Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana

Zeman maly krokPrezident dokazuje, že nemá dno - Pohled do nekonečné hloubky zmaru ale nemůže dlouhodobě česká společnost ve zdraví přežít - JeZeman Putin tak možné, že na období kolem 28. října 2016 budeme vzpomínat jako na začátek Zemanova konce - Zeman rozjíždí novou normalizaci - Dochází ke znehodnocení státních vyznamenání - Dochází ke znehodnocení oslav státního svátku - Miloš Zeman je bezedný - Začátek Zemanova konce

Miloš Zeman odmítl vyznamenat Jiřího Bradyho, muže, který přežil Terezín i Osvětim. Udělal to tím nejhorším způsobem. Nejdříve vyznamenání avizoval, potom řekl ne. Podle všech indicií proto, že se Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman, sešel i přes Zemanovy výhrůžky s tibetským dalajlamou. Je to příběh, který by se dal žánrově zařadit jako morální horor. Komentuje se sám, ale přesto alespoň pět poznámek. Převážně truchlivých, ale přesto s nikoliv beznadějnou pointou. 

1. Zeman rozjíždí novou normalizaci. 

Jedním z nejodpudivějších znaků komunistického režimu bylo trestání lidí za činy jejich příbuzných. Když člověk nesouhlasil s režimem a dával to najevo, mohl se spolehnout, že se mu režim pomstí tím, že jeho děti nebudou moci studovat nebo že jeho partner přijde o práci. Bylo to právě tak hnusné jako účinné. Řada lidí ve strachu o své blízké povolila. Miloš Zeman vrátil 27 let po pádu komunismu tuto metodu do politické praxe. A dokonce ji dotáhl ještě o kousek dál. Strýc nyní pyká za svého synovce. Ukazuje se, že svoboda stojící na individuálních právech a individuální odpovědnosti za své činy, kterou jsme už považovali za samozřejmou a „normální“, ve skutečnosti v roce 2016 samozřejmou není.

Znovu se hlásí o slovo totalitářský princip, který podřazuje individuum pod zájmy určité skupiny, přičemž považuje sám sebe za „normální“ a čerpá z toho jakousi zvrácenou legitimitu. Miloš Zeman svým chováním ukazuje, že zájmy své pročínské skupiny považuje za samozřejmou normu pro všechny. Kdo se vzpírá, nemůže se pak divit, že to odskáčou i jeho blízcí. To je nejhlubší základ toho, co se nazývvalo normalizací v sedmdesátých letech po sovětské okupaci Československa. Stejně jako toho, co zažíváme v zemanovské soft verzi dnes.  

2. Dochází ke znehodnocení státních vyznamenání. 

Dospěli jsme do momentu, kdy státní řády přestávají být vyznamenáními České republiky. Už to není tak, že by Řád TGM nebo medaile Za zásluhy byly vyjádřením toho, že se jejich nositel zasloužil o Česko ve smyslu hodnot, na kterých bylo založeno a kterými může být uchováno. Medaile se stávají honorářem za přizvukování prezidentovi, a dokonce prostředkem politického vydírání.

Se státními vyznamenáními to začíná být jako s vysokoškolskými tituly. U nich už jsme si zvykli, že není magistr jako magistr, že záleží na vysoké škole a na roku udělení titulu. Vážně hrozí, že medaile od Miloše Zemana budou mít jednou podobnou pověst jako titul z plzeňských práv v roku 2010. Zemanovo pojetí ubližuje samozřejmě nejen institutu vyznamenání, ale především těm, kdo si vyznamenání skutečně zaslouží a které Zeman používá jako zástěrku pro medailové vyplácení svých přidavačů. Respektované osobnosti proto stojí před otázkou, zda raději ocenění neodmítnout. Možná je lepší postupovat jako Jiří Grygar. Raději si dva roky počkat než mít doma medaili s pověstí čínského fejku. 

