Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kubisova Lucerna 271017Definitivně tak ukončí pěveckou kariéru, vystoupení si naplánovala na den svých 75. narozenin v Kulturním domě Vltava, začne v 19:00 hod. v jejím rodném městě. 

Už nikdy nebude mít žádný koncert. Až ukončí kariéru, bude psát knížku. Vzhledem k tomu, že jí na 20 let zakázali zpívat, je na to zvyklá a chybět jí to nebude. Na rozdíl od jiných zpěváků, kteří si to nedokážou představit, tak ona si to představit umí. Bude mít víc času: bude odpočívat, cestovat, psát knížku. Dnešní Koncert završí rozlučkového turné. Série koncertů nazvaných Marta naposledy začala 26. září v Košicích. Jedním z důvodů ukončení kariéry je i její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji, jak říká, "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti". Kubišová byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let. Za normalizace se ocitla v nemilosti komunistického režimu. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až téměř po dvaceti letech v listopadu 1989.

* * *

Ondřej Vetchý. "Děkuju, že jsem mohl žít v její době." - Nepochybuji, že paní Marta Kubišová je ráda, že jí stihl vyznamenat president Václav Havel. Kvalitu zpěváka neurčuje pouze kvalita jeho hlasu, ale především kvalita jeho charakteru! J.Š.

Tentokrát o Martině publiku

Zítra se Marta Kubišová rozloučí s posluchači v rodných Českých Bu­dějovicích. V den svých pětasedmdesátin, jež si vytkla za mez­ní bod aktivní kariéry, tak zavr­ší koncertní turné Marta napo­sledy, během něhož v září a v říjnu zazpívala ve čtyřech slovenských a šesti (bez Budě­jovic) českých městech. Neoká­zalá zastavení napříč republi­kou jen potvrdila to, co je na Martě Kubišové po všechna léta, co ji známe, typické: upřímnost, poctivost, žádná fa­lešná gesta, efekty či populismus, jen skvěle odvedený vý­kon. O nic se neprosí - a získá­vá od posluchačů vše. Pobave­ní, dojetí, srdce, lásku.

Jasně to ukázal koncert, kte­rým v předvečer státního svát­ku potěšila příznivce v pražské Lucerně. Po strop nabitý sál, který během své historie hostil nejúžasnější osobnosti a byl svědkem prvních setkání české­ho publika se světovými hvězdami, zažil opět jednou mi­mořádný večer. Tři hodiny in­tenzivního nepřetržitého kon­taktu lidí všeho věku - od Marti­ných vrstevníků až po teenage­ry - se zpěvačkou, o níž publi­kum ví vše, a proto si jí váží. Každou píseň auditorium vítalo jako svou starou známou, větši­nu si aspoň potichu zpívalo s Martou, všechny, i ty novější, jež nejsou léty prověřené, nadše­ně aplaudovalo.

Těžký návrat do reality

Projekce z někdejších filmo­vých medailonů mladé, krásné a už tehdy mimořádné Marty Kubišové i ukázky z jejího nedávného portrétu Magický hlas rebelky byly k tomu všemu bo­nusem. Při Modlitbě - zjevně znovu silně zasažený - stál celý sál potichu jako při zvuku hym­ny. Dalo se to čekat, ale i zpě­vačku tak otevřený projev smě­si úcty a přátelství nejspíš tro­chu zaskočil.

Po celý koncert bylo zjevné, že lidem, nejenom těm v Lucer­ně, ale i na všech předešlých za­stávkách turné, paměť ještě slouží, že si základních hodnot váží a že Martu Kubišovou prostě milují. V tom byl ten ve­čer jedinečný, a kdo ho zažil, možná o něco lip pak snesl rea­litu, do které se hned druhý den musel vrátit.

Marta Švagrová, 31.10.2017, LN, Kolem Dokola

* * *

Těším se na dnešní poslední koncert této skvélé zpěvačky, osobnosti a skvělého člověka. Marta Kubišová by dnes vyprodala určitě i StrahovJ Slušní lidé nezapoměli a nezapomínají, kdo, kdy a jak se choval a zachoval...

 

Jan Šinágl, 1.11.2017

* * *

Marta Kubišová se v Praze rozloučila Modlitbou a písní Beatles

České Budějovice 1.11.2017: Nádherný poslední koncert Marty Kubišové ve svém rodném městě, v den životního jubilea

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)