Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Babis AndrejOdstavování vítězného ANO v krajích může podle lídra hnutí a ministra financí Andreje Babiše být předzvěstí toho, co se stane po sněmovních volbách za rok. Babiš to řekl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo.

Když se na Královéhradecku a Pardubicku domluvily ostatní strany na koalici bez vítězného ANO, mluvil jste o podrazu. Ale ruku na srdce, nejste spíš rád? Čím méně hejtmanů, tím méně možných průšvihů před sněmovními volbami.

Určitě nejsem rád, nechceme se vyhýbat zodpovědnosti. V Královéhradeckém kraji nás ale náchodská klika pana Birkeho a pana Bělobrádka postavila před hotovou věc. Chtěli nám ukázat, jací jsou borci, tak se proti nám spojili a sestavili koalici bez ANO.

To, že ANO ostatní strany odstavily, může být výhodné i z hlediska sympatií voličů. Mohlo by to vašemu hnutí pomoci příští rok ve sněmovních volbách.

Pevně v to doufám. Doufám, že si lidé uvědomí, že to, co se stalo v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, nebylo korektní. Aspoň tak lidé uvidí, že pokud nám příští rok nedají dostatek hlasů, tak to ve Sněmovně skončí jako v Hradci Králové.

Chtěl byste být premiérem?

Za určitých podmínek jím být mohu, pokud si to lidé budou přát. Kdybych byl premiér, tak příští rok je vyrovnaný rozpočet a snižuje se dluh, na čemž ČSSD ani lidovci nemají zájem. Potíž je, že nemáme většinový systém jako v Británii nebo ve Spojených státech. Pokud by tady takový systém byl, tak by výsledky vlády byly diametrálně lepší – vítěz by nejen bral vše, ale měl by také zodpovědnost a po čtyřech letech by občanům skládal účty. Lidé to chtějí už dnes, bylo to vidět i na krajských volbách.

V čem?

Protože lidé nevolili strany, ale osobnosti. Vezměte Zlínsko – občané nehlasovali pro KDU-ČSL, ale pro pana Čunka. Na Liberecku si zvolili pana Půtu, v jižních Čechách pana Zimolu, na Vysočině pana Běhounka. Občané chtějí, aby jim politici byli přímo zodpovědní – toho jsme zvolili, byl tam čtyři roky a takový je výsledek. Když jste v koalici, tak místo toho soutěžíte, kdo co udělal a neudělal. Dovedu si představit, že totéž nás čeká v krajích.

Říkáte, že když ANO vyhraje volby, pokusíte se změnit volební systém. Na to je nutná ústavní většina ve Sněmovně i v Senátu. A kdybyste teď zabodovali v horní komoře, na většinu to nebude.

To je všechno v teoretické rovině. Samozřejmě že by většinový systém byl pro ČR nejlepší, protože i řízení státu by bylo jednodušší. To ale ostatní politici chtít nebudou, stávající systém jim totiž vyhovuje. Na druhou stranu se k většinovému systému vlastně propracováváme, protože máte hnutí ANO na straně jedné a všechny ostatní partaje, které jsou proti nám, na straně druhé. Takže možná ani není třeba něco měnit. Teď je otázka, kdo vyhraje sněmovní volby. Buď to budeme my, anebo oni.

Vraťme se ještě k utváření krajských koalic. Třeba na Ústecku ANO nabídlo hejtmana druhým komunistům. To proto, že jste se báli, aby vás ostatní strany neobešly i tady?

Proto říkáte, že hejtmani nejsou pro ANO prioritou? To nebyl strach. Na Ústecku jsou struktury, které se snaží postavit koalici proti nám, dokonce oslovují lidi z ANO, kteří uspěli ve volbách. Pokud vím, tak pan hejtman Bubeníček neměl žádný problém s korupcí a asi to je slušný člověk, když ho lidé volí. V krajích nejde o politiku, ale o silnice, nemocnice a školy. Nějaký program KSČM tu nehraje roli, všechny strany mají vlastně stejný program, existuje shoda, že se nesmí nic privatizovat. Takže jde o to, kdo se dostane do vedení kraje a kdo ten program prosadí. Není pravda, že nám na hejtmanech nezáleží, ale důležitější je silná pozice v radě kraje. Odsud máte větší vliv na hospodaření, můžete lépe kontrolovat transparentnost.

Koalice se soc. dem. Vám nevadí na jižní Moravě. Dosluhujícího hejtmana Haška jste přitom tepal každou chvíli.