3. Dochází ke znehodnocení oslav státního svátku. 

Podobně jako vyznamenání degeneruje vinou Miloše Zemana i ceremoniál k výročí vzniku Československa. Z oslavy samostatnosti se stává osobní party člověka, který se kamarádí hlavně s těmi, kteří suverenitou ve svém okolí okázale pohrdají. Miroslav Kalousek nemá tak úplně pravdu, když říká, že přijít 28. října na Hrad znamená dát najevo respekt českému státu. Ano, je to zvyklost. Ale je to jenom zvyklost. Nelze samozřejmě po vzoru Miloše Zemana říci, že jde o zvyklost „idiotskou“.

Ale každý, kdo v pátek na Hrad přijde, by si měl položit otázku, jestli nedělá Miloši Zemanovi užitečného idiota. Slavit se dá i jinde – nápad Petra Gazdíka a Mariana Jurečky na oslavu na Staroměstském náměstí vůbec není špatný. Je to vlastně jemné upozornění Miloši Zemanovi a každému dalšímu prezidentovi, že státní svátek nelze privatizovat. 

4. Miloš Zeman je bezedný. 

Každou chvíli se píše, že Miloš Zeman nějakou lží či nehorázností narazil na dno. A ono ne. Za pár dní se vždy ukáže, že nové dno leží ještě o kousek hlouběji. Aktuálně v kauze nevyznamenání Jiřího Bradyho. Český prezident se stal živoucím důkazem existence jakéhosi negativního nekonečna. To je historická novinka. I Dante Alighieri předpokládal, že peklo má dno, tudíž že hloubka zmaru a beznaděje je konečná. Zeman je v tomto smyslu průkopník, ovšem na druhou stranu pohled do nekonečné hloubky zmaru nemůže dlouhodobě česká společnost ve zdraví přežít. 

5. Začátek Zemanova konce. 

I když zemanovské peklo nemá dno, neznamená to, že by se na něj nedalo nasadit víko. Možná se už sune. Poslední Zemanovy kroky jsou tak divoké, jako by sám už ani nepočítal s tím, že znovu bude kandidovat. A pokud ano, nařezává si po sebou větev. Česká společnost je citlivá na normalizační moresy, stejně jako na poklonkování autoritářským mocnostem. Je tak možné, že na období kolem 28. října 2016 budeme vzpomínat jako na začátek Zemanova konce.

 

http://archiv.ihned.cz/c1-65488320-zacatek-konce-milose-zemana

* * *

Petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana

Petice odsuzující Zemana s požadavkem jeho odstoupení z funkce ze dne 30.října 2014

František Palacký: „Kdykoli jsme vítězili, dálo se to pokaždé více převahou ducha, nežli mocí fyzickou a kdykoli jsme podléhali, že tím vinen vždy býval nedostatek duchovní činnosti, mravní statečnosti a odvahy.“

 

J.Š.26.10.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.57 (7 Votes)
Share

