Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sobotka a CEZ

Vlevo LN 26.5.2017: „Babiš totiž patří do tábora lidí, kteří přesto, že slyší zaručené zprávy o blížícím se konci světa, vezmou si rýč, vykopou díru a zasadí strom.“

Zdánlivá iracionalita současné politické situace v Česku zakrývá podstatu aktuálního střetu. Jde totiž nejen o moc. Některé aktéry motivuje hlavně strach, že Dluhy ministri financijim jde o kriminál - VÁLKA MILIARDÁŘŮ! - SILNÁ KÁVA !!!

Tady jde o mnohem víc a hnacím motorem mnoha vlivných aktérů této politické atomové války je strach, nikoli pouhý boj o moc. Proto je také v současném dění tak silně přítomen prvek iracionality, který se projevuje například ve zdánlivě nevyzpytatelném chování Bohuslava Sobotky. Premiéra ovšem nelze vnímat jako samostatně se rozhodující entitu reprezentující ČSSD, ale jako reprezentanta vlivové skupiny, která dlouhá léta měla a má pod kontrolou LN IL Kajinek out Babis in 260517klíčový český podnik – energetickou společnost ČEZ. Gravitační síla peněz, které ČEZ každý rok utrží a rozdá, byla a stále je tak dominantní, že ve spojitosti se státním kontrolním balíkem akcií firmy tvoří jádro české politiky a všeho podstatného, co se kolem ní děje. Nejinak je tomu i v této zdánlivě nepřehledné politické válce. Hraje se tu o ČEZ. Ústřední postavou v této hře není nikdo z jejích viditelných protagonistů, ale bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Právě za jeho éry česká politika prorostla se společností ČEZ do takové míry, že bylo téměř nepředstavitelné, aby tento politicko-ekonomický kartel padl. Jenže pak se na politické scéně objevil Babiš, který se společností ČEZ nikdy neměl nic společného, a „malér“byl na světě. z nějakého důvodu v týmu pana Romana panují obavy, že by nebylo dobré tyto smlouvy předhodit veřejnosti. A právě tady je třeba hledat skutečnou motivaci k rozpoutání politického běsnění, jehož jsme v těchto dnech svědky. Je to strach, že se Babiš po případném vítězství ve volbách a sestavení vlády bude snažit kriminalizovat své dnešní soupeře, ať už jsou v politice přímo, nebo ji ovlivňují ze zákulisí. Potýkáme se tak s reziduem toho, co sám Babiš nazývá Palermem, jiní tomu říkají korupce a další používají termín politické podnikání. Proto vidíme to dojemné objetí Miroslava Kalouska s Bohuslavem Sobotkou, kteří nemohou být tak hloupí, aby si neuvědomovali, že jejich náhlá láska a společný postup musí v jejich vlastních voličích vzbuzovat minimálně podezření, že tady není něco v pořádku. Je to snaha uhájit dobytý prostor proti konkurenci a zakonzervovat monopolní pozici kartelu.

* * *

Jestli se v těchto dnech někdo v Česku válí smíchy, jsou to komunisté. S pobavením sledují politickou bitku, v níž proti sobě stanuli na jedné straně prezident s ministrem financí a na straně druhé předseda vlády se zbytkem politické scény s výjimkou KSČM.

Pro komunisty je totiž jistým zadostiučiněním sledovat, jak se většina parlamentních stran snaží z regulérní politické hry vyšachovat Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Totéž komunisté zažívají od roku 1989 a jistě teď mají radost, že už ve svém dosud jednočlenném klubu nejsou sami. Předáci KSČM také dobře vědí, že na současné politické bramboračce, která běžnému voliči dávno nemůže chutnat, mohou jen vydělat – a to na úkor svého hlavního soupeře, kterým je ČSSD. Stačí trochu poodstoupit a vymezit se proti chaotické bitvě, z níž musí být divák dávno unaven.

Tentokrát ovšem nejde o obyčejnou politickou šaškárnu s cílem vydělat na nějakém soupeři politické body, jak tvrdí například lidovec Jiří Čunek, který má s praktikami českého politického kartelu své vlastní bohaté zkušenosti. Tady jde o mnohem víc a hnacím motorem mnoha vlivných aktérů této politické atomové války je strach, nikoli pouhý boj o moc. Proto je také v současném dění tak silně přítomen prvek iracionality, který se projevuje například ve zdánlivě nevyzpytatelném chování Bohuslava Sobotky.

