Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Castro ADIDASCastro vyzval Sovětský svaz, aby odpálil proti USA jaderné rakety, i když bude zničena taky Kuba. Rád přinese tuto oběť při vědomí, že z jaderného popela Kuby vznikne nový, spravedlivý svět.

… cesta ke štěstí, prosperitě a svo­bodě vede přes uvážlivé státníky, kteří ne­jsou mocichtiví. Státníky, jako byl George Washington, který prohlásil, že „stát, stejně jako oheň, je nebezpečným sluhou a obávaným vládcem“. Nebo jak to vyjádřil Thomas Jefferson: „Pokud jde o otázky moci, ať už nikdy neslyšíme o důvěře v člověka, nýbrž měli bychom ho svázat řetězy ústavy, ať nemůže vy­vést nějakou ničemnost.“ Všichni, kdo vkládali důvěru ve Fidela Castra, by měli litovat své naivity; a všichni, kdo toto totalitní monstrum ob­divovali, by se měli stydět. O to více deprimující jsou reakce západ­ních demokratických státníků, od prezi­denta Obamy přes kanadského premiéra Trudeaua, předsedu EK Junckera až po premiéra Sobotku: každý pro sadistické­ho diktátora našel nějaké slovo uznání. Je to naprosto pomýlené: uznání by se mělo dostat jeho početným obětem, těm mrtvým i stále žijícím. Castro unikl světské spravedlnosti a toho, co by za své činy zasloužil vrcho­vatě, tedy veřejné popravy na hlavním ná­městí v Havaně, se mu nedostalo. Ale jak říká Hospodin: „Pomsta je má...“

 

Ronald Reagan by ani dnes nemusel ve svém projevu nic měnit!

 

Diktátor přitahoval svým charismatem a i současní politici pro něj mají slova uznání. ěkteří státníci učiní svým obyva­telům radost jedině svou smrtí. Fi­del Castro patří k nim. Jeho skon ve věku devadesáti let snad konečně oby­vatelům Kuby po téměř šedesáti letech noční můry otevře naději na svobodnější život.

Ambiciózní mladík obdivoval evrop­ské diktátory a takovým se toužil stát na Kubě. Po prvním neúspěšném pokusu o uchopení moci v roce 1953 ho tehdejší kubánský diktátor Batista, neefektivní a mírný, nechal odsoudit k patnácti letům vězení, ale už po dvou ho propustil. To Castro později nikdy neudělal a ty, kdo proti němu bojovali, nechal popravit. Jen málo historických fajnšmekrů ví, že slavný čtyřhodinový projev „Dějiny mi dají za pravdu", kterým se Castro v roce 1953 hájil před soudem, byl částeč­ným plagiátem Hitlerovy obhajoby před soudem po neúspěšném tzv. pivním puči v roce 1923.

Kruté poučení

V prosinci 1956 zahájil v pohoří Sierra Maestra novou guerillovou válku a poté, co Batista uprchl z Kuby, vstoupil v lednu do Havany a v polovině roku už bylo jasné, že nebuduje demokracii, ný­brž novou diktaturu. Na podzim již všich­ni pochopili, že komunistickou. Castrův spolubojovník Huber Matos, který na to upozornil, dostal dvacet let vězení, kde byl mučen. Když třiadvacetiletý bankov­ní úředník Armando Valladares v roce odmítl dát na svůj stůl propagační cedulku „Podporuji Fidela Castra“ - dostal dvaadvacet let - a také byl krůtě mučen.

Castro nastolil diktaturu mnohem tvrd­ší a bezohlednější, než byla ta Batistova. Během karibské raketové krize v říjnu 1962 Castro vyzval Sovětský svaz, aby jako první odpálil proti USA jaderné rake­ty, i když to bude mít za následek, že celá Kuba bude v atomové válce zničena. Chruščovovi psal, že rád přinese tuto oběť při vědomí, že z jaderného popela Kuby vznikne nový, spravedlivý svět. Chruščov to odmítl s tím, že by atomová válka, když by kapitalistům přinesla nesmírné ztráty, vedla ke zničení sovětského bloku, což není v zájmu socialistické revoluce. Castro byl zklamán a dodnes je jediným známým vůdcem, který vědomě požado­val rozpoutat globální jadernou válku.

Svou zemi zbídačil, zruinoval a její obyvatele zbavil veškeré svobody. Ku­bánské válečné lodě a letadla měly roz­kaz střílet do vorů a bárek, kterými se ku­bánští ubožáci snažili dostat na Floridu. Ani po uznání režimu prezidentem Obamou před dvěma lety politické represe bratří Castrů na Kubě nepolevily, ba na­opak ještě zesílily (Fidel předal moc své­mu o pět let mladšímu bratru Raúlovi před deseti lety).

A přesto se stal předmětem perverzní­ho kultu. Představoval typ romantického, virilního, charismatického, machistického vůdce, který se revolucí a násilím cho­pí moci a pak pevnou rukou vládne ze sed­la svého koně. Takových vůdců bylo za poslední století mnoho: Mussolini. Mao, Násir, Castro. Žádný své zemi nepomohl, každý způsobil mnoho bídy, utrpení, ne­svobody. Castro byl poslední z nich. Pokud jeho zbytečný život měl vůbec nějaký vý­znam, tak jedině jako odstrašující pří­klad, jako poučení: už nikdy žádný ro­mantický, charismatický vůdce na koni, už nikdy žádnou důvěru v mocichtivé re­volucionáře.

