Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

KVH Za co muze obcan paneliste 10.10.2022KVH Za co muze obcan ucastnici 10.10.2022

1968: Jan Werich čte List Jana Masaryka – neměnné poselství doby o svobodě

***

Účastníci debaty: prof. JUDr. Jan Kysela , Ph.D., DSc., ústavní právník, politolog. Mgr. Anna Shavit, Ph.D., vedoucí katedry marketingové komunikace a PR na fakultě sociálních věd UK (už ne). Předseda NSS, právník, politolog JUDr. PhDr. Karel Šimka, Ph.D., LL.M. , komentoval Mgr. Michael Žantovský, výkonný ředitel Knihovny Václava Havla.

Při takovémto obsazení jsem očekával kvalitní diskusi. Bohužel to bylo jen z velké části souhlasné přitakávání, víceméně bezduché povídání, bez skutečného střetu názorů a jak je běžné u západních televizí, ať už volbou účastníků, nebo „nemilosrdnými“ moderátory. Zúčastnilo se jen pár lidí, což mne překvapilo vzhledem k závažnosti tématu. Ke konci dostala možnost vyjádřit se i veřejnost, přihlásili se dva. Nemohl jsem říci vše, to bych musel být panelista:-) Diskuse byla natočena na video.

Co jsem řekl, resp. nestihl dokončit? Nemáme občany, tedy ani nemůže existovat občanská společnost i díky tomu, že jinak myslíme a jinak mluvíme. To brání vytvoření potřebné občanské síly a usnadňuje její manipulaci pár jednotlivci v zájmu mocných v pozadí. Vládne formální právo, kdy duch zákona a hledání spravedlnosti nejsou naplňovány. „Myslí“ jen tisíce zbytečných zákonů a razítek, kdy zdravý rozum je na posledním místě. Debatující se příliš zabývali minulostí a teoretizováním. Nezavislost soudu CR spadla z 61 na 74 mistoSpolehlivost PCR spadla z 86 na 96 mistoBlahobyt vždy vede k morálnímu úpadku, kdy zákonitě následuje hospodářský. Ztratili jsme elity, tradici, kulturu, potřebné mravní vzory, nefunguje výchova a vzdělávání. Na otázku jak je možné, že covid náhle zmizel se začátkem války na Ukrajině a nedostatkem energií, se mi odpovědi nedostalo. Připomenul jsem i statistiku, kde je hodnoceno 142 zemí.  Nezávislost české justice byla oceněna 74 místem (pokles o 13 míst). PČR ve věci spolehlivosti na 96 místě (pokles o 10 míst) – zdroj WEF 2010-2011. Nemyslím si, že si ČR v tomto ohledu polepšila, pokud vůbec. Stala se „Potěmkinovskou demokracií“. Základní pilíře demokracie – soudy, policie, média - svoji úlohu „hlídacího psa“ demokracie a svobody, zdaleka neplní a nenaplňují ani dnes.

Pana předsedu NSS, když ocenil vyspělost české justice (dle něho za 10 let značně vyspěla), jsem upozornil na kauzu ing. Marka Gáby, kde je flagrantně porušováno ústavní právo každého občana na spravedlivý soudní proces (přijal moji navštívenku.  Snad si článek o tomto flagrantním selhání české justice přečte, včetně svých kolegů). K současně největšímu skandálu české diplomacie, související s bezpečností Schengenu, jsem se už nedostal (skončil jmenováním „za zásluhy“ Miroslava Staška, bývalého státního tajemníka na MZV ČR, velvyslancem v USA a který tyto zločinné praktiky po roky kryl).

Mgr. Anna Shavit, dle pana Žantovského „Na slovo vzatá marketérka a vůdčí duch v nejrůznějších kampaních“, byla nejslabším účastníkem. Na moji zmínku o knize Inspirace Baťa, která je v podstatě návodem na řešení problémů dnešního člověka a světa, reagovala podrážděně: „No tak to už jsme hodně daleko. A co jsou to ty vaše mravy? A co jsou to ty vaše mravy? Já jsem teď četla, bohužel, i jeho projevy. Člověk, který zbohat na prodávání bot nacistům.“ (aby zachránil zaměstnance, firmu a mohl finančně pomáhat odboji, včetně exilové vlády v Londýně, zatímco my jsme odevzdali zbraně Wehrmachtu a české zbrojovky jely naplno, místo abychom se bránili napadení země jako Ukrajinci JŠ). Mgr. Shavit četla zřejmě komunistickou „literaturu“, v tom lepším případě…

***

Kdo to vlastně byl, ten geniální podnikatel Tomáš Baťa? (I.část)

Národní soud versus Jan Antonín Baťa – osud velkého čs. podnikatele a vlastence

***

Zkusil jsem, po skončení debaty, doplnit její neznalost informací o záchraně tisíců židů firmou Baťa, ale byla zcela nepřístupná věcné argumentaci, jako každý, kdo nepochybuje. Odmítla i moji navštívenku. Nedivím se, že se ptala na dobré mravy? Její maminka jí to nevysvětlí, když o ní vyprávěla, jak je vzdělaná a nechápe dnešní válku na Ukrajině. Je také nevědomou obětí minulosti i dnešní doby. Mravnost není otázkou vzdělanosti, ale především charakteru.

Došlo mi, že mne zřejmě zná, tedy mohla jednat pod vlivem pudů, nenávisti, arogance a sebestřednosti, které eliminují zdravý rozum. I o tom pojednávají knihy o Tomáši Baťovi a jeho životní filosofii. Nic proti blondýnkám, ale mají-li ještě křiklavě, červeně nabarvené nehty, může to něco napovídat i o jejich charakteru, povaze a schopnostech. Nemyslím si, že osobu takovýchto mravních "kvalit", bude UK postrádat.

Věřme, že se jednalo o kvalitativní výjimku a že další diskuse už budou skutečnými diskusemi, věcnými střety názorů, kdy jiný názor je plně respektován, ne plebejsky nenáviděn, umlčován, a jak odpovídá odkazu Václava Havla. ČT mne do svých pořadů zve a těsně před vysíláním pozvání ruší. Pozvání do KVH na demokratickou diskusi rád přijmu, ať už na téma politiky, občanské společnosti, či efektivní výchovy a vzdělávání mládeže. Zatím přílišným optimistou nejsem, dokud budou upřednostňovány jen „tituly a funkce“…

Na nedávné demonstraci odborářů na VN v Praze jsem náhodou potkal oceněnou, slovenskou  investigativní novinářku Zuzanu Piussi, jak natáčí rozhovory. Vyzvala mne, abych se také zapojil. Rád jsem vyhověl. Nepochybuji, že to co jsem řekl, osloví statisíce diváků.

 

Jan Šinágl, 11.10.12022

***

MS Praha 16.9.2022: Opět nevpuštěn do soudní síně při výslechu svědka Andreje Babiše ml.

Ing. Petr Vlček: Další děsivá kauza české justice ve stylu 50. let

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)