Ano, ale konkrétně v Jihomoravském kraji v radě nebo vedení kraje Hašek nebude. To byla naše podmínka. Navíc požadavky KDU-ČSL byly nepřijatelné, naši lidé ostatně s lidovci měli velmi negativní zkušenosti už z brněnské radnice.

Nevytváříte si spíš potenciální spojence kvůli sněmovním volbám příští rok?

KSČM by se mohla hodit, stejně jako mít zavázané lidi v soc. dem. nebo u Starostů a nezávislých. Koalice se dělají po volbách a s komunisty bych určitě nešel do vlády, protože mají úplně jiný program.

Ale tichou podporu komunistů menšinové vládě ANO byste neodmítl, že?

Co mi to stále podsouváte? Počkejte si na výsledek voleb. Jde o to, aby v politice byli slušní lidé, aby tam nešli kvůli sobě, ale kvůli občanům. To je základ. A levice pravice, na které si tady stále hrají... Prosím vás, ta pravice nám navyšovala daně a levice, která říkala, že bude bojovat proti církevním restitucím. Říkají jednu věc a dělají druhou.

S prezidentem Zemanem působíte jako dobře se doplňující duo. Sledujete společný cíl oslabit soc. dem. a zbavit se Sobotky?

Proč bych to dělal? V ČSSD jsou slušní lidé. Nemám problém se soc. dem., ale s lidmi, kteří nemluví pravdu, říkají věci za dveřmi a nechovají se férově. Navíc jsem to byl já, kdo rozhodl, že Sobotka stanul v čele vlády po volbách v roce 2013. Kdybych byl politik, tak bych si pozval Haška a řekl mu: „Vy byste klidně mohl být premiér. Co mi za to nabídnete?“ Pak bych pozval Sobotku a zeptal se ho na totéž a pak bych se rozhodl. Takže já jsem měl rozhodující slovo, že se Sobotka stal premiérem. Ani jsem nepřemýšlel o tom, že by to mohlo být jinak. Mluvil jste o nějakých závazcích – Sobotka mi také mohl být zavázaný, místo toho dělá podrazy. A to jsem jako naivní blbeček věřil, že společně dáme zemi dohromady.

Litujete toho, že jste po sněmovních volbách v roce 2013 podržel Sobotku?

Ne, nelituji. Jen porovnávám, jak se chovám já a jak ostatní....U obou našich koaličních partnerů pozoruji zásadní změnu chování, začali hlasovat proti nám. Není přece normální, že vás na jednání vlády přehlasují a o hodinu později se tváří, že je všechno v pohodě. Naivně jsem si myslel, že lidovci nám budou bližší svým programem a že společně budeme nezodpovědné rozpočtové nápady ČSSD a další zadlužování blokovat. Bohužel se KDU-ČSL často chová rozpočtově nezodpovědně a se soc. dem. nás ve vládě přehlasovává. Z kabinetu se to přeneslo do Sněmovny, například prosazením lexu Babiš, a nyní do některých krajů, jako Pardubického nebo Královéhradeckého.

 

Celý rozhovor najdete v sobotním Právu.

Jan Rovenský, Právo

https://www.novinky.cz/domaci/417614-babis-mohu-byt-premierem-pokud-si-to-lide-budou-prat.html

* * *

K.Mrzílek: „Na Babišovi je sympatické, že veřejně přizná porážku, že se nevymlouvá, že to nesvádí na jiné, že řekne co bude dělat a oslovuje přímo občany. Opak Chovance.“ – „Škromach zaměňuje drzost za kuráž.“

 

Jan Šinágl, 15.10.2016

* * *

Palác Fénix (dříve Blaník, Strojexport): Zloději se mezi sebou perou na Václavském náměstí o miliardy a nikdo nic nevyšetřuje…?!

Motiv startu policejní reorganizace? Udržet vazby s politiky

Ohlas na článek Bohumila Kartouse „Demokracie není cool“ (LN 27.9.2016).

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.08 (12 Votes)
Share

Komentáře   

+6 #1 Petr 2016-10-15 20:26
Moc děkuji za uveřejnění tohoto rozhovoru. Jen to otevírá oči kdo je pan Babiš ve skutečnosti. Začíná to postupnou legitimizací komunistů a čím to skončí? Viz výňatek z rozhovoru:
"Pokud vím, tak pan hejtman Bubeníček neměl žádný problém s korupcí a asi to je slušný člověk, když ho lidé volí. V krajích nejde o politiku, ale o silnice, nemocnice a školy. Nějaký program KSČM tu nehraje roli, všechny strany mají vlastně stejný program, existuje shoda, že se nesmí nic privatizovat"

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)