Podezřelé objetí

Premiéra ovšem nelze vnímat jako samostatně se rozhodující entitu reprezentující ČSSD, ale jako reprezentanta vlivové skupiny, která dlouhá léta měla a má pod kontrolou klíčový český podnik – energetickou společnost ČEZ. Gravitační síla peněz, které ČEZ každý rok utrží a rozdá, byla a stále je tak dominantní, že ve spojitosti se státním kontrolním balíkem akcií firmy tvoří jádro české politiky a všeho podstatného, co se kolem ní děje. Nejinak je tomu i v této zdánlivě nepřehledné politické válce. Hraje se tu o ČEZ.

Ústřední postavou v této hře není nikdo z jejích viditelných protagonistů, ale bývalý šéf ČEZ Martin Roman. Právě za jeho éry česká politika prorostla se společností ČEZ do takové míry, že bylo téměř nepředstavitelné, aby tento politicko-ekonomický kartel padl. Jenže pak se na politické scéně objevil Babiš, který se společností ČEZ nikdy neměl nic společného, a „malér“byl na světě.

Teď navíc hrozí, že po příštích volbách získá Babiš nad společností plnou kontrolu. V tom mu dnes brání koaliční dohoda, která přesně rozděluje počty křesel obsazovaných jednotlivými koaličními partnery v dozorčí radě ČEZ. Politický kartel je tak schopen i nadále držet pod pokličkou všechna svá malá tajemství spojená s hospodařením společnosti. Kdyby se archivy otevřely, na světlo světa by vypluly smlouvy všemožných poradců – a to i těch právních. Jedním z důležitých členů týmu kolem Martina Romana byl přitom i blízký Sobotkův přítel a podle různých zdrojů jeho nejbližší rádce – právník Radek Pokorný. V tuto chvíli nikdo neví, kolik peněz si za své služby ze společnosti ČEZ odnesl. Ale z nějakého důvodu v týmu pana Romana panují obavy, že by nebylo dobré tyto smlouvy předhodit veřejnosti. Někteří lidé z ČEZ party dokonce v soukromých rozhovorech vyjadřují vážně míněné obavy, že se stanou terčem pokusů o kriminalizaci právě ve spojitosti s transakcemi státem ovládané energetické společnosti.

A právě tady je třeba hledat skutečnou motivaci k rozpoutání politického běsnění, jehož jsme v těchto dnech svědky. Je to strach, že se Babiš po případném vítězství ve volbách a sestavení vlády bude snažit kriminalizovat své dnešní soupeře, ať už jsou v politice přímo, nebo ji ovlivňují ze zákulisí.

Potýkáme se tak s reziduem toho, co sám Babiš nazývá Palermem, jiní tomu říkají korupce a další používají termín politické podnikání. Proto vidíme to dojemné objetí Miroslava Kalouska s Bohuslavem Sobotkou, kteří nemohou být tak hloupí, aby si neuvědomovali, že jejich náhlá láska a společný postup musí v jejich vlastních voličích vzbuzovat minimálně podezření, že tady není něco v pořádku. Je to snaha uhájit dobytý prostor proti konkurenci a zakonzervovat monopolní pozici kartelu.

Problém je v tom, že tato strategie nepovede k úspěchu. Kyvadlo společenské nálady se nezvratně vychyluje a žádnou kampaní není možné ho zastavit a poslat zpět. Zkušenosti z uplynulých let navíc nelze z paměti voličů vymazat.

Snahy o ostrakizaci konkurentů jisté části politického spektra budou mít přesně opačný efekt, než si režiséři aktuálních kampaní představují. A je jedno, jestli to někdo vítá, nebo odsuzuje. Tak to prostě je. Je to marné, je to marné, je to marné.

To si mimochodem dobře uvědomuje i prezident Zeman, který umí společenské nálady správně přečíst a odhadnout sílu jednotlivých názorových skupin. Proto se také v tuto chvíli postavil na Babišovu stranu a jde proti Sobotkovi. Jelikož čte situaci správně, úspěšná nebude ani snaha o jeho vyšachování z politických her. Ani Zeman totiž není součástí týmu ČEZ, i když se ho lidé z této party všemi silami snaží dostat na svou stranu.

Zůstane jen totální válka, na jejímž konci bude liberální demokracie v troskách a společenská nálada půjde vstříc autoritářům. Přitom proti autoritářům schopným tuto poptávku uspokojit budou Zeman s Babišem obyčejní demokratičtí beránci. A to vše jen kvůli jedné velké firmě.