Komentáře   

0 #9 Horský 2016-10-31 12:53
Ať má ten minusový pablb, jistě z daleko od Moskvy, ale ne Ažajev radost.Třeba ani neumí pořádně číst, má to předem třeba z Petrohradu naštelovaný. Kniha francouzského historika Antoine Marése česky vyšla v Argu, má Kosmas, jmenuje se Edvard Beneš. Drama mezi Hitlerem a Stalinem. 372 stran. 318 korun.
0 #8 Horský 2016-10-30 14:40
Snad ještě k prezidentu Benešovi dodat, že Lidové noviny uveřejnili včera, v sobotu rozhovor s francouzským historikem Antoinem
Marésem /65 let/ s názvem "Beneš se stal českým obětním beránkem", autor působil i v Praze.Zároveň vychází jeho velký životopis Edvarda Beneše.
+3 #7 Horský 2016-10-28 12:26
Pan Musil má jistě pravdu, kdyby to nepřevzal a velmi nerad nemocný i jinak poctivý člověk Hácha,který když nic jiného alespoň zachránil zatčené studenty z koncetráku,zbýv al by jen kolaborant a přeběhlík Moravec, kdysi jak sám napsal ve službách "mouřenína" Beneše.Byl to Beneš, kdo Háchovi gratuloval k funkci vládního prezidenta z Londýna 1938,
což při návratu zapomněl a nečekal na své znovuzvolení. Nešťastného Háchu nechal hned po válce shnít ve vězení.
+3 #6 Oldřich Musil 2016-10-27 20:36
K:Němec
Podle mého názoru jím byl Emil Hácha.Nikam neutekl,zůstal v těch nejhorších chvílích se svým národem a přijal presidentský úřad s plným vědomím toho,že mu to nepřinese žádnou slávu ani vděčnost,právě naopak.Rozhodl se pro svůj národ obětovat,aby zachránil co se dá a kolik životů našich občanů zachránil,o tom se moc neví.Protrpěl si to celé nakonec nejen psychicky,ale i fyzicky.Je to jedna z nejtragičtějšíc h postav našich dějin.
+5 #5 Němec 2016-10-27 12:38
A měli jsme někdy vůbec dobrého prezidenta?
Jistě tatíček Masaryk, pak Beneš, který nejvíce zklamal při druhé demisi v roce 1948, s prezidentstvím měl problémy hned po válce, byl nebo nebyl ještě prezident? Ale hlavně, i když nemocný, co mu bránilo, aby předstoupil např. s Janem Masarykem před mikrofon a vyzval důvěřivé občany a také armádu, k odmítnutí únorového puče? A pak
Kléma Gottwald, mohl hned konečně začít kroutit v parlamentě prvé republiky slibované krky a podepisovat ze strachu ze Stalina rozsudky smrti i nad svými soukmenovci /Slánský/ i nad Horákovou
a nevinnými občany? Dělňas Zápotocký, už jen ta největší evropská obluda Stalinův pomník v Praze stála za jeho opovržení včetně trapného zbourání. Hladce, obrace Novotný, utajený komunista Svoboda bez vojácké statečnosti a chameleon Husák usilující hned po válce o připojení k SSSR asi z vděčnosti za odevzdanou Podkarpatskou Ukrajinu, s čímž i Beneš souhlasil. Vyjímkou byl jen Havel.Další nestojí za řeč.
+6 #4 Oldřich Musil 2016-10-26 19:58
K:Václav

Ovčáček jinými slovy řekl že Zeman byl zvolen v přímé volbě a tudíž si může dělat co chce,i kdybychom se třeba stavěli na hlavu.Protože přímá volba mu zaručuje neodvolatelnost .V tom má bohužel pravdu.Přímá volba presidenta byla uzákoněna (a položme si otázku kdo a s jakými zájmy za tím byl) právě proto,aby se nám jednou mohl takovýhle gauner (který psal do Haló novin) drze a arogantně smát do obličeje.
+7 #3 Oldřich Musil 2016-10-26 19:41
K:Česká společnost je citlivá na normalizační moresy, stejně jako na poklonkování autoritářským mocnostem.

Tak to si nemyslím.Povím vám jednu příhodu od nás ze zaměstnání.Obča s k nám chodí ráno na kafe a pokecání jeden řidič autobusu.Když takhle jednou při tomhle dýchánku všichni svorně vzpomínali na staré zlaté normalizační časy,onen řidič ji doplnil příhodou ze své rodiny.Jak jeho dcera jednou odsuzovala to,jak komunisti zdevastovali přírodu a historické památky a on ji okřikl:"Drž tlamu!!!Víš jak byla za komunistů laciná sodovka a pivo?"
Možná se pohybujete mezi lidmi,kteří takový způsob myšlení nemají.Nevěřte však tomu,že je jich většina.Čecháčk ů je podstatně víc.
+3 #2 Václav 2016-10-26 19:06
Podle dnešního prohlášení OVČÁČKA byl prezident Zeman zvolen demokraticky a nelze jej v podstatě napadat či kritizovat či žádat jeho odstoupení. To byl Hitler taky a jak to skončilo?
+3 #1 Horský 2016-10-26 13:14
Petice za odstoupení prezidenta jsme podávali i za Klause a nebylo to nám nic platné. Zloduch z dnes opevněného Hradu vytrvá až do hořkého konce.
Viděli jste některá fota, kde se Zeman dívá tak přihlouple s hlavou nakloněnou na stranu a snad i s otevřenou pusou, že to vypadalo jako z psychiatrie? Co je to za morálku udělovat řády jménem TGM a zároveň měsíce štvát proti Peroutkovi a tím i jeho Přítomnosti na kterou TGM dokonce finančně přispěl?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)