Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Stuttgart_deska_050811Při vědomí své zodpovědnosti před Bohem a lidmi, při vědomí své příslušnosti ke křesťansko-západní kultuře, při vědomí své německé národnosti a v poznání společných úloh všech evropských národů, usnesli se zvolení zástupci milionů vyhnanců, po zralém uvážení a prezkoumání svého svědomí, podati vúči německému národu a vúči celému světu, slavnostní prohlášení, které stanovuje povinnosti a práva, jež němečtí vyhnanci považují za svúj základní zákon a za nezbytný předpoklad pro vybudování svobodné a sjednocené Evropy.

 

 

1. My vyhnanci zříkáme se pomsty a odplaty. Toto odhodlání je nám vážné a svaté při pomýšlení na nesmírné utrpení, jež lidstvu prineslo, zvlášte poslední, desetiletí.

2. Budeme podporovat všemi silami každé počínání, zaměřené na utvoření sjednocené Evropy, v níž by národy mohly žít beze strachu a bez útisku.

3. Tvrdou a neúnavnou prací zúčastníme se na výstavbe Německa a Evropy.

Ztratili jsme svůj domov. Bezdomovci jsou cizinci v této zemi. Bůh vsadil lidi do jejich domovů. Odloučit člověka násilím od jeho domova, znamená usmrtit jej duševně.

My jsme tento osud utrpěli a zažili. Cítíme se proto povoláni žádati, aby právo na domov, bylo uznáno a uskutečněno, jako jedno ze základních lidských práv, daných člověku Bohem.

Dokud toto právo pro nás není uskutečněno, nechceme však státi stranou, odsouzeni k nečinnosti, nýbrž chceme tvořit a působit v nových, vytříbených formách bratrského a ohleduplného spolužití, se všemi členy našeho národa.

Proto se domáháme a žádáme dnes, jako i včera:

1. Stejné právo jako občané státu, nejen před zákonem, nýbrž i v každodenní skutečnosti.

2. Spravedlivé a rozumné rozdělení břemen poslední války na celý německý národ a poctivé provedení této zásady.

3. Promyšlené začlenění vyhnanců všech povolání do života německého národa.

4. Učinné včlenění německých vyhnanců do výstavby Evropy.

At´ národy světa pocítí svou spoluzodpovědnost za osud vyhnanců jako těch, kteří byli nejtíže zasaženi utrpením naší doby. At´ národy světa jednají tak, jak to jejich kresťanským povinnostem a jejich svědomí odpovídá.

Národy světa musí poznat, že osud německých, jakož onen všech vyhnanců, je světovým problémem, jehož řešení vyžaduje nejvyšší mravní zodpovědnost a zavazuje k mohutnému výkonu.

Vyzýváme národy a lidi dobré vůle, aby přiložili ruku k dílu, aby z viny, z neštěstí, z utrpení, z chudoby a z bídy,  pro nás všechny byla nalezena cesta do lepší budoucnosti.

 

Stuttgart 5.srpna 1950

 

Zřeknutí se pomsty a odplaty: 61. vzpomínkový akt k Chartě vyhnanců na Schlossplatz (Zámecké náměstí) ve Stuttgartu

5,srpna 1950, už 5 let po bolestivých zkušenostech při vyhnání, zřekli se vyhnaní v oficiálním dokumentu “pomsty a odplaty”. K tomu vyhlásili jako společný cíl jednotnou Evropu“, ve které národy bez obav a přinucení budou moci žít”. V této Evropě by mělo být zakotveno jako hlavní bod “právo na domov”.

“Toto prohlášení, které vyhnaní vydali bezprostředně po traumatizujících  událostech nebylo pro ně snadné”, řekl včera jeden z účastníků 61. vzpomínkového aktu na stuttgartském Zámeckém náměstí. Tenkrát osobně zažil vzrušenou atmosféru 100.000 vyhnaných na tomto náměstí. Potěšilo ho, že tento den neupadl v zapomnění a že přijelo tolik účastníků. Petr Haug, předseda zemské frakce Baden-Württenberské CDU, ocenil značný přínos  vyhnaných. Vidí v něm základní kámen pro jednotnou Evropu. Blesk, bouřka a déšť, která skoro symbolicky tento akt doprovázely, nemohly řečníky a muzikanty odradit dát tomuto aktu důstojný rámec. I 66 letech po vyhnání byl nepřehlédnutelný tichý smutek účastníků.

 

Nápis na Pamětní desce:

Porozumnění místo vyhnání, usmíření místo odplaty.