Zůstane jen totální válka, na jejímž konci bude liberální demokracie v troskách.

Jaroslav Plesl, šéfredaktor MF DNES

13.5.2017

* * *

Sobotka: Babišovou předžalobní výzvou se zastrašit nenechám

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že se nenechá zastrašit předžalobní výzvou, kterou mu zaslal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Šéf hnutí ANO v dopisu tvrdí, že některé výroky předsedy vlády, kterými zdůvodňoval návrh na odvolání Babiše z funkce ministra, mají povahu pomluvy. Sobotku vyzval, aby od nich upustil, jinak se bude bránit soudně. Sobotka na twitteru napsal, že zastrašování a lži jsou Babišovy obvyklé praktiky při přebírání firem. Sobotkova vyjádření podle Babišova názoru navozují dojem, že se dopouštěl nelegální činnosti, a přitom jsou nepravdivá. "Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu," uvedl Babiš. ČRo, 24.5.2017

* * *

Válka miliardářů?

Pro velké zákulisní hráče jako finančník Zdeněk Bakala, majitel konkurenčního mediálního impéria, je Babiš nepřítelem číslo jedna už dávno. Červená kontrolka se naplno rozblikala ale až před několika týdny, kdy vláda schválila převedení OKD zpět do vlastnictví státu. Souboj byl ovšem o to, přes jakou firmu se tak stane - a kdo tím získá přístup ke všem dokumentům z doby privatizace.

Po dramatických tahanicích ji nakonec dostal do rukou státní podnik, který spadá pod Babišem řízené ministerstvo financí. Podle našich informací policie chystá v souvislosti se skandálním privatizačním tunelem v OKD obvinění několika osob - a je prý pravděpodobné, že mezi nimi bude i Zdeněk Bakala, a možná i premiér Sobotka.

Odstranění miliardáře Babiše z politiky je jednoznačně v zájmu miliardáře Bakaly, jemuž před lety jako ministr financí Bohuslav Sobotka přiklepl OKD (včetně hornických bytů) za směšnou cenu - a tím ho miliardářem učinil. Toto je zřejmě hlavní důvod, proč je nutné dostat Babiše z ministerstva financí, z vlády a politiky vůbec. Kauza takzvaných korunových dluhopisů je jen neexistující jitrnice. Dokumenty z privatizace OKD jsou však velmi konkrétní a nepochybně silně pepřené čtivo. 

P.S.

Další z anonymních textů kolujících po internetu s racionálním, logickým obsahem. 

* * *

Bohuslav Sobotka (1996 !!! upozorňuje Babiše na neplacení daní a sama ČSSD neplatí celé roky dluhy!!! Ohrožení se budou všemi prostředky snažit odstranit Babiše z politické scény a oslabit Hnutí ANO, resp. do voleb třeba i dostat Babiše do vězení. Jinak bude reálně hrozit vězení jim, pokud po volbách ovládne Hnutí ANO silová ministerstva a nebude nuceno koaličními dohodami paralyzovat svůj volební program, sliby a svoji sílu. Bude záležet na voličích, zda zvolí pokračování rozkrádání a vládu nikým nevolených v pozadí, nebo naději pokusit se situaci začít řešit a která ohrožuje nás všechny.

 

Jan Šinágl, 24.5.2017 

* * *

Dámy a pánové, občané této země,

Nejlepší vystoupení politika od roku 1989 na obrazovkách ČT!

Čínský disident Liao I-wu v ČT o Miloši Zemanovi: „Chová se hůř jako prostitutka.“

O ministru vnitra Chovancovi, aneb co jsou zač naši politici?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (3 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #1 Oldřich Musil 2017-05-26 12:39
Domnívám se,že i kdyby hnutí ANO zvítězilo v příštích volbách se sebelepším výsledkem,do vlády se nedostane a bude jen nejsilnější opoziční stranou.Jednotn á protibabišovská fronta které jsme se stali svědky poslední týdny jasně napovídá,že s Babišem a jeho hnutím nikdo do vlády chtít nebude a jako menšinovou vládu nikdo podporovat také nebude.Díky našemu volebnímu systému je možné aby se dělo to co nyní a pravděpodobné to co tu předpokládám.Tv ůrci naší ústavy to patrně v roce 1990 předvídali.Bohu žel.Jen s tou přímou volbou presidenta se tak trochu chytili do vlastní pasti.Čímž nechci říci,že jsem ctitelem pana Zemana.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)