, ale vy jste je promrhali na militarizaci, války, rozvracení jiných zemí, korupci jejich politické reprezentace, placení armády trollů v Evropě a samozřejmě na účty, vily, jachty a paláce horních deseti tisíc Rusů. Kde jinde, než na tom prohnilém a nenáviděném Západě.

Promrhali jste čas i peníze. Jako země jste zůstali bez jakékoli jiné možnosti, než být nadále benzínovou a plynovou pumpou Evropy.

S přírodními zdroji Ruska jste mohli mít kulturní a společenskou úroveň Kanady nebo Norska. Místo toho jste jakousi Nigérií se sněhem. Nebo, jak řekla Margaret Thatcherová ještě o sovětské koloniální říši, „Horní Volta s atomovými bombami“.

Dokážete jen ničit a znásilňovat slabší

Druhá patologie, kterou jste nám dnes předvedli, je rozpad osobnosti. Jak už to u psychotiků bývá, ani vy si svou nemoc neuvědomujete a vaše problémy jsou podle vás důsledkem obecného spiknutí.

Mohli jste na tom být jako Kanada nebo Norsko, ale jste jako Nigérie? Ha – konspirace! Může za to každý jiný, jen ne vy. Nevadí vám, že své naděje vkládáte do zhoršení situace Západu, ne do zlepšení vaší situace.

Okupovali a zdevastovali jste část střední Evropy, rozbili jste Afghánistán, na prach obrátili Groznyj, rozvrátili Donbas. Víte, že dovedete zabíjet, ničit, znásilňovat slabší. Víte, že nic jiného dělat nedokážete. A tak uvažujete způsobem: „Když pošla naše koza, ať chcípne i sousedova“.

Jste přitom slepí a nevidíte, že žijete právě díky sousedovic koze. Dnes jsme to tady viděli exemplárně: Ráno se nadchnete nadějí na rozvrat Evropy a Západu a odpoledne se ukájíte nadějí, že stejná Evropa od vás bude dále kupovat co nejvíce ropy a plynu. To je myšlenkový pochod hodný puberťáka, ale u dospělých je to vážný problém.

http://svobodneforum.cz/proc-rusko-upada-aneb-vesele-i-nevesele-zazitky-z-diskuzniho-fora-s-rusy/

* * *

Normální absurdita

Podle ruského uvažování a vysvětlování, tři komunističtí poslanci navrhují vyznamenat ruské vojáky, kteří v roce 1968 upevňovali v ČSR „při potyčkách“ čsl. ekonomii. Důstojníci, kteří řídili masakry v Katyňském lese a dalších obcích vyznamenání dostali tehdy také. Jejich legitimace, medaile i podobenky v originálu možno vidět ve filmu „Soviet story.“ Sice potyčky těžko srovnávat se střelbou do týla svázaných mužů, ale z pohledu komunistických poslanců popisované chování vojenských ochránců komunistické ideologie v cizí zemi, to za hrdinství považují. Jak rozdílné uvažování.

Rusové a Indové.

Připomeňme jak by dopadly samostatné státy Bhután, Maledivy a Bangládéš, kdyby byly na hranicích se SSSR. Staly by se z nich násilím připojení vazalové tak jako 13 států při hranicích bývalého SSSR. Naopak demokratická Indie po dlouhém vyjednávání mezi Maháthmou Ghándím a muslimským předákem Muhammadem Ali Džináhem, který prosadil, že hinduisté a muslimové jsou dva různé národy, vznikly za přítomnosti Britů dva samostatné státy. Indie a Pákistán.

K.Mrzílek

P.S.

Německý president Joachim Gauck při návštěvě Číny si dokázal najít čas na debatu se studenty o životě v totalitní NDR. Tehdy řekl: „Neměl bych ztratit tvář.“ Také rozdílné uvažování. Společnost, která toto ocení je vyspělá, proto je také schopna si do svého čela takovéto státníky zvolit. Pokud není, nemůže být schopna si do svého čela volit „Gaucky“, ale jen "Klause", „Zemany“, "Putiny" a jim podobné. J.Š.

* * *

RUDÝ ZÁKON – jak jsem se stal Putinovým nepřitelem č.1

Otřesný dokument „Odvrácená strana světa“ vysílán veřejnoprávní ČT jen jednou…?!

 

Jan Šinágl, 12.6.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.08 (12 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 igor 2016-06-19 20:00
Svět jde k tomu, že plyn časem ne bude nutny, jen častečně ropa/na vyrobu plastu/.
Co tedy budou dělat takove staty jako Rusko a Venezuela?
0 #1 Horský 2016-06-17 15:29
Zrovna dnes 17.června vzpomínáme ve stejný den na rok 1953.Do roku 1990,to byl v SRN státní svátek, dnes se přesunul na říjen. Najdeme dnes alespoň v českém tisku, ČT, Čro nějakou zmínku o této události před 63 léty. 167 německých okresů z 217 vstoupilo do stávky i přímého odporu proti 16 sovětským divizím s 20.000 vojáky, k tomu bylo zmobilizováno 8.000 Volkspolicistů v kasárnách.Byly napadeny i úřadovny STASI, komunistické radnice a řada funkcionářů z SED se zachránila útěkem do západního Berlina /!/. Na jejich dotaz, co by měli dělat, poradil Bertold Brecht v básni s radou: Rozpuste lid! Samozřejmě, jak jinak šlo komunistické propagandě, tradičně o fašistické, kontrarevoluční povstání reforma nebude.Dělníci protestovali i v Brně 1951 ve Zbrojovce a všichni se škodováky v Plzni, hned po Berlině v červenci 1953 přišli měnovou reformou, o niž Zápotocký prohlašoval, že žádná nebude o veškeré úspory, dokonce i platy vyplacené v pátek, kdy se na neděli nedalo už nic koupit.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)