Tváří v tvář zničujícím následkům války, útěků a vyhnání, byla německými vyhnanci z domova a utečenci, dne 6.srpna 1950, před troskami Nového zámku, veřejně vyhlášena “Charta německých vyhnanců z domova”. Z jejich bolestivých zkušeností by v budoucích generací měla vyrůst jednotná Evropa, celosvětové porozumnění a uznání práva lidí na domov.

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+2 #5 Karel Ploranský 2011-08-11 12:57
Ještě doplním:
Bylo mnoho takových, kteří vůbec odejít nemuseli; šli jen proto, že museli jít jejich příbuzní.

Bylo samozřejmě i oho takových, kteří byli vyhnáni bez výběru, tzv. „divokým“ odsunem, který neměl nic společného ani s Benešovými dekrety, ani s odsunem řízeným státem. Tyto excesy byly politováníhodné , ale těžko lze vyčítat státní moci, že jim v daných podmínkách nedokázala zabránit. Za všeobecný zmatek, který vládl, a za celkové zhroucení infrastruktury rozhodně nemohli Češi. Ti dělali co šlo - a napravovali škody, jejichž příčinou nebyl nikdo jiný než Němci.

Také chci připomenout jednu okolnost, o které se tvrdošíjně mlčí.
Vyhnání Němců předcházelo vyhnání Čechů!! A to byla ryze etnická čistka. Rodina mé tchyně byla takto vyhnána z Bíliny. A když po válce Němci nuceně opouštěli své majetky, v mnoha případech to byly majetky, které pouhých pár let předtím patřily Čechům. Sice si je ti Němci „legálně“ koupili od Treuhandamtu a poctivě zaplatili - ale kdo kupuje to, co je ukradené, navíc vědomě, musí s problémy počítat...
+1 #4 Karel Ploranský 2011-08-11 12:56
Předesílám: Jsem více než z jedné poloviny Němec.
Cokoliv si kdy přečtu o problému vyhnání Němců, vždycky mne to vytočí. Ještě jsem se nesetkal s názorem, který by tu věc nezkresloval. Většinou dost podstatně.
Především chci zdůraznit, že Němci nebyli vyhnáni PAUŠÁLNĚ a nebyli vyhnáni VŠICHNI – i když zejména Landsmannschaft to takto důsledně interpretuje. Jako etnickou čistku.
Přinejmenším ti Němci, kteří byli odsunuti rozhodnutím státní moci, nebyli odsunuti bezdůvodně. Kdo má a kdo nemá být vyhnán, se posuzovalo poměrně svědomitě a spravedlivě. Proto například můj děd vyhnán nebyl. Jak to? Nu docela prostě proto, že v době před okupací i během ní se choval k Čechům slušně a k českému státu loajálně... A stejně jako on mohly v ČSR zůstat desetitisíce dalších Němců!
Čili vůbec nešlo o ETNICKOU čistku! Kritériem přeci zdaleka nebyla jen národnost! Stát se zbavoval lidí, kteří se jej sami ZŘEKLI tím, že optovali pro říšské občanství, když se jim to zdálo být výhodnější - a kteří tutíž už nebyli jeho občany. Posílal je celkem logicky do státu, jehož občany se z vlastní vůle stali a kam tudíž patřili.
Byli to navíc lidé, kteří de facto i de jure spáchali VLASTIZRADU svým jednáním v době ohrožení státu, který už v letech před válkou cíleně rozbíjeli (ve většině případů velmi aktivně a často dokonce násilně) a kteří při vojenských akcích proti ČSR aktivně pomáhali cizí moci.
Pro takové jednání platí v zákonodárství většiny států světa ty nejpřísnější tresty. Včetně provazu či kulky.
+1 #3 Jan Šinagl 2011-08-10 22:52
... jen bych dodal, že čeští Němci, tedy 1/3 obyvatelstva, by komunisty jistě nevolili! I to byl důvod, proč museli být vyhnáni... J.Š.
+3 #2 Jan Šinagl 2011-08-08 10:42
Někdo pochopí, někdo ne, takové věci se nevysvětlují. Míru (ne)pochopení určuje vyspělost, vzdělanost, informovanost a kultivovanost občana, resp. čtenáře. J.Š.
0 #1 Franta Kopecky 2011-08-08 10:24
Myslím že cpát se do komunistickojak omako demokratické české republiky není žádná trefa.
Můžou být rádi že byli vyhnáni a díky tomu žít v normální zemi.
Já sem kupříkladu několikrát žádal o zbavení občanství nebot se necítím čechem a pořád si ho nechtěj vzít.
Hned bych si to s Němcema vyměnil.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)