Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vysedáváním u počítače zhloupnete, ztloustnete a onemocníte. Závislí na digitálních technologiích pociťují v jejich nepřítomnosti podobné symptomy jako alkoholik, který nemá svou sklenku - nervozitu, třes, pocení, podrážděnost či agresivitu.

LN Lze však v přímé souvislosti s digi­tálními technologiemi hovořit o spole­čenském úpadku?

Uvědomíte-li si, na čem stojí naše společnost, pak jednoznačně. Jsou to tři pilí­ře: vzdělání, empatie a vůle. A digitální média všechny tři poškozují. Nejenže ne­pomáhají při učení, ale i zabraňují se učit. Postupně externalizujeme své myš­lení, které za nás vykonávají počítače. Jak jsem řekl, mozek se vyvíjí tím, že jej používáme. Pokud jej nepoužíváme, v lepším případě jen atrofuje, v horším se nevyvíjí. Všechno přitom začíná pamětí. Neustále slýchávám, že nemáme děti nutit, aby se „šprtaly", protože si všech­no dohledají. To je však hloupost! Aby člověk uměl dobře vyhledávat, musí toho neskutečně moc vědět. A hodně toho ví ten, kdo si hodně pamatuje. Pa­měť tvoří základ našeho myšlení. Její ztráta vede ke zhloupnutí společnosti, če­hož jsme nyní svědky. Dalším pilířem naší společnosti je zmí­něná empatie. Jak chcete založit fungují­cí demokracii na lidech, kteří raději tráví čas s virtuálními přáteli? Jak chcete po­stavit společnost na jedincích, kteří ztrati­li schopnost druhého požádat o radu, pro­tože si přece vše mohou vygooglovat? Jako třetí jsem zmínil schopnost chtě­ní. Nemůžeme být autonomními bytost­mi, pokud jsme pozbyli schopnosti kon­centrace, která je bytostně spjata s po­hroužením do konkrétního úkolu. Dnešní mladí lidé už nejsou schopni soustředit se 15 minut na konkrétní problém, aniž by si přitom kontrolovali e-maily nebo byli rušeni přicházejícími zprávami na Facebooku. Navíc dobrovolně sdílíme data, která jsou následně využita proti nám. Zdá se mi, že toto vše je s demokra­cií neslučitelné.

... Pozoruhodné je, že mladí lidé reagují na mé hodnocení vesměs kladně. Zatímco rodiče zpívají písničku, jak jejich dítě ne­smí zmeškat kariérní náskok, a proto se bude učit programovat pro jistotu už ve školce, sami mladí lidé si ve výzkumech stěžují, že je moderní technologie ruší. Dokonce vymysleli nové slovo: člověka věčně napojeného na digitální technolo­gie nazývají smombie, což je kombinace slov smartphone a zombie. Říkají tím, že člověk připoutaný k digitálním technolo­giím se umrtvuje.

LN Často se ve svých knihách věnujete fenoménu nedostatečně rozvinutých motorických schopností, což se násled­ně odráží v nižších intelektuálních do­vednostech.

Lidé si stále neuvědomují, že naše mysl a vůle povstávají z těla. Ne nadar­mo má angličtina jedno slovo pro prst a číslo - digit. Původně to souvisí s pozo­rováním, že čím mrštnější máte prsty, tím lépe umíte počítat. Nejen smysly, ale i motorika utváří mozek. Problémem je, že současné děti se málo hýbou, jsou málo v přírodě a hrají málo her, které by je tělesně motivovaly. A nyní se dokonce přestávají učit psát rukou. Jenže píšete-li text ručně, podstat­ně lépe si jej pamatujete, aktivujete totiž přitom více svalů a nervů. To ostatně pla­tí i pro dospělé: kdo si potřebuje zapama­tovat, co čte, má si k tomu vzít tužku a pa­pír. Budete-li si dělat poznámky na počí­tači, zapamatujete si mnohem méně. To­též platí o elektronických knihách, nemá- te-li před sebou fyzickou knihu, v níž si třeba můžete podtrhávat, nebudete si to­lik pamatovat. Vlivem moderních technologií jsme si zvykli na to, že lze řešit stále širší okruh úkolů stereotypním přejetím prstu po ob­razovce. Dopady pocítí opět především děti. Dospělým mozek přinejhorším zakr­ní, jenže co když se dětem nevyvinou ur­čitá centra vůbec? Se senzomotorikou je spojená třetina mozku. Pokud se dítěti ne- dovyvine třetina mozku a dospělému za­krní, není přehnané hovořit o intelektuál­ní amputaci. Tento fenomén nestudují jen lékaři, ale i filozofové - například Husserl nebo Merleau-Ponty. Tělo nám nebrání v myš­lení, ale aktivně ho utváří, dokonce je jeho podmínkou. Kdo nepracuje s tělem, nemůže dobře myslet.

LN Je-li internet pro malé děti podobně nebezpečný jako azbest, neměly by tedy mít žádný přístup k digitálním , technologiím?

Naprosto žádný. V dospívání bych po­volil kontrolovaný přístup, ale v žádném případě pravidelný. Malému dítěti se chytrý telefon nesmí dostat do rukou, to je bez diskuse. Ani dospívající člověk však digitální technologie nepotřebuje. Má číst, stýkat se s vrstevníky, sportovat, mít rozmanité koníčky.

LN Ve své nejnovější knize Kybernemoc! se věnujete závislosti na digitál­ních technologiích. Jak ji definujete?

Závislí pociťují v nepřítomnosti digitál­ních technologií podobné symptomy jako alkoholik, který nemá svou sklenku. Mám na mysli příznaky, jako je nervozi­ta, třes, pocení, ale i podrážděnost a agre­sivita. Typické rovněž je, že se těmto li­dem hroutí vztahy a mají vážné potíže v práci či ve škole a studiu

LN Máte na obzoru další téma?

Připravuji knihu o vztahu chudoby a vývoje mozku. To je další téma, které mě pálí. Je přinejmenším stejně aktuální jako digitální demence. Žijeme ve světě, ( v němž se nůžky mezi chudobou a bohat­stvím rozevírají jako nikdy dříve. Pracuji s tezí, že chudoba je svého druhu nemoc mozku. Jednou věcí je, že nekvalitní stra­va ničí mozek, druhou pak to, že děti z nižších společenských tříd vyrůstají v méně stimulujícím prostředí, což se od­ráží na jejich mozku.

 

LN Řekl jste, že vás tato témata „pálí“, a zapálení z vás skutečně sálá. Pochy­bujete někdy?

Samozřejmě, to k vědě patří. Novináři mi často namítají, že značně zjednodušu­ji - svět je přece komplexní! Odpovídám jim, že svět je sice komplexní, ale proto se nemám zabývat jednotlivými problé­my? Uvědomuji si, že jsem posvítil jen na jeden konkrétní problém a pokusil se jej podat nejlepším možným způsobem.

Jednou jsem poslouchal přednášku své­ho přítele, významného paleoantropologa, o původu člověka a následně jsem se ho zeptal: Jsi si jistý, že to všechno bylo, jak jsi podal? Odpověděl mi: Jasně, že ne. Zítra zjistím něco nového, co můj ob­rázek upraví, ale dnes jsem vyprávěl nej­lepší možný příběh, jehož jsem byl schop­ný. Mám to podobně. Snažím se vyprá­vět o naší současnosti nejlepší možný pří­běh, jehož jsem dnes schopný.

Z rozhovoru s německým psychiatrem Manfrédem Spitzerem, autorem knih Digitální demence a Kybernemoc!

LN, 26.11.2016

* * *

J.Š.6.12.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)