Zbývá jen stud

Naopak, cesta ke štěstí, prosperitě a svo­bodě vede přes uvážlivé státníky, kteří ne­jsou mocichtiví. Státníky, jako byl George Washington, který prohlásil, že „stát, stejně jako oheň, je nebezpečným sluhou a obávaným vládcem“. Nebo jak to vyjádřil Thomas Jefferson: „Pokud jde o otázky moci, ať už nikdy neslyšíme o důvěře v člověka, nýbrž měli bychom ho svázat řetězy ústavy, ať nemůže vy­vést nějakou ničemnost.“

Všichni, kdo vkládali důvěru ve Fidela Castra, by měli litovat své naivity; a všichni, kdo toto totalitní monstrum ob­divovali, by se měli stydět.

O to více deprimující jsou reakce západ­ních demokratických státníků, od prezi­denta Obamy přes kanadského premiéra Trudeaua, předsedu EK Junckera až po premiéra Sobotku: každý pro sadistické­ho diktátora našel nějaké slovo uznání.

Je to naprosto pomýlené: uznání by se mělo dostat jeho početným obětem, těm mrtvým i stále žijícím.

Castro unikl světské spravedlnosti a toho, co by za své činy zasloužil vrcho­vatě, tedy veřejné popravy na hlavním ná­městí v Havaně, se mu nedostalo. Ale jak říká Hospodin: „Pomsta je má...“

Tyran zemřel a namístě je říci: „Cuba Sí, Castro No!“ Na řadě je Raúl.

 

Roman Joch, LN, 28.11.2016

* * *

P.S.

Bude naše ministerstvo zahraničí také kondolovat rodině tyrana Severní Koreje až zemře její barbarský vůdce?!

 

Jan Šinágl, 29.11.2016

* * *

Čeští politici se na Castrův pohřeb nechystají

Čeští politici se nezúčastní nedělního pohřbu kubánského komunistického vůdce Fidela Castra, který v pátek zemřel ve věku 90 let. Ministerstvo zahraničí sdělilo ČTK, že se na Kubu žádní vládní představitelé nechystají. Cestu neplánují ani zástupci opoziční KSČM. Ministerstvo zahraničí o víkendu vyjádřilo soustrast Castrově rodině, zároveň však uvedlo, že se Česká republika rozcházela s Fidelem Castrem v pohledu na vývoj ve světě. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová dnes uvedla, že žádný z oficiálních českých představitelů na Castrův pohřeb nepojede. Cestu neplánují ani zástupci KSČM. Místopředseda strany Jiří Dolejš ČTK sdělil, že komunistickým představitelům brání v cestě na Castrův pohřeb povinnosti spojené s jednáním Poslanecké sněmovny. ČRo, 28.11.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentáře   

0 #4 Pavel 2016-12-06 21:24
Že se vyskytne sebevražedný šílenec a anarchista, revolucionář, poškozující vlastní národ, tomu se asi v několikamiliono vé populaci nelze vyhnout. Za úvahu však stojí otázka: co je to za režim, který si někoho takového dá s uspokojením na několik generací neodvolatelně do čela státu?
0 #3 Oldřich Musil 2016-12-01 17:52
Každopádně žádná vláda USA od dob presidenta Kenedyho nechtěla a neměla zájem Kastra odstranit.
+2 #2 Horský 2016-11-29 18:42
Komunistické diktatury a jejich propagátoři oslavující komunismus
se dožívají obdivu. Zrovna včera běžel na ARD a bude do 11.prosince na německé Tagesschau.24 a RBB vícekrát opakován dokument Artema Demenoka z Vladivostoku Was wurde aus der Sowjetunion - Co bude ze Sovětského svazu - vývoj od Gorbačova po dnešek. Závěr 2016 s pionýry a sovětskou hymnou za velikost imperia. Kde je doba, kdy Rusové s Jelcinem lezli 1991 /dokonce 21.srpna!/na tanky chtějící potlačit perestrojku, zatknout Gorbačeva či masové demonstrace 2011-2012 na Balotném náměstí v Moskvě /LN 26.11. v rozhovoru
s autorkou knihy, která vyšla i u nás Muž bez tváře - Neuvěřitelný vzestup
Vladimíra Putina Marijou Gessenovou/.Mno zí účastnící si nyní odpykávají tresty odnětí svobody, zato pučisté z parlamentu byli Putinem propuštění na svobodu.Obdivov at Castra je odporné, i v pokročilém stáří prohlásil petici za zatčené manžele Dám v bílém za kus vhodný jako toaletní papír.
+6 #1 K.Mrzílek 2016-11-29 17:37
To, že každý umírá je přirozené. Že tyrani a zabijci milionů nevinných jsou oslavováni je nepřirozené. Přesto se tak děje. V současnosi jde-li o Mao tsetunga, Džugašviliho. Jsou zpodobňováni jako příkladné postavy ve svých zemích. V Číně nedotknutelné.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)