Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vransky PavelPořádal spolek Rorejs ve spolupráci s městem Mníšek pod Brdy a organizací Post Bellum u příležitosti oslav 75. výročí konce 2. světové války v Evropě a v Africe - o osudech brig. gen. v.v. PavlaMnisek Vransky letak 100620 Vranského, bojovníka od Tobruku a čsl. válečného letce. Po skončení promítání následovala beseda s autorem filmu Petrem Zemánkem.

Po krátkém úvodu pana Zemánka (učitel a kastelán hradů Žebrák a Točník) a promítnutí hodinového filmu následovala beseda. Vstoupil jsem do diskuse (11:50 min.) a připomněl osudy čs. pilotů RAF po válce, odklad oslav po jejich příletu z Anglie, jejich postupnou likvidaci a skandální zmizení skvělého filmu Hřbitov pro cizince z iVysílání ČT.

"Hřbitov pro cizince" je kultovní film Čechů podobně jako Casablanka pro svět. Natočit násilí bez krvavých scén je umění a tak atmosféra, kde se ničí a vybrušují charaktery jako vzácné nerosty vytvářejí nezapomenutelný kolorit celé inscenace. Není to jen scénář mistra Hubače, ale i tvůrčí umění režiséra, herců a střihače. Je to můj kultovní film pro který si vážím těch Čechů, kteří jej stvořili. Ne těch kteří jej zveřejňují v době kdy většina z nás kamsi spěchá a aby to viděla je třeba se navzájem upozorňovat. Naše Čecháčkovství dle výroku Jana Wericha: "Abychom nepopudili". K.Mrzílek (19.11.2013)

 Mnisek Vransky PZ 100620Ke konci diskuse jsem připomněl pevný charakter a postoje brig. gen. v.v. Pavla Vranského i v kauze Lidice a odmítl spolupráci s postkomunistickými spolky – na rozdíl od historika plk. Eduarda Stehlíka, který převzetím funkce ředitele Památníku Lidice morálně selhal a dal přednost lukrativnímu postu před hrozícími existenčními či jinými potížemi. Zpochybnil tak všechnu svoji dosavadní práci.

S panem brig. gen. v.v. Pavlem Vranským jsem se setkal několikrát – vždy v uniformě - při odhalování pamětních desek pilotů RAF, vzpomínkových aktů a naposledy v kafírně Bárka v Točníku. Dvě hodiny vyprávěl ve stoje - ve věku 96 let - a nepůsobil ani po dvou hodinách ani trochu unaveně. Čest jeho památce a odkazu!

* * *

I v Žebráku existuje muzeum RAF. Pan Milan Šindler ji má umístěnu ve svém domě, kde zabírá několik místností. Soukromě se věnuje čs. pilotům RAF již roky. Sbírka obsahuje fotografie, medaile, uniformy,Sindler Milan a Zimprich Stanislav 2016 korespondenci a další artefakty. Jedná se o největší soukromou sbírku svého druhu v ČR (navštívil i nejstarší žijící piloty RAF ve Velké Británii). Navštěvují ji pravidelně žáci devátých tříd ZŠ Žebrák s úkolem, aby o svých dojmech z výstavy napsali slohovou práci. Bude jednou jeho sbírka i součástí Žebráckého muzea?

Soukromou fotbalovou sbírku našeho slavného rodáka fotbalisty Oldy Nejedlého (nejlepší střelec MS v kopané v Římě 1934), novináři většinu rozkradli (půjčili a nevrátili). Po slavném rodáku královského komorního města Žebrák není dodnes pojmenována ani jedna ulice, nemá ani pamětní desku…

 

Jan Šinágl, 12.6.2020

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)